sangrita 16.07.11, 15:23 Dziewczyny, wspomóżcie mnie jakimś sugestiami kulinarnymi! Na jakie dania można przerobić gotowane mięso z kurczaka z rosołu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 15:38 1. krokiety - mięso mielisz z podsmażoną cebulką i masz farsz krokietowy 2. potrawkę z warzywami 3. kurczak a'la KFC - duże kawałki panierując, zamiast bułki tartej dajesz pokruszone płatki kukurydziane i smażysz w głębokim tłuszczu. Odpowiedz Link
mewa000 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 16:40 Ja mięso z rosołu normalnie panieruję i smażę, do tego ziemniaki, jakaś sałatka i mam drugie danie. Albo opiekam to mięso w piekarniku do zarumienienia się skóry. Odpowiedz Link
zla_wiedzma Panierowany to jest to !!! 18.07.11, 08:01 Niestety u mnie nie ma miłośników kurczaka z rosołu. Zawsze był to problem. Wczoraj zaryzykowałam i zrobiłam "nugetsy" . Dziecko zachwycone mówi że pychaaa. Super dziękuje za pomysł. Jeszcze może skuszę się na pasztet za jakiś czas... Odpowiedz Link
mel-laa Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 17:14 albo w sosie śmietanowym- takie coś ala potrawka Odpowiedz Link
abc143 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 19:30 Albo do wywaru dodać żelatyny,mięso z kurczaka pokroić dodać po plasterku jajka na twardo do każdej miseczki/ która stanowi jednocześnie porcje dla 1 osoby /, oraz plasterki marchewki dla koloru /z gotowania,/ zalać wywarem jak stężeje masz galaretkę z kurczaka.Lekkostrawne na kolacje jak w sam raz Odpowiedz Link
atrams5 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 21:25 Ja do tej galaretki dodaję troszkę zielonego groszku, pieprz i gałązkę natki pietruszki. Pyszne i ładnie wygląda. Odpowiedz Link
agusiazabrze Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 22:51 ja kroje w kostke. dodaje zolty ser w kostke, marchewke, jajko panieruje i mam fajne kotlety drobiowe aha, i ziola tez daje Odpowiedz Link
aga90210 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 23:38 Tradycyjnie to chyba pierogi sie robi z mięsa z rosołu. Ja robię zapiekankę Odpowiedz Link
baba_nie_jaga Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 23:48 A ja dodaję do leczo - pychotka Albo do fasolki po bretońsku + kiełbaska, lub do farszu do cukinii. Odpowiedz Link
smutas13 Re: Kurczak z rosołu 17.07.11, 11:24 Mięso obieram od kości, zamrażam. Kiedy mam czas, natchnienie i ochotę: rozmrażam, mielę, doprawiam i robię pierogi Odpowiedz Link
lirio Re: Kurczak z rosołu 17.07.11, 18:04 Pasztet. Zbieram do zamrażalnika oczyszczone mięso z rosołu i raz na jakiś czas robię pasztet. 600g mięsa z rosołu - może być trochę tłuste (najlepiej wołowina z drobiem, może być sam drób) 300g wątróbki drobiowej warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka, por) gałka muszkatałowa, pieprz, sól kostka dobrej margaryny - ja używam masła śmietankowego 2 jajka cebula (nie musi być) Wątróbkę i cebulę podsmażyć na odrobinie dowolnego tłuszczu, wystudzić. Mięso, wątróbkę i warzywa razem zmielić. Masę przyprawić i spróbować - bardzo ważna przy pasztecie jest gałka musz. nie można dać za mało lub za dużo - spróbować. Do przyprawionej masy dodać jajka i miękką margarynę/masło - wymieszać. Foremkę (podłużną) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, włożyć masę - maksymalnie dawać 2/3 wyskości formy bo pasztet rośnie. Można piec w dowolnej innej foremce - np. okrągłej tortwonicy. Piec jakieś 70 minut w 180 st. Do pasztetu można dodać czosnek, lub zatopić kilka całych lekko podgotowanych pieczarek w masie. Świetnie smakuje z dodatkiem grzybów - podgotowane grzyby suszone wrzucam w całości do masy. Gdyby się mocno rumienił to przykryć górę folią aluminiową, jak po 70 minutach nie będzie rumiany to można potrzymać do 90 minut. Odpowiedz Link