20.11.10, 22:50
Witam WDPDsmile
Z jakiego materialy u macie meble tapicerowane? Stoimy przed wyborem sofy i zastanawiamy sie bardzo powaznie nad mikrofaza. Mamy dwoje malych dzieci wiec musi byc latwo wyczyscic smarki i inne brudy... Z gory dziekuje za odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • klara551 Re: tapicerka 21.11.10, 07:33
      Ja bym szukała sofy ze zdejmowanym obiciem. Pierze się wtedy kiedy trzeba i już. ja to przećwiczyłam z psem kanapowcem /pon/. Po wielu próbach doczyszczania obić z miernym skutkiem kupiłam kanapę i u tapicera zamówiłam zdejmowane pokrowce. Teraz mam święty spokój i nie muszę psa zganiać ,bo przecież i tak po naszym wyjściu z domu wyleguje się na kanapie. Proszę się nie obrażać,bo nie porównałam dzieci z psem a tylko problem jest podobny.
    • nikoru Re: tapicerka 21.11.10, 20:01
      Podobno alcantarę łatwo się czyści. Nie użytkuję, więc nie potwierdzę.

Coś podobnego do alcantary i mikrofazy ma mój brat. Nie wiem jak często i czy w ogóle czyści te meble, ale wyglądają fatalnie. Ma dwie córki. Obicie jest jednobarwne (rudawe) i bardzo widać każdą plamę.

Ja użytkowałam 8 lat zwykłą tapicerkę, za to dość ciemną i we wzorki. Przynajmniej brudu tak mocno nie było widać. Od czasu do czasu czyściłam preparatami do tapicerek. Rok temu przeprowadziłam się i ten sam zestaw obiłam jasną tapicerką w ciemne wzory i też jest ok., ale chyba jednak bardziej się brudzi.
      • bursztyn9 Re: tapicerka 21.11.10, 20:32
        z alcantarą to nieprawda.Mam od 3 lat i nie jestem zadowolona, ,a mam kolor ecru.Podobno czyści się czysta wodą , ale u mnie nie.Ja czyścilam wszystkim , brud pozostal , włos się położył.
        Chyba ,że kupisz oryginalną , ale ta jest w cenie skóry.
        Sama jestem ciekawa co polecacie
    • agus21075 Re: tapicerka 21.11.10, 22:01
      mikrofazy latwo sie nie czysci. mam jasna kanape i nie posiadajac dzieci a jedynie kota ciagle sie wkurzam ze co chwile sa jakies nowe plamy. mam jasna kanape i bardzo ciezko mi ja wyczyscic tak zeby nie zostaly pozniej zacieki po wodzie.
      przy dzieciach podobno najlepsze sa skory, badz podobne materialy (sztuczna skora) w ktore plyny nie wsiakaja - wtedy to latwo sie wyciera
    • mikams75 Re: tapicerka 21.11.10, 22:11
      mam obicie jasne skoropodobne i male dziecko w domu - polecam, mimo ze jest jasna to rzadko czyszcze, plamy przecieram wilgotna szmatka, okruchy i paprochy z dzieciecych skarpetek czy raczkujacego bobasa w rajstopach pozostaja na rajstopach, generalnie niewymagajaca jest ta kanapa.
      Dla porownania wczesniej mialam ciemna z takiego jakby pluszu i nigdy wiecej. Bylo wszystko znac, a najgorzej to wlasnie te paprochy i pylki, wystarczylo ze dziecko przetarlo rajstopami katy i wlazlo na kanape. Oplute plamy, brudne raczki po czyms tam, resztka mleka - wyjatkowo ciezkie plamy do doczyszczenia. Zeby nie wiem jak odkurzac dom, to do takiej kanapy zawsze sie cos przyczepi.
    • budzik11 Re: tapicerka 22.11.10, 10:51
      Meble w salonie mam skórzane, krzesła w jadalni - "skóra ekologiczna". Czyści się rewelacyjnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka