Dodaj do ulubionych

Chusteczki a pranie ręczne

02.01.11, 10:54
Muszę wyprać jedwabny woal.
Woal jest trójkolorowy, duże prawdopodobieństwo, że kolory zafarbują.
Pomyślałam, że użyję chusteczek zapobiegających farbowaniu ubrań - ale czy zadziałają przy praniu ręcznym, na dodatek w zimnej wodzie?
Obserwuj wątek
    • otterly Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 11:58
      Ja bym użyła. Pierwsze primo: na chusteczkach jest napisane, że działają w 30 st., czyli w zimnej wodzie też. Drugie primo: skąd chusteczki będą wiedziały, że są używane w praniu ręcznym a nie w pralce? wink Niewiele ryzykujesz, a jeśli to ma uchronić cenną rzecz, to warto spróbować.
      • jul-kaa Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 12:30
        otterly napisała:
        > skąd chusteczki będą wiedziały, że
        > są używane w praniu ręcznym a nie w pralce? wink

No przecież będą widziały miętoszące pranie dłonie...
        • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 13:34
          jul-kaa napisała:

> otterly napisała:
          > > skąd chusteczki będą wiedziały, że
          > > są używane w praniu ręcznym a nie w pralce? wink
          >
          > No przecież będą widziały miętoszące pranie dłonie...

big_grin
          Pranie ręczne jedwabiu = lodowata woda i "pranie przez namoczenie".
          Nie miętoszę, bo mokry jedwab jest bardzo delikatny.
          Trwa to krótko i nie wiem, czy ta chusteczka "zdąży" wyłapać kolor.
      • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 13:32
        otterly napisała:

> Ja bym użyła. Pierwsze primo: na chusteczkach jest napisane, że działają w 30 s
        > t., czyli w zimnej wodzie też. Drugie primo: skąd chusteczki będą wiedziały, że
        > są używane w praniu ręcznym a nie w pralce? wink

Moja wątpliwość dotyczy raczej temperatury - jedwab piorę w bardzo zimnej wodzie.

> Niewiele ryzykujesz, a jeśli to
        > ma uchronić cenną rzecz, to warto spróbować.

Ryzykuję to, że nie zadziałają smile
        A Siostra mnie zamorduje, jak jej zniszczę woal - bo to jest jeden z dwóch identycznych, więc nie można odkupić jakby co.
      • passing_bystander Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 16:59
        Pierwsze primo -> masło maślane.....
        Drugie primo -> jak drugie to nie pierwsze....

Primo, secundo, tertio, quarto, quinto, sexto, septimo, octo, nono, decimo, undecimo, duodecimo, decimo tertio, decimo quarto, decimo quinto, etc.
        • madzioreck Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 17:27
          Ach mój ty świecie, a słyszałaś o powiedzonkach humorystycznych, które wchodzą w obieg? Obejrzyj sobie "Poranek kojota", a potem sie wymądrzaj.
          • kamw1807 Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 17:30
            wrzuć na delikatny program, np ,do jedwabiu, bądź bielizny do pralki
            ustaw zimną wodę i ju.
            tam się nie zdarzy zafarbować, bo w pralce jest dużo wody, przy takim delikatnym programie.
            • kasiak37 Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 18:20
              ja bym do prala w perwollu,przed wlozeniem do pralki zapakowalabym jedwab w woreczek do prania bielizny i wlaczyla program do welny z zimna woda.Chusteczki wylapujace jak najbardziej a do ostatniego plukania kilka lyzek octu.
              • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 19:01
                kasiak37 napisała:

> ja bym do prala w perwollu,przed wlozeniem do pralki zapakowalabym jedwab w wor
                > eczek do prania bielizny i wlaczyla program do welny z zimna woda.
                > Chusteczki wy
                > lapujace jak najbardziej a do ostatniego plukania kilka lyzek octu.

Perwoll oczywiście smile
                Skoro piszesz, że chusteczka zadziałałaby w pralce z zimną wodą, to zakładam, że w ręcznym praniu także?
                Pralka niestety nie wchodzi w grę, wyżej piszę, czemu.
                W dodatku tak mało wypełniony bęben = skakanie pralki podczas wirowania smile
            • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 18:58
              kamw1807 napisał:

> wrzuć na delikatny program, np ,do jedwabiu, bądź bielizny do pralki
              > ustaw zimną wodę i już
              > tam się nie zdarzy zafarbować, bo w pralce jest dużo wody, przy takim delikatny
              > m programie.

To niestety nie wchodzi w grę, z dwóch powodów: moja pralka nie ma programu z zimną wodą (delikatny = 35 stopni, a płukanie jest wodą bez podgrzewania, czyli ok. 20 stopni). Ostatnio tak załatwiłam sobie jedwabne sari, które w wyniku różnicy temperatur wody niestety straciło pierwotną miękkość i delikatność. Jeśli tak załatwię Siostrze woal - który służy do tańca, więc musi być zwiewny i miękki - to naprawdę będzie kłopot. Boję się zaryzykować...
          • otterly Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 12:28
            Weszły w obieg na tyle dawno, że pierwsze primo i drugie primo jest jednym z ulubionych powiedzeń prof. Markowskiego, którymi raczył swoich studentów polonistyki na przecudownych wykładach z kultury języka. Myślę, że robi to do dziś. Najwidoczniej wśród WPD też musi się znaleźć jakiś belfer.
    • dzambii Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 20:35
      A ja myślałam,że chodzi o pranie starodawnych chustek do nosa. Do woala odwracam się tyłem.
      • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 02.01.11, 20:53
        dzambii napisała:

> A ja myślałam,że chodzi o pranie starodawnych chustek do nosa.

Przepraszam, jeśli wprowadziłam w błąd smile
        Chusteczek "starodawnych" chyba się ręcznie nie prało wink Mało higieniczne.
        • jul-kaa Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 00:42
          misself napisała:
          > Chusteczek "starodawnych" chyba się ręcznie nie prało wink Mało higieniczne.

A jak się prało jak nie było pralki w domu...? Nożnie...?

Moja babcia zawsze opowiadała o pewnej kobiecie, u której mieszkali z dziadkiem po ślubie. Kobieta (starsza pani) zawsze mówiła, że nic w życiu nie było dla niej bardziej dotkliwe niż ręczne pranie chusteczek do nosa.
          • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 09:44
            jul-kaa napisała:

> misself napisała:
            > > Chusteczek "starodawnych" chyba się ręcznie nie prało wink Mało higieniczne.
            > A jak się prało jak nie było pralki w domu...? Nożnie...?

No fakt, masz rację smile
          • asdaa Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 16:15
            prało się ręcznie, potem w pralce. Przed praniem ręcznym moja mama namczała je w zimnej wodzie, by "brud" rozmiękł a potem w ciepłej wodzie z proszkiem.
        • anu_anu Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 12:35
          Na pewno kiedyś prało się ręcznie, chusteczki są starszym wynalazkiem niż jakiekolwiek pralki big_grin
          • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 12:43
            anu_anu napisała:

> Na pewno kiedyś prało się ręcznie, chusteczki są starszym wynalazkiem niż jakie
            > kolwiek pralki big_grin

Dlatego kiedyś ludzie krócej żyli wink
            W dzisiejszych czasach pranie ręczne chusteczek jest tak samo ohydne dla mnie jak ręczne pranie pieluch. Nie mam fioła na punkcie bakterii, ale niektóre części garderoby gotuje się od lat, nie bez powodu.
            • jul-kaa Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 13:22
              misself napisała:
              > W dzisiejszych czasach pranie ręczne chusteczek jest tak samo ohydne dla mnie j
              > ak ręczne pranie pieluch. Nie mam fioła na punkcie bakterii, ale niektóre częśc
              > i garderoby gotuje się od lat, nie bez powodu.

pieluch sie nie gotuje. kiedyś byly inne proszki...
              • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 15:14
                jul-kaa napisała:

> pieluch sie nie gotuje. kiedyś byly inne proszki...

Nie wiem, czy teraz się gotuje, ale 25 lat temu "się" gotowało.
                • jul-kaa Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 16:08
                  Owszem, dawniej się gotowało , dlatego przyczepiłam się do sformułowania "gotuje się od lat" smile
    • allija Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 00:21
      jeśli woal jest malowany ręcznie to nie wolno prać go w wodzie, pierze sie na sucho.
      Jesli nie a jedynie obawiasz się, że puszczą kolory to przed praniem moczy się taki jedwab w wodzie z octem a po praniu również płucze w wodzie z dodatkiem octu. Jesli chcesz go trochę usztywnić to dodaj takze 2-3 łyżeczki cukru. Suszy sie zwijając w ręcznik frotte i wilgotny prasuje.
      • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 09:50
        allija napisała:

> jeśli woal jest malowany ręcznie to nie wolno prać go w wodzie, pierze sie na s
        > ucho.

Woale do tańca są zawsze farbowane ręcznie, ale po tym farbowaniu płukane w wodzie, więc pierze się również w wodzie.

> Jesli nie a jedynie obawiasz się, że puszczą kolory to przed praniem moczy się
        > taki jedwab w wodzie z octem a po praniu również płucze w wodzie z dodatkiem oc
        > tu.

Boję się, że kolory puszczą - ale nie, że się zrobi biały, tylko że jeden kolor zafarbuje drugi.
        Jesteś pewna, że woda z octem pomoże?

> Jesli chcesz go trochę usztywnić to dodaj takze 2-3 łyżeczki cukru.

Nie, nie chcę, on ma fruwać, a nie być sztywny smile

> Suszy sie zwijając w ręcznik frotte i wilgotny prasuje.

Allija, ja mam trochę jedwabnych strojów i woali smile Wiem, jak je prać i prasować smile
        Chcę tylko wiedzieć, czy chusteczki wyłapujące kolor działają w zimnej wodzie - bo jeśli nie (a skoro nie macie pewności, to nie będę ryzykować), to wypiorę ten woal po kawałku, każdy kolor osobno.
        • allija Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 13:23
          niestety, nie wiem czy chusteczki wyłapujące kolor pomogą bo ja nie stosuję, mnie zwykle wystarcza proszek/płyn do koloru i pranie zbliżonych kolorów razem.
          Nie miałam na myśli farbowania ręcznego lecz malowanie np. rysunku na jedwabiu.
          • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 15:13
            allija napisała:

> niestety, nie wiem czy chusteczki wyłapujące kolor pomogą bo ja nie stosuję, mn
            > ie zwykle wystarcza proszek/płyn do koloru i pranie zbliżonych kolorów razem.

Tu niestety są kontrastujące kolory na jednym kawałku sad

> Nie miałam na myśli farbowania ręcznego lecz malowanie np. rysunku na jedwabiu.

Wydaje mi się, że akurat kwestia prania takich rzeczy jest podobna - mam sukienkę z Milanówka, piorę ją ręcznie. Tyle że ona nie farbuje, no i miała dołączoną instrukcję prania.
    • kamw1807 Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 00:42
      skoki przy wirowaniu? ee.. nie..
      za lekkie to będzie, żeby pralka skakała, a jak nie masz programu z zimną wodą to ustaw po prostu na płukanie, ew.powtórz gdyby program był za krótki
      • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 09:45
        kamw1807 napisał:

> skoki przy wirowaniu? ee.. nie..
        > za lekkie to będzie, żeby pralka skakała

Moja właśnie wtedy skacze, jak ma za mało smile

> a jak nie masz programu z zimną wodą
        > to ustaw po prostu na płukanie, ew.powtórz gdyby program był za krótki

Podczas płukania nie pobiera proszku/płynu do prania...
        • kamw1807 Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 16:10
          jak to nie pobiera? a woda którędy wpływa do płukania? nie przez dozownik?
          do bezpośrednio do bębna (płyn w korku od butelki, bądź proszek bezpośrednio)
          • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 03.01.11, 21:10
            kamw1807 napisał:

> jak to nie pobiera? a woda którędy wpływa do płukania? nie przez dozownik?

Ale przez dozownik płynu, a nie proszku smile
            Poza tym pralka odpada, już pisałam, czemu...
    • hela6 Re: Chusteczki a pranie ręczne 04.01.11, 08:59
      Wyprała bym "osobno" jak piszesz i nie przeceniała właściwości chusteczek. Moim zdaniem działają one na zasadzie "najsłabszego ogniwa" coś jak tania bawełniana biała skarpetka która wyciągamy szarą/różowa/zieloną, kiedy reszta prania jest pozbawiona przebarwień. To się sprawdza przy bawełnie ale przy woalu to on może okazać się równie albo i mocniej zdolny do przebarwień.

Najlepiej spróbuj skontaktować się się z panią garderobianą np. w operze, myślę że poradzi najlepiej ew. odeśle do fachowca. W Twoim fachu /hobby?/ taka znajomość choćby i telefoniczna może okazać się skarbem.
      • misself Re: Chusteczki a pranie ręczne 04.01.11, 10:01
        Helu, dziękuję za radę smile
        Może faktycznie jakaś garderobiana może mi coś poradzić.
        Hobby - taniec orientalny smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka