Dodaj do ulubionych

Ratunku - pieczenie chleba

25.03.11, 21:33
Dostałam wypiekacz chlebowy i jestem w szale pieczenia chleba.Teraz rzuciłam się na głęboką wodę i kupiłam mieszanki bez dodatku drożdży.Drożdże mam osobno.Instant w proszku.W/G przepisu na 1/2 kg mąki mam dać 2,5g drożdży.Mam 2 wagi ale żadna z nich tak małej ilości nie zważy.
Może któraś z WDPD ile to jest,te 2,5g,może mała łyżeczka?.
Pomóżcie.Już czwarty raz zarabiam ciasto i czwarty raz mi wypływa.
Obserwuj wątek
    • alex_k Re: Ratunku - pieczenie chleba 25.03.11, 22:57
      Opakowanie drożdży ma zdaje się 7g. Dodaj trochę wiecej niż 1/3 paczki i z pewnością będzie dobrze. Nawet jak dodasz pól paczki, też będzie dobrze smile
      • maria10344 Re: Ratunku - pieczenie chleba 25.03.11, 23:45
        Moje drożdże mają akurat 12,5 g.Na dodatek zle obliczyłam proporcje,gramy pomyliły mi się z dkg-ramami i zrobił się straszny cyrk.Ciągle dodawałam mąki a to rosło i rosło,jak makaron w "Poszukiwany,poszukiwana".
        • maria10344 Re: Ratunku - pieczenie chleba 26.03.11, 08:31
          No i znów się pomyliłam.Drożdże,które mam mają 125g,a z nich trudno odliczyć 2,5g.Pomóżcie
          • alex_k Re: Ratunku - pieczenie chleba 26.03.11, 09:56
            smile
            Mario, czy te drożdże, które masz, to nie są czasem drożdże piekarnicze? O takie?
            www.eko-market.pl/product_info.php/products_id/624
            Jeśli tak, to one mają nieco inne działanie niż te w saszetkach po 7g kupowane w sklepie, nie mozesz też z nimi zrobić dobrej drozdżówki.
            Drożdże 7g zawierają 2 płaskie łyżeczki, więc do Twojego chleba należałoby dodać 1 płaską łyżeczkę (ja na 1/2kg mąki tak dodaję i jest ok)
            Jeśli są to jednak drożdże piekarnicze, o których pisałam wyżej, wsypałabym ich 2 płaskie łyżeczki. Chleb z tych drozdży nie wyrasta tak spektakularnie jak z tych sklepowych, więc ja dodaje po prostu tych drożdży więcej, wtedy jest dobrze.
            Nie piekę z mieszanek, ale kiedyś piekłam, i nie pamiętam, żeby coś było nie tak.
            • marionaud_1 Re: Ratunku - pieczenie chleba 26.03.11, 17:29
              A czy przy Twoim urządzeniu nie było dołączonych standardowych miarek - łyżki i łyżeczki? Z podaną objętością dla np. 5 g suszonych drożdży? Ja taką dostałam i uzywam bez pudła. Mam też w instrukcji urządzneia te przeliczniki.
            • maria10344 Re: Ratunku - pieczenie chleba 27.03.11, 11:22
              Dzięki za podpowiedź.Upiekłam zgodnie z Twoją radą i wyszło super.
              Bardzo wielu ludzi mówi mi,że lepsze są jednak drożdże świeże.
              A jakie jest zdanie WDPD?.
              • alex_k Re: Ratunku - pieczenie chleba 27.03.11, 12:37
                Ja wolę suszone, ponieważ zawsze wiadomo, czego się po nich spodziewać, działają zawsze tak samo. Ze swieżymi bywa różnie, nawet bardzo swieże czasem zawodzą.
                Ponad to, piekę chleb codziennie i pamiętanie na bieżąco o zakupie świeżych drozdży to dla mnie zbyt wiele smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka