Dodaj do ulubionych

Ile pralek w tygodniu?

10.09.10, 17:23
Od pewnego czasu, odkąd nie ma mnie dużo w domu (praca, dojazdy, znajomi) sprzątamy i pierzemy z reguły raz w tygodniu.(no chyba,ze coś jest bardzo potrzebne)
Pranie nie sprawia nam jakiegoś problemu, jest pralka, która odwala 99% roboty, tylko mam takie pytanie, żeby porównać, bo zawsze w rodzinie słynęliśmy z tego, że są u nas tony prania..no i serio tak jestsmile
Dziś mamy piątek, ostatnie pranie było w zeszły piątek tydzień temu (nie liczę kilku czarnych rzeczy wypranych w tygodniu, ale były potrzebne.)Dziś jak wszystko zebrane do kupy w łazience zaspa...pierze się właśnie trzecie i spokojnie jeszcze 3 zrobię.
fakt doszła jakaś zmiana pościeli i obrus z imienin, ale czy 6 pralek w tygodniu, przy dwóch osobach to serio przesada?
tylko jak zapanować nad tym, serio nie brudzimy celowo, a poniżej 4 pralek w tygodniu nie schodzimy.
Bielizna zmieniana codziennie, T-shirty, bluzki też
Ręczniki kąpielowe po 2 kąpielach, małe 2x w tyg. ścierki kuchenne codziennie.
do tego jakieś tam ciuchy z pracy, spodnie.
średnio 2x w miesiącu pościel, 1x firanki, jakiś koc, przykrycie po drodze.
jak to u Was jest?

mój chrzestny zawsze opowiada, że u nich to 2, góra 3 pralki na tydzień przy dwójce dzieci w wieku szkolnym...tyle, że to prane jest w jednej wodzie, bo przelewają i nie zmieniają wody z tego co wiem no i ręczniki cały tydzień.. nie potrafię tak.
Obserwuj wątek
    • green_shamrock Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 17:35
      nie zastanawiałam sie ile , hmmm co piątek jeden wsad z mundurkami szkolnymi córki + moze z 3 koszulki meza tam wejdą to jest 1 regularny , a po za tym chyba 1x białe ,ale to raczej co 1,5 tygodnia ,bo mamy mało białych rzeczy , 1x cimne/czarne , 1x kolory , 1x reczniki i sciereczki
      czasem zdarza mi sie prac reczniki co drugi tydzien ,albo ciemne wiecej ,różnie ,myśle ze można wyciągną średniaa 4 pralki w tyg ,rodzina 2+1 , za to od marca sie zacznie , pewnie dobrniemy do 6 z niemowlakiem na stanie , ale 6 na 2 osoby to chyba faktycznie sporo , a wyczyny twojego chrzestnego ,to hmmm nie pranie tylko taplanie w brudnej wodzie bleeee
      • kamw1807 Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 17:43
        green_shamrock napisała:

a wyczyny twojego chrzestnego ,to hmmm nie prani
        > e tylko taplanie w brudnej wodzie bleeee

no właśnie..ja tam wody nie zużywam dwa razy, pranie od początku do końca idzie bez jakiegoś przerywania.
        • green_shamrock Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 17:45
          ja w ogólnie nie umiem sobie wyobrazic tego ,to chyba z franią tak sie dawało robic ,ale z automatem?? ze niby jak? pranie sie włącza i o nim zapomina dopóki nie trzeba wyjąć ,samo sie robi.
    • aankaa Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 18:05
      na 3 osoby ok. 4-5. Każdego dnia inny wsad kolorów, dodatkowe to ręczniki, ściereczki. Pościel zaczęłam nosić do pralni - za 20 zeta mam uprane, wykrochmalone 3 komplety i nie zastanawiam się gdzie to suszyć. Nie mówiąc, że odpada mi prasowanie smile
    • budzik11 Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 18:17
      Ja przy 2 dzieci w wieku przedszkolnym mam średnio 2 pralki tygodniowo. Ciuchy i bieliznę zmieniamy codziennie, ścierkę w kuchni - jak widzę, że tego potrzebuje, pościel tak samo, ręczniki średnio raz w tygodniu, firanki, koce, narzuty itp. nietypowe, duże rzeczy średnio 2x w roku.
    • cibora Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 18:28
      U mnie pralka chodzi zazwyczaj raz dziennie i w sobotę kilka razy (mam taryfę prądu tańszą w ciągu dnia i w soboty). W domu dwie dorosłe osoby i dwulatek. Ale ja to szop-pracz jestem smile) Piorę wszystko namiętnie smile
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • niebieskaa4 Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 18:23
        Jesteś zadowolona z tej taryfy , jest taniej, czy to weekendowa ?Ja się nad nią zastanawiam bo przez weekendy najwięcej piorę, sprzątam, gotuję. A pralkę czy zmywarkę można zaprogramować tak żeby " chodziła" w tych tańszych godzinach.
        • emily_valentine Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 21:10
          Ja jedengo dnia potrafię zapełnić 6 pralek, więc dla mne to nie żadna przesada. Oczywiście, wtedy, gdy robię porządki. Piorę pościel, czasem osobno prześcieradło jak np. jest białe, a pościel kolorowa. Wtedy dorzucam do prześcieradła jasne koce. 2 kołdry, każda osobno, bo się razem nie mieszczą. Poduszkę z jaśkiem, osobno moje i męża, bo też się wszystkie nie pomieszczą w jedym praniu. Ręczniki ze ścierkami kuchennymi. Ręczniki kąpielowe zmieniam 2 razy w tygodniu, ścierki kuchenne idą 1-2 dziennie tongue_out Czasem ścierki piorę osobno, bo są białe i chcę je wybielić w białym proszku. Rzeczy białe, kolorowe, czarne, dżinsy i spodnie, czasem oddzielnie koszule męża jak się nie zmieszczą z kolorami, dzieciowe ze 2 razy w tygodniu. Chyba wyszło mi więcej tego prania niż 6. Oczywiście, pościeli i kołder nie piorę co tydzień. A, i jeszcze raz na jakiś czas mam pralkę ze szmatkami do sprzątania i z kapciami. A wszystko suszy się w suszarce big_grin
          Marzy mi się pralnia z prawdziwego zdarzenia i pani do składania prania wink
          • kamw1807 Emily 14.09.10, 11:34
            widzę, że nadajemy na podobnych falach ;D
            • emily_valentine Re: Emily 14.09.10, 16:10
              kamw1807 napisał:

> widzę, że nadajemy na podobnych falach ;D

hehe big_grin
    • misself Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 18:42
      6 pralek nastawiłam przez minione 7 dni - wróciliśmy z wakacji, przed wyjazdem zmienialiśmy pościel, pod naszą nieobecność byli goście, więc kolejne trzy zmiany pościeli i ręczników.

Normalnie nastawiam 2 pralki tygodniowo przy dwóch dorosłych osobach zmieniających codziennie bieliznę, koszulki. Ręczniki wymieniamy, jak są już nieświeże, różnie to bywa, w lecie rzadziej, bo suszę na słońcu. Ścierki kuchenne wymieniam też jak są nieświeże, a że używam tylko do wycierania czystych rzeczy - to raz na tydzień wystarcza.

Ty jesteś takim forumowym szopem-praczem dla mnie smile I moim zdaniem mocno przesadzasz. Nawet sobie wolę nie wyobrażać, ile płacisz za wodę.

Aha, u mnie w domu rodzinnym idzie jedna pralka raz na 2 dni przy 4 osobach, w tym dwoje "dzieci" (18 i 15 lat). Kiedy byliśmy młodsi i ja jeszcze mieszkałam w domu, pranie było codziennie - ale przy PIĘCIU osobach...
      • kamw1807 Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 18:48
        Ale raczej mi z tym dobrzesmile
        nie narzekam tutaj, że mi ciężko z tym praniem, czy z rachunkami, tylko chcę porównać jak to jest u innychsmile
        pralka oszczędna (ok.50l/cykl) nie jest źle, dajemy radęsmile
        • misself Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 20:05
          Ależ ja rozumiem, że nie narzekasz, tylko porównujesz.
          Ale mogę chyba wyrazić moje odczucia, prawda?
          Poza tym zużycie wody jest też istotne dla ekologii.
          Chyba że dla równowagi sikasz pod prysznicem wink
          • budzik11 Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 20:48
            misself napisała:

> Poza tym zużycie wody jest też istotne dla ekologii.
            > Chyba że dla równowagi sikasz pod prysznicem wink

Nie ma co pokpiwać:
            www.tvn24.pl/12691,1615805,0,1,siusiajcie-pod-prysznicem,wiadomosc.html
            • misself Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 21:53
              budzik11 napisała:

> misself napisała:
              >
              > > Poza tym zużycie wody jest też istotne dla ekologii.
              > > Chyba że dla równowagi sikasz pod prysznicem wink
              >
              > Nie ma co pokpiwać:

To nie była kpina smile Sikanie pod prysznicem nie równoważy zużywania 300 litrów wody tygodniowo na samo pranie.
        • aaaguniaaa Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 22:36
          nie wiem czy ta pralka taka oszczedna, moja z wsadem 5kg wg producenta pobiera 39l.

co do prania - przy 2 osobach srednio 2-3 w tygodniu. czasem zdarza sie wiecej ale to zazwyczaj jak jest bardzo ladna pogoda i piore wszystko co zazwyczaj dlugo schnie - koce, poduszki, duza narzute ...
    • justyna3003 Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 19:54
      Dla mnie to duża przesada tyle prań z 2dorosłych os.
      Nas też jest tylko dwoje, ręczniki zmieniam co 4-6dni, pościel co ok.2tyg, ścierki może 4tyg zużywam, codziennie zmieniamy bieliznę, koszulki itp. i wychodzi 2-3prania + powiedzmy raz na miesiąc jakies dodatkowe atrakcje(narzuty, szlafroki czy coś podobnego).Uważam, że to w zupełności wystarcza.Ale ja wkładam do pralki pelny wsad, a ty może robisz pranie z 5koszulek -to wtedy może tak wychodzic.
    • ja.dorcia Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 20:18
      wg mnie to troche... przesadzasz smile
      nie rozumiem troche po co co miesiac pierzesz firanki? spokojnie mozna rzadziej...
      Pozatym, nie wiem jak nosisz sie w pracy, ale u mnie jest tak:
      - reczniki - okolo raz na wa, 3 tygodnie - czekam az sie uzbiera odpowiednia ilosc (okolo -8 recznikow)... pozatym ja nie przepadam za taimi wielkimi, a male wiadomo trzeba dluzej zbierac
      - scierki z kuchni... jak jest taka potrzeba, zazwyczaj raz na miesiac (nie to, ze jestem brudas, ale raz, ze wole takie malre reczniczki do mokrego, do brudnegoo recznik papierowy i zmywak) - scierki uzywam tylko okazjonalnie jako rekawiczki, o ile wlasciwa mi sie gdzies zawieruszy)
      - bielizna, koszulki, bluzki - z calego ygodnia uzbiera sie doslownie jedna pralka
      - garsonki, koszule garniturowe wole dawac do pralni - szlag by mnie rafil z prasowanie, a i ja i maz malo nosimy takich rzeczy)
      - wszelki dzns - takze czekam, az sie uzbiera pelen wsad, zaleznie od okresu raz na miesiac do raz na poltora tygonia - zima)
      - kocy, przykryc i takich typowych szlafrokow nie uzywam - mam wystarczajaco cieplo w domu wink

hmmm tak napisalam to i wyszlo, jakby u mnie pranie czekajace na swoja okazje sie walalo po wszystkich katach... a wszysko sie miesci w zwyklym (niezbyt duzym) koszu z ikei... - z gumy on jest, czy co?

PS: swetry i inne rzeczy welniane piore recznie na biezaco, wiec nie umieszczam w zestawieniu wink
    • lambswool Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 20:56
      Około 3-4 pralek tygodniowo (2 dorosłych + niemowlę), zwyżkę nam robią ubrania i ręczniki po siłowni (1 pranie/tydz) oraz koszule męża (1 pranie/8 dni).
    • lili2006 Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 21:03
      jest nas troje - dwie pralik na tydzień - jasne i ciemne, lub - jeśli są jasne koszule - trzy: jasne 60 stopni, jasne 40 stopni dla delikatnych i kolor. pralka jest bardzo pelna, piorę z płukaniem dodatkowym. wystarczasmile
    • at.at Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 21:09
      Hmm, nikomu dotąd nie przyszło do głowy, że rozmiar pralki ma związek z ilością prań. Ja mam małą pralkę, na 4 kg wsadu i na 3 osoby chodzi min. 4 razy w tygodniu, czasem 5. Jak ktoś ma większy bębęn, to przy tej samej ilości będzie prał 2-3 razy w tygodniu.
    • klapoucha1 Re: Ile pralek w tygodniu? 10.09.10, 21:21
      Jestem sama. Pranie robię przynajmniej raz w tygodniu. Bieliznę, skarpetki, rajstopy zmieniam codziennie, ręczniki i ścierki kuchenne co tydzień, pościel też (czasem 10 dni, jak mam lenia). Bluzki często codziennie. Narzuty raz w miesiącu (pies). Reszta - nie umiem ustalić, ale chyba w sam raz. Z tymi ręcznikami, to przy Tobie czuję się brudasem smile Jednorazowo używam 3 - ciało, włosy, ręce. A ręczniczka w kuchni używam tylko do wycierania rąk po zmywaniu. Firanek nie mam - tylko zasłony - nie wiem, jak często je piorę - napewno znacznie rzadziej niż 1 w miesiącu.
    • ginalina Czy to ankieta? 10.09.10, 23:26
      Twoje wątki dotyczą chyba tylko prania smile
      • misself Re: Czy to ankieta? 12.09.10, 11:52
        ginalina napisała:

> Twoje wątki dotyczą chyba tylko prania smile

Właśnie dlatego uważam, że on(a) jest forumowym szopem-praczem! big_grin
        • ginalina To on. :-) bt. 12.09.10, 21:56
    • jul-kaa Re: Ile pralek w tygodniu? 11.09.10, 00:23
      Hmm, co drugi dzień pralka pieluch (niemowlę w wielorazówkach) i rzeczy dziecka, 2-3 razy w tygodniu nasze pranie. I tyle.
    • aga90210 Re: Ile pralek w tygodniu? 11.09.10, 00:28
      Ja dla siebie robię ok. 3 prania tygodniowo, ale nie mam pełnej pralki- zazwyczaj 2 prania po okolo pół wsadu malej pralki ładowanej od góry i jedno na cały wsad (pościel lub narzuty + ręczniki, które piorę w wyższej temperaturze).
      Nie rozumiem, czemu musisz zmieniać reczniki po dwóch kąpielach- wytrzesz się dwa razy i już??
    • korniz Re: Ile pralek w tygodniu? 11.09.10, 15:34
      2 os dorosłe .nastolatek i roczniak -2 pralki na tydzien
      • irenazu Re: Ile pralek w tygodniu? 11.09.10, 18:17
        2 osoby dorosłe- 2-3 pralki tygodniowo.Ale to tylko takie stałe prania.Kurtki,firany i inne tam takie to już nadprogram i ich do tego nie wliczam.
        • dolmadakia Re: Ile pralek w tygodniu? 12.09.10, 21:58
          4 osoby ,w tym jeden nastolatek.Do rzadkości należy dzień bez prania-tradycyjnie jest to niedziela.Po jakichś wyjazdach wakacyjnych oczywiście więcej.Pralka-wsad 5,2 kg.
    • madzioreck Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 00:31
      Kam, bo Ty maniak praniowy jesteś wink Jak bym zmieniała tak często firanki, ręczniki i pościel, to bym nie nadążyła suszyć wink
      A w temacie - 2-3 pralki tygodniowo, na dwie dorosłe osoby. Często wsad jest niepełny, jeśli piorę białe. Jak się przytrafi porcja ręczników/pościeli/firanek, to więcej, ale przeciętnie 2-3 pralki.
      • kamw1807 Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 00:42
        U mnie w domu pali się papierosy, firanki od tego śmierdzą - kiedyś przez dłuższy czas zmieniane były co 2 tyg.

Ręczników nieświeżych, znaczy takich już używanych nie cierpię..
        musi być sztywny, wyjęty z szafy, uwielbiam świeże

nie mam psa, ale koc/narzuta też ląduje w praniu co ok.miesiącsmile
        • misself Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 10:31
          kamw1807 napisał:

> U mnie w domu pali się papierosy, firanki od tego śmierdzą - kiedyś przez dłużs
          > zy czas zmieniane były co 2 tyg.

Fuuuj.
          (A co, też się mogę powybrzydzać na nawyki innych, nie?)
          To masz koszty x2: upiornie drogie papierosy plus ciągłe pranie (prąd+woda).

> nie mam psa, ale koc/narzuta też ląduje w praniu co ok.miesiącsmile

To już jest kompulsywne... Nawet się zakurzyć nie zdąży.
          • kamw1807 Re: Ile pralek w tygodniu? 14.09.10, 11:36
            misself napisała:

> kamw1807 napisał:
            >
            > > U mnie w domu pali się papierosy, firanki od tego śmierdzą - kiedyś przez
            > dłużs
            > > zy czas zmieniane były co 2 tyg.
            >
            > Fuuuj.
            > (A co, też się mogę powybrzydzać na nawyki innych, nie?)
            > To masz koszty x2: upiornie drogie papierosy plus ciągłe pranie (prąd+woda).

Nie ja je palę wink
            >
            > > nie mam psa, ale koc/narzuta też ląduje w praniu co ok.miesiącsmile
            >
            > To już jest kompulsywne... Nawet się zakurzyć nie zdąży.

skoro kurz na co dzień zbiera się na meblach, to na narzucie misself też osiadasmile
            wiem, że mamy inne poglądy na ten tematsmile
            woda z prania zawsze leci przybrudzona, więc zakurzone musiało być smile
            • misself Re: Ile pralek w tygodniu? 14.09.10, 20:00
              kamw1807 napisał:
              > skoro kurz na co dzień zbiera się na meblach, to na narzucie misself też osiada smile

Hm. Ja kładę narzutę po to, żeby się kurz nie zbierał na pościeli.
              I narzuta jest trzepana codziennie i wietrzona.

> woda z prania zawsze leci przybrudzona, więc zakurzone musiało być smile

Cóż, ja mam ciekawsze rzeczy do roboty niż zaglądanie pralce w odpływ wink
              • kamw1807 Re: Ile pralek w tygodniu? 15.09.10, 01:11
                misself napisała:

> kamw1807 napisał:
                > > skoro kurz na co dzień zbiera się na meblach, to na narzucie misself też
                > osiada smile
                >
                > Hm. Ja kładę narzutę po to, żeby się kurz nie zbierał na pościeli.
                > I narzuta jest trzepana codziennie i wietrzona.
                >
                to po co w ogóle Ci narzuta, przecież również dobrze pościel możesz codziennie trzepać i wietrzyć.

> > woda z prania zawsze leci przybrudzona, więc zakurzone musiało być smile
                >
                > Cóż, ja mam ciekawsze rzeczy do roboty niż zaglądanie pralce w odpływ wink
                ja czy chcę czy nie wchodząc do łazienki i tak widzę wylewającą się wodę
                • misself Re: Ile pralek w tygodniu? 15.09.10, 11:31
                  kamw1807 napisał:
                  > > Hm. Ja kładę narzutę po to, żeby się kurz nie zbierał na pościeli.
                  > > I narzuta jest trzepana codziennie i wietrzona.
                  > >
                  > to po co w ogóle Ci narzuta, przecież również dobrze pościel możesz codziennie
                  > trzepać i wietrzyć.

Dużo łatwiej jest wytrzepać lekką narzutę niż dwie ciężkie kołdry smile

> > Cóż, ja mam ciekawsze rzeczy do roboty niż zaglądanie pralce w odpływ wink
                  > ja czy chcę czy nie wchodząc do łazienki i tak widzę wylewającą się wodę

Ja bym musiała odsunąć pralkę i odkręcić z tyłu big_grin
                  • kamw1807 Re: Ile pralek w tygodniu? 15.09.10, 12:17
                    misself napisała:

> Ja bym musiała odsunąć pralkę i odkręcić z tyłu big_grin

ja mam odpływ na widoku smile
    • truscaveczka Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 11:22
      Na 3 osoby - 4-5 pralek. Jak się Igor urodzi, dojdzie jedna pralka niemowlakowa. Nie piorę osobno ścierek czy reczników, tylko posciel - wyłacznie dlatego, ze cały wsad wychodzi smile
    • jul-kaa Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 12:45
      A gdzie wieszacie takie ilości prania?
      • truscaveczka Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 12:46
        O, właśnie, gdzie?
        • irenazu Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 13:23
          Jak jest ładna pogoda to na dworze,zimą i w czasie deszczu w suszarce.
    • nuova Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 13:33
      Jeśli nie potrafisz inaczej, to po co sobie tym głowę zawracać? smile
      Mnie tydz. na ręcznik kąpielowy i mały odpowioada, ale z tym przelweaniem wody to jestem na nie...
    • tukata Re: Ile pralek w tygodniu? 13.09.10, 13:41
      u mnie pranie jest w kółko - 4 os., prawie każdego dnia nastawiam pralkę, a mimo to wielka kupa leży do prania i wielka kupa do prasowania, a ja ciagle nie wyrobiona.
      • kamw1807 Re: Ile pralek w tygodniu? 14.09.10, 11:38
        mam suszarkę pod sufitem w łazience i drugą rozkładaną w pokoju smile
        • aaaguniaaa Re: Ile pralek w tygodniu? 14.09.10, 11:54
          to jak ci sie na tych 2 miesci 6 pralek prania to chyba tak duzo nie pierzesz. ale za to strasznie duzo marnujesz wody. u mnie zapelnienie 2 takich suszarek to max 3 prania (i tylko 120l wody a nie 300) - na dodatek schnie to dlugo bo zeby az 3 pralki prania sie zmiescily to musze wyprac cos duzego, grubego (wiec i dlugo schnacego)
          • kamw1807 Re: Ile pralek w tygodniu? 15.09.10, 01:18
            aaaguniaaa napisała:

> to jak ci sie na tych 2 miesci 6 pralek prania to chyba tak duzo nie pierzesz.
            > ale za to strasznie duzo marnujesz wody. u mnie zapelnienie 2 takich suszarek t
            > o max 3 prania (i tylko 120l wody a nie 300) - na dodatek schnie to dlugo bo ze
            > by az 3 pralki prania sie zmiescily to musze wyprac cos duzego, grubego (wiec i
            > dlugo schnacego)

mieszkam w blokach, tu schnie mega szybko, wyprane po południu na drugi dzień ląduje w szafie, więc z tym jakby nie mam większego problemu, dlatego też została sprzedana suszarka, bo nie była potrzebna po przeprowadzce.
            jak się nie mieści składam na pół
    • anu_anu Re: Ile pralek w tygodniu? 14.09.10, 12:20
      Normalnego prania (ubrania, ręczniki) mam 4 pralki w tygodniu (3 dorosłe osoby).
      Kolejne prania zależą od tego co jeszcze piorę, a robię to wg potrzeb. Np. latem częściej zmieniam pościel (co tydzień), piorę wtedy również kołdry (takie letnie, ale wchodzi jedna do pralki). Koce piorę jak widzę, że widać na nich pobyt sierściuchów - zatem najczęsciej wiosną, bo wtedy linieją. Acz trzymam je w skrzyni, coby sierściuchom było trudniej.
      Firan i załon nie mam, piorę za to domki i posłania kocie smile
      Osobne pranie jest ze sportowych rzeczy męża - trzeba je prać po każdym użyciu, inaczej by nas smród zabił... Ale to daje na taki najkrótszy program.
      W sumie sporo tego wychodzi...
      • sycylia_beauty Re: Ile pralek w tygodniu? 14.09.10, 13:48
        ja piorę praktycznie codziennie, no powiedzmy ze 5-6 pralek w tygodniu, na trzy osoby w tym niemowlak.Uwielbiam prać, dzielę na kolory (jasne, granat-brąz-czerń, czerwono-różowo-pomarańczowe, zielono-niebieskie), a ręczniki i ścierki oddzielnie, pościel oddzielnie, dziecięce oddzielnie.Niemowlaka co drugie pranie wychodzi codziennie pół reklamówki brudzi.Ale jak bylismy sami też dużo prałam.
        • johana75 Re: Ile pralek w tygodniu? 14.09.10, 16:41
          Na 2 plus 1 pierzemy 2-3 pralek w tygodniu, nie chodzimy brudni. Nie lubie marnować prądu i wody ,zawsze pralka jest pełna.
          Rozumie też innych wink
    • nadia_m Re: Ile pralek w tygodniu? 15.09.10, 12:09
      2 dorosle osoby jakos 3-4 pralki w tygodniu (1-jasne ubrania; 2-ciemne ubrania; 3-posciel, 4-reczniki (zmieniam co 3 dzien i dochodza jeszcze reczniki z silowni 3 razy na tydzien, recznik do twarzy zmieniam codziennie)
      biale ubrania rzadziej, bo ich nie mamy za duzo czekam az sie uzbiera
      scierki i skarpetki piore oddzielnie od siebie i od wszystkiego, ale mamy ich tak duzo, ze czekam czasem 3 tygodnie, az sie uzbiera.
      firanki z salonu i gabinetu co miesiac, bo maz pali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka