Dodaj do ulubionych

szerokość zasłon

03.03.12, 12:55
Cześć, mam nadzieję, że mi pomożecie smile

Chciałabym kupić zasłony i nie bardzo wiem jak dużo trzeba ich kupić. Okno ma 3 m szerokości.
W ikei są zasłony o szerokości 145cm pakowane po 2 sztuki, więc prawie 3 metry. Ale czy to wystarczy? Czy zasłon nie trzeba kupić więcej, tak jak firan?

Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: szerokość zasłon 03.03.12, 13:13
      Oczywiście, że nie wystarczy. Sumaryczna szerokość powinna być większa, niż 3 m.

A o ile większa, to zależy, jak chcesz mieć pofałdowane. Ja mam zasłony na żabki i w każdej żabce jest fałdka, czyli trzeba pomnożyć te dodatkowe 2 - 3 cm przez ilość żabek i dodać do szerokości okna. Zasłony są pofałdowane minimalnie, a materiał miał szerokość bodajże 180 cm; okno też mam szerokości 3 m.
    • bursztyn9 Re: szerokość zasłon 03.03.12, 13:20
      a czy zasłanisz okna na noc ? Mnie 145cm wystarczy , bo sobie tylko lużno wiszą po bokach.Ale ja mieszkam na 9.pietrze i nia zasłaniam się
      • horpyna4 Re: szerokość zasłon 03.03.12, 14:10
        No właśnie, ja mieszkam na parterze, więc zasłaniam okno skutecznie. Ale jak zasłony mają być tylko ozdobą po bokach, to może te są nawet za szerokie...
        • mitta Re: szerokość zasłon 03.03.12, 14:25
          Ja mam zasłony z ikei, jako ozdoba okna są bardzo ładne, ale nie zasłaniam okien. Moje zasłony są na szelkach i jeśli ktoś chciałby je co wieczór zaciągać, to nie polecam tego rozwiązania, bo ciężko się je przesuwa.
    • jstoner Re: szerokość zasłon 03.03.12, 19:49
      Dziękuję za rady!

Ostatecznie kupiłam 2 zestawy zasłon w ikei (z szelkami) i zaniosłam do krawcowej (takiej ikeowej), żeby je zszyła w taki sposób, żeby były dwie zasłony, którymi można zasłonić okno i żeby ładnie się układały. Będą dwie po ok. 1,75 cm. A szelki mają zostać obcięte i zasłony będą na żabkach smile

Zasłony nie są zupełnie gładkie, więc mam nadzieję, że szycie nie będzie rzucało się w oczy.
      • horpyna4 Re: szerokość zasłon 03.03.12, 21:18
        Jeżeli żabki są mocne, to nie trzeba zszywać zasłon. Po prostu z każdej strony okna jedna z żabek trzyma dwie zasłony. Jest to o wiele wygodniejsze w praniu i ewentualnym prasowaniu.

Ja mam tak w drugim pokoju, zasłony są z trzech kawałków. Po jednej stronie okna jeden, po drugiej dwa. I bardzo się cieszę, że tych dwóch nie zszyłam.
        • mitta Re: szerokość zasłon 04.03.12, 13:03
          Popieram, nie zszywaj, bo będziesz przeklinać prasowanie ich. Ja mam lendę 100% bawełny i po uprasowaniu ich jestem mokra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka