Dodaj do ulubionych

Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki.

15.10.11, 15:41
Kupiłam w Tchibo taki fajny wiszący kwietnik (czarny) z wiklinowym koszyczkiem. Zamontowałam go na ścianie przy oknie, no i teraz brakuje w nim kwiatka.
Powinien być taki no...opadający? Nie pnący sie, tylko żeby tak ładnie opadał( owieszał?) się na dół, no i koniecznie z kwieciem nie tylko zielone listki.
Najlepiej czerwony lub biały kwiat.
Jakie kwiaty możecie polecić?
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 15.10.11, 16:05
      Tutaj jest mój kwietnik
      fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/gjhH1TWmhkrhTriWqB.jpg" border="0" alt="https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/gjhH1TWmhkrhTriWqB.jpg">
      No i foto sie nie wstawia ...sad
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2905190,2,1,kwietnik.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2905191,2,2,kwietnik.html
      • kasiek-kd Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 15.10.11, 18:39
        hoja, czyli woskownica przychodzi mi do głowy
        • anmar123 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 15.10.11, 18:56
          Tak kwitnie:
          tiny.pl/hfqp4
          A jak pachnie !!!
          • kk345 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 15.10.11, 19:39
            To może masz pomysl, jak ją zmusić do kwitnięcia? Bo u mnie, skubana, już parę lat wisi i nie kwitnie sad
            • anmar123 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 15.10.11, 20:34
              U mnie stoi 15 lat. Dostała mi się w spadku po Mamie, u której też była kilka ładnych lat. Nie dotykana, nie przesadzana, nie przestawiana. Rzadko podlewana - jak mi się przypomni. Nie wolno dotykać nowych pędów, które wyglądają jak suche badyle. Raz na jakiś czas przetrę wilgotnym wacikiem liście z kurzu. Wiem, że była posadzona do ziemi z kretowiska.
              Jak zacznie kwitnąć wiosną to kwitnie do jesieni.
            • lirio Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 16.10.11, 09:48
              Hoja kwitnie jak jest męczona wink Miałam egzemplarz z pięknymi ciemnymi listkami, stał w miejscu umiarkowanie słonecznym. Jak zaniosłam do koleżanki, ona powiesiła ją na słońcu, nie dbała, podlewała mizernie, liście zjaśniały i zaczęła kwitnąć jak wściekła.
              Niestety zapach rośliny większości osób przeszkadza, a alergika jest w stanie zaszkodzić.
              • kk345 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 16.10.11, 21:15
                Czyli mam dwie różne wypowiedzi- jedynym punktem wspolnym rad jest niepodlewanie przesadniewink
                • fajnakasia233 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 19.10.11, 15:09
                  Dziewczyny a co sądzicie o stalowych donicach? Bo mam na oku coś takiego
                  www.donicestalowe.pl/160.81/seria_silver.html jak Wam się podoba?
                  • lirio Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 19.10.11, 16:31
                    Fantastyczny spam, bardzo nam się podoba.
                    Uwielbiamy firmy, które nie mają do nas szacunku i wstawiają reklamy, robiąc z nas głupa.
                    Na pewno sprzedaż tych donic teraz skoczy pod sufit!
            • pliszka13 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 17.10.11, 14:53
              Przestań podlewać. Serio, serio. dopóki mieszkałam z siostra, która o kwiaty dbała, nasza hoja nie kwitła. Gdy siostra się wyprowadziła, a ja podlewam kwiaty jak mi się przypomni, kwitnie regularnie
          • emwu55 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 16.10.11, 07:35
            hoja może i pięknie kwitnie i pięknie pachnie ale kapie z niej taki lepki sok, do którego lepi się wszystko i trudno go zmyć. Miałam chyba z 10 lat, kwitła jak szalona aż na klatke wynosiliśmy bo zapach był tak intensywny, że dusiło. Pozbyłam sie jej mimovjej uroku z ulgą. A wiszący - może klasycznie jakaś paproć, jeżeli masz warunki.
            • illi.1 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 16.10.11, 08:03
              hoja to piekny kwiat, lubi wilgoc, bardzo cieplo i duzo slonca... wtedy bedzie kwitla jak szalona
              Nie wolno obrywac tych "pretow" z ktorych wyrastaja koszyczki kwiatow, bo juz zawsze bedzie kwitnac w tych miejscach. kiedy ma mniej wody, jej listki robia sie cienkie, wiec lepiej utrzymywac wilgoc, sa wtedy miesiste tez ja polecam.
              • kasiek-kd Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 16.10.11, 13:45
                ale zeby zakwitła potrzebuje kilku tyg bez podlewania - susza indukuje tworzenie pąków kwiatowych
    • lirio Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 16.10.11, 10:00
      Dwie rośliny jakie przychodzą mi na myśl to:
      Eschynantus (Aeschynanthus Lobbianus) - miałam ją, lubi jasne stanowisko, jeżeli nie to nie kwitnie i pędy robią się cieniutkie i nieładne. Długo kwitnie. Wg mnie roślina bezproblemowa.
      www.gesneriads.ca/images3/1233.jpg
      Druga to Kolumnea (Columnea).
      W necie te rośliny są często mylone, obie mają różne kolory kwiatów (żółte, pomarańczowe, czerwone i buraczkowe.
      • johana75 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 16.10.11, 12:01
        Chyba musiałabym ta Hoję powąchać bo nie wiem czy damy radę jak tak mocno pachnie. Nikt nie jest alergikiem, ale zalezy jaki to jest zapach, no i ten kapiący sok na deski sosnowe? trochę mi sie nie uśmiecha...zobaczę...

ps. okna sa od strony zachodniej.
        • lirio Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 16.10.11, 12:07
          Bardzo lubię hoję. Hoja kwitnie tylko w pewnym określonym czasie i potem większość roku nie kwitnie.
          Nie kumam dramatu w kwiatkami. Znaczy rozumiem, bo w życiu bym nie zasnęła w pomieszczeniu z kwitnącą choją i nie lubię kapiącego syropu, ale można obrywać/obcinać kwiatki i już.
          Ewentualnie regularnie podlewać nawozem azotowym, wtedy jest piękna, ciemnozielona i nie kwitnie wink
      • johana75 liro 16.10.11, 12:06
        Bardzo ładny ten kwiatek (foto) musze zobaczyć w necie jakie ma wymagania, bo kwietnik jest z boku okna, pod oknem kaloryfer, a okno jest od zachodu (jesienią jest troszke ciemniej do południa, po południu jest duzo światła). Dziękismile
        • anmar123 Re: liro 16.10.11, 20:51
          U mnie hoja jest przy wschodnim oknie nad kaloryferem. Widocznie ciepło nie przeszkadza. Zapachów nie czuję - uszkodzony zmysł węchu po operacjach zatok. Tylko małżonka mówi mi, że to pachnie. Gdy była mniejsza (hoja) to widziałem u Mamy na szafce ten "syrop". U siebie na podłodze nie stwierdziłem, żeby coś kapało z kwiatków.
          • anmar123 Re: liro 17.10.11, 20:22
            Popatrzyłem na swoją hoję i widzę, że znowu będzie kwitła. Ma zawiązki kwiatków na trzech "szyszeczkach".
        • anmar123 Re: liro 25.10.11, 14:50
          Dziś zrobiłem zdjęcie pączków kwiatowych. Czyli na początku listopada zakwitnie.

tiny.pl/h1jjv
    • marynika123 Re: Polećcie ładnego kwiatka do wiszącej doniczki 16.10.11, 13:04
      Reo meksykańskie, wprawdzie kwiatki ma takie niepozorne białe i słabo widoczne, ale same liście ciemna zieleń, od spodu bordo. Dostałam taką umierającą roślinkę i pod moją opieką pięknie się rozrosła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka