Dodaj do ulubionych

parowar czy garnek do gotowania na parze?

05.07.11, 08:38
nie wiem czy mozna ale chciałam porównać co jest lepsze i bardziej ekonomiczne w użyciu ?
parowar - na prąd.... więc może wyjdzie drożej elsploatacja, ceny są rózne, a jaka moc powinna być?
garnek do gotowania na parze - na gaz

czy można porównać jedzenie - czy wychodzi tak samo dobre?.... ja bym chciała wybrać najtańszą możliwośc takiego gotowania bo niestety nie wiem czy połkne bakcyla

garnki na allegro - 6 elementowe można juz kupic za ok 80 zł firmy Hoffner.... używa ktoś?
Obserwuj wątek
    • wuwuem Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 10:09
      Ja mam od kilku lat garnek do gotowania na parze. Kupiony za grosze w jakimś markecie. Działa świetnie i jestem z niego zadowolona.
      Próbowałam jedzenie z parowara i garnka do gotowania na parze i jak dla mnie nie ma różnicy. Smak zależy od przyprawienia i jakości samych produktów gotowanych.
      Co do ekonomiczności nie podpowiem bo nie wiem, nie analizowałam. Na pewno garnek jest tańszy w momencie zakupu.
      Ja zastanawiam czy nie kupić parowara ale dlatego, że część z nich ma bardzo dużą powierzchnię gotowania. Ja mam dwa poziomy (plus poziom z wodą) i chwilami jest to zbyt mało. Niestety te parowary, które mi się podobają są markowe i drogie.

Jeśli nie wiesz czy potrawy gotowane na parze Ci podejdą to może poszukaj taniego garnka? Ja uwielbiam warzywa i mięso gotowane na parze ale smak to jednak kwestia gustu.
    • lirio Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 11:23
      Garnek do gotowania na parze, albo szybkowar z opcją gotowania na parze. Masz wkładkę do zwykłego garnka do gotowania na parze? proponuję zacząć od tego.
      Parowar fajna zabawka, znudzi Ci się szybko. Nie da się jeść jedzenia ugotowanego na parze codziennie, poza tym gotowanie ryżu np. to masakra czasowa.
      Ja mam wkładkę i szybkowar, wychodzi tak samo bezpłciowe wink
    • forumowiczekinc Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 11:39
      wkłądka do gotowania w zwykłym garnku to porażka a kupowąc ją zeby tylko sprawdzić czy ci będzie smakować to głupota-wlewa się mało wody i trzeba pilnowac zeby sie garnek nie przypalił jak wyparuje. moja siostra ma garnek do gotowania na parze (jest na pewno tańszy) i jest zadowolona ja mam parowar (tefal) i jestem zadowolona bo:
      -można zaprogramować czas właczenia i wyjść z domu;
      -po ugotowaniu jeszcze przez chyba godzinę podtrzymuje ciepło;
      -po 2 minutach jest wyrzut pary (wiec np. ziemniaki gotuje 18 min) są 3 poziomy,
      -nie musze się bać ze mi się przypali bo zabraknie wody;
      -fajnie paruje sie kapuste na gołabki chodzi mi o obieranie jej z liści jak sobie pomyśłę jak musiałąm ja podgotowywać w garze a potem po kolei wyciagać w tych oparach i ile razy sie oparzyłąm to ..
      wady to
      -cena-ale jak ktoś nie ma pieniedzy to niech sobie odmawia małych przyjemności a te 200 czy 300 zł uzbiera ( jak znalazłam w promocji za 280 zł a teraz widze ze kosztuje 330 choć to było w grudniu i ceny po tej promocji były wyższe niż teraz)
      -miejsce do przechowywania-ale mimo to polecam
    • brumming Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 12:07
      Mam identyczny dylemat; zdecydowałam się na garnek do gotowania na parze (szukałam berghoff, bo takie mam garnki). W tej chwili własnie w takim garnku gotuję, ale ma tylko jeden poziom i nie mieści mi się wszystko to, co chciałabym podać dla 4 osobowej rodziny.
      Wydaje mi się, że jednak gaz jest tańszy niż prąd? a opóźniony start w ogóle nie jest mi potrzebny; no i kolejna machina na blacie (jest już na nim: automat do chleba i toster i dwa ekspresy i teraz latem blender)...
      Cieszę się, że założyłaś ten watek, bo już miałam wczoraj paluszek na "kup teraz", a może jeszcze czegoś się dowiem.
      • jbasko Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 12:34
        co najczęściej parujecie? i czym przyprawiacie?
        ja mam garnek do parowania i to jedzenia ma taki niezbyt smak, taki matowy. Moze słabo przyprawiam. jakie mieso parujecie?
        • baa1 Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 13:12
          Zaczynałam od garnka, teraz mam już drugi (nowocześniejszy) parowar, a poprzedniego używa córka - studentka. Ja polecam parowar - zdecydowanie wygodniejszy, a poza tym można jednocześnie więcej jedzenia przygotować - mięsko lub ryba, ziemniaczki lub ryż, warzywka. Używam go też do odgrzewania potraw, również tych zamrożonych np. pierogi. A sam parowar oceniłam tutaj: www.electro.pl/produkt-TEFAL_Parowar_TEFAL_VS4003_Vitacuisine_Compact-304238,129.html
          Wcześniej używałam Brauna MultiGourmet.
      • ania26a brumming 05.07.11, 14:15
        ja zastanawiam się nad takim tylko nie wiem jeszcze, bo to wpisali że indukcja a ja bede gotowac na gazie, z tego co się dowiedziałam najlepiej kupic 3 poziomy parowania
        1 na ziemniaki
        2 na mieska
        3 na warzywa inne

allegro.pl/parowar-garnek-na-pare-hoffner-18-cm-5-el-indukcja-i1687067214.html
        • brumming Re: brumming 05.07.11, 15:42
          Jsoo, niezła cena indifferent berghoff dwa poziomy (cztery części) 297zł !!! mi w sumie warzywa łacznie z ziemniakami mieszczą się na jednym poziomie i trzeba mi drugiego na mięso... sama nie wiem....
      • klara551 Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 20:02
        A ja kupiłam ,bodajże na mango parowar /garnek i 2 poziomową wkładka z możliwością dokupienia dodatkowych wkładek/ .Nie jest to reklama,bo przećwiczyłam garnki z wkładka,koszyki bambusowe i wreszcie trafiłam na coś co spełnia moje oczekiwania. Po pierwsze nie muszę np ryby czy mięsa wkładać na talerzyku żeby smak i przyprawy nie wylądowały w wodzie ,po drugie system rozprowadzania pary jest genialny. nie jest to tanie ale przy diecie super.
    • ania.rene Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 13:54
      kupiłam niedawno garnek do gotwania na parze. 3 części, garnek i dwa sitka.
      gotuję w nim prawie wszystko.

np, ziemniaki buraczki filet
      ziemniaki i ryba
      wrzywa i nne mięsa.

na samym dole garnek z wodą a w niem ewentualnie sól czosnkowa lub zioła. w drugim ziemniaki i inne warzywa posypane ziołami, a na samej gorze mięso, ryby z ziołami.

wstawiam i idę odpoczywać, obiad sam się robi i jest pyszny smile
    • kasiak37 Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 18:23
      zamowilam parowar w zabudowie kuchennej:
      www.ciao.de/NEFF_B_8722_N__8344115
      Jako ze my jemy bardzo duzo parowanych potraw wiec zdecydowalismy sie na ten wlasnie.
    • calineczkazbajkii Re: parowar czy garnek do gotowania na parze? 05.07.11, 22:27
      Używałam elektrycznego parowara i nie byłam zadowolona , za długo gotował
      używam szybkowaru i wstawki do gotowania na parze - jest szybko , smacznie i tanio
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka