18.04.12, 15:04
Musze w sobot błysnąć kulinarnie- poproszę o przepis na pyszne spagetti.
Obserwuj wątek
    • edw-ina Re: Spagetti 18.04.12, 15:15
      sprawdź tutaj: www.kocham-jesc.pl/blog/?cat=3
      wczoraj robiłam to z rukolą i było naprawdę pyszne smile
      • dzioucha_z_lasu Re: Spagetti 19.04.12, 14:44
        Banalnie proste, cudownie szybkie i przepyszne :
        z gorgonzolą i szpinakiem:

- szpinak mrożony - najlepiej ten w kulkach,
        - kubek śmietany 18%
        - ser gorgonzola 1 opakowanie
        - czosnek - 2 - 3 ząbki
        - sól, trochę ostrej papryki albo jak masz, to 2 - 3 suszone papryczki pepperoncino

Szpinak odmrozić ( ja na 2 osoby daję 4 - 5 kulek), odcisnąć, na oliwie zeszklić czosnek, dodać szpinak, chwilę poddusić mieszając, wlać część śmietany i połowę pokrojonego w kostkę sera, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści, dodać pokruszone papryczki i trochę soli, dolać resztę śmietany, spróbować, ewentualnie dodać jeszcze sera. Ugotowany w tym czasie makaron odcedzić, wymieszać z sosem i podawać - najlepiej posypany tartym parmezanem. Przygotowanie trwa dokładnie tyle, ile się gotuje makaron, a smak jest boski. Do tego jakaś prosta sałatka, czerwone wino - i nie mam więcej życzeń smile
        • edw-ina Re: Spagetti 19.04.12, 15:01
          hm, białe wino. Do makaronu nigdy nie podaje się czerwonego wina.
          • joanna_poz Re: Spagetti 19.04.12, 15:08
            nigdy?

oczywiscie że się podaje czerwone wino.
            • edw-ina Re: Spagetti 19.04.12, 15:11
              mogę zapytać zaprzyjaźnionego kipera, ale z mojej wiedzy wynika, że jedyna pasta, do której można podać czerwone, to taka z czerwonym mięsem, a nie z warzywami.
              • dzioucha_z_lasu Re: Spagetti 19.04.12, 15:21
                Do potraw podaje się takie wino, jakie smakuje z tą potrawą smile Kurczak + czerwone wcale nie jest barbarzyństwem smile
                Spagetti nie jest wykwintną potrawą, to potrawa biednych Włochów, nie sądzę, żeby biedny Włoch zastanawiał się nad tym, jakiego koloru wino podać do kolacji big_grin
              • dzioucha_z_lasu Re: Spagetti 19.04.12, 15:25
                Poza tym białe wino do spagetti serowego jest moim zdaniem zbyt mało wyraziste. A sery przeważnie je się w towarzystwie czerwonego wina smile No - a tu link z makaronem i winem big_grin www.google.pl/search?q=spaghetti+wine&hl=pl&client=firefox-a&hs=08C&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnse&source=lnms&tbm=isch&ei=sxGQT_2hLIHPtAbrqsWNBA&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CA8Q_AUoAQ&biw=1366&bih=620&sei=thGQT8vmLIHbtAagvfjZBA
                • joanna_poz Re: Spagetti 19.04.12, 15:27
                  chyba tylko w przypadku owocow morza zdecydowanie jest polecane biale.
                  przy calej reszcie jak najbradziej czerwone moze byc.
                • edw-ina Re: Spagetti 19.04.12, 15:28
                  po prostu potrzebne jest wino wytrawne, odpowiedni szczep do odpowiedniej potrawy i to załatwia sprawę. I wybacz, ale nie znam Włocha, który poda pastę z warzywami z czerwonym winem.
                  • dzioucha_z_lasu Re: Spagetti 19.04.12, 15:33
                    We Włoszech będąc i odwiedzając rozmaite trattorie zawsze do makaronu dostawałam czerwone wino. Nawet do do aglio olio. Zakładam, że Włosi wiedzą, z czym podawać swoją narodową potrawę smile
                    Białe było podawane do lodów i ciast. A czerwone nie zawsze było wytrawne - półwytrawne też się pija do makaronu. A nawet półsłodkie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka