Dodaj do ulubionych

stare przetwory znalezione w piwnicy

22.12.11, 20:47
podczas porządkowania piwnicy (ciemna, w bloku) zostały odkryte słoiki z domowymi przetworami zrobionymi w latach 1990-1992: kompoty (z porzeczki czarnej, czerwonej, jabłek), soki z wiśni i malin (niektóre już w postaci galarety), dżemy z różnych owoców, śliwki w słodkiej zalewie octowej, powidła śliwkowe, a nawet 1 słój całych pomidorów w zalewie ( słona woda). Podczas pobieżnego oglądania słoików nie widać pleśni. Owoce w kompotach wydają się blade, jakby trochę odbarwione. Jak myślicie - czy te przetwory nadają się jeszcze do konsumpcji ? Może przed spróbowaniem np. kompoty zagotować a dżemy przesmażyć ponownie?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: stare przetwory znalezione w piwnicy 22.12.11, 20:55
      wywalic.Chcesz spozywac 20 i ponad letnie przetwory?Wszak nawet te sklepowe z konserwantami nie nadaja sie dluzej niz 2-3 lata...Wiec jak myslisz?wink
      • kiszonakapusta Re: stare przetwory znalezione w piwnicy 22.12.11, 22:45
        a może z tego da się zrobić jakieś winko (ale,niestety - nigdy jeszcze nie próbowaliśmy nastawiać)?
        • agiatami na bimber 23.12.11, 11:09
          najpierw zrobic wino i przedestylowac.
          brat zebral w zeszym roku wszystkie sloiki, zrobil wodke domowa i zyjemy.
          wino trzeba umiec robic a bimber sam sie robi.
          jak mozna wydawac pieniadze na wodke jak mozna ja zrobic nawet z obierek po jablkach?
          specjalnie mam posadzone winogrona aby nie kupowac wodek.
          i tak przy okazji... specjalnie poszlam po butelki aby sprawdzic banderole. byla u mnie kolezanka z wizyta i przyniosla zubrowke, ktora rozpoczeta w 2007 "przelezakowala" do 2010 gdy kupilam druga zubrowke zachwycona smakiem tej nie dokonczonej, a wypitej w 2010. okazalo sie ,ze 3 lata zmienily smak tak ,ze mozna bylo zubrowke pic jak likier a nie z konieczna dolewka soku. dlaczego nie ma w sklepach paroletnich zubrowek?
    • budzik11 Re: stare przetwory znalezione w piwnicy 22.12.11, 23:02
      Ja bym spróbowała. W mięsnych może powstać jad kiełbasiany, ale w owocowych? Najwyżej skisły.
      • horpyna4 Re: stare przetwory znalezione w piwnicy 23.12.11, 07:55
        I tu się mylisz. Jad kiełbasiany, wbrew swej nazwie, potrafi powstać właśnie w przetworach warzywnych i owocowych. Oczywiście prawdopodobieństwo nie jest duże, ale istnieje.
    • kol.3 Re: stare przetwory znalezione w piwnicy 23.12.11, 06:52
      Nie odważyłabym się, bo bakterie mogły się zalegnąć. Kiedyś znalazłam w piwnicy pojedyńcze słoiczki z dżemami sprzed 3-4 lat, spróbowaliśmy, w ogóle nie można było stwierdzić co to za owoc, były bez smaku. Dobrze jest na słoiczkach naklejać datę i opis.
    • maria10344 Re: stare przetwory znalezione w piwnicy 23.12.11, 12:14
      Jak mieszkałam w bloku,miałam "piwnicę" 1x1 i wstawiałam tam zaprawy.Piwnica się zapełniła po sufit i praktycznie nikt do niej nie wchodził.Jak się wyprowadzałam,to okazało się,że na półkach pozostały różne zaprawy bezmięsne.Miały na oko ok.8 lat.Po otwarciu okazało się,że nie straciły nic ze smaku i zapachu.Pleśni nie miały żadnej.ZostaLy wszystkie zjedzone na nowym mieszkaniu bez przykrych konsekwencji.Nie zjedliśmy tylko kapusty kiszonej,która wprawdzie była biała i dobra,ale jakoś bałam się nakarmić nią domowników .
    • the_kami Re: stare przetwory znalezione w piwnicy 23.12.11, 13:41
      Jak nie ma pleśni i nie są kwaśne/sfermentowane, to bym jadła. Wygląda na to, że były robione sterylnie, konserwowane temperaturą i cukrem, więc wszystko może być OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka