Dodaj do ulubionych

Miód z mleczy

26.04.11, 14:03
Był już temat, ale się zarchiwizował, więc podbijam, bo właśnie kwitną mlecze smile
forum.gazeta.pl/forum/w,49213,78905427,,Czy_WPDP_robi_domowy_syrop_na_kaszel_z_mleczy_.html?v=2
Polecam, u mnie właśnie się robi, w ubiegłym roku robiłam pierwszy raz. Smaczny i zdrowy. Ja robię wg tego przepisu: forum.poradnikogrodniczy.pl/miod-z-kwiatow-mleczu-vt431.htm
Obserwuj wątek
    • nikoru Re: Miód z mleczy 27.04.11, 09:37
      O..., a właśnie wczoraj pomyślałam, że muszę w tym roku znowu zrobić, bo stary mi się kończy (sprzed 3 lat chyba).
      Przynajmniej przepisu nie muszę już szukać smile
      • hela6 Re: Miód z mleczy 27.04.11, 17:42
        Mokro jak i w ubiegłym roku gdy kwitły sad
    • lili2006 Re: Miód z mleczy 27.04.11, 22:51
      właśnie robięsmile jestem w połowie, tzn dziś przegotowałam, jutro odcedzę i "wygotuję" syropsmile
      • balbins Re: Miód z mleczy 03.05.11, 10:33
        Mam pytanie,le czasu mija,od zagotowania syropu do jego zgęstnienia/Gotuje już prawie godzinę,a tu woda...
        • budzik11 Re: Miód z mleczy 03.05.11, 10:48
          Ja gotowałam przynajmniej 2 godziny. I trzeba uważac, bo łatwo przypalić miód - nagle robi się ciemny i gorzknieje, jak to karmel. On nie musi byc bardzo gęsty - na zimno gęstnieje.
    • ladyjm Re: Miód z mleczy 28.04.11, 07:36
      b interesujace! nigdy nie slyszalam o takim wynalazku!
      • ja-7-2 Re: Miód z mleczy 07.05.11, 20:05
        Ściągnięte z Internetu: "Pyszny syrop(miód) nie ustępujący smakowo przy najlepszym miodzie. Jest tanim syropem na kaszel i wspaniałym lekiem wzmacniającym, można nim smarować chleb z masłem. Pyszny! Nadaje się także do wypieku pierników (zamiast miodu) i do sporządzania napojów orzeźwiających posiada bowiem kwaskowy smak i cieszy oko pięknym bursztynowym kolorem. Jest to stara receptura Braci Bonifratrów"

Ja robie go corocznie; znakomity. Szczerze polecam.
    • valla-maldoran Re: Miód z mleczy 03.05.11, 11:35
      Nie rozumiem, jak można nazywać miodem i zachwycać się wątpliwymi walorami polnego zielska zagotowanego z gigantyczną ilością cukru i jeszcze uznawać to za smaczne i zdrowe. Fuj!
      • majowa_kotka Re: Miód z mleczy 03.05.11, 13:17
        Też mnie to trochę zastanawia - w sumie to przecież wcale nie miód, a skarmelizowany cukier z dodatkiem kwiatów... że smaczne, wierzę, że zdrowe - niespecjalnie. Chyba, że wedle zasady "cukier krzepi" wink
    • lili2006 Re: Miód z mleczy 07.05.11, 15:13
      tak, nie jest to miód, tylko syrop. ale nie zgodzę się, ze nie ma wlaściwości (poza krzepieniem). świetnie działa na przeziębieniesmile
      jeśli chodzi o ilośc syropu dodawanego do herbaty wychodzi w przeliczeniu mniej cukru niż standardowe 2 łyżeczki.
      • budzik11 Re: Miód z mleczy 07.05.11, 19:56
        Dokładnie - ma właściwości mniszka lekarskiego. a że z cukru - apteczne syropy też składają się głównie z cukru i wody, a leczą wink
        Poza tym - jeśli miałabym kuppować np. sztuczny miód bez jakichkolwiek właściwości zdrowotnych a zrobić ten miód z mniszka - wiadomo, że zrobię ten drugi. Mam też miód pszczeli, ale nie każdy może go jeść (np. osoby uczulone na pyłki roślin, niemowlęta). Ja ten miód dodaję do herbaty albo smaruję pieczywo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka