19.09.10, 21:22
witam smile
Wy wiecie wszyastko to zadam pytanie:
jak walczycie z muchami??
mieszkam na wsi, sąsiadka obok ma kury i gęsi.... no i niestety związany z tym obornik i muchy....
lata mi toto po domu i szlag mnie trafia... pośrednio pomagają bzyczki elektryczki do kontaktów (firmy BROS) ale i tak duzo tego lata zanim bzyczek je zabije...
niemożliwością jest zamykać okna i drzwi bo drzwi tarasowe prawie wiecznie otwarte jak jest wystarczająco ciepło
Obserwuj wątek
    • pierwsze-wolne Re: MUCHY 19.09.10, 21:38
      Zainwestuj w drugie drzwi z moskitierą - te właściwe otwierasz kiedy tylko masz ochotę, moskitiera zamknięta a przepływ powietrza jest.
    • marzeka1 Re: MUCHY 19.09.10, 21:40
      Moskitiery, super sprawa, zero much,komarów, os, robactwa.
    • erichdaniken Re: MUCHY 19.09.10, 22:01
      w Castoramie są do kupienia urządzenia na prąd, które emitują ultradźwięki, dla nas te odgłosy sa niesłyszalne a owady i gryzonie wariują i unikają takich miejsc.
      koszt ok 100zl
      • budzik11 Re: MUCHY 20.09.10, 09:20
        erichdaniken napisała:

emitują ultradźwięki, dla
        > nas te odgłosy sa niesłyszalne a owady

Te odgłosy są słyszalne i to wyraźnie, coś jak skrobanie mokrym styropianem po szybie, tylko cichutko wink Mam dwa taki e- jedno na muchy i komary, drugie w garażu na pająki. To na pająki jest skuteczne, to na muchy i komary - nie bardzo.
        Ja mam cały czas zamknięte drzwi i okna (ale mam rekuperator, więc mam wentylację) i bardzo tego pilnujemy. Poza tym staram się nie trzymać na wierzchu jedzenia czy resztek, żeby nie przyciągało much.
        • erichdaniken Re: MUCHY 20.09.10, 20:59
          u mnie nic nie słychać, no może takie cichutkie"pyk, pyk" jak jest calkowita cisza w mieszkaniu
          img.nokaut.pl/p/1c/11/1c111874b4a259c15ae107618f5f6d86130x130.jpg
    • przeciwcialo Re: MUCHY 19.09.10, 22:01
      Siatki w oknach. W tym roku dzieki nim przezyliśmy komary.
    • kasiak37 Re: MUCHY 19.09.10, 22:13
      jest cos takiego jak moskitierasmile
      • opium74 Re: MUCHY 19.09.10, 22:38
        moskitierę mam w spiżarni ale problem jest w salono-kuchni
        mam firanki w drzwiach tarasowych ale te cholery i tak wlatują......
        szczęśliwie sezon na nie zaraz się kończy a na przyszły rok zamontuję sobie chyab takie tasiemki w drzwiach jak kiedyś na wsiach..... teraz wiem po co one były big_grin
        • madzioreck Re: MUCHY 20.09.10, 01:01
          Firanka zamiast moskitiery? Nie zadziała big_grin
    • hbinko Re: MUCHY 20.09.10, 08:01
      Wy wszyscy chyba nie wiecie co mówicie: ja też mieszkam na wsi (a właśnie-wczoraj minął rok), obok pasą się krowy, w kuchni mam moskitierę, ale przecież z tej kuchni trzeba raz po raz wyjść, a drzwi tarasowe po to są aby je otworzyć... a wtedy hulaj dusza; wieczorem-najpierw polowanie na muchy i komary. Ale ostatnio gdzieś czytałam, że muchomory dobre są na muchy, ale weźcie je powieście na sznurku lub połóżcie, gdy są małe dzieci-lepiej nie myśleć. A ten stary dość dobry sposób: lep wiszący pod lampą to trochę głupio, ale lepsze to niż mucha w rosole. A muszki owocówki- to dopiero plaga, może ktoś coś...
      • ja.dorcia Re: MUCHY 20.09.10, 08:36
        Na muszki owocowki polecam cos slodkiego na talerzu, zeby to cos zlecialo sie w jedno miejsce plus odkurzacz - fakt, ze od razu wszystkiego sie nie zlapie, ale skutecznosc 100%.

Na muchy - moskitiera w oknie plus takie drzwi z moskitiera ewentualnie wlasnie takie 'sznureczki'. Innej rady zabobiegajacej wpadaniu nie ma. Niestety sad
      • nicol.lublin Re: MUCHY 20.09.10, 10:06
        no, ale nie wiem dlaczego moskitiera ma być tylko w kuchni? w salonie nie może być? to takie dodatkowe drzwi z siatką jak na amerykańskich filmach smile
      • pierwsze-wolne Re: MUCHY 20.09.10, 10:44
        Ja mieszkam dłużej, krowy i inne bydlęta tez mam pod nosem, drzwi z moskitierą i moskitiery we WSZYSTKICH oknach otwieranych ratują życie po prostu... Trzeba tylko dzieci nauczyć że siatkowe muszą być zamknięte. Lep nie zaszkodzi, aczkolwiek na pojedyncze egzemplarze polecam zwykłą łapkę - jest bardziej efektywna wink
    • ginalina Re: MUCHY 20.09.10, 11:12
      Na okna moskitiery, najlepiej ramki, a na drzwi coś o takim wyglądzie allegro.pl/moskitiera-kotara-na-drzwi-100x220-cm-czarna-hurt-i1221707160.html. Trzeba tylko zwrócić uwagę, aby siatka nie była materiałowa, a plastikowa. Miałam i świetnie się sprawdzała.
      • yulkayulka Re: MUCHY 20.09.10, 11:29
        moi znajomi po walkach z muchami na kolejny sezon wynaleźli gościa, który przyjechał i spryskał elewację chałupy jakimś preparatem, w sezonie powtórzyli ten zabieg i mieli spokój z muchami. z tego co się orientuję można kupic w lecznicy taki środek (proszek do rozrobienia z wodą) i spryskac ściany na zewnątrz domu- powinno pomóc, do tego moskitiery i ulga gwarantowana
        • dwapsyikot Re: MUCHY 20.09.10, 20:19
          stosowałam taki preparat na ściany domu na zewnątrz i wewnątrz, ale w sumie nie był nadzwyczajnie skuteczny, kupowałam w lecznicy weterynaryjnej.moskitiery są niezawodne, nic więcej sie u mnie nie sprawdza, też mieszkam na wsi w podobnych okolicznościach przyrody...
        • erichdaniken Re: MUCHY 20.09.10, 21:02
          takie środki są do nabycia w sklepach ogrodniczych i marketach budowlanych
          • opium74 Re: MUCHY 21.09.10, 14:14
            moskitiera na drzwi tarasowe bedzie trudna do znalezienia bo one duuuuże sa smile
            na przyszły sezon zamontujemy chyba takie drzwi jak w amerykańskich filmach....ale żeby to wszyscy pamiętali żeby je zamykac...

na muszko owocówki są pułapki np. firmy BROS. Postawiłam i działą SUPER!
            • ginalina Re: MUCHY 21.09.10, 15:09
              No kochana, jak Ty od razu wrota otwierasz, to nikt Ci nie pomoże. wink
              A czytałaś mój post o moskitierze do drzwi?
              Moje drzwi balkonowe też były szerokie, ale otwiera się przecież jedną połówkę, czy też jedną część, a wysokość jest standardowa, więc w czym problem?
              Zresztą, jak masz 3-metrowe drzwi i otwierasz całe, to po prostu kupujesz więcej kompletów, i tyle.
              • opium74 Re: MUCHY 21.09.10, 15:23
                one wysokość mają chyba normalną ale są nie otwierane tylko suwane i oczywiście dzieciak i mąż wiecznie otwierają na oścież smile
                ja liczę ze zaraz zacznie się zima i kłopot much odejdzie do przyszłego sezonu - wtedy to zainwestujemy w moskitierę porządną smile
                • ginalina Re: MUCHY 21.09.10, 15:29
                  Podałam zły link poprzednio.
                  Chodziło mi o coś takiego: allegro.pl/show_item.php?item=1221707160
                  Fajna rzecz, paski siatki powinny być z takiej jakby sztywnej gumy, wtedy dobrze układają się. Paski mają po ok. 20 cm, nachodzą na siebie i można to demontować na zimę. Bardzo fajna rzecz, sprawdzała się przez wiele lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka