elka791 28.06.10, 20:00 jak się ich pozbyć? chodzi mi nie tylko o te wielkie,tłuste bez muszli,ale także o te maleńkie w muszelkach,co mi aksamitki wcinają... zbieram je, a za chwilę znowu ich pełno Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hela6 Re: ślimaki.... 29.06.10, 08:21 Kiedy jeszcze bawił mnie ogródek to kupowałam w sklepie ogrodniczym takie granulki przeciw ślimakom chyba bayera. Wysypywało się toto tworząc linie "bariery" przez które musiał przejść ślimak by się dostać na grządkę. Jak się przesmyrnął przez granulkę to go szlag trafiał tak że miałam w ogrodzie muszelek jak nad morzem Ale na sporu ogród to wydatek jednak. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: ślimaki.... 29.06.10, 08:54 Piwo lubią Stawiasz miskę piwa płaską w ogródku i potem wyławiasz... Ale mój mąż mówi, ze to kiepski sposób, bo możesz też niechcący wyłowić jakiegoś okolicznego lumpa Odpowiedz Link
misself Re: ślimaki.... 30.06.10, 13:39 truscaveczka napisała: > Piwo lubią Stawiasz miskę piwa płaską w ogródku i potem > wyławiasz... Moja Mama wlewa piwo do takich styropianowych czy plastikowych pojemników po owocach czy mięsie i wyrzuca cały pojemnik wraz z zawartością. (Ma plagę pomrowów i to jest OHYDNE.) Podobno skutecznym sposobem jest też 20 groszy od ślimaka dla każdego dziecka Odpowiedz Link
budzik11 Re: ślimaki.... 29.06.10, 11:22 W sklepach ogrodniczych można kupić preparaty p-ko ślimakom, np. Ślimax lub Ślimakol (BTW - kto wymyśla te nazwy??). Tylko trzeba uważać na psy i koty, bo to dla nich niebezpieczne. Dziś mówiła o tym "Maja w ogrodzie" Odpowiedz Link
agiatami ślimaki.... trzeba nakarmic :) 29.06.10, 13:45 aksamitki to im wyjatkowo smakuja. a "zywoplot" z aksamitek odstrasza krety i nawet trawnik przy lace bedzie idealny . slimaki lubia sciete,rozkladajace sie rosliny i ja podrzucam im obierki po ogorkach, kapuste, salate brzydka albo wyciete przekwitle kwiaty pod krzaki a ,ze barwinek i dzikie wino ziemie mi zaslaniaja to tylko slimaki jadlo widza. jedynie wiosna przed kwitnieniem i w trakcie irysow pilnuje aby lisci nie niszczyly. zrobilam kompostownik i na niego wyrzucam zbierane slimaki i niech sie objadaja... generalnie to jakby ich mniej sie zrobilo. czyzbym jadla trujace warzywa? Odpowiedz Link
kasiak37 Re: ślimaki.... 30.06.10, 13:53 wysypuje granulki przeciw slimakom i mam spokoj. Odpowiedz Link