Dodaj do ulubionych

ujadający pies

26.08.11, 22:16
Drogie WDPD,

miło mi was poznać! Podglądam was od jakiegoś już czasu i mam wrażenie, że znacie się na wszystkim wink Otóż w bloku obok (zaledwie kilka metrów od mojego) ktoś kupił sobie psa. Który od wczoraj ujada bez przerwy. Powiedzcie co ja mogę? Nawet nie wiem, gdzie dokładnie on jest, tzn. trudno zgadnąć w którym mieszkaniu. Szukałam porad przez wujka googla, ale najczęściej natrafiam na komentarze typu "wiatrówka", "kiełbasa z trucizną" itp. A mnie, poza tym, że denerwuje to skomlenie, jest zwyczajnie żal biednego zwierzaka. Gdybym wiedziała, gdzie mieszka, to odwiedziłabym jego właścicieli i poprosiła o interwencje. Ale nie znam. Nawet nie bardzo jest jak do straży miejskiej zadzwonić. No bo co ja im powiem? Że gdzieś w okolicy ktoś psa męczy? Macie mądre głowy jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • fantagiro30 Re: ujadający pies 27.08.11, 08:34
      Hm, skoro ujada od wczoraj pewnie nie może przyzwyczaić się do nieobecności domowników, którzy są w pracy...Wiem, że to problem dla sąsiadów, ale piesek potrzebuje pewnie trochę czasu na zaakceptowanie tej sytuacji. Dawno temu moja sunia też strasznie rozpaczała, gdy wychodziliśmy z domu. Poszukałabym wpierw tych sąsiadów i powiedziała o problemie. Być może nie wiedzą, że gdy ich nie ma w domu pies straszliwie ujada. My stopniowo przyzwyczajaliśmy sunię do swojej nieobecności (wychodziliśmy z domu na chwilkę i wracaliśmy, następnie na coraz dłużej...i pomogło). Jeśli jednak sytuacja będzie się przeciągać zrobiłabym "wywiad" wśród mieszkańców, co to za rodzina..., jeśli tzw. "patologia", to zgłosiłabym problem do zarządcy bloku, a w dalszej kolejności do jakiejś fundacji zajmującej się krzywdzonymi zwierzętami.
    • jul-kaa Re: ujadający pies 29.08.11, 00:08
      Nie jesteś sama z takim problemem, niżej moje dwa dawne wątki. Do dziś nie poradziłam sobie z sąsiadką i jej psem.
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,119600600,119600600,Sasiadka_i_jej_pies.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,120870975,120906608,Re_Sasiadka_i_jej_pies_ciag_dalszy_.html
      • kroliczyca80 Re: ujadający pies 29.08.11, 14:49
        Julkaa, to psisko u Ciebie za ścianą dalej wyje całymi dniami? Wyrazy współczucia i zarazem podziwu - że jeszcze nie zamordowalaś sąsiadki...
        • maria10344 Re: ujadający pies 29.08.11, 18:19
          O rany Julek.Od zawsze mam psy i to zawsze z odzysku po przejściach i żaden z moich psów nigdy nie wył,no może pierwszy ale przez 2 tygodnie/.Nie rozumiem zatem jak można tak nie wychować psa.Współczuję Wam.
          Ja jednak skontaktowałabym się z TONZ w duchu "a cóż się dzieje temu biednemu pieskowi,że tak strasznie wyje".Może to pomoże.
          • madzioreck Re: ujadający pies 29.08.11, 19:26
            Zdaje się, ze Julka się kontaktowała. Nic nie mogą zrobić.
            • jul-kaa Re: ujadający pies 29.08.11, 23:46
              Mogliby, gdyby psa ktoś katował. A ja nie kłamałam, że katuje.
              Pies nadal ujada, nie codziennie, nie całymi dniami, ale ujada...
              • pi.asia Re: ujadający pies 05.09.11, 21:33
                Miałam podobny problem. Zgłaszanie do Straży Miejskiej i na policję niewiele dawało - brak podstawy prawnej.
                W końcu mój były niedoszły zawziął się i poszedł z wizytą do urzędu miasta, stamtąd wydobył uchwałę rady miasta na temat zakłócania spokoju. Był w tej uchwale nawet zwrot "uporczywe szczekanie psa".
                Z uchwałą w ręce poszedł do dzielnicowego z prośbą o interwencję u sąsiadów. Dzielnicowy wpadł w zachwyt na widok uchwały, bo nie wiedział o jej istnieniu. Popędził do sąsiadów i przeprowadził rozmowę. Przez pół roku był spokój.
                Potem znów zaczęło się szczekanie. Tym razem ja poszłam do dzielnicowego, niestety, dzielnicowy był już inny i nastawienie do świata miał makabryczne "Ale specyfiką psa jest szczekanie....." Odpaliłam, że specyfiką złodzieja jest kradzież, a mordercy - zabijanie, więc po co nam w ogóle policja....
                I tak d... nie ruszył.
                Ale te pół roku spokoju miałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka