Dodaj do ulubionych

zachówek...

08.04.11, 21:04
Witamsmile
Przysłano mnie tu z forum wielodzietnych - może wy mi pomożecie?

Niedawno zmarł tata mojej żony...- alkoholik zostawił żonę i 4 letnie dziecko(dziś moja żona),
rok temu zmarli jego rodzice(dziadkowie żony) zostawiając jemu dom pod wrocławiem, który sprzedał za 300 tys.
Zadzwoniła do mojej żony jego żona(lub konkubina - i tak pijana), że chyba należy jej(mojej żonie) się zachówek...i odesłała(ta konkubina tudzież żona) ja do sądu - ale jakiego???
Moja żona odesłała mnie do forum)))))
Macie jakieś pojęcie co robić?
Sorry, za podkreślanie "moja" - ale to chyba lepiej tłumaczy zawiłości...
Pozdrawiamsmile
MKD
Obserwuj wątek
    • sarah_black38 Re: zachówek... 08.04.11, 21:24
      Nieco to skomplikowane ... ale dziecku ( tej żonie? ) należy się spadek a nie zachowek. Skoro dom sprzedany to po ptokach, chyba,że kasa została. Należy się udać do sądu rejonowego właściwemu miejscu zamieszkania ojca, aby otworzyć postępowanie spadkowe. Należy pamiętać jeszcze o jednym - ma się pól roku czasu od daty śmierci aby przyjąć lub odrzucić spadek. Bo spadek bierze się z dobrodziejstwem inwentarza - długi tez można odziedziczyć. W tym przypadku to drugie pewniejsze. Radziłabym pójść po poradę do adwokata, koszt ok. 100 zł a porada profesjonalna. Często przy MOPS-ach porad udziela bezpłatnie prawnik.
      • araceli Re: zachówek... 09.04.11, 18:34
        sarah_black38 napisała:
        > Należy pamiętać jeszcze o jednym - ma się pól roku czasu od
        > daty śmierci aby przyjąć lub odrzucić spadek. Bo spadek bierze się z dobrodziej
        > stwem inwentarza - długi tez można odziedziczyć

Akurat przyjęcie spadku 'z dobrodziejstwem inwentarza' oznacza w polskim prawie ograniczenie odpowiedzialności za długi do wysokości spadku wink

I nie 6 miesięcy od daty śmierci tylko 6 miesięcy od daty dowiedzenia się o jakichkolwiek prawach z tego tytułu wynikających.

Kodeks Cywilny - Artykuły odpowiednio 1012 i 1015.
        • sarah_black38 Re: zachówek... 09.04.11, 20:34
          Wyrażenie ,,dobrodziejstwo inwentarza" użyłam jako synonimu , a nie terminu prawniczego!

synonim.compelo.com/dobrodziejstwo-inwentarza.html
    • asfo Re: zachówek... 08.04.11, 21:24
      To jest tak, że jeśli komuś z racji bycia czyimś krewnym należy się spadek, a nie został wprost w testamencie wydziedziczony, to może się sądownie domagać pewnej części spadku, nawet jeśli w testamencie wszystko przekazano komuś innemu.

Na pewno trzeba o to wnieść sprawę do sądu.

Zamiast na forum przejdź się do jakiegoś prawnika.
    • aganiok32 Re: zachówek... 08.04.11, 21:38
      wg mnie należy się spadek, a nie zachowek. Chyba, że sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana. Również radzę do radcy prawnego się przejść.
      • sarah_black38 Re: zachówek... 08.04.11, 21:47
        Zachowek należy się wtedy, gdy w tym przypadku ojciec tej kobiety przed śmiercią sporządził testament i cały swój majątek komuś darował. Czy to zrobił tego nie wiemy. Tak,czy siak bez prawnika się nie obejdzie.

Z postu wynika,że pan lubił alkohol, jest duże prawdopodobieństwo,że mógł zostawić tylko długi. A te również się dziedziczy, o ile jak już wspomniałam, nie zrzeknie się spadku w czasie sześciu miesięcy od daty dowiedzenia się o śmierci człowieka. Działać więc trzeba szybko!
        • cilantre Re: zachówek... 08.04.11, 22:11
          >> zostawiając jemu dom pod wrocławiem, który sprzedał za 300 tys. <<

Jeśli sprzedał dom, to
          można jedynie mieć nadzieję, że zostały z tego jakieś pieniądze, wówczas zachowek się należy
        • bebe.lapin Re: zachówek... 08.04.11, 22:53
          jesli to ktos z najblizszej rodziny, to czas biegnie z automatu, od dnia smierci.
          btw, to raczej tamtej pani moze sie cos nalezec, o ile to zona, a nie konkubina.
    • kreska7211 Re: zachówek... 08.04.11, 22:33
      trochę zawile to opisałeś
      1. jak zmarl i nie zostawił testamentu to twoja ,zona jako córka jest spadkobiercą ustawowym
      jesli był żonaty i miał inne dzieci to spadek dzieli się na zone i dzieci
      jeśli nie miał żony- to wszytko dla dzieci w czesciach równych
      2. jesli zostawił testament to spadkobierca testamentowy dziedziczy spadek a córka ma prawo do zachowku
      3. jak nie zostawił testamentu a przed śmiercią dokonał darowizny na rzecz np konkubiny to twoja żona też ma prawo do zachowku
      4. nawet jak dom sprzedamy - pieniadze to też majątek który się dziedziczy
      jak będziesz mieć pytania to pisz, pomogę

tylko dzieci 0\-
      kreska mama Agi i Kornelka
      • magdzia-5 Re: zachówek... 09.04.11, 10:10
        kresko 7211 czy może pani podac maila mam pytanie o podział ziemi a nie chce opisywac na forum, jeszcze ktoś znajomy przeczyta.....
        • kreska7211 Re: zachówek... 09.04.11, 22:31
          gazetowy
    • basia2u Re: zachówek... 08.04.11, 23:28
      Nie rozumiem szukania pomocy na forach, gdy wystarczy wstukac haslo w googla.
      www.gazetapodatnika.pl/artykuly/zachowek-a_614.htm
      Kompletny szczyt lenistwa, nie mowiac o tym, ze "gdzie kucharek szesc, tam nie ma co jesc".

• horpyna4 Re: zachówek... 09.04.11, 08:55
      Pierwsza rzecz, to ustalić wartość spadku i długów. W razie czego odrzucić spadek w ciągu pół roku.

Jeżeli wartość spadku (np. jakaś lokata, bo żywą gotówkę można ukryć) jest taka, że warto sobie nim zawrwcać głowę, to po prostu wystąpić do sądu o nabycie spadku. Jeżeli jest jakiś testament na korzyść innej osoby, to niech już ona się martwi, żeby go okazać sądowi.
      • maly_ksiaze Re: zachówek... 09.04.11, 10:14
        Dzięki za odpowiedzi.
        @horpyna4

Wartość spadku jest taka, że warto sobie zawracać głowę...Jednakże nie bardzo rozumiemy co to znaczy "wystąpić do sądu o nabycie spadku"...tzn. gdzie trzeba iść?

Pozdrawiamsmile
        • sarah_black38 Re: zachówek... 09.04.11, 10:50
          >... tzn.gdzie trzeba iść?

Do Sądu Rejonowego właściwego do miejsca zamieszkania/zameldowania osoby zmarłej. Poszukaj w necie albo idź do prawnika. W Internecie jest pełno darmowych wniosków o nabycie spadku.

www.rp.pl/artykul/81990.html
        • gazetowy.mail Re: zachówek... 09.04.11, 10:55
          Witam,
          Z racji bycia żonatym, śmiem twierdzić, że jest Pan pełnoletni.
          Pytania które Pan stawia są natury życiowo-rodzinnej i niezależnie od zawiłości, podstawowe zasady dziedziczenia każdy raczej zna.
          Czy jak umrze sąsiad to załozy Pan wątek "Zmarł sąsiad, nasze samochody miały przez 10 lat miescjca parkingowe obok siebie. Czy należy mi się prawo do tego samochodu? Zaznaczam, że z drugiej strony auta zmarłego parkował inni sąsiad ale tylko przez 3 lata"
          J
          ak nie bardzi rozumiesz co znaczy "wystąpić do sądu o nabycie spadku" wpisz proszę w wyszukiwarkę "wystąpienie do sądu o nabycie spadku"
          www.google.com/search?q=wyst%C4%85pienie+do+s%C4%85du+o+nabycie+spadku&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GPCK_plPL368
          I tak jeszcze pomyślałam: kto jak kto, ale na "Wielodzietnych" powinni się znać na dziedziczeniu smile)))))

• zaba66-pl Re: zachówek... 09.04.11, 17:05
            Człowiek pyta bo nie wie. A błogosławieni ci co nie mając nic sensownego do powiedzenia siedzą cicho.
    • dwapsyikot Re: zachówek... 09.04.11, 18:00
      żonie należy się spadek a nie zachowek, to po pierwsze, a po drugie zastanowiłabym sięnad nabyciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza, ze względu na ewentualne długi ta opcja jest bezpieczniejsza.
      • maly_ksiaze Re: zachówek... 09.04.11, 18:40
        Dzięki za wszystkie komentarze...
        Długów nie ma - na szczęście - 300tys. nie do przepicia w kilka miesięcy...
        Już przynajmniej wiem do jakiego sądu się zgłosić.
        • kreska7211 Re: zachówek... 09.04.11, 22:30
          sprawę spadkową przeprowadza także notariusz nazywa się to akt poświadczenia dziedziczenia a ma taką samą moc jak prawomocne postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku,
          jest szybciej i troche drożej
          notariusz udzieli wyjaśnień
          jeśli chodzi o przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza trzeba wziąć pod uwage niemały koszt sporządzenia przez komornika spisu inwentarza
    • araceli Re: zachówek... 09.04.11, 18:48
      Włos się na głowie jeży jak się wszystko to czyta. Każdy wie, że gdzieś dzwoni ale nikt nie wie w którym kościele. Jakby opierać się na takich radach, to aż strach się bać!

Mały Książe,

Po pierwsze nie zachówek, tylko zachowek wink

Po drugie - Google w dłoń i marsz do Kodeksu Cywilnego - Księga IV SPADKI:
      bap-psp.lex.pl/serwis/kodeksy/akty/64.16.93.htm
      Ważne!
      KC określa termin podjęcia wszelkich działań na 6 miesięcy od daty dowiedzenia się o nabytych prawach - czyli w Waszym przypadku od tego telefonu od konkubiny/żony teścia.

Tak więc najważniejsze jest ustalenie w tej chwili stanu faktycznego w kwestii stan rodzinnego byłego teścia (druga żona/kolejne dzieci) i istnienia testamentu.
      • maly_ksiaze Re: zachówek... 10.04.11, 01:32
        @araceli
        zachoweksmile
        ta kobita to 3 cia żona...
        testament nie istnieje
        • araceli Re: zachówek... 11.04.11, 08:57
          maly_ksiaze napisał:
          > @araceli
          > zachoweksmile
          > ta kobita to 3 cia żona...
          > testament nie istnieje

W takim razie obowiązuje dziedziczenie ustawowe (KC Księga IV, Tytuł II, Art. 931-940) - trzecia żona teścia dziedziczy w częściach równych z Twoją żoną i ewentualnymi innymi dziećmi teścia. Jeżeli innych dzieci nie było to jest pół na pół.

Tak więc - jak powyżej - do sądu w celu złożenia wniosku o nabycie spadku. Rozważyłabym jednak formę jego nabycia z ograniczeniem ewentualnej odpowiedzialności za długi. Z tego co wiem - wiąże się to niestety z dodatkowymi kosztami, ponieważ sąd musi ustalić stan majątkowy zmarłego. Może wydawać się, że jak piszesz - 300tys nie da się przepić ale długi mogły być wcześniejsze (KC Art. 1012-1034).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka