Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić

06.07.10, 14:04
Drogie Panie,

bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem lub pomysłem w
kwestii przeprowadzki. Nie wiem jak się do tego zabrać, żeby:
a. nie zwariować,
b. nie paść ze zmęcznia (fakt przerowadzki komplikuje fakt, że 6
tygodni temu urodziło się moje urocze maleństwo),
c. nie przenosić wszystkich "przydasiów" i "kurzołapów" (a zaczynam
widzieć swoje zadatki na pakowanie wszystkiego, choć czas świetności
pewnych przedmiotów minął dawno - dotyczy to również garderoby),
d. zrobić to zgodnie z jakimś harmonogramem w cięgu ok. 2 tygodni.
e. nie narażać maluszka na przebywanie w nowym domu w nieładzie
tylko przenieść je tam "na gotowe".

Dodam, że przeprowadzam się z małego mieszkanka do domku
jednorodzinnego. Większość dużych mebli w nowym domu jest również
nowe.

Dziękuję z góry za wszelkie rady, pomysły, harmonogramy, plany
działania itp. Jakoś jasność mojego umysłu jest osłabiona
ostatnio smile
Obserwuj wątek
    • vica7 Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 14:29
      Wydaje mi się,że dużo zależy od tego ile czasu masz na przeprowadzkę.Bo jeśli
      możesz na spokojnie to zrobić to:
      1- popakuj najpierw te rzeczy,z których nie będziesz korzystała już w starym
      mieszkaniu,czy to odzież czy coś z kuchni
      2- jeśli pakujesz to we worki to przyklej taśmą kartkę co tam masz
      3- szkło,akcesoria kuchenne pakuj w solidne kartony-np.po bananach,bo są sztywne
      i na pewno się nie rozerwą,szklanki zawijaj każdą w oddzielny papier,talerzyki
      przekładaj.
      Ja swego czasu dość często się przeprowadzałam i zawsze robiłam to na raz,ale
      miała tak wszystko podzielone,że wiedziałam,że tu jest odzież zimowa,tu
      letnia,tam inne rzeczy.
      Nie wiem czy ci to się przyda,bo tak na prawdę to chyba każda z nas ma swój
      system na pakowanie.Każda z nas wie co jej będzie "na teraz" potrzebne.
      Trzymam kciuki za sprawną przeprowadzkęsmile
    • emily_valentine Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 14:30
      Ja się nigdy jeszcze nie przeprowadzałam co prawda, ale chyba
      zatrudniłabym firmę od przeprowadzek. W jeden dzień załatwiłabym wszystko.
      Na dodatek oszczędziłabym sobie kręgosłup przy pakowaniu i dźwiganiu
      klamotów. Przy okazji zrobiłabym czystkę i wypieprzyła wszystkie przydasie.
      • vica7 Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 14:34
        Oj,taksmile przeprowadzka jest super generalnym porządkiem z przydasiamismile
        A firma przeprowadzająca - też dobry pomysł,ale czy ona potem się
        odnajdzie?Zwłaszcza jak ma takie maleństwo w domu?
        • at.at Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 14:51
          Firma przeprowadzkowa, która wszystko sama pakuje jest KOSZMARNIE droga.
          Mieliśmy firmę, która dostarczyła nam 2 dni wcześniej kartony i ustalonego dnia
          była na miejscu. Wszystko musiało być już gotowe- sprzęty odłączone, meble
          opróżnione, kartony spakowane. Panowie sami foliowali część mebli.

Moje rady-
          - postaraj się, aby nowe mieszkanie było przygotowane- nowe meble ustawione na
          swoich miejscach, półki zamontowane, itp.
          - ilekroć jedziesz przed przeprowadzką na nowe miejsce- zabierz coś ze sobą:
          chociaż jeden karton, worek. Na miejscu go rozpakuj!
          - wszystko co się da zapakuj wcześniej, np. serwis obiadowy, zimowe ubrania.
          Dokładnie opisz kartony/ worki! Nie tylko zawartość
          (ubrania, szklanki), ale też przeznaczenie (czyli: ubrania zimowe- garderoba, I
          piętro; serwis- jadalnia, parter. To bardzo pomaga przy rozpakowaniu, bo
          zakładam, że albo ktoś wam pomoże albo weźmiecie firmę. W ten sposób wszystkie
          rzeczy będą od razu we właściwych pomieszczeniach.
          - zadbaj o natychmiastowe podłączenie urządzeń- zmywarka, pralka, itp. W ten
          sposób nie musisz martwić się codziennymi obowiązkami, bo te urządzenia ci pomogą.
          - opisz kartony ze szkłem jako DELIKATNE. Wszystkie szklane rzeczy owiń każde
          osobno w gazetę. Mnóstwo pracy, ale warto.
          - przy pakowaniu zrób selekcję- świetny moment na pozbycie się wielu
          niechcianych drobiazgów.
          - nie odkładaj rozpakowania na później, bo będziesz kilka tygodni na kartonach.
          - najcenniejsze rzeczy- aparat, biżuterię, ew. sprzęt muzyczny- przewieźcie sami.

Powodzenia!
      • danuu Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 14:56
        Mnie się wydaje, że firma przeprowadzkowa nadaje się do
        przenoszenia/zabezpieczania mebli i innych dużych przedmiotów.
        Raczej nikt z firmy przeprowadzkowej nie będzie pakował autorce wątku np.
        bielizny czy widelców.
        Gdy my się przeprowadzaliśmy, największym wyzwaniem było stare, niemieckie
        rodzinne pianino, które było za ciężkie na 6 rosłych chłopów, ale w końcu dali
        radę (oczywiście musieliśmy ekstra wybulić).
        Najgorsze po przeprowadzce to szukanie rzeczy - zarówno GDZIE, jak i W KTÓRYM
        KARTONIE ;p. Część będzie pozaklejana - i dobrze - jeśli nie używasz czegoś cały
        czas to niech pozostanie zamknięte na strychu. Nie pakuj więc np. blendera,
        którego zapewne niedługo użyjesz do jednego worka np. z grillem raclette,
        którego używa się sporadycznie.
        Aha, radzę też by nie rozdzielać przedmiotów - np. w tym kartonie mikser, a w
        tamtym - łopatki do niego. Połączenie tego to potem masakra.
        pozdrawiam!
        • emily_valentine Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 15:25
          W takim razie skoro firma ma nie pakować rzeczy, to przynajmniej powinna
          dostarczyć kilka dni wcześniej kartony, a potem je umiejętnie zakleić, aby
          nic się nie rozleciało. Dobry pomysł też, żeby te kartony dobrze opisać.
          Pamiętam w pracy tak było, że każdy karton miał oznaczenie z
          pomieszczeniem, gdzie miał trafić, a firma przeprowadzkowa miała plan
          pomieszczeń. Przy dużej przeprowadzce pozwala to nie pogubić się kartonom
          i nikt nie musi szukać swoich manatków po sąsiednich pokojach. Bardzo
          delikatne i cenne rzeczy też bym przewiozła sama.
          • misself Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 19:00
            emily_valentine napisała:
            > Dobry pomysł też, żeby te kartony dobrze opisać.
            > Pamiętam w pracy tak było, że każdy karton miał oznaczenie z
            > pomieszczeniem, gdzie miał trafić, a firma przeprowadzkowa miała plan
            > pomieszczeń. Przy dużej przeprowadzce pozwala to nie pogubić się kartonom
            > i nikt nie musi szukać swoich manatków po sąsiednich pokojach.

Tak, to jest bardzo ważne, dlatego trzeba opisywać. Poza tym inaczej niesie się
            karton z czasopismami, inaczej z komputerem, a inaczej z kubkami smile
      • misself Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 18:58
        emily_valentine napisała:

> Ja się nigdy jeszcze nie przeprowadzałam co prawda, ale chyba
        > zatrudniłabym firmę od przeprowadzek. W jeden dzień załatwiłabym wszystko.

Ciężko by Ci było, Emi, bo spakowanie 50m2 mieszkania trochę czasu zajmuje,
        zwłaszcza jak masz w planach czystki i porządki.

Ja się przeprowadzałam siedem razy big_grin Ostatni raz do tego samego mieszkania wink
        I udoskonalałam moje plany przeprowadzkowe przez lata.

1. Spisanie rzeczy z podziałem na pomieszczenia. (Lepiej to zrobić na
        komputerze, żeby później nie musieć skreślać.)
        Najpierw: lista rzeczy do zabrania - bez zbędnych szczegółów, np. "zawartość
        komody", "rzeczy z szafy", "pościel", "obrazki ze ścian", "zasłony". Później
        podział tych rzeczy na dwie kolumny: te, które można zabrać na samym początku, i
        te, które będą potrzebne do końca. Pamiętaj, że jeśli zabierasz meble czy np.
        karnisze, to też trzeba je policzyć.

2. Pakowanie kolejno po jednym pomieszczeniu.
        - ciuchy do mocnych worków/toreb/siatek/walizek
        - inne miękkie rzeczy typu pościel, tekstylia też
        - książki powiązane po ok. 10 sztuk sznurkiem w "paczki"
        - naczynia do mocnych kartonów, np. po owocach, każda rzecz owinięta gazetą/papierem

KAŻDY worek czy karton należy opisać - nazwa pomieszczenia i zawartość.

3. Spisanie planu przewozu - zależy od wielkości samochodu, tu dopiero się
        przydaje ta firma przeprowadzkowa, bo oni nie pakują, tylko noszą i przewożą.
        Jeśli nie zatrudniasz firmy, to musisz spisać listę tego, co powinno być kolejno
        zabierane, najlepiej robić to też według pomieszczeń, żeby nie było bałaganu.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki za maleństwo smile
    • cathy_bum Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 19:19
      Mam za sobą bardzo świeżą przeprowadzkę. Zatrudniłam firmę do
      spakowania dobytku. Sama tylko wcześniej spakowałam większość
      ciuchów w worki i część gratów kuchennych - kartony dostarczyła
      firma. Całą resztę pakowali panowie, a było tego niemało. Pokaźna
      biblioteka, mnóstwo szpargałów rozmaitych, pamiątek itd. Uwinęli się
      w jeden dzień. Moja rola ograniczała się do pokazania czasem palcem,
      co chcę mieć "pod ręką" od razu po przeprowadzce.
      Rzeczy porządnie zabezpieczone foliami, papierem - w życiu bym tak
      tego nie spakowała. Każdy delikatny drobiazg owinięty niczym waza z
      epoki Mingwink Jedyny mankament, że brali oczywiście wszystko jak
      leci, więc wszelkie zbędne rupiecie i przydasie pojechały z nami na
      nowe włości. W ten sposób znalazłam w kartonie pieczołowicie
      zabezpieczoną butelkę po syropie, która stała na kuchennym blacie,
      tudzież pozbierane i owinięte folią psie chrupki zbunkrowane pod
      jakąś szafką. big_grin
      Meble też były zabezpieczone, panowie od razu ustawili je na nowych
      miejscach i rozpakowali.
      Zabawa była nietania, ale nie żałuję wydanych pieniędzy. Sama bym
      chyba padła, gdybym to miała spakować.
      Przydasie bardzo przyjemnie sortowało się przy rozpakowywaniusmile
    • wawiankaja Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 19:21
      ja się ostatnio przeprowadzałam, w sumie to był mój trzeci raz. Planu
      konkretnego nie miałam aczkolwiek popieram zabieranie ze sobą rzeczy przy okazji
      za każdym razem jak się jedzie do nowego domu. Niewiarygodne jest ile człowiek
      potrafi nagromadzić i nawet jak się wydaje że jest niewiele to wynosi i wnosi
      się to godzinami.

Polecam natomiast dwie rzeczy które mi bardzo podpasowały:
      - torby z Ikea (takie co są zamiast koszyków), kosztują coś koło 2zł, są mocne,
      pakowne, mają dwie długości uchwytów i są super zarówno do książek jak i ubrań
      czy pościeli
      - zawartość szafy przewozić razem z wieszakami. To się sprawdza przy krótkich
      dystansach raczej bo inaczej rzeczy się bardziej gniotą, ale bardzo oszczędza
      się czas zdejmowania i wieszania na wieszakach.

Dobrze też przed przeprowadzką posprzątać w nowym domu tak aby rzeczy w
      kartonach od razu można wkładać do szafek. Po przeprowadzce człowiek i tak pada
      na twarz więc wiadomo że tego samego dnia nie posprząta i potem zostaje się na
      tych kartonach przez pare dni.

Pamiętać o jedzeniu i piciu! W nowym domu uzupełnić lodówkę przed przeprowadzką
      aby potem nie latać po sklepach, zwłaszcza gdy np nie zna się okolicy.
      • emily_valentine Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 19:56
        A czy do ubrań firmy przeprowadzkowe nie mają czasem takich specjalnych
        kartonów-szaf na wieszaki? U mnie dość często są przeprowadzki w bloku i
        chyba kiedyś widziałam coś takiego.
        • cathy_bum Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 20:23
          Mają kartony-szafy. Przewieszają z nich rzeczy od razu do szafy w
          nowym mieszkaniu, o ile takowa już jestsmile
          • irenazu Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 21:15
            Też po wielu przeprowadzkach stwierdzam,że firma to jest to!Ja co prawda nie
            miałam małych dzieci przy ostatnich 4 przeprowadzkach to pakowałam sama,ale
            można też im to polecić.Po prostu,przydasie i wszelkie zbędne durnostojki już
            teraz możesz polikwidować i to co potrzebne zostawić do spakowania.Ważne,żeby
            kartony,wory były opisane.Przy ostatniej przeprowadzce tylko mówiłam co gdzie ma
            iść.Potem panowie pojechali i już.Podczas jednej z przeprowadzek wynajęliśmy
            tylko samochód,resztę robili kumple męża.Potem był oczywiście poczęstunek i pod
            wieczór,jak już oni poszli byliśmy zmęczeni i"zmęczeni"i następnego dnia
            urobiliśmy sie po pięty.A jeżeli chodzi o koszty?Może trochę i drożej niż
            sami,ale nigdy w życiu już bym sama nie organizowała przeprowadzek.Są
            ludzie,którzy znają się na tym lepiej i niech oni też mają pracę.Tylko musi to
            być w miarę sprawdzona firma.
            • jerrykot1 Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 08:00
              Tylko i wyłącznie firma! przeprowadzka wlasnymi silami to mordęga i
              strata czasu. Przeprowadzalam się ostatnio pół roku temu i
              przenosiny trwały jeden dzień. Poprzedniego - firma dostarczyla
              folie, kartony (w różnych wielkościach) i ogromną ilość miękkiego
              papieru pakowego. W dniu "D" przyjechali o 8 rano, zaczęli pakować i
              o 20 wieczorem bylam na nowym mieszkaniu z meblami na miejscach,
              ciuchami w szafach i garderobach i niepotrzebnymi aktualnie rzeczami
              na strychu. Wystarczyło tylko pościelić łóżko.... nawet ksiązki
              mialam na półkach. Chłopaki pracowali jak maszyny, wypijali
              hektolitry herbaty (to mój udział, kanapki mieli wlasne i nawet nie
              wychodzili na fajkę.
              W twoich warunkach - kiedy masz pod opieką maleństwo - przeprowadzkę
              zostaw innym. Niech przejmą to zadanie, a ty możesz czekać na nowym
              mieszkaniu i tam dyrygowac lub powoli sama rozpakowywać, co
              dojedzie.Rozsądnie ci radzą, aby nowy dom był już przygotowany do
              zamieszkania (sprzęty kuchenne, nowe meble, wszystkie media
              podlączone i sprawnie dzialające). Wtedy wszystko pójdzie jak z
              płatka.
              Powodzeniasmile
    • gazeta_mi_placi Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 06.07.10, 21:11
      Ile masz czasu na przeprowadzkę?
      • catalina81 Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 09:47
        ja też polecam torby z IKEA, mają tą przewagę nad workami, że się rozrywają i
        łatwiej je przenieść.
    • ulkapolla Re: cathy i jerrykot 07.07.10, 15:41
      Czy możecie podać z usług jakiej firmy korzystaliście? Może być na
      priv.
      • jerrykot1 Re: cathy i jerrykot 08.07.10, 20:50
        wyguglalam sobie kilkanaście firm z mojego rejonu - jest tego jak
        makusmile
        skorzystalam z takiej, ktora zapewnila mi kompleksową obslugę. firma
        z warszawy, bodajże "besto". pięciu panów, w tym kierowca,
        niepalący, niegadatliwi. przeprowadzka zajęla mi jeden dzień z
        pakowaniem i rozpakowaniem, do tego rozlozyli meble i na powrot je
        złozyli na miejscu. Po tygodniu zabrali puste kartony. zaplacilam
        bodaj 1200,00 i nie uważam, że to drogo - biorąc pod uwagę, ile
        pracy i wysiłku musieli w to włożyć, a ile ja i mój TŻ (oboje śmy
        już na emeryturze) oszczędzili mordęgi.
        • ulkapolla Re: cathy i jerrykot 09.07.10, 13:36
          Dzięki.
      • cathy_bum Re: cathy i jerrykot 10.07.10, 01:29
        Warszawa, firma Petrim (do wygooglania). Chyba nie najtańsza, ale
        polecali znajomi i ja też byłam super zadowolona - korzystałam z ich
        usług dwukrotnie.
    • misiowazona Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 16:05
      Wszystko fajnie, firma przeprowadzkowa to super sprawa, ale ile ona
      kosztuje? Też mnie czeka przeprowadzka, też mam niemowlaczka, a w
      oczach obłęd, gdy pomyślę o czekającej nas akcji. Niestety raczej
      nam się nie przelewa, bo budowa i wyposażenie domu chłoną kasę jak
      gąbka wodę. Niech ktoś zdradzi tajemnicę; ILE kosztuje wynajęcie
      takiej firmy?
      • at.at Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 16:11
        Firma, która dostarczyła kartony i folie, sami nic nie pakowali, tylko foliowali
        meble. Przeprowadzka z parteru w bloku na 3 piętro bez windy w kamienicy. Całość
        trwała 7- 8 godzin, kosztowało ok. 800 zł + napiwek dla chłopaków (chyba ok.
        200 zł).
        • gazeta_mi_placi Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 16:27
          Drogo...
          • irenazu Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 16:46
            No pewnie,że drogo,ale policz sama:samochód na godziny;folie,kartony i inne
            akcesoria,których się nie ma a są potrzebne;czas,który musisz poświęcić na
            przygotowanie poczęstunku,alkohol;napoje zimne;potem sprzątanie i po
            imprezie(jakoś nie wyobrażam,że po tak ciężkiej pracy powiesz znajomym:dziękuję
            i już) i po przeprowadzce.Dźwiganie wszystkiego na 3 piętro-jak w przypadku
            poprzedniczki-to na prawdę trochę trwa i jak by nie liczyć potrwa sporo czasu.A
            mając małe dziecko czasami łatwiej zapłacić niż znaleźć ten czas.Liczyłam
            przedtem i sam samochód i kompleksową(prawie) przeprowadzkę.Wyszło mi na plus to
            drugie.
            • gazeta_mi_placi Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 17:22
              Niby tak,ale nie każdego stać a o własnych siłach mimo wszystko taniej,kartony
              można dostać za darmo w większości sklepów jak się poprosi.
              Firma przeprowadzkowa zresztą i tak nie sprząta,więc nie wiem czemu piszesz o
              sprzątaniu..
              No oczywiście problemem jest jak się mieszka bez windy,wtedy wtachanie tego
              wszystkiego może być ciężkie...
              Ale 1000zł to jednak drogo za jeden dzień roboty...

• misself Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 20:26
              irenazu napisała:

> No pewnie,że drogo,ale policz sama:

Samochód Taty - zwracałam 50% kosztów przyjazdu do Krakowa - 100 zł.
              Kartony - za darmo z pobliskiego sklepu spożywczego.
              Folia - nie używałam.
              Gazety - odkładane przez parę tygodni, ale kupuję i bez przeprowadzki, więc nie
              liczę.
              Imprezy nie robiłam, alkoholu po wysiłku fizycznym nie pijam(y), bo nie jesteśmy
              fanami kaca.
              Czas poświęcony na przeprowadzkę - tydzień wycięty z mojego i Mężczyzny
              życiorysu, jeden dzień dla Taty i Braciszka na przewożenie.

I chyba tylko za ten czas warto zapłacić, ale nie równowartość połowy pensji...
              • irenazu Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 22:47
                No tak,jak się ma czas i rodzinkę wyposażoną w samochód do przeprowadzek to
                czemu nie.Ale ja musiałam posiłkować się obcymi i musiałam coś wymyślić.Może
                niedokładnie napisałam,ale opłata za przeprowadzkę liczy się od godziny i
                pewnie,że z parteru na parter wyjdzie inaczej,ale u mnie musieli taszczyć
                znajomi na 4 piętro i z 4 też bez windy,Firma przewoziła z 4 do domu i u mnie
                zajęło im to około 5 godzin i kosztowało ok.400zł(6 lat temu).Nie płaciłam nic
                dodatkowego bo wszyscy panowie byli z firmy i to ich praca.Ale na pewno już
                nigdy(jeżeli będę jeszcze sie przeprowadzała,ale mam nadzieję,że nie)nie będę
                organizowała przeprowadzki sama.
                • misself Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 08.07.10, 09:21
                  irenazu napisała:

> No tak,jak się ma czas i rodzinkę wyposażoną w samochód do
                  > przeprowadzek to czemu nie.

Na pewno mam więcej czasu niż pieniędzy podczas remontu, i sądzę, że rzadko
                  zdarza się odwrotna sytuacja. A o samochodzie już pisałam.

> Firma przewoziła z 4 do domu i u mnie
                  > zajęło im to około 5 godzin

Tak daleko miałaś..? Przecież przy wynajęciu ciężarówki to powinien być jeden kurs.
                  • irenazu Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 08.07.10, 14:11
                    Nie,nie miałam daleko,ale zniesienie wyposażenia 3 pokoi,2 dużych szaf z
                    przedpokoi,pralka,lodówka i inne takie,jeszcze regały z piwnicy to trochę czasu
                    zajmuje,potem robota na odwrót to i wyszło tyle czasu.Żukiem to przeprowadzałam
                    się z pokoju panieńskiego do wspólnego mieszkania z mężem.Ale to już bardzo
                    odległe czasy.
                    • misself Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 08.07.10, 15:46
                      Może się grzebali ci z firmy specjalnie, żeby to dłużej zajmowało? tongue_out
                      Pięć godzin nam zajęło przewiezienie rzeczy dwóch osób przez pół miasta vanem -
                      trzy kursy plus czwarty do Ikei i znowu do mieszkania.

BTW wiem już, gdzie bym chciała pracować. Mogę organizować przeprowadzki. Za
                      1000 zł dziennie o.O
            • magdalaena1977 Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 07.07.10, 23:02
              irenazu napisała:

> No pewnie,że drogo,ale policz sama:samochód na godziny;folie,kartony i inne
              > akcesoria,których się nie ma a są potrzebne;czas,który musisz poświęcić na
              > przygotowanie poczęstunku,alkohol;napoje zimne;potem sprzątanie i po
              > imprezie(jakoś nie wyobrażam,że po tak ciężkiej pracy powiesz znajomym:dziękuję
              > i już) i po przeprowadzce
              IMHO są wersje pośrednie. Bo faktycznie ciężarówkę trzeba wynająć (rzadko kto ma
              własną), ale kartony ze sklepu to żaden problem.
              Przeprowadzałam się raz w życiu (a w zasadzie wyprowadzałam od rodziców).
              Polecam pomysł z wożeniem czegokolwiek przy okazji. Ja tak woziłam książki.
              Dzięki temu w starym pokoju robiło się luźniej i było, gdzie się rozłożyć z
              pakowaniem.
              A selekcję przedmiotów robiłam na nowym mieszkaniu.
              • misself Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 08.07.10, 09:16
                Właśnie mój Tata nie ma ciężarówki wcale smile Tylko vana. Gdybym miała do
                przewiezienia duże rzeczy, to bym wynajęła tę ciężarówkę.
                • marionaud_1 Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 09.07.10, 23:18
                  Mnie firma dostarczyła kartony na 3 tygodnie przed przeprowadzką -
                  wiec pakowałam się w wolnych chwilach, spokojnie i z selekcją.
                  Odebrała opróznione kartony po miesiącu: więc miałam dużo czasu na
                  rozpakowanie się. Polecam korzystanie z ich kartonów, bo są
                  jednowymiarowe i lepiej można je upakować w ciężarówkę. Cała
                  przeprowadzka z bardzo dużego mieszkania do domu (z wszystkimi
                  meblami, w części bardzo starymi i wymagających opieki szczególnej)
                  trwała 8 godzin. Dwie ciężarówki, 6 osób, świetna logistyka (zadbali
                  np. o powieszenie w dniu poprzedzającym ogłoszenia o planowanej
                  przeprowadzce z prośbą o nieparkowanie samochodów w pobliżu klatki
                  schodowej). Byłam pełna podziwu. Ceny już nie pamietam, ale nie
                  zwaliła mnie z nóg.
    • mikams75 Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 09.11.10, 22:15
      ja ostatnio mialam na przeprowadzke 2 dni i 9 miesiecznego malucha u boku.
      najgorsze byly meble, ale jak masz juz nowe na nowym miejscu to super!
      kssiazki i plyty - mamy tego bardzo duzo - popakowalam wczesniej. Tak samo z roznymi ciuchami i jakimis pierdolami z piwnicy. Troche powyrzucalam tez przy okazji.
      W dniu przeprowadzki przyjechali znajomi, para. Ona pilnowala mi dziecka, ja pakowalam jak lecialo w wory, co tylko oproznilam to faceci rozkladali. A ja ich pilnowalam, zeby srubek od mebli nie gubili tylko pakowali w male woreczki z opisami od czego te sruby.

aaaa i przygotowalam sobie jedna walizke-niezbednik z rzeczami dziecka. Ta walizka pojechala na sam koniec dopiero ze mna i z dzieckiem.
      W walizce bylo tez pare ubran dla mnie i meza bo na drugi dzien do pracy trzeba bylo jakos isc.
      Na nowym ustawialsmy kartony tam gdzie mialy byc - szczegolnie kuchnie i lazienke.
      Na reszte przeznaczylismy jedno pomieszczenie, zeby kartony i wory nie byly wszedzie.
      Dopiero jak meble stanely to zaczelam wypakowywac powoli.
      Najszybciej uporalam sie z kuchnia i lazienka.
      Generalnie to sie nam zeszlo z tym, bo glownie to ja wypakowywalam pracujac i nianczac dziecko.
    • asdaa Re: Przeprowadzka-jak sprawnie się przeprowadzić 09.09.13, 20:53
      dobrze jest ponumerować i opisać wszystkie kartony, worki, paczki, tobołki... i zrobic spis na oddzielnej kartce, po przewiezieniu wszystkie przeliczyć odhaczając na liście. Zdarza sie, że coś ginie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka