Dodaj do ulubionych

Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ?

28.03.12, 21:39
Idealny czyli :
-lekki (w grę może wchodzić taskanie go na 1-2 piętro),
-duże koła (pompowane czy piankowe ?)
-składający się do możliwie małych rozmiarów (mały bagażnik)
-łatwy w obsłudze (składanie rozkładanie)
-przekładana rączka (głównie przyda się przy spacerówce w słoneczne lub wietrzne dni)
-z dobrą amortyzacją
-cena poniżej 3 tyś. zł wink(nie 2999 zł wink)
-(duża gondola, bo np. graco symbio go ma tylko 74 cm, może być mało zwłaszcza że dziecko wydaje mi się będzie korzystać z niej od września do marca ?)
-fajnie by było jak by dało się na stelażu zamontować fotelik (nie wiem na ile przydatna ta funkcja)

Czy taki istnieje ?
Obserwuj wątek
    • kaskahh Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 28.03.12, 22:06
      nie ma
      takiego
    • j.u.s.t.i555 Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 28.03.12, 23:07
      Zgadzam sie-nie ma wozka idealnego smile
      Mialam prawie dokladnie te same wymagania 8 lat temu i zdecydowalam sie na Chicco Trio. Sa jeszcze na rynku (nowsze modele) a cena bardzo zachecaja. Maz tez wozek uwielbial, ja mniej, ale w sumie byl naprawde dobry.
      Teraz mam wymagania zupelnie inne a zatem i inny wozek wybieram.
      Aha, jesli zalezy Ci na lekkosci to kola piankowe a nie pompowane. Co do przekladanej raczki-tu bym uwazala i wybrala raczej taki wozek, gdzie siedzisko mozna montowac w dwie strony. Nie wiem jak jest teraz, ale jakis czas temu glosno bylo o wypadkach spowodowanych przekladanymi raczkami-szczegolnie w polskich wozkach.
      • joanka-r Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 00:15
        nie wiem jak teraz, ale za czasów, gdy mój syn jeździł w spacerówce , hitem był wózek Quinny
        www.agito.pl/wozek-dzieciecy-quinny-zapp-xtra-brown-boost-2503-532146.html?utm_medium=Feed&utm_source=nokaut.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=532146#nclid=c6347f5352ada2cbf260785e44013dd6
    • mancipi Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 00:33
      idź zapytać na forum wózkomania na e-dziecku. tam są spece od tego temtu. jak dla mnie, gdyby nie opcja przekładanej rączki to pasowałby bj city elite lub mający zaraz wejsć bj city mini gt-lżejszy i mniejszy młodszy brat
      zamiast przekładanej rączki mają super budę, ewentualna kwestia do zastanowienia czy gondola jest odpowiednio dla ciebie duża. oba też mają cenę ok 2000 tys z gondolą, wepniesz maxi cosi na te same adaptery co gondolę
    • mancipi link 29.03.12, 00:37
      forum.gazeta.pl/forum/f,101614,Wozki_Dzieciece_Wozkomania.html
    • at.at Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 12:04
      Takiego wózka nie ma, niestety. Jak duża gondola, to wózek cięższy.

Musisz zdecydować, co jest dla ciebie najważniejsze (tylko nie mów, że już napisałaś) i szukać według tych kryteriów. Ja zdecydowałam, że amortyzacja, wytrzymałość i waga są dla mnie ważne i zdecydowałam się na X- lander X- run.
      • ja.38 Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 12:19
        ten Xlander jest fajny ale gondola ma tylko 73 cm dł... Jeśli urodzę duże dziecko nie przetrwamy zimy w głębokim... Maxi cosi mura ma 79 cm ale cena powala...
        • at.at Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 12:34
          Maxi cosi mura na pewno nie jest lekki, jako spacerówka waży 16 kg, a z gondolą jeszcze więcej. Jeśli waga nie jest taka istotna, to szukaj używanego, Allegro pęka od ofert.
        • momas Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 30.03.12, 23:31
          dzuecko urodzone w czerwcu (54 cm, bardzo szybko rosnace) prawie przetrwalo zime w gondoli X-landera. Zmiana na spacerowke byla w polowie lutego. Spacerowka rozklada sie poziomo i ma spiworek - poczatkowo spelniala role gondoli.Potem nie bylo to potrzebne..
          Gondole mozna zdjac i samodzielnie nosic - ma specjalny chwyt (palak stanowiacy obramowanie budki). Wygodne to.
          No i daje sie go wciagac po schodach dosyc dobrze - bez uszczerbku dla konstrukcji.
          Nie to, ze reklamuje Xlandera, ale uzytkowalam go i wiem jak dziala. O innych wozkach sie nie bede wypowiadac bo nie znam
    • anulla_m Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 14:07
      Jest możliwe znalezienie idealnego wózka, ja taki znalazłam. Co nie znaczy, że idealny dla mnie oznaczać będzie też idealny dla Ciebie. Babystyle Oyster ma wszystko co wymieniłaś (nawet cenę): długość gondoli 77cm, zamiast przekładanej rączki bardzo łatwo przekładane siedzisko, waga 10,5 kg, samej gondoli 4 kg, łatwo składany, bo dużo latam więc na lotniskach muszę sobie radzić sama bez pomocy, koła piankowe z możliwością kupna i wymiany na pompowane. Ktoś jednak musiał by ściągnąć go dla Ciebie z Wielkiej Brytanii.
      • z-a-g-a-t-k-a Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 14:35
        A ja bym kupiła używany wózek głęboki, wtedy ma dużą gondolę - można kupić za niedużą kwotę. A wiosną kupiła wypasioną lekką parasolkę. Moje dziecko urodziło się w grudniu i żałowałam że kupiłam taki wózek 3 w 1. Bo wiosną z niego zrezygnowałam i kupiłam parasolkę. To samo radziłam mojej szwagierce, ale się uparła, a po pół roku kupowała lekką spacerówkę. Bo jednak taszczyć 15 kg + dziecko, a 8 kg + dziecko to jednak spora różnica.
        • autumna Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 15:24
          Ja też optuję za dwoma wózkami. Dobra amortyzacja i duże koła (polecam piankowe, lekkie i bezobsługowe) niestety nie idą w parze z kompaktowością wózka.
          Ja miałam polską gondolę Hebart, a potem przeszłam na parasolkę Chicco Enjoy Fun. Na tym samym podwoziu zrobiony jest model Trio z gondolą, ale bym nie poleciła dla noworodka - ma zerową amortyzację. Nie mam fioła na wózkowym tle, on naprawdę trzęsie jak diabli. Moim zdaniem przy polskich chodnikach nadaje się tylko dla siedzącego dziecka.
      • sansty Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 30.03.12, 13:44
        W Polsce odpowiednikiem jest Navington, ja zdecydowałam się na Cadet'a jest na prawdę mały po złożeniu, ja miałam ogromny problem, bo do bagażnika mini cooper'a mieszczą się tylko navington cadet, maxi cosi mura i hartan lite wink
        Po dokładnym obejrzeniu Navingtona doszłam do wniosku, że lepiej trafić nie mogłam, a poza tym wygląda na prawdę ładnie smile jeszcze nie testowałam, bo Janek w brzuchu siedzi, ale słyszałam na prawdę dobre opinie.
    • for.malina Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 14:37
      ja słyszałam że roan marita jest fajny

jak ktoś miał to tez chętnie posłucham wypowiedziwink
      • neferett Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 01.04.12, 12:35
        Dla mnie to wózek prawie idealny . No ale zależy czego się szuka . Wózek jest dość ciężki i nie złożymy go do małych rozmiarów. Ale....:
        - to wózek czołg ...przejedzie praktycznie wszędzie , jeżdziłam nim po lesie w wysokich trawach, ciągnęłam z dzieckiem plus wielkie torby po plaży ( parasolka nie dawała rady ), po śniegu, po głębokim błocie .Oczywiście w ekstremalnych warunkach o jakich tu wspominam nie jest to proste ale wózek daje radę (nawet z zapakowanym na full koszykiem zakupowym).Przy czym dziecko się nie trzęsie a buja smile
        -amortyzacja rewelacyjna !
        -wózek jest naprawdę duży gondola 84cm.Rodziłam w czerwcu , mój synek jest dość duży a bez problemu przetrzymaliśmy zimę w gondoli smile
        - duża spacerówka
        - gondola jest ściągana i bujana wink czyli możemy wziąć w niej malucha do znajomych i uspać bujając nogą gondole smile)
        -rewelacyjne jak na polskie warunki podejście firmy do klienta :
        Roan wszystkie naprawy robi za darmo. Jeśli mamy gwarancję płacą równiez za przesyłkę , a jeśli nie mamy (np.kupimy wózek używany ) płacimy jedynie za przesyłkę.

W ciąży słyszałam opinie , że nie opłaca się kupować wózka 2 w 1 bo spacerówki są małe. Bzdura. Spacerówka w zestawie Roana jest większa niż większość spacerówek sprzedawanych osobno.
        Słyszałam też , że wózek bez skrętnych kół to beznadzieja ...bzdura nr 2 ...byłam w stanie prowadzić Roana zapakowanego wielką torbą z Biedrony plus dziecko plus kilka reklamówek doczepionych do zawieszki na torbę od wózka, jedną ręką .
        Następna zaleta to możliwość zamontowania spacerówki na 2 strony ( zamiast przekładania rączki) , nie lubię gdy dziecko siedzi plecami do mnie.
        Jedyny minus to waga wózka , ale naprawdę ciężko jest znaleźć lekki wózek , w dobrej cenie , z dobrą amortyzacją, wielką gondolą , pompowanymi kołami itd.

Jeśli nie musicie wnosić wózka po schodach ale potrzebujecie czegoś mniejszego na wypad autem czy do samolotu to lepiej jest kupić solidny wózek na spacery a potem parasolkę jako drugi wózek na wypady , wakacje itp.
        Ja kupiłam śliczną parasolkę M&P z ekspozycji na allegro za 150 zl z przesyłką.
        Ale używam jej sporadycznie ...nienawidzę jej prowadzić (nawet pustego wózka nie umiem prowadzić jedną ręką , koła co chwilę się skręcaja), synek też jej nie lubi , małe to to , niewygodne , zasnął w niej może ze 3 razy (gdy był już totalnie wymęczony).
    • aniarudi83 Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 18:06
      W mogłabyś sprecyzować tę wagę i wymiary po złożeniu? Bo największą gondolkę ze znanych mi wózków ma Jedo- 80cm. I byłam w stanie ten wózek wnieść sama na 1. piętro- tzn wciągnąć sposobem, wraz z dziecięciem w środku. Sam wózek wnosiłam bez problemu. Np. Jedo Bartatina Alu Plus waży 13,8kg w wersji głębokiej. Tylko przekładanej rączki nie ma ale jakoś bardzo mi tego nie brakowało.
      Cena jak najbardziej mieści się w Twoich preferencjach.
    • eny79 Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 18:07
      Moje wózkowanie dobiega już końca i teraz po przerobieniu 6 czy 7 różnych sztuk stwierdzam ze najlepszy wózek wielofunkcyjny (gondola + duża spacerówka) to Emmaljunga, najlepiej stary model Cerox z przekładaną rączką. Lekka parasolka to Maclaren. Gdybym miała miec jeszcze jakieś dziecko wybierałabym z wózki z modeli tych dwóch marek, w zależności od stanu kota nowe lub używane wink
      • my_valenciana Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 01.04.12, 11:57
        Mialam dokładnie te dwa wózki emmaljunga cerox 360 i Maclaren Techno xt - uważam, ze to najlepsze wózki na rynku. Jak moje dziecko wyrosło z wózka pojawił się boogaboo bee - teraz ten bym kupiła - no ale cena poza twoimi kryteriami.
        Miałam jeszcze wózek joolz bloom - rewelacja - uwielbiałam go, tylko mojemy dziecku nie odpowiadało kubełkowe siedzenie.
        Swoją drogą też uzbroiłam się w największą gondolę na rynku bo dziecko urodzone w styczniu i ogromne - a w kwietniu już darł się w tej gondoli tak, że trzeba było go do spacerówki przenieść, zeby w ogóle móc wyjść na spacer. Nie chciał w ogóle lezeć, jak już pierwszy raz usiadł podtrzymując się.

eny79 napisała:

> Moje wózkowanie dobiega już końca i teraz po przerobieniu 6 czy 7 różnych sztuk
        > stwierdzam ze najlepszy wózek wielofunkcyjny (gondola + duża spacerówka) to Em
        > maljunga, najlepiej stary model Cerox z przekładaną rączką. Lekka parasolka to
        > Maclaren. Gdybym miała miec jeszcze jakieś dziecko wybierałabym z wózki z model
        > i tych dwóch marek, w zależności od stanu kota nowe lub używane wink
    • cibora Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 29.03.12, 19:48
      Nie ma, niestety. Przerobiłam temat gruntownie. A nie miałam nawet ograniczeń, jak wnoszenie po schodach i mały bagażnik.
      Jak duża gondola to beznadziejna spacerówka. Jak fajna spacerówka to beznadziejna gondola i tragiczne koła. Jak jest duży i wygodny to ciężki. Jak lekko jeździ to zero amortyzacji. Ja tak mogę jeszcz dłuuuugo smile
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
    • jul-kaa Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 30.03.12, 00:56
      Mam Jedo Fyn 4DS i nie spełnia tylko warunku dot. ciężaru, ale moim zdaniem nie znajdziesz wózka lekkiego mającego pozostałe cechy.
      Mam ten wózek od dwóch lat, już w sumie nie używam, bo syn za dorosły wink, ale uważam, że to był doskonały zakup. Naprawdę polecam.
    • kate302 Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 30.03.12, 07:34
      maxi cosi mura zbliża sie do twoich wymagań, nie jest może lekki ale lekkich dobrych wózków nie ma, po złożeniu mieści mi sie do bagażnika corsy, jest możliwośc montowanie siedziska w obie strony, fotelik zamontujesz, gondola spora, amortyzacja świetna. Ja mam 3 kołowy i jestem zachwycona, prowadzi sie fantastycznie. Jak synek skończył 10 miesięcy to kupiłam dodatkowo parasolkę i na wypady samochodem jej używamy.
      Co do ceny to ja kupiłam model nie aktualny (z 2009 roku) i zapłaciłam sporo taniej, na allegro jest multum propozycji.
    • szamponetka1 Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 30.03.12, 09:27
      Powtórzę za poprzedniczkami - kup używaną gondolę - koniecznie z dużymi kołami i dobrymi amortyzatorami- zimą grzęźnięcie w śniegu to koszmar. Poza tym jej okres użytkowania jest relatywnie krótki - lepiej kasę zainwestować w coś innego (choć rozumiem, ze przy pierwszym dziecku własna super gondola to jest to wink)
      Mogę powiedzieć, ze x-landery są wytrzymałe. Kupiłam starszemu 6 lat temu- urodził się zimą więc zwały śniegu przeżyłam, potem dałam go kuzynkom - 2 dzieci - wrócił do mnie na młodszego, przekazałam go dalej i z tego co wiem jeszcze 2 następnych w nim jeździło - nie do zdarcia, a miał wysokie zawieszenie więc nie chodziłam z nim zgięta w pałąk. Małych gondoli nie ma z zasady (chodzi o kompresowalność). Poza tym jak młode ma ok 6 mcy i woli siedzieć to ciężka gondola - przynajmniej w moim wypadku była koszmarem i szybko wymieniłam ja na 'rajdową' spacerówkę parasolkę.
    • zebra51 Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 30.03.12, 11:12
      Bugaboo Cameleon! Wprawdzie cena jest traszkę wyższa, ale spełnia wszystkie inne kryteria. A później, bez problemu, można go sprzedać za dość dobrą cenę.
      • sid8888 Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 31.03.12, 00:10
        ja mam Mountain Buggy - dla mnie idealny wink choć gondola mała i Synek przejeździł cześć zimy w spacerówce - ale rozkłada się na płasko i nie było problemusmile
    • piekielna-diablica Re: Wózek dziecięcy IDEALNY. :) Jaki ? 31.03.12, 18:46
      miałam przez 3 lata około 25 wózków - żaden nie był idealny
      • ja.38 Xlander xmove, Mutsy transporte, Graco symbio go ? 31.03.12, 21:06
        Który z tych trzech byście wybrały ? Graco symbio go chyba odpada bo w spacerówce nie reguluje się podnóżka i dziecko w zasadzie cały czas jest w pozycji siedzącej czy leży czy siedzi..
        • piekielna-diablica Re: Xlander xmove, Mutsy transporte, Graco symbio 31.03.12, 21:38
          xlandera - bo ma większe siedzisko w środku (w sensie szerokości) - ja zanim kupiłam wózek z odpowiednio dużym siedziskiem spacerowym wydałam majątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka