Dodaj do ulubionych

Kurczak z rosołu

16.07.11, 15:23
Dziewczyny, wspomóżcie mnie jakimś sugestiami kulinarnymi! Na jakie dania można przerobić gotowane mięso z kurczaka z rosołu?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 15:38
      1. krokiety - mięso mielisz z podsmażoną cebulką i masz farsz krokietowy
      2. potrawkę z warzywami
      3. kurczak a'la KFC - duże kawałki panierując, zamiast bułki tartej dajesz pokruszone płatki kukurydziane i smażysz w głębokim tłuszczu.
      • mewa000 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 16:40
        Ja mięso z rosołu normalnie panieruję i smażę, do tego ziemniaki, jakaś sałatka i mam drugie danie.
        Albo opiekam to mięso w piekarniku do zarumienienia się skóry.
        • zla_wiedzma Panierowany to jest to !!! 18.07.11, 08:01
          Niestety u mnie nie ma miłośników kurczaka z rosołu. Zawsze był to problem. Wczoraj zaryzykowałam i zrobiłam "nugetsy" . Dziecko zachwycone mówi że pychaaa. Super dziękuje za pomysł.

Jeszcze może skuszę się na pasztet za jakiś czas...
    • mel-laa Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 17:14
      albo w sosie śmietanowym- takie coś ala potrawka
      • abc143 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 19:30
        Albo do wywaru dodać żelatyny,mięso z kurczaka pokroić dodać po plasterku jajka na twardo do każdej miseczki/ która stanowi jednocześnie porcje dla 1 osoby /, oraz plasterki marchewki dla koloru /z gotowania,/ zalać wywarem jak stężeje masz galaretkę z kurczaka.Lekkostrawne na kolacje jak w sam raz
        • atrams5 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 21:25
          Ja do tej galaretki dodaję troszkę zielonego groszku, pieprz i gałązkę natki pietruszki. Pyszne i ładnie wygląda.
    • agusiazabrze Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 22:51
      ja kroje w kostke. dodaje zolty ser w kostke, marchewke, jajko panieruje i mam fajne kotlety drobiowe smile aha, i ziola tez daje
    • aga90210 Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 23:38
      Tradycyjnie to chyba pierogi sie robi z mięsa z rosołu. Ja robię zapiekankę tongue_out
      • baba_nie_jaga Re: Kurczak z rosołu 16.07.11, 23:48
        A ja dodaję do leczo - pychotka smile Albo do fasolki po bretońsku + kiełbaska, lub do farszu do cukinii.
        • smutas13 Re: Kurczak z rosołu 17.07.11, 11:24
          Mięso obieram od kości, zamrażam. Kiedy mam czas, natchnienie i ochotę: rozmrażam, mielę,
          doprawiam i robię pierogi big_grin
    • lirio Re: Kurczak z rosołu 17.07.11, 18:04
      Pasztet. Zbieram do zamrażalnika oczyszczone mięso z rosołu i raz na jakiś czas robię pasztet.
      600g mięsa z rosołu - może być trochę tłuste (najlepiej wołowina z drobiem, może być sam drób)
      300g wątróbki drobiowej
      warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka, por)
      gałka muszkatałowa, pieprz, sól
      kostka dobrej margaryny - ja używam masła śmietankowego
      2 jajka
      cebula (nie musi być)
      Wątróbkę i cebulę podsmażyć na odrobinie dowolnego tłuszczu, wystudzić. Mięso,
      wątróbkę i warzywa razem zmielić.
      Masę przyprawić i spróbować - bardzo ważna przy pasztecie jest gałka musz. nie
      można dać za mało lub za dużo - spróbować. Do przyprawionej masy dodać jajka i
      miękką margarynę/masło - wymieszać.
      Foremkę (podłużną) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, włożyć masę -
      maksymalnie dawać 2/3 wyskości formy bo pasztet rośnie. Można piec w dowolnej innej foremce - np. okrągłej tortwonicy. Piec jakieś 70 minut w 180 st.
      Do pasztetu można dodać czosnek, lub zatopić kilka całych lekko podgotowanych
      pieczarek w masie. Świetnie smakuje z dodatkiem grzybów - podgotowane grzyby
      suszone wrzucam w całości do masy.
      Gdyby się mocno rumienił to przykryć górę folią aluminiową, jak po 70
      minutach nie będzie rumiany to można potrzymać do 90 minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka