karolinacym 18.11.09, 14:02 jaki macie??jaki polecacie a jaki nie ?? chcieli bysmy oczywiscie cisnieniowy ale narazie musimy zadowolic sie czyms tanszym i myslelismy o tych na kapsulki . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szamponetka1 Re: Ekspres do kawy?? 18.11.09, 14:34 Ale przecież to nie wychodzi wcale taniej. Zdaje się, ze wątek odnośnie ekspresów na kapsułki już był i było tam powiedziane, ze koszt kapsułki to ok 2 zł i za bardzo nie ma wyboru - oferuja je 2 czy 3 firmy. Cena takiego ekspresu to ok. 300- 400 zł. Ja obecnie mam Solaca:www.ceneo.pl/2063856 kupiłam go za 400 zł w MM bo był egzemplarzem z wystawy - działa od 2 lat i jest OK - kawa smaczna, a pijemy jej dużo. Odpowiedz Link
tia-dalma Re: Ekspres do kawy?? 18.11.09, 19:50 No, trochę więcej firm ma w ofercie ekspresy na kapsułki Z tego co się orientuję najtańszy jest Caffissimo Tchibo. Kosztuje ok 300zł a kapsułki 9,99 za 10szt. Jedyny minus jest taki, że kapsułki dostępne są tylko w sklepach Tchibo. Ale jak ktoś mieszka w dużym mieście to nie powinien mieć problemu z ich zdobyciem Odpowiedz Link
nchyb Re: Ekspres do kawy?? 22.11.09, 08:07 > orientuję najtańszy jest Caffissimo Tchibo. Kosztuje ok 300zł wczoraj właśnie oglądałam we Wrocławiu w Pasażu Grunwaldzkim. Jest promocja. Typowy kosztuje 299zł, dodatkowo jest 20 kapsułek. Limitowana wersja (czerwony, z niklowanymi przyciskami) kosztuje 399zł i dodają 30 kapsułek. Odpowiedz Link
prochottka1 Re: Ekspres do kawy?? 18.11.09, 15:00 ja mam SENSEO mozna dawac tzw.tabsy lub zwykla kawe mielona i wtedy wychodzi duzo taniej Odpowiedz Link
afrodyta2307 Re: Ekspres do kawy?? 23.11.09, 12:26 Senseo jest super tani i niezawodny moja siostra ma właśnie taki i jest bardzo zadowolona. Zresztą kawka smakuje wyśmienicie. Ja osobiście mam DeLonghi BAR 14 F dostałam w prezencie i też jest bardzo fajny. Kawa z niego pyszna a sam ekspres nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Także polecić mogę oba. Odpowiedz Link
misself Re: Ekspres do kawy?? 18.11.09, 15:18 Te na kapsułki AFAIK też są ciśnieniowe. Poza tym kapsułki są drogie i nie-eko. Odpowiedz Link
karolinacym Re: Ekspres do kawy?? 18.11.09, 15:23 uwielbiam to forum za duzo i czeste wpisy Odpowiedz Link
chicarica Re: Ekspres do kawy?? 18.11.09, 18:56 Za cenę takiego badziewka na kapsułki można kupić swobodnie ciśnieniowy ręczny z ciśnieniem 15 bar i korzystać z normalnej kawy, co daje możliwość przygotowania naprawdę dobrej kawy (z 15 bar wychodzi już b. przyzwoita), a przy tym jest oszczędne (kapsułki wychodzą wściekle drogo i moim zdaniem wcale nie smakują dobrze). Różnica między nimi a automatycznymi ciśnieniowymi polega na braku młynka (jest to minus, ale jak się kupi dobrą kawę to nie przeszkadza za bardzo) i konieczności nabijania kolby ręcznie, co nie jest trudne ani nie przeszkadza. Mleko spienia się i tak oddzielną dyszą, więc to żadna różnica. Mam Krups Vivo i bardzo sobie chwalę. Odpowiedz Link
flying_citron Re: Ekspres do kawy?? 19.11.09, 09:39 jeśli chcesz kupic ekspres do kawy koniecznie musisz sprawdzic ofertę moderni.pl Nie mają wysokich cen moze uda ci się tam znaleźć dobry ekspres ciśnieniowy. Nie bedziesz musiała zadowalać się czymś tańszym. Nie da się porównać kawy zaparzonej w ekspresie, po prostu niebo Odpowiedz Link
pinkie5 Re: Ekspres do kawy?? 20.11.09, 14:21 Bardzo polecam ekspres AEG. Teść kupił nam go za ...168 zł!!! Nie jest na kapsuły, ale można spienić mleko i z powodzeniem robić kawę trójwarstwową. I w zalezności od gustu - kawę mocną lub słabą. To zależy ile wody "puści sie" z kranika. A smak i zapach...mmm naprawdę pyszny. Jak znajdę na ceneo to podam model. Jesteśmy totalnie zaskoczeni dzałaniem tego ekspresu. Siostra kupiła sobie ekspres Tchibo na kapsuły - niby dobrze działa, ale... kawa droga i bardzo słaba... A ja lubię mocne esspresso... niestety to z kapsuły jest słabiutkie Odpowiedz Link
pinkie5 Re: Ekspres do kawy?? 20.11.09, 14:24 to jest model AEG EA 130 Crema - nie ma go na ceneo, ale poszukajcie w małych sklepach agd, mój teść kupił w małym miasteczku Odpowiedz Link
tojan3 [...] 20.11.09, 18:09 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
misself Re: A przelewowy? 22.11.09, 12:57 Na pewno ludzie używają, skoro są w sklepach i to rzadko skurzone Jak ktoś lubi słabą kawę z przelewowego, to proszę bardzo... Odpowiedz Link
martialis Re: A przelewowy? 22.11.09, 13:03 Ja używam. Lubię mocną kawę, a ta z ciśnieniowego dla mnie taka trochę wodnista jest, taka hmm... deserowowa. Może i passe... Ale kogoś to obchodzi??? Odpowiedz Link
papuzka_gda Re: A przelewowy? 22.11.09, 18:36 z cisnieniowego wodnista??? U mnie sa rozne rodzaje grubosci mielenia i 3 rodzaje intensywnosci kawy...no i wszystko zalezy jaka kto kawe lubi/kupuje. Ae neizgodze sie,ze kawa z cisnieniowego jest wodnista. Odpowiedz Link
papuzka_gda Re: A przelewowy? 22.11.09, 18:37 znowu moja spacja szwankuje...mialo byc: nie zgodze się Odpowiedz Link
martialis Re: A przelewowy? 22.11.09, 19:07 Ja muszę mieć kawę bardzo mocną (no taką lubię i już), prawie gęsta smoła, i niestety takiej z żadnego ciśnieniowego nie udało mi się uzyskać, a jak nasypię do przelewowego porządnej dopiero zmielnej kawy, to mam smołę Lubię czasem tą z ciśnieniowych - ale to bardziej tak dla deseru. Odpowiedz Link
misself Re: A przelewowy? 22.11.09, 19:19 martialis napisała: > Może i passe... Ale kogoś to obchodzi??? Nie passe, raczej powiedziałabym, że przelewowe ekspresy są niezgodne z regułami sztuki Oczywiście w domu sobie można robić co się zechce i pić kawę choćby z sokiem z ogórków kiszonych, ale trudno wymagać od kawiarni, żeby zaczęły kawę parzyć w przelewowych To tak jak z zakalcem, ja na ten przykład lubię, ale nie szukam ciasta z zakalcami po cukierniach. Odpowiedz Link
martialis Re: A przelewowy? 23.11.09, 08:58 No dokładnie. Ale przecież mówimy o kawie w domu właśnie - więc możemy sobie wybrać, co kto lubi, w tym wypadku określenie passe, jest nie na miejscu. A co do reguł sztuki - nie dość, że tych reguł dużo i trudno powiedzieć, które prawidłowe, to się zmieniają się, wraz z postępem techniki. Odpowiedz Link
misself Re: A przelewowy? 23.11.09, 13:38 To nie ja użyłam określenia "passe" Choć faktycznie modnie jest mieć teraz ciśnieniowy. Reguły sztuki co do kawy są jasne i stałe od dłuższego czasu, tyle że niedawno dopiero technika umożliwiła nam picie takiej samej kawy w kawiarni i w domu. Na szczęście nikt nie każe jej lubić. Odpowiedz Link
tia-dalma Re: A przelewowy? 27.11.09, 14:26 oj dziewczyny Przeznaczeniem ekspresów ciśnieniowych jest parzenie espresso - czarnego, oleistego, mocnego i o małej objętości. I to espresso jest podstawą cappuccino, latte i wielu wielu innych napojów. Ekspresy przelewowe są z kolei przeznaczone dla osób lubiących poprostu kawę z mlekiem (lub bez) o mniejszej intensywności ale większej objętości - że się tak wyrażę Odpowiedz Link
swiniara Re: Ekspres do kawy?? 22.11.09, 20:14 Na kapsułki jest beznadziejny i wcale nie tani. My mamy Saeco, ciśnieniowy, niedrogi, niezawodny (2,5 roku użytkowania), a kawa nieporównywalnie lepsza. Odpowiedz Link
nchyb Re: Ekspres do kawy?? 23.11.09, 13:30 korzystam z Krupsa na kapsułki i za beznadziejny go ni uważam, a kawa smaczna... Odpowiedz Link
regina22 Saeco :( 23.11.09, 22:37 Ja mam Saeco Go i jest po raz drugi w naprawie , a mam go od roku- nie wiem moze mialam pecha i akurat ten typ jest jakis felerny. Ekspres byl juz wymieniany na nowy i ten "nowy" popsul sie juz dwukrotnie.Jako drugi mam Tchibo na kapsulki- ten jest bezawaryjny, chociaz kawa w porownaniu do kawy z ekspresu cisnieniowego z wbudowanym mlynkiem niespecjalna ... Odpowiedz Link
agnessia21 Re: Saeco :( 24.11.09, 09:03 witam co jak co ale pracujac jako promotorka w sklepie jednej dużej sieci dowiedziałam sie sporo m.in. że najczęściej psują się Saeco i Krupsy. Ogólnie dobre są Jura i DeLonghi, świetny jest motyw wyciąganego pojemnika na mleko i czyszczenia dyszy mlecznej wrzatkiem (funkcja CLEAN). Co do kapsułkowych to najlepiej znam się na Nespresso i szczerze to wiele osób sobie chwali tą kawe,jest 15 rodzajów kawy, do tego maja ciśnienie 19 bar i termoblok. Tak szczerze to jest to dobre rozwiązanie dla max 3 osób pijących kawe potem to faktycznie wychodzi drogo. Jedna kapsułka to 1,38-1,58 zł. Chociaz zależy jak dla kogo bo są ludzie dla których kawa za 100 zł za kg to norma. Odpowiedz Link
czerwiec1979 Re: Ekspres do kawy?? 27.11.09, 13:52 Warto się zastanowić nad ciśnieniowym... Ceny nie powalają już na kolana, jak jeszcze kilka lat temu, a kawa smakuje całkiem inaczej. Żeby nie przepłacić ja zdecydowałam się na Zelmera i jestem zupełnie zadowolona - kawa smakuje jak nigdy Odpowiedz Link