zuzanna.7 16.12.10, 18:23 Mam zamiar polukrować upieczone wcześniej pierniczki, czy nie jest za wcześnie ? Coby się na święta nie przytruć Ile czasu mogą leżeć pierniki z tym lukrem ? Pierniki wiem, że sporo ale co z lukrem ? Lukier ma być zrobiony z białek i cukru...... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolmadakia Re: lukier 16.12.10, 18:32 Ja robię bez białek /nawiasem mówiąc pierwsze słysze o lukrze z białek-jak się to robi?/ i wtedy można lukrowac dowolnie wcześnie.Ja juz mam polukrowane. Odpowiedz Link
misself Re: lukier 16.12.10, 18:54 dolmadakia napisała: > Ja robię bez białek /nawiasem mówiąc pierwsze słysze o lukrze z białek-jak się > to robi?/ i wtedy można lukrowac dowolnie wcześnie.Ja juz mam polukrowane. Autorka bloga MojeWypieki robi na pewno lukier z białek i z tego co mi wiadomo, to dzieje się to zawsze parę tygodni przed Wigilią - więc myślę, że możesz spokojnie polukrować już teraz. W kwestii "how to": mieszasz białko jaja kurzego (surowe, z jajka wcześniej sparzonego) z cukrem pudrem. Taki lukier ma lepszą konsystencję od klasycznego cukru pudru z wodą - można go nakładać rożkiem bardzo precyzyjnie. Odpowiedz Link
zuzanna.7 Re: lukier 16.12.10, 19:18 Autorka bloga MojeWypieki robi na pewno lukier z białek i z tego co mi wiadomo, > to dzieje się to zawsze parę tygodni przed Wigilią - więc myślę, że możesz spo > kojnie polukrować już teraz. > > W kwestii "how to": mieszasz białko jaja kurzego (surowe, z jajka wcześniej spa > rzonego) z cukrem pudrem. Taki lukier ma lepszą konsystencję od klasycznego cuk > ru pudru z wodą - można go nakładać rożkiem bardzo precyzyjnie. O, o własnie tak będę robiła ten lukier, ale zamiast rożka kupiłam sobie specjalny " pisak " ? czy jak to nazwać ? Aplikuje się do tego urządzonka lukier, czy tez czekoladę i się robi wzorki na ciasteczkach/pierniczkach. Odpowiedz Link
b-b1 Re: lukier 16.12.10, 20:06 Moje pierniki już poozdabiane-co roku piekę i lukruję od razu-i nikt nigdy się nie struł-mimo, że leżakują dośc długo. Odpowiedz Link
ladyjm Re: lukier 16.12.10, 23:03 Mozesz pomazac pierniczki roztopiona biala czekolada. Na 100% moga dlugo lezec i nic im nie bedzie Odpowiedz Link
misself Re: lukier 16.12.10, 20:16 zuzanna.7 napisała: > O, o własnie tak będę robiła ten lukier, ale zamiast rożka kupiłam sobie specja > lny " pisak " ? czy jak to nazwać ? Aplikuje się do tego urządzonka lukier, cz > y tez czekoladę i się robi wzorki na ciasteczkach/pierniczkach. Szpryca? Albo rękaw cukierniczy? Ja wolę rożek z papieru do pieczenia - nic innego nie zapewnia takich cieniutkich linii Odpowiedz Link
b-b1 Re: lukier 16.12.10, 21:47 misself napisała: > > Szpryca? Albo rękaw cukierniczy? > Ja wolę rożek z papieru do pieczenia - nic innego nie zapewnia takich cieniutki > ch linii Widze, że też masz swój patent Ja nie potrafię "sprzętem" ozdabiać-od lat za szpryce służy mi woreczek śniadaniowy (z grubej folii) z malusią dziurką (oczywiście nie ten sam) Odpowiedz Link
misself Re: lukier 16.12.10, 21:55 b-b1 napisała: > Widze, że też masz swój patent > Ja nie potrafię "sprzętem" ozdabiać-od lat za szpryce służy mi woreczek śniadan > iowy (z grubej folii) z malusią dziurką (oczywiście nie ten sam) Mnie szpryca służy do nadziewania pączków i ptifurek (ptifurków?) i do ozdabiania bitą śmietaną (przesącza się przez rękaw), rękawa używam do wyciskania ozdobnych wzorków np. z kremu do tortów, a ciasteczka dekoruję rożkiem z papieru do pieczenia Jest to niezwykle podobne do malowania henną, które mam już opanowane Odpowiedz Link
zuzanna.7 Re: lukier 16.12.10, 21:59 Szpryca? Albo rękaw cukierniczy? > Ja wolę rożek z papieru do pieczenia - nic innego nie zapewnia takich cieniutki > ch linii Własnie nie, to jest coś jak gruby pisak, ma cieniusieńką końcówkę, kupiłam w "Ale Dobre", chciałam wysłać linka ale już chyba wykupili wszystko bo nie mogłam znaleźć już w sklepie tego "sprzętu" Odpowiedz Link
ka_thy Re: lukier 16.12.10, 23:14 Też kupiłam ten "pisak", nie używałam go jeszcze ale mam wielką nadzieję, że ułatwi mi pracę przy ozdabianiu pierniczków. Podobne "pisaki" były kilka tygodni temu w Tchibo. Odpowiedz Link
hela6 Re: lukier 16.12.10, 22:40 A rzućcie jakimiś proporcjami do tego lukru bo właśnie mam pierniczki napieczone i na dekor czekają. Odpowiedz Link
misself Re: lukier 16.12.10, 23:29 hela6 napisała: > A rzućcie jakimiś proporcjami do tego lukru bo właśnie mam pierniczki napieczon > e i na dekor czekają. Tego z białek? Trudno rzucić, bo jajka są różnej wielkości Ja zaczynam od 1 białka i 80 g cukru-pudru. A potem dosypuję, żeby była odpowiednia konsystencja Do cienkich linii powinien być dość gęsty. Do lukrowania po całości polecam raczej klasyczny, z cukru-pudru i gorącej wody (ok. 1 łyżka na 1/2 szklanki). Odpowiedz Link
hela6 Re: lukier 17.12.10, 10:03 Dzięki serdeczne, dam radę. Głównie chodziło mi o to czy trzeba dodać coś prócz jajka i cukru. Odpowiedz Link
peggy_su Re: lukier 17.12.10, 10:00 Ja robie własnie taki lukier z białek i cukru-pudru. W raze potrzeby dodaje troszke letniej wody. Nie pomyslałam nigdy o trwałości. Lukier robie jak tylko mam czas, a piernczki potem są przechowywane czesto kilka miesiecy. Nic im nie jest, lukrowi tez nie. Odpowiedz Link
budzik11 Re: lukier 18.12.10, 08:30 peggy_su napisała: a piernczki potem są przechowywane czesto kilka miesiecy. Nic im nie jes > t, lukrowi tez nie. A tym, którzy je jedzą? Odpowiedz Link
zuzanna.7 Re: lukier 18.12.10, 10:45 > A tym, którzy je jedzą? > Własnie miałam o to samo zapytać ...... Ale skoro konsumentka pierników pisze to znaczy, żyje, he he he Odpowiedz Link
peggy_su Re: lukier 19.12.10, 00:41 hehe, konsumeci też żyją i mają sie dobrze, po kilku sezonach piernikowych Własnie sie zabieram za pieczenie pierwszych w tym roku Odpowiedz Link
ab76 Re: lukier 18.12.10, 21:45 a ja robię lukier z soku z cytryny (połówka) i cukru pudru. Ale ja nie jestem ekspertką . Odpowiedz Link
misself Re: lukier 29.12.10, 17:32 ab76 napisała: > a ja robię lukier z soku z cytryny (połówka) i cukru pudru. Ale ja nie jestem e > kspertką . Ja taki robię na babkę na Wielkanoc. Na piernikach go nie lubię, bo nie zastyga, cholernik. Odpowiedz Link