Dodaj do ulubionych

potrzebny jakiś przepis na gorące danie

28.08.12, 21:00
W niedzielę będę miała gości i potrzebują jakiś przepis na gorące danie, najlepiej z piersi kurczaka.
Żeby było dobre, łatwo i szybko się robiło, żeby nie było zbyt wielu wyszukanych składników i żeby jeszcze ładnie wyglądało. Żeby pasowało do ryżu (ale niekoniecznie).
I niekoniecznie z kurczaka.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 28.08.12, 21:07
      Może jakieś curry? Pastę curry, jeśli nie chcesz/nie masz czasu robić domowej, łatwo kupić, mleko kokosowe też, całość stanowczo pasuje do ryżu. Może takie coś?
      www.logo24.pl/Logo24/1,125390,5878326,Najlatwiejsze_na_swiecie_tajskie_curry_z_kurczaka.html
      smile
    • wadera3 Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 28.08.12, 22:05
      KURCZAK PO BUŁGARSKU

Składniki: 1 kurczak, 1 szklanka ryżu, 3 małe cebule, 3 pomidory, 3 strąki papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki oleju, sól, pieprz, 10 ziarenek kolendry, pół łyżeczki pikantnej przyprawy ziołowej (gotowej lub np. estragonu), 1/2 litra bulionu z kostki.
      Przygotowanie: Kurczaka podzielić na 8 części, usuwając grube kości grzbietowe, włożyć na głęboką patelnię z mocno rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Obsmażyć, przełożyć do rondla. Utrzymywać w cieple. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić drobniutko posiekaną cebulę. Dodać suchy ryż i przyprawy i, mieszając, smażyć na dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotawego koloru, przełożyć do rondla z kurczakiem. Na patelnię wlać resztę oleju, dodać wypestkowaną i pokrajaną w krążki paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i smażyć chwilę. Gdy papryka zwiotczeje, przełożyć ją do rondla z mięsem. Dodać obrane ze skóry pomidory, zalać gorącym bulionem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec pół godziny. Smacznego.

Przepis znalazłam w necie, ale nie podaję autora, bo znałam go(przepis nie autora) już ze 25 lat temu, kilka razy robiłam i jest znakomity.
      • wadera3 Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 28.08.12, 22:06
        Aha i nigdy nie dodawałam do tego bulionu z kostek, nieraz trochę prawdziwego rosołu.
    • niebieska.maupa Kurczaka z czosnkiem Nigelli. 28.08.12, 22:48
      Robi się praktycznie samo, ma mało składników, pasuje do ryżu. Spełnia wszystkie wymaganiawink

Na odrobinę oleju wrzucasz części z kurczaka, obsmażasz po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujesz z rondla. Na ten sam tłuszcz wrzucasz cebulę w kostkę, najlepiej dymkę lub taką młodą ze szczypiorka, aż się podszkli. Dolewasz ciutkę białego wina. Przekładasz na to tego kurczaka, którego wyjęłaś z rondla wcześniej, solisz, pieprzysz, dodajesz duuuuużo czosnku w łupinkach (koniecznie nieobranego). Dużo - w przepisie jest 40 ząbków na kuraka, ja na 2 udka daję 1 solidną główkę. Na to tymianek, może być świeży lub suszony. Przykrywasz, i całość do piekarnika na jakąś godzinę.
      Uwielbiam to danie, także za to, że ma trzy składniki na krzyż, przygotowuje się 10 minut, a efekt- znakomity, smaczne także na zimno. Możesz przygotować odrobinę wcześniej, a potem tylko podgrzać. Nie bój się dać dużo czosnku - w gotowej potrawie wcale go nie czuć, robi się taki słodziutki, wcale nie czosnkowy. Pycha.
    • vallery Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 28.08.12, 22:53
      Jesli z piersi kurczaka i chcesz zeby ładnie wyglądało, to może pierś z kurczaka w cieście francuskim: tutaj masz przepis.
      Jadałam to u znajomej, efektowne było i naprawdę smaczne, no i można przygotować wcześniej, niech czeka w lodówce na gości, a jak goście przyjdą, to smyk do piekarnika i za chwilę gotowe smile
    • semi-dolce Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 29.08.12, 00:24
      Ja robię takie coś:

podsmażam cebulę aż się zeszkli. Wrzucam na to pokrojone w kostkę mięso (pierś lub udziec z kurczaka albo filet z indyka) i podsmażam az się zarumieni. Wtedy wrzucam pokrojoną w kawałki papryke w różnych kolorach, następnie cukinię w plasterkach (w skórce, najfajniej wygląda jak tez jest w 2 kolorach). Kiedy papryka i cukinią trochę zmiękną wrzucam pokrojone i obrane pomidory. Jesli trzeba dolewam trochę wody i solę. Pod koniec przyprawiam - albo dodaję ze 2 łyżki miodu, albo sporo ostrej papryki i chilli. Do tego ryż jasminowy lub basmanti.
    • ko_kartka Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 29.08.12, 00:35
      Pierś z kurczaka z ananasem...? Niezłe, a proste i szybkie. Do tego kartofelki i sałatka pomidor+cebula. Całość fajnie do siebie pasi.
      • b-b1 Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 29.08.12, 09:00
        Risotto-u mnie jada się proste. Pierś kroję na kawałeczki, podsmażam z przyprawą do gyrosa, w drugiej patelni podsmażam cebulkę, dodaję paprykę kolorową i pieczarki-duszę do miękkości.
        Mieszam wszystko z ugotowanym ryżem-razem z sosami z mięsa i warzyw.
    • patsy79 pierś w panierce migdałowej z sosem z winogron 29.08.12, 13:06
      pierś ( z indyka, ewentualnie kurczaka) rozbijamu i smażymy w panierce( jajko, sól i płatki z migdałów zmieszane z mąką ziemniaczaną). Do tego robimy sos : pół szklanki soku z pomarańczy gotujemy około 15 min ,żeby lekko zgęstniał, po tym czasie dodajemy połóweczki winogron (wydłubujemy pestki oczywiście wcześniej) może być sam biały, może być mieszany. I jeszcze przez 5 min gotujemy. Sposób podania : na dużym talerzu kładziemy pierś obok sos i np. purre ziemniaczane i jakaś suróweczka delikatna. Wygląda na talarzu fajnie, danie szybkie i proste.
      Kiedyś jadłąm też coś takiego w knajpce, ale sos był zrobiony z róznych owoców z przewagą kandyzowanego agrestu, smacze i bardzo kolorowe smile
    • hubinka Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 29.08.12, 13:52
      Nasze ulubione ostatnio danie pochodzi z ksiązki Jamiego Olivera "Obiad w 30 min". W necie znalazłam taki przepis kulturakulinarna.wordpress.com/2011/09/26/jesienny-pie-z-kurczakiem-jamiego/ . Nie wiem dlaczego nazwali danie jesienne (?). Jest banalnie proste, szybkie i nie moze się nie udać. Ja podaję z ryżem i dużą ilością sałaty z oliwą.
      Polecam bardzo!

A! Znalazłam przedruk z oryginału:

CIASTO Z KURCZAKIEM:

4 piersi z kurczaka (4x180g)
      kawałek masła
      pęczek dymki
      150g pieczarek
      1 czubata łyżka mąki i mąka do oprószenia
      2 łyżeczki musztardy angielskiej
      1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
      300 ml bulionu z kurczaka
      kilka gałązek świeżego tymianku
      1/3 gałki muszkatołowej do ścierania
      1 arkusz ciasta francuskiego
      1 jajko -0,50

Połóż piersi kurczaka na plastikowej desce i pokrój w paski o grubości 1 cm. Na rozgrzana patelnię wlej troche oliwy i wrzuc kawałek masła. Dorzuć kurczaka i smaż przez około 3 minuty. W tym czasie szybko przytnij dymki i umyj pieczarki, a później jedno i drugie poszatkuj w malakserze. Dorzuć na patelnię razem z czubata łyżką mąki i wymieszaj. Dodaj 2 łyżeczki musztardy, 1 czubatą łyżkę kwaśnej smietany i 300ml bulionu z kurczaka. Dobrze wymieszaj. Zerwij listki tymianku i dorzuć na patelnię razem z odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Zostaw na małym ogniu.
      Oprósz czysty blat mąką i rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Małym nożem lekko ponacinaj je w kratkę. Zdejmij patelnię z kurczakiem z ognia i przełóż jej zawartość do naczynia do zapiekania nieznacznie mniejszego niż ciasto. Przykryj nadzienie arkuszem ciasta, upychając je przy brzegach (jak na zdjęciu). Rozbełtaj jajko i posmaruj nim ciasto. Włóż je do piekarnika na górną półkę i piecz na złoto około 15 minut.

Smacznego!
      • stef63 Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 29.08.12, 20:58
        Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Coś wybiorę z tych przepisów.
        • zawle Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie 30.08.12, 22:46
          Woda, rosołek. Wrzucasz pokrojone w poprzek włókien piersi. Rozgotowujesz jew naprawdę małej ilości wody, miksujesz na gęsty sos. Do tego pieprz czarny, pieprz biały, imbir, odrobina masła i duża ilość śmietany. Podajesz jako sos z ryżem i natką pietruchy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka