kroliczyca80 29.12.09, 21:49 Zdobyłam dziś automat i koniecznie chcę go wypróbować. Niestety w domu mam chwilowo tylko mąkę pszenną, drożdże sypkie, mleko i jakieś płatki owsiane czy tam inne siemię. Da się z tego wygenerować najprostszy chleb? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
altu Re: Proszę o najbanalniejszy przepis na chleb psz 29.12.09, 22:05 a da się taki chleb upiec nie posiadając automatu do wypiekania? bo w czasie Świąt naszły mnie refleksje i wspomnienia, jak to moja babcia chleb piekła.. nic to, że ręce bolały od wyrabiania, nic to, że piec trzeba było dobrze nagrzać i temperaturę utrzymywac.. najważniejsze było to, że ten chleb taaaaki pyszny był.. do dziś pamiętam jego smak.. i zastanawiam się, czy w piekarniku też można taki upiec? czy trzeba inwestować koniecznie w automat? [jak tak, to jaki polecicie?] no i koniecznie poproszę o przepis na chleb. może być pszenny, może być żytni, albo razowy :0 wyrabiania sie nie boje, spróbuję albo chłopa wykorzystać, albo mikser.. Odpowiedz Link
dolmadakia Re: Proszę o najbanalniejszy przepis na chleb psz 29.12.09, 22:42 Pozwolę sobie odpowiedzieć,bo nie mam maszyny i piekę w piekarniku.Często wykorzystuję gotowe mieszanki,ale od niedawna zdarza mi się samej"pomieszać" Na pól kg mąki-ja nawet używam żytniej żurkowej-pół na pół z pszenną,ok.15 dag drożdży,płaska łyżeczka soli,ok.400 ml ciepłej wody i rózne "śmieci"- słonecznik,sezam,pokruszone pestki dyni.Wyrabiam krótko /parę min/ pod przykrycie i umieszczam koło kaloryfera.Po 20 min znów krótko wyrabiam i na ok.40-50 min w foremce ma jeszcze rosnąć.Mozna po wierzchu posypać pokruszonymi płatkami migdałów albo tymiankiem,albo czarnuszką,albo jeszcze czym innym. Wychodzi z tego krótka "keksówka".Piekę w termoobiegu ok.30 min. Jest przepyszny i jedyna jego wada to to,że znika za szybko.Myślę,że można upiec z samej białej mąki i tez będzie dobry.Pewnie jeszcze się odezwą dziewczyny,które znają inne przepisy.Ja robię tak.Powodzenia! Odpowiedz Link
b-b1 Re: Proszę o najbanalniejszy przepis na chleb psz 29.12.09, 23:35 Przepis pochodzi stąd : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60478506,60478506,0,2.html?v=2 1 kg mąki krupczatki, 6 łyżek siemienia lnianego, 6 łyżek łuskanego słonecznika, 1 szklanka otrąb pszennych lub razowych, 3 łyżki sezamu, 2 łyżki pestek dyni, 1,5 łyżki soli, 5 łyżek cukru, 5 dkg drożdży, 1 litr wody Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Odstawić do wo wyrośnięcia na ok. 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 230 stopni. Wychodzą dwie blaszki keksowe pysznego pełnoziarnistego chleba. Ja nie wyrabiam-mieszam tylko, aż do połączenia składników-można z pestkami, albo i bez, z mąki pszennej(nie krupczatki) bez dodania razowych otrąb. Odpowiedz Link
ewelina-e12 Re: Proszę o najbanalniejszy przepis na chleb psz 29.12.09, 23:18 Nasz ulubiony: 260 ml wody, 60 g masła, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 65 g mleka w proszku, 500 g mąki, 1,5 łyżeczki drożdży w proszku Wsypać, włączyć program 1. Wychodzi bochenek 750g. Odpowiedz Link
alex_k Chałka 30.12.09, 09:27 Banalnie prosta, zawsze wychodzi i raczej wszystkie skladniki masz. Do maszyny po kolei: 1 szkl. ciepłego mleka jajo 5 łyzek cukru pól paczuszki drożdży suchych (lub swieżych, tylko te trzeba rozprowadzić mlekiem) 2 łyżki miękkiego masła 3 szklanki mąki szczypta soli Smacznego (szczególnie z konfiturką Odpowiedz Link
kroliczyca80 Re: Chałka 31.12.09, 17:13 Zrobiłam dziś chałkę wg Twojego przepisu. Niby wyszła, jest wysoka, zwarta, lekko słodkawa. Ale jakoś mi nie smakuje, a sklepową chałkę bardzo lubię Zastanowiłam się teraz co z tą moją jest nie tak i wyszło mi, że ona smakuje jak taka ze sklepu, ale po 2-3 dniach od zakupu Świeża powinna być taka mięsista, raczej do szarpania niż kruszenia, o długich "włóknach", a ta moja to taka zdecydowanie krusząca Może to wina mąki albo innych składników? Albo po prostu ja inaczej wyobrażam sobie domową chałkę Odpowiedz Link