Dodaj do ulubionych

Gotowanie na parze

30.01.11, 17:04
Znalazłam taki fajny zestaw
allegro.pl/garnek-do-gotowania-makaronu-pg-7991-6-5-litra-i1423536791.html
I zastanawiam się, czy można w nim jednocześnie gotować makaron/ziemniaki (we wkładzie do makaronu) i rybę/kurczaka + warzywa w części do parowania.
Spodobało mi się, bo jeden gar do wszystkiego i bez dodatkowego cedzaka.
Obserwuj wątek
    • dolores691 Re: Gotowanie na parze 30.01.11, 17:34
      zależy na ile osób- na 1 osobę wystarczy ale na więcej to chyba za mały ten garnek. Jak robię na 3 osoby to mam zawalone 3 piętra w tradycyjnym parowarze.
      • dzambii Re: Gotowanie na parze 30.01.11, 18:15
        Rozmiary sa różne. Głównie chodzi mi o to, że w tradycyjnym parowarze parująca woda jest czysta. Tutaj będzie to para z gotujących się ziemniaków lub makaronu. Czy może to wpłynąć na smak mięsa/warzyw?
        • marikooo Re: Gotowanie na parze 30.01.11, 21:51
          Ja zawsze na spód kładę mięso/rybę, a na wierzch warzywa. Wtedy jest w porządku, nawet jeśli mięso nabiera zapachu od warzyw, to ja nie czuję. Na pewno poczułabym odwrotnie.
    • sadosia75 Re: Gotowanie na parze 31.01.11, 01:47
      Ziemniaki mozesz gotowac. to ulatwi odcedzanie tylko co z odparowaniem? Ale do gotowania ryb, kurczaka, warzyw ten dodatek parowy jest zdecydowanie za maly.Tzn ugotujesz ale dla jednej osoby ew. dla 2 malo jedzacych. Lepiej chyba jednak kupic tradycyjne urzadzenie do gotowania na parze. praktycznie w 20-30 minut masz ugotowany "tradycyjny" obiad, potrawy nie przechodza zapachem np. warzywa nie pachna ryba itp. Jest latwy w czyszczeniu i do przechowywania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka