Dodaj do ulubionych

Problem z dodzwonieniem się do HESTII

11.11.10, 11:26
Witam mam problem z dodzwonieniem się do Hestii zgłosiłam szkodę zalanie mieszkania 27.09.2010r. rzeczoznawca zrobił protokół szkody 5.10.2010r. i do dziś nie otrzymałam pieniędzy i nie mogę dodzwonić się do Hestii na maile również nie odp. co mam w takiej sytuacji robić?
A może ktoś wie jaki okres ubezpieczyciel ma na wypłatę odszkodowania??
Bardzo proszę o radęsmile
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 11.11.10, 11:30
      a wybrac sie tam nie mozesz?
      • lisia312 Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 11.11.10, 17:58
        30 dni, zgodnie z KC
    • ginalina Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 12.11.10, 11:10
      Odszkodowanie wypłaca się w terminie 30 dni od dnia zgłoszenia szkody. Wyjątek to sytuacja, w której ubezpieczyciel nie ze swojej winy nie mógł podjąć decyzji, bo np. nie otrzymał opinii od niezależnego eksperta lub np. od policji czy prokuratury. W takiej sytuacji na wypłacenie odszkodowania ma 14 dni od dnia otrzymania ostatniego potrzebnego dokumentu.

Jeśli u Ciebie decyzja powinna być pozytywna i wszystkie dokumenty były, to wypłata powinna nastąpić do 27.10. Od 28.10. możesz naliczać odsetki.
      • myszka01 Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 12.11.10, 11:26
        Witam

wszystkie dokumenty były dostarczone na czas rzeczoznawca który spisał protokół powiedział że tydzień do dwóch powinnam otrzymać odszkodowanie w poniedziałek będzie 8 tydzień a pieniędzy nie ma niedługo święta a mój pokój wygląda okropnie! na maila w ogóle nie opd.
      • myszka01 Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 12.11.10, 19:15
        Hej ginalina
        Mąż w końcu dodzwonił się do Hestii i pani uprzejmie go poinformowała że dopiero wszystkie dokumenty dostała 3.11.2010r. i powiedziała że może napisać maila i naliczyć odsetki jak mamy sami naliczyć odsetki??
    • kasiask Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 12.11.10, 11:19
      do Hestii ciężko się czasami dodzwonić, zwłaszcza w poniedziałki, ale bez przesady w końcu się udaje przy minimum cierpliwości. Po oględzinach powinnaś dostać kosztorys, a dopiero potem ewentualną wypłatę.
      W ostateczności możesz napisać meila na adres skargi@hestia.pl
    • happy_time Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 12.11.10, 19:15
      Jak dzwonisz na infolinię to musisz poczekać na połączenie, nie rozłączać się. Zdarza się, że jest kolejka oczekujących i jeżeli wtedy się dodzwonisz to usłyszysz pewnie jakąś inf na ten temat (czyli wszyscy pracownicy są zajęci) . Wtedy powinnaś poczekać, bo jeżeli odłożysz słuchawkę i zadzwonisz jeszcze raz to znowu będziesz na ostatnim miejscu w kolejce. Czasami może to trochę potrwać (wiem bo pracowałam tam). Jeżeli mimo to nie możesz się dodzwonić to napisz maila. W razie czego będziesz miała dowód, że próbowałaś się skontaktować.
      Ktoś wyżej sugerował, żebyś poszła do oddziału. Nie polecam, ponieważ większość szkód jest likwidowana w centrali, a pracownicy w oddziale nie wiedzą nic na ten temat. Z doświadczenia wiem, że najlepiej dzwonić rano, chwilę przed 8 (tylko od poniedziałku do piątek).
      • myszka01 Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 12.11.10, 19:21
        Mąż w końcu dodzwonił się do Hestii i pani uprzejmie go poinformowała że dopiero wszystkie dokumenty dostała 3.11.2010r. i powiedziała że może napisać maila i naliczyć odsetki jak mamy sami naliczyć odsetki?
        • happy_time Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 12.11.10, 19:42
          Jakie dokumenty dotarły dopiero 3.11? Te od rzeczoznawcy czy dosyłaliście coś we własnym zakresie? Dokumenty od rzeczoznawcy do Hestii powinny dotrzeć w ciągu kili dni, makswymalnmie tydzień. Hestia ma 30 dni na wypłatę od zgłoszenia szkody, nie od wizyty rzeczoznawcy (nie napisałaś kiedy zgłosiłaś, ale pewnie kilka dnie przed 5.10). To nie Wy naliczacie odsetki. Wystarczy, że napiszecie pismo z prośbą o wypłatę ustawowych odsetek za opóźnienie wypłaty odszkodowania. z tego co pamiętam jest to 13% w skali roku (mogę się mylić, już jakiś czas tam nie pracuję). Hestia sama powinna wyliczyć jaka to będzie kwota, ale jeżeli chcecie możecie sami podać wyliczoną kwotę.Odsetik są naliczane od momentu kiedy minie 30 dni od zgłoszenia szkody do dnia otrzymania przelewu.
          • happy_time Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 12.11.10, 20:37
            Ups, nie zawuażyłam, że napisałaś jednak kiedy zgłosiłaś. Odsetki liczą się od 28.10 do momentu wpływu odszkodowania na konto.
            • asstress Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 12.11.10, 23:23
              po majowej powodzi dostałam przelew dopiero 28-09-2010. Po III fali narazie cisza
            • myszka01 Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 13.11.10, 09:37
              Witam Cię happy_time

Dziękuję bardzo za odp.
              Wiem że marudzę ale możesz mi jeszcze podpowiedzieć co powinno znajdować się w takim piśmie o zwrot odsetek??
              Z góry Serdecznie dziękujęsmile
              • happy_time Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 13.11.10, 16:50
                Wystarczy, że napiszesz: "W związku z opóźnieniem wypłaty odszkodowania dotyczącym szkody z dnia (data wystąpienia szkody), zgłoszonej (data) proszę o wypłatę ustawowych odsetek". Możez ewentualnie sama wyliczyć jaka to będzie kwota i dopisać. Tak naprawdę to powinni te odsetki wypłacić razem z odszkodowaniem, ale jest jak jest. Wystarczy, że wyślesz mailem. Korespondencja mailowa jest tak samo ważna jak ta wysłana pocztą. Większość osób o tym nie wie i specjalnie idzie na pocztę, wysyła polecone za potwierdzeniem odbioru. Więc radzę nie robić sobie problemu z pocztą. Tylko pamiętaj, żeby w temacie wpisać nr szkody (wtedy najszybciej dotrze do odpowiedniej osoby).
                Pozdrawiam i życzę powodzenia smile
    • szymanska_justyna Re: Problem z dodzwonieniem się do HESTII 17.11.10, 15:59
      Proszę wyślij zgłoszenie na skrzynkę SKARGI@ERGOHESTIA.PL (w tytule zamieść hasło FORUM, w treści nr szkody oraz imię i nazwisko). Jestem pracownikiem Biura Reklamacji Ergo Hestii, po otrzymaniu wiadomości niezwłocznie podejmę interwencję w Twojej sprawie. Pozdrawiam, Justyna Szymańska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka