Dodaj do ulubionych

Prezent na obrone doktoratu

21.06.12, 14:06
Drogie wdpd, glowie sie i glowie i nic nie moe wymyslic, wiec jak wiadomo - co wiele glow, to nie jedna. smile
Moj facet broni sie w koncu, dokladnie za tydzien i nie wiem, co mu sprezentowac. Chcialabym raczej cos, co bedzie aktualne dluzej niz kilka tygodni/miesiecy, ale tez nie cos nudnego.
A moze sie myle i prezent z takiej okazji nie musi byc pamiatka? Albo w ogole moze byc niematerialny?
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 14:18
      Wybrałabym prezent niematerialny, tu masz przykłady:
      www.katalogmarzen.pl/pl/s/prezent-dla-niego
    • gat_t_a Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 14:49
      Jeśli możesz sobie pozwolić to ja bym wybrała ładne pióro ew ołówek automatyczny (w zależności od upodobań i dziedziny doktorasmile). Prezent oklepany i nie zaskakujący, ale pamiątkowy i tak jakoś pasuje do tej okazji, sama chciałabym dostać coś takiego na taką okazję, choć robienie doktoratu mi raczej nie grozi przynajmniej przez najbliższe 10 lat. Dla mnie to taki miły symbol, z drugiej strony ogólnie nie lubię takich standardowych prezentów na inne okazje.

Skoku ze spadochronem też raczej nie zapomni, więc jako pamiątkowy prezent moim zdaniem też się nadajesmile

To ty go znasz najlepiej i wiesz co woli.
      • bebe.lapin Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 15:00
        No masz! To ci pomysl! Pioro z dedykacja! Dzieki smile
        Oczywiscie, jesl macie inne pomysly, to chetnie poznam wink
        • kasia-em Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 15:08
          A ja bym go gdzieś zabrała, jakiś wyjazd, fajna wycieczka, coś co mu wynagrodzi miesiące ślęczenia przed komputerem big_grin
          • bebe.lapin Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 15:13
            bez przesady, ostatnimi czasy to nad tym nie siedzial, praca juz od kilku miesiecy napisana smile
            poza tym, ja sama nie mam kiedy jezdzic na wycieczki (studia plus praca), wiec nawet nie byloby kiedy prezentu zrealizowac.
            • nostress.ka21 Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 15:38
              Z tym piórem to może być kłopot... tzn. że zdubluje się smile
              Dowiedz się czy współpracownicy z Instytutu nie robią takich prezentów. Gdyż u mnie właśnie tak jest. Tzn na moim uniwersytecie każdy doktorant dostaje od rektora! właśnie pióro z grawerem imiennym. U eksa doktora właśnie - pióro było prezentem od Insytutu, już na innym Uniwersytecie...
              • anetapzn Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 15:41
                dowiedz się faktycznie, bo jeszcze trochę i sklepik z piórami otworzysmile
                • anetapzn Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 15:42
                  Słuchaj, a z czego on ten dr robi? Może jakas ekstra teczka na dokumenty...
                  albo zestaw jakiś ekstra oprawionych super wydanych ksiazek - chodzi mi lit. fachową (jezeli np. lekarz, prawnik...)nie kryminałybig_grin
                  • bebe.lapin Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 16:07
                    z komunikacji, dokladnie tytulu nie przetlumacze, ale o komunikacji i kontaktach pacjent-lekarz-stowarzyszenia w chronicznych cholobach pluc (mniej wiecej) big_grin i po kilku latach dlubania tego wszystko, tylko nie literatura fachowa big_grin
                    a co do ksiazek ogolnie - myslalam o czyms "wypasionym", ale zeby nie wyladowalo od razu na polce... sad

nie wiem, jakie maja zwyczaje uniwerki we francji, zwlaszcza ze on na uniwersytecie nie pracuje.
                    • anetapzn Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 16:12
                      Kurcze bebe no masz zagwostkę.
                      Znasz jego promotora, może zapytasz o to piór...
    • misiowazona Re: Prezent na obrone doktoratu 21.06.12, 22:26
      Piękną, kryształową karafkę na nalewkę. Albo z okuciami srebrnymi.Z nalewką w środku do rozpicia we dwoje.
    • kol.3 Re: Prezent na obrone doktoratu 22.06.12, 06:28
      Zegarek?
      • bebe.lapin Re: Prezent na obrone doktoratu 22.06.12, 12:52
        Nabyl nowy miesiac temu uncertain Problem z doroslymi ludzmi jest taki, ze raczej wszystko maja z tego, co naprawde chca miec, tak samo z zainteresowaniami.

Pewnie skonczy sie na butelce wina z rocznika, w ktorym zaczynal doktorat albo cos w tym stylu...sad
        • ciotka.aka Re: Prezent na obrone doktoratu 22.06.12, 19:27
          rzadko do Was zaglądam ale pozwolę sobie na kilka słów w tym temacie wink

od męża dostałam bukiet róż, od rodziców sznur pereł, od brata świetne pióro (wykorzystuje je bardzo często), a od dzieciaków buziaki big_grin

Domyślam się, że pierwsze dwa odpadają, o piórze już było, buziaki zawsze na miejscu. Zamiast pereł może piękne klasyczne spinki do eleganckiej koszuli? koleżance kupiłam ładny wizytownik opatrzony grawerem (taki do torby - na swoje wizytówki, które w różnych okolicznościach rozdajemy), może ładne skórzane etui na dokumenty i notatki - coś jak teczka ale delikatniejsze i np. w mniejszym rozmiarze (używam bardzo często przy okazji różnych konferencji - mam w rozmiarze b5, a4 jest dla mnie za duże). Pomysł z winkiem też fajny, albo super kolacyjka - zostanie w pamięci na długo wink
          Powodzenia - masz jeszcze kilka dni
          • keepersmaid Re: Prezent na obrone doktoratu 22.06.12, 19:53
            Ja bratu ciotecznemu, roztrzepanemu fizykowi, poslalam jedwabny krawat i elegancki skorzany pasek, bo on takich rzeczy sobie nie kupuje (rodzice dolozyli wyjsciowa koszule), a tu czasem na jakas konferencje trzeba sie ubrac nie jak codzienny fizyk teoretyczny (dzinsy-trampki-podkoszulek-plecak) tylko jak powazny naukowiec z duzego uniwersytetu.
    • zetka31 Re: Prezent na obrone doktoratu 24.06.12, 23:17
      Ja uważam, że powinna to być pamiątka. Proponuję np. zestaw Parkera w ładnym opakowaniu, najlepiej z miłą dedykacją. Będzie to pamiątka na całe życie, a jednocześnie coś pożytecznego. Sama taki dostałam na obronę magisterki i używam do dziś - 10 lat. I do dziś pamiętam, od kogo i dlaczego go dostałam.
      Na Allegro jest pełno ofert z grawerem, nie wiem jak z oryginalnością.
      Pozdrawiam
    • zetka31 Re: Prezent na obrone doktoratu 24.06.12, 23:32
      Aha, no to może być problem z tym piórem.
      Daj mu przy kolacji zestaw "mały doktor" - taki dla dzieci, ale tak dla żartu.

A może taka niespodzianka w formie książki foto. Pogadaj z jego mamą, weź od niej pare zdjęć i ułóż to tematycznie w formie książki, zrób opisy - a autor ksiązki to oczywiście doktor XY. Możesz zacząć od zdjęć rodziców.... a skończyć na Waszych. Zostawiś miejsce do wklejenia zdjęcia z doktoratu. Wymyślić fajny tytuł. Takie ważne wydażenia z życia. Możesz dorzucić ciekawostki. Tylko, że to czasu kosztuje. Zamawiasz takie przez internet, albo w punkcie fotograficznym. ale nie wiem, czy na taką okazję się nadaje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka