Dodaj do ulubionych

Zielone pomidory

06.09.10, 17:14
Kupiłam dżem z zielonych pomidorów. Nie wiem, jak smakuje smile Na pewno jest słodki, sądząc po składzie. Macie pomysł, do czego tego użyć? Googlałam - na kanapki zbyt banalnie, polecają też "do mięs", ale to trochę mało precyzyjne. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Zielone pomidory 06.09.10, 18:17

Można użyć do ciast. Jeżeli pomidory są w kawałkach, to do keksu razem z bakaliami.
      A jeżeli rozciapciane lub przetarte, to np. posmarować kruche ciasto, na to bakalie, kruszonkę i zapiec.

• kol.3 Re: Zielone pomidory 06.09.10, 18:21
      Ostrożnie z zielonymi pomidorami do zawierają solaninę, która wcale nie jest zdrowa. Wiem, że jako marynata służą jako zakąska pod wódeczkę, o dżemie nie słyszałam.
      • misself Re: Zielone pomidory 06.09.10, 18:33
        Oj, ileż tej solaniny może być w sloiczku dżemu? Nie umrę od tego smile
        Dżem to francuski wymysł smile
        • kol.3 Re: Zielone pomidory 07.09.10, 19:11
          Ona jest solidnie rakotwórcza.
          • misself Re: Zielone pomidory 07.09.10, 19:19
            kol.3 napisała:

> Ona jest solidnie rakotwórcza.

Na pewno od jednego słoika padnę trupem na miejscu...

"W zielonych pomidorach znajduje się niewielka ilość solaniny. Jest jej jednak tak mało, iż nie ma ona niekorzystnego wpływu na organizm, pod warunkiem że jada się ich niewiele."

"Zielone pomidory tak jak i zielone ziemniaki zawierają alkaloid zwany solaniną, wpływ temperatury powoduje częściową redukcję jej toksyczności, jednak spożycie dzienne takiego produktu nie powinno przekraczać więcej niż 150g w innym wypadku mogą wystąpić nudności."

"Solanina jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego plasterki zielonych pomidorów przed użyciem należy obgotować (blanszować). Znaczna część tego związku przejdzie wtedy do wody, ale niestety i tak sporo jej pozostanie. Z tego też względu potrawy z zielonych pomidorów powinny być jedzone z umiarem."
          • misself I jeszcze... 07.09.10, 19:23
            "Smiertelna dawka solaniny to 400 mg. Zielone pomidory zawierają 9-32 mg/100 g."
            Dżem waży 270 g, z czego ok. połowa to pomidory.

Jeden słoik kupiłam, nie ciężarówkę smile
        • horpyna4 Re: Zielone pomidory 08.09.10, 08:35

Dawno temu moja mama przetwarzała właśnie drobne, zielone pomidory na słodko.
          Robiła albo konfiturę (chyba z połówek pomidorków), albo takie w cukrze do pogryzania:
          po usmażeniu otaczało się osączone połówki w cukrze - krysztale i trochę suszyło.

I właśnie te z konfitury bywały wykorzystywane do keksu.
    • budzik11 Re: Zielone pomidory 07.09.10, 12:21
      Zależy od stopnia słodkości dżemu - zrobiłabym albo jakiś sos słodko-kwaśny do mięsa na jego bazie, albo chutney (z dodatkiem np. papryki, dojrzałych pomidorów, może cukinii albo kabaczka, rodzynek itp). Albo zjadła jako dip do kawałków jakiegoś mięsa, np. panierowanych polędwiczek z kurczaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka