karolinacym 28.09.09, 18:51 macie?? jaki?? jestescie zadowolone?? zastanawiam sie nad zakupem Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martabg Re: Maszyna,automat do chleba?? 28.09.09, 19:04 Moja teściowa ma, kupiła za 100zł, jest bardzo zadowolona. Piecze chleb co dwa dni, korzysta często z gotowych mieszanek a później dodaje sobie tam coś, na co ma ochotę. Dla mnie za długo to trwa. Odpowiedz Link
the_kami Re: Maszyna,automat do chleba?? 28.09.09, 19:31 Mam, jakiś taki no-name dostępny w makro (o, taki). BARDZO chwalę, aczkolwiek przepisy podane w książeczce mi nie pasują (tylko ciasto na pizzę jest OK). Natomiast dzięki temu automacikowi (i temu, że piekę razowca na zakwasie - normalnie, w piekarniku) przestaliśmy kupować pieczywo. Odpowiedz Link
afrodyta2307 Re: Maszyna,automat do chleba?? 28.09.09, 21:09 no ja właśnie tez się zastanawiam nad zakupem, mając w domu dziecko alergiczne już boję się kupować cokolwiek, zwłaszcza ze mały ma skazę białkową która wychodzi nawet po zjedzeniu przeze mnie zwykłego chleba kupionego w osiedlowym sklepiku... Odpowiedz Link
izunia_milo Re: Maszyna,automat do chleba?? 28.09.09, 21:16 Mam Eltę. Piekę chleb razowy na zakwasie, innego pieczywa nie jadamy. Wieczorem nastawiam, rano budzi mnie zapach świeżego chleba. Jestem zadowolona z zakupu. Odpowiedz Link
agatha-christie Re: Maszyna,automat do chleba?? 29.09.09, 07:45 Ja mam maszynę z Lidla, kupiłam jakoś tak w styczniu br., chleb piekę bardzo rzadko, ale za to używam jej kilka razy w tygodniu do zagniatania wszystkiego. Wychodzi super ciasto na pierogi, faworki, pączki, racuchy, pizzę, na wszystko, co wymaga zagniatania albo wyrastania. W dodatku cały proces odbywa się w jednym korytku i nie ma bałaganu ani mycia, bo ciasto nie przykleja się do korytka. Bardzo polecam. Odpowiedz Link
iki2007 Re: Maszyna,automat do chleba?? 29.09.09, 09:24 ja do tej pory robiłam chleb bez maszyny i się nad nią zastanawiam, jaka ma pojemność? Odpowiedz Link
izunia_milo Re: Maszyna,automat do chleba?? 29.09.09, 09:31 Misy w różnych automatach mają różną pojemność, ale generalnie to od 500 do 1250 g. Odpowiedz Link
karolinacym Re: Maszyna,automat do chleba?? 29.09.09, 11:24 czyli kazdy automat jest dobry ?? a zakwas trudno sie robi?? Odpowiedz Link
the_kami Re: Maszyna,automat do chleba?? 29.09.09, 11:43 Ponoć lepsze są no-name Nie wiem, czy zakwasowy chleb da się zrobić w automacie? Ja robię żytni razowy na zakwasie - ale ręcznie, w piekarniku, bo z tego, co wiem - żytnia mąka nie lubi długiego wyrabiania, i potrzebuje więcej czasu niż programy automatu. Odpowiedz Link
joxanna Re: Maszyna,automat do chleba?? 30.09.09, 09:31 Ile tego zakwasu dodałaś na pół kilo mąki? Piekłaś na zakwasie w maszynie? Odpowiedz Link
izunia_milo Re: Maszyna,automat do chleba?? 30.09.09, 09:38 Na 0,5 kg mąki daję ok 200-230 ml zakwasu, piekę w maszynie . Odpowiedz Link
joxanna Re: Maszyna,automat do chleba?? 30.09.09, 15:06 dzięki. Bo ja się przymierzam i przymierzam. Nie chce mi się piec w piekarniku, bo maszyna jest super. Ale skoro już sama piekę to wolałabym na zakwasie Odpowiedz Link
izunia_milo Re: Maszyna,automat do chleba?? 29.09.09, 20:56 Nie wiem, czy każdy automat jest dobry. Ja mam Eltę i spełnia on nasze potrzeby. Zakwas robi się prosto, pierwszy zakwas dostałam z piekarni ale po jakimś czasie mi zdechł, bo nieodpowiednio się z nim obchodziłam . Potem zrobiłam już swój tak go mam i mam... Odpowiedz Link
majself Re: Maszyna,automat do chleba?? 01.10.09, 23:47 Ooo... A ja mam alergię na świeże drożdże - a tak strasznie lubię ciasto drożdżowe, tylko nie mogę go zagniatać. Nie wiedziałam, że tak można. Jak się w Lidlu pokażą, to kupuję! Odpowiedz Link
joxanna Re: Maszyna,automat do chleba?? 02.10.09, 10:14 To właśnie jest najfajniejsze, że ta maszyna robi wszystko Ja nie znoszę babrania się w cieście, więc wszelkie drożdżowe robione ręcznie odpadają. Do maszyny wlewa się wszystkie składniki: - wodę (albo np maślankę) - sól - oliwę, - mąkę / różne mąki (albo gotowa mieszankę, wygląda to tak: www.chlebpolski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=84&Itemid=47) - dodatki. - I drożdże - majself może możesz spróbować z drożdżami suszonymi? I rozumiem, że tu się wlewa zakwas. I maszyna - miesza, wyrabia, zostawia czas na wyrośnięcie, piecze Odpowiedz Link
emma_me Re: Maszyna,automat do chleba?? 29.09.09, 13:38 mam, na początku piekłam ale nie zawsze wychodził. A potem coraz rzadziej rzadziej a teraz schowałam maszynę głęboko w szafce i nie piekę. Zapłaciłam za tą maszynę ok 400 zł i u mnie sie nie sprawdziła. Odpowiedz Link
martatoma Re: Maszyna,automat do chleba?? 29.09.09, 17:56 Polecam od zeszłego listopada nie kupiliśmy ani jednego bochenka chleba. Poza tym skończyło się wyrzucanie starszego chleba, bo wszystko jest dłużej zjadliwe. Przepisy głównie z netu i gotowych mieszanek trochę ulepszonych. Zamiast wody zawsze maślanka o niebo lepiej Zaś ciasto na pierogi, pączki pizze wyrabia rewelacyjnie. Odpowiedz Link
mirszy Re: Maszyna,automat do chleba?? 01.10.09, 22:03 Ja tu czegos nie rozumiem.... Chcecie powiedziec, że taka mieszanke czy tez poszczegolne skladniki wrzucacie do tego pojemnika w maszynie, a rano macie swiezy chleb?? To jak? W tym samym pjemniku miesza, formuje i piecze? Ja za glupia chyba jestem, a poza tym gdzie sie kupuje te mieszanki i jak to wychodzi cenowo? Odpowiedz Link
the_kami Re: Maszyna,automat do chleba?? 01.10.09, 23:02 Wlewasz płyn (w zależności od przepisu - wodę, mleko, kefir, maślankę, mieszankę wymienionych), wsypujesz mąkę/mieszankę, dodajesz sól, cukier, zioła, drożdże, nastawiasz timer, zamykasz. Cenowo - nie wiem, ale na pewno liczy się to, że nie wyrzucasz pieczywa - dłużej jest świeże i naprawdę smaczne. Odpowiedz Link
aslanis czy wszystkie te automaty 02.10.09, 14:18 zagniatają ciasta inne niż chleb? czy tylko niektóre modele? i czy jak w Twoim są przepisy w instrukcji? Odpowiedz Link
urszulek6 Re: czy wszystkie te automaty 04.10.09, 13:29 Witam, sorry będzie długo, Mam pytanie do posiadaczy tego cudeńka, ponieważ znowu "chodzi" za mną automat do chleba, może ktoś będzie wiedział co robiłam źle. Mianowicie jakiś czas temu pożyczyłam takowe urządzenie od koleżanki, która nie używa i szczęśliwa zaczęłam wypieki, miałam pewien kłopot ponieważ ona już dawno zgubiła instrukcję z przepisami, a w necie nie mogłam znaleźć akurat do tego modelu, niestety nie pamiętam nazwy, możliwe że to była Alaska. Niemniej znalazłam kilka przepisów na pr. podstawowy i zaczęłam piec. Początkowo bezkrytycznie, później zaczęło mi przeszkadzać że maszyna nie zapieka skórki na żadnym z trzech poziomów rumienienia (no bo jak ma zapiekać skoro grzałki grzeją od dołu? (Wszystkie modele,które widziałam) mają szybkę do podgladania. Jak Forumowicze, którzy pieką i umieszczają takie piękne zdjęcia robią taką super rumianą skórkę? I moje drugie zasadnicze pytanie, które wtedy zniechęciło mnie do kupna maszyny, tamten model po wsypaniu składników, wymieszaniu i wyrośnięciu ciasta przed samym pieczeniem włączał mieszadło, które robiło (wg mnie) dosłownie JEDEN obrót (na słuch) co powodowało oczywiście, że ciasto opadało (wrrr wrr wrrr!!!), zaczynało się piec i już nie zdążyło odrosnąć!!! i każdy chlebek był nie dość że blady to zapadnięty. Czy to mogła być wina danego modelu czy może ja coś robiłam źle? Przeprogramować tego ustrojstwa się przecież nie da, więc i zepsuć trudno Może ktoś tez miał taki problem? Odpowiedz Link
martatoma Re: czy wszystkie te automaty 04.10.09, 14:09 Być może jest coś nie tak z maszyną. Ja mam moulinexa i jestem z niego zadowolona. Piecze bardzo ładnie. Babkę drożdżową to mogę piec na 1 poziomie bo na 3 jest wręcz za bardzo przypieczona. Najczęściej korzystam z poziomu drugiego. Ponadto od pewnego czasu wodę zastępuję maślanką lub jogurtem, chlebek jest ładnie wypieczony i dłużej zachowuje świeżość. Odpowiedz Link
kluska2cv Re: Maszyna,automat do chleba?? 05.10.09, 13:53 podbijam temat bo mnie interesuje, mam dodatkowe pytanie: co sie dzieje z mieszadełkiem kiedy przestaje mieszać i zaczyna piec??? potem nie "wrasta" w chleb?? Odpowiedz Link
joxanna Re: Maszyna,automat do chleba?? 05.10.09, 14:08 Czasem zostaje. A czasem nie - wtedy jest taka podłużna dziura w chlebie. nie wiem od czego to zależy Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Maszyna,automat do chleba?? 05.10.09, 14:39 kluska2cv napisała: > podbijam temat bo mnie interesuje, > mam dodatkowe pytanie: co sie dzieje z mieszadełkiem kiedy przestaje > mieszać i zaczyna piec??? potem nie "wrasta" w chleb?? Mieszadła wyjmuje się hakiem tuż przed pieczeniem pozostają bolce na których mieszadła się montuje. Formę odwraca się do góry dnem po upieczeniu chlebek ładnie "wypada"... Odpowiedz Link
kluska2cv Re: Maszyna,automat do chleba?? 05.10.09, 15:13 no to jak to chcę, żeby mnie budził zapach swierzego chlebka ale musze najpierw bladym switem wygrzebywać mieszadło????? Odpowiedz Link
the_kami Re: Maszyna,automat do chleba?? 05.10.09, 16:00 Ja ignoruję dziurę po mieszadle. Nie wyciągam go przed pieczeniem, a dziura nie jest tak wielka, żeby przeszkadzała. Może spokojnie je wyjąć, ale nie chce mi się polować na moment, kiedy chleb zaczyna się piec. Odpowiedz Link
joxanna Re: Maszyna,automat do chleba?? 05.10.09, 16:00 To chyba zależy od modelu... u mnie się nie wyjmuje - one są na dnie. Ale mój to taki noname... Odpowiedz Link
jag_2002 Re: Maszyna,automat do chleba?? 09.10.09, 21:57 my mamy no name z Tesco od roku pieczemy obecnie raz - dwa razy w tygodniu, kiedys codziennie chleba juz nie kupujemy na zakwasie nam nie wychodzi ciasto drozdzowe pieklam raz, na podstawie przepisu z internetu, wyszlo b. dobre, ale dalam za duzo wszystkiego, wyrosl za bardzo i dopiekalam w piekarniku, do nastepnego dam o 1/5 mniej wszystkiego i bedzie ok chleb tez czasami dopiekam po wierzchu w piekarniku, z cala foremka laduje zaraz po zakonczeniu pieczenia do piekarnika dziura po mieszadle mi nie przeszkadza, wyjmujemy po upieczeniu Odpowiedz Link