Dodaj do ulubionych

Zupa rybna – da się?

08.09.11, 15:55
Wreszcie udało mi się kupić okonia morskiego. Wyfiletowałam (powiedzmy) i zostały łby, ogony, płetwy i szkielet. Około 25 dkg. W życiu nie jadłam zupy rybnej, ale może to tania okazja żeby spróbować. Tylko jak ją zrobić? We wszystkich przepisach jakie znalazłam była mowa o całej rybie, z nie o resztkach. Ale coś mi się kolebie w głowie, że na resztkach też można. Macie jakieś przepisy?
Obserwuj wątek
    • mjermak Re: Zupa rybna – da się? 08.09.11, 16:13
      Ja gotuje resztki (zazwyczaj lososia) z cebula, marchewka, pasternakiem, selerem naciowym (nie mam dostepu do pietruszki ani do selera korzennych) i pokrojona w plastry polowa cytryny (ze skorka). Plus sol, pieprz, listek laurowy czy inne przyprawy.
      Generalnie wtedy wychodzi ci bulion rybny. My zazwyczaj uzywamy go do gotownaia owocow morza albo jako baze do zupy rybnej dodajac jakas inna rybe i soczewice.
    • katarzyna4511 Re: Zupa rybna – da się? 08.09.11, 16:37
      Z łbów, kręgosłupa i ości, robimy bulion rybny, świetny z grzankami ziołowymi. Resztki rybne gotuje się na małym ogniu (nie może buzować, bo wtedy bulion jest mętny i gorzkawy, musi tylko lekko "pyrkać"), z marchewką, pietruszką, selerem (korzeniem), ewentualnie z listkiem laurowym, cebulą (czyli klasycznie, jak bulion) dość długo, ale jest pyszny!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka