Dodaj do ulubionych

wybor piekarnika

11.02.12, 22:54
Prosze Dziewczyny doradzcie czym sie kierowac przy wyborze piekarnika???Sama nie mam zbyt duzego pojecia a musze szybko zdecydowac. Sa jacys faworyci wsrod marek? A co z parametrami technicznymi? Co jest wazne? Jest chyba cos takiego jak funkcja samoczyszczenia ale tez nie wiem jak to dziala i czy jest funkcjonalne.Z gory dziekujesmile
Obserwuj wątek
    • vippera Re: wybor piekarnika 11.02.12, 23:16
      A i jeszcze zapomnialam zapytc o plyte indukcyjna... Czy to prawda, ze zuzywa duzo pradu?Zadowolone jestescie z uzywania jej?
    • princesswhitewolf Re: wybor piekarnika 12.02.12, 12:38
      piekarnik- w sumie byle mial tradycyjne pieczenie + termoobieg, a nie tylko termoobieg.
      Zastanow sie tez nad wielkoscia piekarnika. Swiatlo musi byc.
      Moj ma prowadnice teleskopowe, drogie w uzyciu czyszczenie pyrolityczne bo zre prad, emailowane powierzchnie, potrojna szybe, funkcje grilla pizzy, wiatrak chlodzacy itd itp - ale szczerze to sa drugorzedne cechy w kwestii priorytetow

Co do indukcji to mam domino wiec i gaz i tepanyaki i indukcje. Indukcja w sumie tak samo szybko gotuje jak gaz. Tylko garnki do jakich magnes przywiera mozna uzywac. Trzeba sie przyzwyczaic do regulacji na poczatku. Owszem prad jest drozszy niz gaz wiec rachunki beda wyzsze. Poza tym to ja nie wiem jakie sa zalety. Hm moze tylko taka ze prad jest bezpieczniejszy niz gaz. Poza tym bez zachwytow.
      • nancy_callahan Re: wybor piekarnika 12.02.12, 13:16
        Podstawową zaletą indukcji (jak i zwykłej płyty elektrycznej ceramicznej) jest niespalanie gazu w kuchni, a co za tym idzie brak tłustego, wstrętnego osadu. Jak dla mnie zaleta nie do przebicia żadną zaletą gazu smile
        Co do piekarnika to weź pod uwagę:
        - wielkość (jeśli sporo gotujesz i pieczesz dobrze mieć taki, gdzie możesz piec na 3 poziomach jednocześnie);
        - prowadnice teleskopowe są fajne, ale na pewno niekonieczne;
        - pyrolizę mam, ale jeszcze nie nie używałam więc się nie wypowiem;
        - fajna jest jakaś funkcja porządnego grilla do szybkiego przypiekania;
        - to co pisała princess żeby można było piec bez termoobiegu.
        • princesswhitewolf Re: wybor piekarnika 12.02.12, 15:06
          przyznam ze jakos nie pojmuje dlaczego zrodlo zasilania ciepla mialoby miec wplyw na tluszcz. Podgrzewasz takim zrodlem zasilania czy innymj patelnie i to z patelnii ida opary. Istotne jest to ile tluszczu uzywasz.To jakies bajki bez poparcia w wiedzy z podstaw chemii stanowiace reklame kuchnii indukcyjnych. Cos jak bajki co do Zeptera czy sosy pietruszkowe udajace Kiwi z Thermomixa.
          • jagoda85 Re: wybor piekarnika 12.02.12, 16:45
            Pewnie dziewczynie chodziło o tłusty osad na meblach, który osiada w takcie korzystania z kuchenki gazowej. Przy używaniu kuchenki ceramicznej, czy indukcyjnej, nie powstają "spaliny", jak przy używaniu kuchenki gazowej.
    • szarsz Re: wybor piekarnika 12.02.12, 13:16
      Przy piekarniku to ja chciałam pyrolizę, bo nienawidzę czyścić piekarnika smile To ograniczyło wybór do kilkunastu modeli. W końcu padło na beko, bo 3 razy tańszy niż inne i jest ok. Przede wszystkim piekarnik ma bardzo dużą komorę, 65l, była taka promocja, że dostaliśmy pięć lat gwarancji, no i piecze bardzo dobrze. Sterowanie ma nie do końca przemyślane, ale nie jest bardzo niewygodne, czasem się trochę trzeba naklikać.

Mam płytę indukcyjną, mastercooka i z niej jestem bardzo zadowolna, ze sterowania przede wszystkim. Osobno do każdego pola grzejnego, booster - to ważna funkcja. Ma też ustawianie czasu grzania - dla mnie to ważne, bo ciągle coś przypalałam na starej kuchence. Można też ustawić sobie np. grzanie maksymalne przez 3 minuty, a potem się przełącza automatycznie na inny poziom, jaki chcesz. Rzadko korzystam z opóźnienia czasu gotowania. Łatwo się przyzwyczaić do tego, że garnek wody na makaron jest zagotowywany w ciągu kilku minut smile
      I do błyskawicznej reakcji, jak coś smażę czy gotuję - jedno dotknięcie palcem i po sekundzie tylko "mruga". Ja jestem bardzo zadowolona, bo wcześniej gotowałam na zwykłej ceramicznej, o potwornej bezwładności, mięsa nie dalo się na niej normalnie obsmażyć, a na gazie to już 10 lat nie gotuję.
      • ivaz Re: wybor piekarnika 12.02.12, 14:02
        Ja akurat mam piekarnik zintegrowany z mikrafalą, dla mnie jest super, jest ciut mniejszy niż piekarniki standardowe, ale mnie w zupełności taki wsytaczy, piękę ciasta, mięsa, zapiekanki, często używam dwóch poziomów, jak chcę uzyć mikrofali, wystaczy wymienić tacę na przystosowaną do mikrofal i zmienić parametry pokrętłem na mikrofalę, a że szkoda mi było miejsca w kuchni na kolejny sprzęt więc wybrałam 2 w 1. Mam czyszczenie parowe, jak na razie sprawuje się OK, mój piekarmnik jest firmy Samsung
        Mam tez płyte indukcyjną nie zauważyłam znacznych róznic w rachunkach za prąd, może płacę 20-30zł więcej, ale też w poprzednie mieszkanie miałam duzo mniejsze, było mniej oświetlenia, fakt gotowałam na gazie, ale w tej chwili od roku gotuję na indukcji nigdy w zyciu nie wróciłabym do gazu, wolę ciut więcej zapłacić i móc czysto i komfortowo gotować.
        • princesswhitewolf Re: wybor piekarnika 12.02.12, 15:11
          i móc czysto i komfortowo gotować.

Ja nie pojmuje tego "czysto". Wcale sie latwo nie myja te plyty. Nie dosc ze myc trzeba to jeszcze polerowac plynem do szyb. Mecze sie juz drugi tydzien z czyms co przywarlo do plyty.Nie chce niczym drapac. Hob Brite mleczko nie daje rady. To chyba cos po tym jak smazylam konfitury rabarbarowe. Cukier...
          • ivaz Re: wybor piekarnika 12.02.12, 15:43
            W porównaniu do gazu, gotowałam na gazie 15 lat to czyści się płytę i powierzchnię dookoła płyty komfortowo, ja przecieram mokrą ścierką i finito raz na jakis czas pisknę płynem do okien i przetrę płytę ręcznikiem papierowym, okap nad płytą mam czysciutki, nie tłusty, gdy gotowałam na gazie wyciąg był ciągle zasyfiony i oblepiony tłuszczem, ne wspominając o garnkach i palnikach, wszystko po gazie było tłuste fujj
            • princesswhitewolf Re: wybor piekarnika 12.02.12, 16:23
              ivaz to chodz i u mnie tez zrob zeby bylo tak latwo. Nic gorszego niz goracy cukier wylany na plycie. Tragedia jak zaschnie.

Nie wiem ja jestem wegatarianka wiec moze dlatego nigdy nie mialam jakiejs osomolonej kuchni. Poza tym uzywam wyciagu. teraz mam gazowa obok indukcyjnej obok tepanyaki.
          • polikarpia Re: wybor piekarnika 12.02.12, 15:49
            Przełam się i zacznij drapać kuchenkę specjalnym skrobakiem /są w każdym supermarkecie/. Wszystko pięknie zejdzie, potem ręcznikiem papierowym nałóż specjalne mleczko np. Mr Muscle, w takiej czarnej butelce - wystarcza na bardzo długo. I poleruj ręcznikiem aż do połysku. Pięć minut roboty. I na kilka dni spokój. Nigdy nie czyściłam kuchenki płynem do naczyń, gotuję na płycie 13 lat. A co do gazu, to osad powstały na szafkach jest wynikiem spalania tego gazu, a z gotowanych potraw, bo wtedy rzeczywiście źródło ciepła nie miałoby znaczenia.
            • polikarpia Re: wybor piekarnika 12.02.12, 15:51
              " a NIE z gotowanych potraw" miało być
            • princesswhitewolf Re: wybor piekarnika 12.02.12, 16:21

> Przełam się i zacznij drapać kuchenkę specjalnym skrobakiem /są w każdym superm
              > arkecie/. W

no ale porysuje sie to czarne szklo jak zaczne skrobac!
              • polikarpia Re: wybor piekarnika 12.02.12, 16:24
                Nie porysuje! Też się bałamsmile
              • jagoda85 Re: wybor piekarnika 12.02.12, 16:55
                A niby dlaczego ma się porysować szkło? To jest specjalne szkło, nie zwykłe. Do każdej kuchenki producent dołącza specjalny skrobak, ty nie miałaś. Jeśli nie to można sobie dokupić? Ja używam kuchni ceramicznej 13 lat. Nie mam żadnych problemów z utrzymaniem czystości. Bardzo rzadko zdarza mi się, żeby coś mi wykipiało, wtedy wystarczy przetrzeć ściereczką z płynem do naczyń. Największym problemem jest cukier, który bardzo źle wpływa na płytę, bo można nim sobie porysować płytę, dlatego używając cukru należy szczególnie uważać, ale to jest dokładnie napisane w instrukcji. Cukier potrafi zrobić w płycie wżer.
    • promykm Re: wybor piekarnika 12.02.12, 18:38
      Samooczysczanie to świetna sprawa. Piekarnik czyści się sam: bez żadnej chemii, nie pochłania Twojego czasu. W moim piekarniku są trzy stopnie oczyszcania do wyboru. Polecam
    • danuu Re: wybor piekarnika 13.02.12, 17:23
      Ja mam Samsunga z obiegiem dwustrefowym, mieszkam od listopada i używałam dwóch stref raz - kilka dni temu, bo mnie chłop ubłagał, bo chciał przetestować wink)
      Ale lubię ten piekarnik bardzo - funkcja grill jest super, bo pięknie przypieka, a nie przypala, ostatnio byłam pewna, że będzie zakalec, ale wyszło piękne red velvet cake. Ziemniaki opiekane chrupiące jak nigdy - w gazowym piekarniku mojej mamy nigdy takie nie wyszły.
      Też mam teleskopowe prowadnice - fajna sprawa, bo sprawdzając ciasto masz stabilną blaszkę.

Indukcja - nigdy więcej gazu. Gotuje się szybciej, zwłaszcza jak się odpali boost big_grin to co lubię najbardziej - nie ma strat ciepła na boki, grzeje się dno garnka, więc nawet po gotowaniu 40 minut ziemniaków, mogę wziąć garnek w ręce (a moje ręce nie są z azbestu!) i odcedzić bez łapania przez ścierki.
      Uwielbiam moją indukcję, z czyszczeniem nie mam żadnych problemów, używam mleczka Dr Backmann czy jak to się tam nazywa. Nie trzeba przede wszystkim zdejmować tych ciężkich okropnych kratek, jak na kuchence gazowej, które zawsze są za ciepłe.
      Na indukcji trochę się robią smugi, ale nie większe niż na blacie pragel wink))
      • nancy_callahan Re: wybor piekarnika 15.02.12, 15:23
        princess
        nie wiem coś się tak uparła z tym kwestionowaniem brudu (tłustego osadu powstającego w wyniku spalania gazu w kuchni i osiadającego na tejże i wszędzie wokół),ale skoro tak to dopiszę tylko, że przygodę z chemią skończyłam dość dawno temu na poziomie licealnym, więc naukowego uzasadnienia zjawiska nie znam. Wiem natomiast z wieloletniej praktyki gotowania, że gotowanie na gazie powoduje powstawanie owego tłustego osadu (i przyznają to nawet zagorzali wielbiciele i orędownicy kuchenek gazowych). W przypadku gotowania na indukcji (czy też przy zwykłej płycie ceramicznej) problem kompletnie nie istnieje.
        A czyszczenie indukcji jest banalnie proste. Nie wiem jak przypaliłaś ten cukier na indukcji, ale skoro to już się stało to tak jak dziewczyny piszą - usuwa się łopatką.
      • sloper1 Re: wybor piekarnika 07.05.12, 10:42
        Jaki jest model Twojego piekarnika? Zastanawiam się nad Samsungiem, przede wszystkim ze względu na stosunek ceny do oferowanych funkcji (za to samo u Boscha trzeba zapłacić nieco więcej). Co prawda piekarnika nie używa się zwykle tak często jak lodówki czy płyty grzewczej, dlatego nie zależy mi aż tak bardzo na piekarniku z górnej półki.
        Wciąż jesteś z niego zadowolona?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka