Dodaj do ulubionych

urządzenia fitness w domu

15.02.12, 14:41
typu orbitek, rowerek itd. macie? a jak macie to korzystacie czy tylko stoi i się kurzy? warto kupić , są efekty typu, lepsza kondycja, spalanie tłuszczu itd. Wiosna idzie i trzeba sie poruszać, nie mam jak wyskoczyć gdzieś na miasto (basen , fitness itp.) Praca za biurkiem, powrót z pracy samochodem, ruch w domu (sprzątanie, gotowanie) to nie ruch. No i myślę by może sobie coś zakupić do domu i wieczorkiem zadbać o swe zdrowie no i wygląd po części. Nie mam nadwagi, nie objadam sie , ale wałeczek na brzuchu po zimie się pojawił.
Obserwuj wątek
    • mkaroli Re: urządzenia fitness w domu 15.02.12, 14:47
      Przyznam się. kupiliśmy 6 lat temu orbitreka. przez pół roku korzystaliśmy, potem służył za wieszak koszul męża a od ponad 5 lat leży i kurzy się w piwnicy. Na zastrzeżenia znajomych ze tak się skończy mówiliśmy, że nas to nie dotyczy. Szkoda pieniędzy i miejsca w mieszkaniu. Mogę tanio odstąpić a właściwie niech ktoś go sobie zabierze.
      • mi_nutka3 jestem chętna!! 15.02.12, 19:10
        mkaroli bardzo chętnie odkupię lub przyjmę to urządzenie. Powiedz z jakiego miasta jesteś i jakie województwo. Pozdrawiam
        • mkaroli Re: jestem chętna!! 19.02.12, 21:53
          Jestem z Gdańska smile
          • mkaroli Re: jestem chętna!! 19.02.12, 21:55
            Przepraszam, nie odpowiadałam wcześniej ale zajęta byłam smile
    • kamunyak Re: urządzenia fitness w domu 15.02.12, 15:06
      Jedyne urządzenia "fitness" jakie mam w domu to mata do ćwiczeń i kilka książek z ćwiczeniami. Najwięcej korzystam z tej do ćwiczeń pilates.
      Zajmują mało miejsca i są używane stale. A, i kupiłam komplet ciężarków bo są potrzebne do ćwiczeń pilatesa, Też używane.
      Ale ja lubię ćwiczyć a brak kondycji, nawet nie wałeczki, są dla mnie wystarczającym bodźcem.
      Mój mąż, który powinien ćwiczyc ze względu na stan kręgosłupa, porzucił swój "materac" do ćwiczeń gdzieś po miesiącu od powrotu z rehabilitacji. Stoi to to w garderobie i miejsce tylko zajmuje. Na basen nie pójdzie, na rower nie "bo przecież kręgosłup...".
      Tak więc to nie zależy od urządzeń tylko człowieka. Trzeba się zdycyplinować i wyznaczyć stałą godzinę/dzień do ćwiczeń. I nie ma zmiłuj. Wtedy efekty są. Z roewrkiem czy bez.
    • danuu Re: urządzenia fitness w domu 15.02.12, 17:17
      Nie mam i na pewno nigdy nie kupię. Bo szkoda mi kasy i miejsca w domu. Mam z pracy kartę Multisport i chodzę gdzie mi pasuje. Mam ulubione miejsce, często tam chodzę (minimum 3 x tyg.), traktuję to także w kategoriach towarzyskich - fajne babeczki chodzą, można się pośmiać.
      O wiele szybciej zmobilizuję się by wyjść z domu poćwiczyć, niż zrobić cokolwiek w domu - bo tu zawsze mam milion wymówek.
      • baba-baba Re: urządzenia fitness w domu 15.02.12, 17:42
        Kupiłam rowerek stacjonalrny,używany m-c i wylądował w piwnicy,to samo hula-hop (dobre na oponkę szybki efekt).Jak masz samochód to z pracy jedz na basen,nie szukaj wymówki,kup karnet.
    • 0canna Re: urządzenia fitness w domu 15.02.12, 19:24
      Mam rowerek, twister i takie coś do ćwiczeń brzucha (jakby siodełko z wysięgnikiem , na końcu którego jest pętla na zaczepienie stóp). systematycznie jeżdżę na rowerku i kręcę się na twisterze - bardziej dla kondycji nóg i równowagi, z którymi mam neurologiczne problemy. Trzecie urządzenie stoi od lat nie używane. Wałeczki i za duży brzuch też mam.
      • b-b1 Re: urządzenia fitness w domu 15.02.12, 19:51
        Mam bieżnie-ale korzystają z niej psybig_grin, mnie od samego trzymania smyczy wszystkie mięśnie bolą big_grin
        ...ale zamierzam kupić sobie Zumbę na Playstation.
    • budzik11 Re: urządzenia fitness w domu 15.02.12, 20:15
      Mam orbitreka, rowerek stacjonarny i twister (skakanki nie liczę). Ja ćwiczę rzadko, mąż codziennie i bardzo systematycznie.
      • pamana Re: urządzenia fitness w domu 15.02.12, 20:22
        Miałam steper- cieszylam sie gdy ktoś go chcial ode mnie zabrac. nieuzywany big_grin

polecam zainwestować w ciuchy i buty i biegać, zamiast inwestować w sprzęt do domowych cwiczeń.
        Ciuchy zawsze można wykorzystać big_grin

Juz nie moge się doczekac braku śniegu i trochę wyższych temp. (bieganie przy 0 stopniach nie sprawia mi przyjemności) i powrotu do biegania, tym bardziej, że już po miesiacu widzialam efekty w stanie ciala i samopoczucia.
        p.
    • dorada9999 Re: urządzenia fitness w domu 17.02.12, 15:17
      Jeśli potrafisz się zmobilizować i systematycznie ćwiczyć, to każde urządzenie zda egzamin, a nawet ćwicząc bez takowego uzyskasz efekty.
      Polecam piłkę gimnastyczną i taśmę reahabilitacyjną (tanie, ćwiczenia znajdziesz w necie, jak nie są potrzebne, to łatwo schować).
      Oprócz tego mam circle glide - też polecam - nie trzeba dużo czasu - najważniejsza systematyczność. Można ćwiczyć nawet jak jakieś ciuchy na nim wiszą - 2w1.
    • johana75 Re: urządzenia fitness w domu 17.02.12, 17:18
      Ja kupiłam sobie pilkę gimnastyczna używałam miesiąc ;P
      Teraz chodze na siłownie 3 razy w tyg. jak jestem w Pl i nie pracuje czyli średnio wychodzi 6 razy w miesiącu, więcej nie dam rady bo jak pracuje przez 10-12 dni to nie mam możliwości.
      Od ponad miesiąca chodzę na nowiutka siłownie, jest fajnie, ale zimno ludzie włączają klimę, a grzejniki zakręcone na max. jak było -20 to załatwiłam sobie migdałki i musiałam wziąć antybiotyk. Teraz nie wiem co zrobić, porozmawiam o tej temp. w siłowni a jak nie to wrócę na swoją starą, w której jest ciepło , ale sprzęt juz 8- letni ....eh
    • magdalaena1977 Re: urządzenia fitness w domu 17.02.12, 17:40
      Ja mam orbitrek i ćwiczę na nim 4 - 5 razy w tygodniu. To już mój drugi egzemplarz, pierwszy kupiłam najtańszy na allegro, a jak padł po roku z kawałkiem szarpnęłam się na kettlerka. Widzę między nimi wyraźną różnicę - kettler jest wygodniejszy, lepiej wyważony, w ogóle lepiej się na nim ćwiczy.
      Jest STRASZNIE WIELKI, zajmuje mi pół salonu, ale to jedyna metoda żebym ćwiczyła regularnie, bo nie miałabym czasu na chodzenie na siłownię kilka razy w tygodniu.

Co do wytrwałości - u mnie drogą do regularnych ćwiczeń okazała się współpraca z rehabilitantem. Jak kilka lat temu kupiłam steper, to już po paru dniach bolały mnie kostki - nie wiedziałam jakie urządzenie wybrać, jak ćwiczyć, żeby nie zrobić sobie krzywdy.
      • morgenstern Re: urządzenia fitness w domu 17.02.12, 20:49
        Wątek akurat na czasie, bo coraz bardziej nastawiamy się na zakup orbitreka, z przeprowadzonych wywiadów, to najbardziej uniwersalny sprzęt. Tylko kwestia wyboru modelu. Magdalaena1977, czy możesz napisać, jakiego masz kettlera? czy masz z tym wydłużonym krokiem (EXT)?
        • magdalaena1977 Re: urządzenia fitness w domu 18.02.12, 00:46
          Ja mam Kettler Crosstrainer Axos Cross M, który jest chyba odmianą handlową
          Kettler Rivo M, w każdym razie ma takie same parametry. Kupiłam go jesienią w makro na promocji.

Mam porównanie tylko z najtańszym urządzeniem z allegro i tu kettler wypada na plus (Trochę żałuje, że nie kupiłam od razu dobrego, ale bałam się że sprawię sobie suszarkę na pranie za 1500 zł). I zupełnie nie wiem, co jeszcze mógłby mieć mój orbitrek. Obciążenia sa wystarczające, wyrafinowanego komputerka nie potrzebuję.
          Zależało mi na tym, żeby regulować położenie uchwytów na stopy - szkoda tylko, że nie można zmniejszyć rozstawu stóp.
    • skiela1 Re: urządzenia fitness w domu 18.02.12, 01:47
      Mamysmile
      Jednak taki fitness w domu nie mobilizuje.
    • agpagp Re: urządzenia fitness w domu 18.02.12, 10:04
      W domu mam orbitrek. A że mam go od 10 lat to miał fazę używania, wieszaka, przeszkadzacza, został wypożyczony przez moją mamę by trafił na strych. Ale jakiś czas temu wrócił a od 2 miesięcy jest używany regularnie. Nie mam problemu z motywacją. Wskakuję i przebiegam jakiś odcinek programu czy film.
      Przez jakiś czas myślałam że źle zrobiłam bo jednak rowerek jest mniejszy i bardziej go lubię. Ale potem pomyślałam że jak tylko robi się ciepło to i tak wsiadam na górala więc na kilka miesięcy taki rowerek mi niepotrzebny.
      A gdy na siłowni trafiłam na bieżnię to do dziś żałuję że nie kupiłam bieżni zamiast orbitreka smile
      • musam Re: urządzenia fitness w domu 18.02.12, 21:59
        Orbitrek 3x w tygodniu smile
    • autumna Re: urządzenia fitness w domu 20.02.12, 08:42
      Mam wiosełka i orbitrek. Zwykłej gimnastyki jakoś nie lubię (nudzi mnie), na sprzęcie łatwiej mi się zmobilizować.
      Przed dzieciem używane dość systematycznie co drugi dzień po 20 minut. Teraz zarzucone, bo jest półtorej godziny spaceru dziennie, co wyczerpuje trochę mój entuzjazm do ćwiczeń. Ale na wiosnę postaram się wrócić i do sprzętu.
    • diament79 Re: urządzenia fitness w domu 24.02.12, 16:43
      Mam orbitreka, wielkiego, niemieckiego, bezfirmowego, ale z komputerem więc wypas. Wypasiony wieszak obecnie hahaha. Codziennie planuję, że tak, od dzisiaj będę ćwiczyć, po czym jak dzieci idą spać, siadam z piwem albo drinkiem na kanapie i tyle......
      Jak się zmobilizować? Bo przydało by się i to bardzo!
      • anyx27 Re: urządzenia fitness w domu 25.02.12, 22:07
        Mam takiego orbitreka

https://www.proactivefitness.co.uk/images/T/thumb_revproxs520e-02.jpg

i taki hula-hop

https://p.alejka.pl/i2/p_new/11/61/hula-hoop-hertz-64-kulki-z-terapeutycznym-magnesem_0_b.jpg

jak akurat mam fazę, to 3x w tyg. orbitrek po 30 min i 30 min. hula-hop.
        Jak nie mam fazy, orbitrek służy za wieszak (stoi na stałe w pokoju dziennym), a hula hop złożone w pom. gosp.
        • marionaud_1 Re: urządzenia fitness w domu 26.02.12, 11:01
          Oj, widac was nie przycisnęła konieczność zdrowotna! Ja mam rowerek kupiony ze 4 lata temu ze względu na problemy z kolanami. I regularnie na nim "jeżdżę" 2-4 razy w tygodniu - często oglądając telewizję. Pewnie bez niego juz bym nie wchodziła na schody. Uwalnia mnie od kaprysow pogody, pozwala zalecona na tydzień dawkę kilomerów rozłozyc dowolnie. Bardzo jestem zadowolona.
          • alikate Re: urządzenia fitness w domu 27.02.12, 11:08
            Kupiłam rower stacjonarny.
            Jeździłam na nim co dzień (15 minut), przez tydzień. Ale nie schudłam, więc się obraziłam i stoi i się kurzy.
    • hela6 Re: urządzenia fitness w domu 26.02.12, 16:38
      Śmiałam się z koleżanki gdy ta zamówiła rower stacjonarny a ta bestia używa i chudnie big_grin
      Ja ma obciążniki na nadgarstki do wieszania firanek wink zakładam jak jestem w domu i samo się ćwiczy big_grin
      Mam rower prawdziwy - używam .
      Narty - używam w sezonie regularnie.
      Łyżwy - używam systematycznie przed sezonem narciarskim a po rowerowym.
      Łopatę, motykę widły i grabie - to od wiosny do jesieni.
      Sprzęt i odzież basenową - kiedy akurat inna aktywność mi "nie wypali".
      No i matę jogiczną używaną regularnie przez rok cały na zajęciach.

Dziewczyny, ruch jest ważny, ale potrzebne jest jeszcze przebywanie na powietrzu niezależnie od aury! To nam daje zdrowie siłę i urodę.
      • anyx27 Re: urządzenia fitness w domu 26.02.12, 19:11
        hela6 napisała:

> Dziewczyny, ruch jest ważny, ale potrzebne jest jeszcze przebywanie na powietrz
        > u niezależnie od aury! To nam daje zdrowie siłę i urodę.

Jasne,tylko mi do tego sprzęty niepotrzebne smile Mam ogródek, dziecko, psa....
        • hela6 Re: urządzenia fitness w domu 26.02.12, 22:03
          anyx27 napisała:

> Jasne,tylko mi do tego sprzęty niepotrzebne smile Mam ogródek, dziecko, psa....

Jasssne, tyle że rowerek czy narty w górach to coś ekstra. Inny wymiar wysiłku i dotleniania. I inny wymiar radości.
          Ale i przypedałowanie choćby "naokoło bloku" bez dzieciaka i bez psa to zupełnie inna sprawa.
          • anyx27 Re: urządzenia fitness w domu 27.02.12, 08:43
            Nie każdy może sobie pozwolić ze względu na zdrowie. A wystarczy, ze w domu mam te sprzęty przy wyjściu na ogród, otwieram drzwi i się dotleniam smile
            • hela6 Re: urządzenia fitness w domu 27.02.12, 11:56
              Nie no, rozumiem. Jest jak jest.
              Ale watek zaczęła osoba która z samochodu chce się przesiadać na rower stacjonarny.
              Moim zdaniem nie tędy droga.
    • kanzashi Re: urządzenia fitness w domu 27.02.12, 09:45
      mam orbitreka z Decatlonu, średni cenowo. Schudłam tylko troszkę (na razie?), ale kondycyjnie widzę i czuję znaczną poprawę. Ćwiczę, nie stoi i się nie kurzy. Kiedyś biegałam, ale łatwo było znaleźć wymówkę żeby tego jednak nie robić. Zajęcia na mieście to kwestia dojazdu. Teraz mogę ćwiczyć kiedy chcę, nawet późno, bo sprzęt jest cichutki.
      • kruszynam Re: urządzenia fitness w domu 27.02.12, 10:38
        ja też mam orbitreka, bardzo chciałabym mieć bieżnię, ale to już za duże urządzenie i jednak dużo droższe od orbitreka.
        Ja się zawzięłam i po ciaży w pół roku schudłam jakieś 16kg, ale oprócz efektu na wadze widziałam też zupełnie inną figurę niż po schudnięciu tylu kg bez ćwiczeń. Kondycja też bez porównania. Cwiczyłam codziennie przez prawie pół roku przez godzinę dziennie. Zauważyłam też u siebie dużo większą energię i chęć do wszystkiego. Nie byłam taka "zasiedziała", kiedy to mi się nie chciało tyłka ruszyc. Chciało mi się ruszać! Po pół roku, przyszło lato i zarzuciłam ćwiczenia - dużo czasu spędzaliśmy na podwórku a o 22 już nie chciało mi się ćwiczyć. Przez jakiś czas orbitrek służył więc jako mebel. Ale od czasu do czasu i tak do niego wracałam. Jesienią znów zaczęłam ćwiczyć, kondycja nadal świetna i choć nie ćwiczę już tak intensywnie, bo czasem tylko 2 razy w tygodniu to i tak nie oddałabym go za skarby swiata. Wieczorem kiedy dzieci w końcu zasną nie wyobrażam sobie już wychodzenia z domu (wcześniej nie mam czasu), a tak wieczorkiem z radyjkiem sobie ćwiczę...
    • pieskuba Re: urządzenia fitness w domu 27.02.12, 10:57
      Mam orbitrek, korzystamy, może niezbyt systematycznie, ale często.
    • alinka_33 Re: urządzenia fitness w domu 13.06.12, 11:56
      Hej, ja mam orbitrek stark 3000 firmy webber. Kupiłam go po porodzie, mając w planie zrzucenie kilogramów i ciążowego brzuszka. Jestem bardzo zadowolona z orbitreka, jest bardzo funkcjonalny i co ważne cena była bardzo atrakcyjna. Udało mi się wrócić do formy sprzed ciąży, mam ujędrnioną skórę i dużo więcej energii. Staram się ćwiczyć codziennie po ok. 30-40min. Cieszę się, że latem bez skrępowania mogę pokazać się w bikini smile
    • turnesolka Re: urządzenia fitness w domu 13.06.12, 13:48
      Najlepiej wypróbuj na siłowni jak sprzęt kardio Ci najbardziej odpowiada i taki sobie kup. Czy będziesz ćwiczyć czy nie będzie już tylko zależeć od Ciebie.
      Ważne żeby sprzęt był cichy, bo inaczej będzie o szału doprowadzał domowników i sąsiadów.
      Ja mam orbitreka bo to był mój ulubiony sprzęt na siłowni i przed ciążą na nim regularnie ćwiczyłam oglądając TV. Teraz nie mam czasu. Z resztą przy dziecku i tak sie nalatam. Jak mogę robie ćwiczenia na brzuch i plecy zalecone przez rehabilitanta.
    • joanna_poz Re: urządzenia fitness w domu 13.06.12, 14:25
      mieliśmy tzw. "wioślarza".
      na poczatku czasem cwiczylismysmile
      potem juz tylko stał sie i kurzyl.
      wypozyczyłam znajomemu kilka lat temu i nie upominam sie o zwrotsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka