Dodaj do ulubionych

Odkrycia roku 2012

10.01.13, 00:58
Zapraszam do dzielenia się odkryciami z minionego roku:

- moim największym odkryciem są ściereczki do mycia okien jan niezbędny. Bez użycia żadnego detergentu wycieram mokrą ścierką szybę, lustro, parawan na wannowy, drugą suchą ściereczką wycieram i szyba pięknie lśni bez smug i paprochów.

Obserwuj wątek
    • kr_ka_11 Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 07:42
      a ta druga ściereczka którą wycierasz do sucha to też jest jan niezbędny czy np. może być pielucha tetrowa, albo jakakolwiek inna szmatka? bo zgooglowalam sobie i te ściereczki są pakowane po 1 sztuce. Szukam czegoś dobrego do okien, chyba wypróbuje.

moim odkryciem, a w zasadzie nie moim a zgapionym od koleżanki jest sposób na brudne garnki i patelnie. wlewa się trochę wody z plynem i na gaz (w moim przypadku na indukcje), zagotować, szczotką do naczyń obmyć i potem w zlewie tylko przepłukać. Wszystko lśni bez wysiłku i nie zużywa się dużo wody.
      Z produktów chyba nie mam chyba żadnego super odkrycia.
      • nafnaf4 Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 08:48
        Wodę z szyby można zebrać sciągaczką (ale mi zawsze cos zostanie), albo wytrzeć ręcznikami papierowymi. Pielucha pewnie będzie też dobra ale nie próbowałam.
        • ookaa Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 09:15
          Czyli ta ścierka jest sucha i trzeba ją zmoczyć? Nie wiem czemu, wyobraziłam sobie, że jest czymś fabrycznie nasączona jak lidlowe chusteczki wink.
      • alicez Re: Odkrycia roku 2012 11.01.13, 19:34
        Ja wycieram gazetą (wyborczą) smile
        • 22pagoda Odkrycia roku 2012 - soda i ocet 11.01.13, 20:04
          Ta wybuchowa mieszanka: soda&ocet zastepuje wszystkie srodki chemii domowej, i cudownie zmywa tluszcz z powierzchni kafelkow, i wielu wielu innych - nie generuje przy tym szkodliwych wyziewow ktore pozniej powoduja bol glowy i jest KOSZMARNIE TANIA!!!!
    • 987ania Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 10:25
      Ja tez tak od kilku lat myje szyby, sama wodą i mikrofibra do szyb, niekoniecznie Jan niezbędny.
      • kluska2cv Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 11:10
        1. przestałam używać kosmetyków- oprócz mydła i szamponu. Resztę kupuje w delikatesach- oliwa z oliwek, albo w sklepie internetowym, olejki z wiesiołka, ogórecznika itp. i np. kwas hialuronowy
        2. suszarka do ubrań- kocham ją ale jest stara i zjada dużo prądu
        3. zmywanie w zmywarce na najkrótszym i najsłabszym programie- tak zmywam wszystko i nie widzę problemów, czasem któryś garnek zostaje mi na drugi raz ale tylko jesli źle poukładam
    • piegoosek Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 13:43
      niedawno pisalam, ale napisze znowu:
      - spozywcze zakupy przez net!
      - bardzo podpasowal mi plyn do kuchenek ceramicznych i ind. dr. Beckmann plus lapka na rece w takimi fredzlami (takie same tez mopy plaskie) - spryskuje plynem plyte, chwilke czekam, zakladam na reke lapke czyszcze, druga strona lapki ma sciereczke do polerowania - poleruje i tak, bez wysilku mam zazwsze czysta plyte!
      • maria10344 Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 14:14
        Też już pisałam.Zakupy spożywcze w necie.Do tej pory miałam tylko Almę.Teraz mam też Tesco,ale na początku dali plamę i wróciłam do ąlmy,ceny mają porównywalne.
        • kr_ka_11 Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 14:28
          a no fakt!! alma24 to też moj top, w przypadku jakis wiekszych zakupow naprawdę ułatwia to życie.
          No i zakup franka przez net smile w 2012 roku zaoszczedzilam dzieki temu prawie 500 zł
          • mama_ditte Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 15:17
            ja juz od kilku lat myje okna i lustra sciereczkami z mikrofibry ,kupuje je w Lidlu pakowane po dwie ,jeden rodzaj uzywam do mycia na mokro a drugim wycieram ,żadnych smug nie mam ,nie wiem czym one sie różnią fachowo wiem tylko tak na oko ,białe uzywam na mokro a zielone na sucho smile
            • opium74 Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 16:37
              1. zakupy spożywcze przez internet - ze zdziwieniem odkryłam że P&P w mojej okolicy są najtańsze.
              2. szampon do włosów bez silikonów i parabenów np. Organicum lub tańszy Timotei
              3. rękawica magiczna Zepter - nie funkcjonuje dobrze w kuchni jak jej nie mam pod ręką smile
              4. młynek na odpadki montowany pod zlewem - kosmicznie wygodna rzecz
              • stara-a-naiwna Re: Odkrycia roku 2012 11.01.13, 19:15
                jak Ci się włosy przetłuszczają (chociaż nie tylko) to spróbuj szampom z polleny Eva (czarna rzepa np) albo z Joanny seria Naturia <
    • brumming Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 16:37
      Orzechy piorące.
      Młyn gospodarczy w Pruszczu Gdańskim.
      • alki_80 Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 17:26
        Mycie kuchenki używaną folią aluminiową i odpowiednim do tego detergentem. Folia ma swoje drugie życie, a ja nie muszę trzeć, bo wszystko co mi się przypaliło schodzi bez szorowania wink
        • piegoosek Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 20:32
          "mycie kuchenki folia"? powiedz cos wiecej, pliss!
          • alki_80 Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 20:59
            Oglądałam kiedyś PPD i radziła żeby zbierać folię aluminiową, którą np. przykrywałaś sałatkę lub coś się pod nią piekło i używać do czyszczenia np. patelni, garnków itp. Spróbowałam na patelni teflonowej i było super, jedna blaszkę do ciasta mi lekko porysowało (zawsze próbuję w takim miejscu żeby dużej szkody nie zrobić). Któregoś razu troszkę zapuściłam kuchenkę i używałam mleczka i gąbki ale tarłam i tarłam i tak mozolnie schodziło, że spróbowałam z folią. Wystarczy lekko potrzeć i wszystko pięknie schodzi. Mleczka do czyszczenia używam teraz o połowę mniej bo folia nie wchłania tak jak gąbeczka a czyści rewelacyjnie wink
            p.s ja mam kuchenkę z płytą ceramiczną, nie wiem jak na innych by się to sprawdzało wink
      • araceli Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 17:27
        brumming napisała:
        > Młyn gospodarczy w Pruszczu Gdańskim.

Z nieba mi spadasz! Jak tylko się grypska pozbędę ruszam na łowy smile
        • piegoosek Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 20:29
          a co jest w tym Mlynie?
          • brumming Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 21:25
            Wszystko tongue_out
            Mąka doskonałej jakości, pszenna, żytnia, chlebowa i razowa;
            łuska gryki (piszę o niej tu: brummig.blox.pl/2013/01/Luska-Gryki.html )
            i tam także pisałam o owocach suszonych i kandyzowanych, ziołach, przyprawach, nasionach na kiełki, ziarnach, olejach... itd
            Wszystko w dobrych cenach i bardzo dobrej jakości. Dużo polskich produktów.
            Tylko paczki duże pół kilo, kilo i więcej; mąkę sprzedają po 2kg.
    • i_bella Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 19:03
      mycie wlosow bez szamponu, zabralo mi to troche czasu zeby doprowadzic wlosy do porzadku, bylo warto.
      Odkurzacz pionowy - nie wiem czemu tyle lat zwlekalam z zakupem. Nie cierpialam odklurzac, teraz to czysta przyjemnosc.
      Kapsulki z zelem do prania.
      Parownica do czyszczenia domu.
      • piegoosek a jaka masz ta parownice? 10.01.13, 20:30
        podasz linka?
        • i_bella Re: a jaka masz ta parownice? 10.01.13, 22:47
          Przegladalam Interenet, chciałam kupić mopa parowego, ze względu na podłogę, gres szkliwiony, jasny, w końcu kupiłam Karchera. Model trzeba wybrać zgodny z potrzebami, ja chciałam mopa i szczotek, dyszy do mycia innych powierzchni, najbardziej cieszy mnie mycie łazienki, sama parą. Musiałam tylko zainwestować w ocet spirytusowy, na pierwsze mycie i pozbycie sie kamienia, teraz przy kolejnych wszystko sie pieknie czyści sama para.
      • nafnaf4 Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 22:08
        A opiszesz mi proces mycia włosów bez szamponu? Kilka razy myłam samą odżywką i było ok.

I jeszcze mam prosbę o więcej informacji o parownicy.
        • i_bella Re: Odkrycia roku 2012 10.01.13, 22:52
          O pracownicy wyżej, a o włosach to można książkę napisać. Przede wszystkim trzeba bardzo chcieć, bo tu cierpliwość i upór odgrywają role kluczowa. Aktualnie myje włosy sama woda, czasem odzywka, srednio raz na tydzień mieszanka ziół. Wczesniej przy szamponie musialam myc wlosy codziennie.
          Ciezko te metodę polecać, bo naprawdę trzeba chcieć, ale ja miałam juz takie problemy z włosami ze uporu mi starczyło. Pierwszych pare miesiecy nie jest łatwe. Moim zdaniem warto.
          • 987ania Re: Odkrycia roku 2012 11.01.13, 08:40
            Co to znaczy nie jest łatwo? Co było dla Ciebie najtrudniejsze?
            • i_bella Re: Odkrycia roku 2012 11.01.13, 09:12
              Szampon pozbawia wlosy sebum, szybko skutecznie, działa agresywnie, włosy sie bronią i szybciej odbudowuja sebum na wlosie, taka naturalna ochrona. Dlatego często mamy do czynienia z tzw. przetluszczajacymi sie włosami.
              Początki byly trudne, miałam wrażenie, ze włosy są ciężkie, mało puszyste. Potem szukałam najlepszego modelu mycia włosów dla siebie, bezszamponowo. Zajelo troche czasu. dokladnie pol roku, kiedy nauczylam sie co jest dobre a co nie dla moich wlosow. Dlatego cieżko opisywać, każda z nas ma inne włosy, mogę napisać o efektach - włosy sie nie tłuszcza, lepiej układają, nie są łamliwe (no ale tu to pożegnalam sie tez z blondem). Poza ziolami odswiezam włosy sama woda albo zmywam przy użyciu odżywki.
              • agpagp Re: Odkrycia roku 2012 12.01.13, 09:39
                bella nie wiem czy dobrze rozumiem - kiedyś czytałam o kimś kto na jakiejś wyprawie nie miał możliwości umycia włosów i to nie był dzień czy trzy - mówimy o tygodniach - w tym czasie włosy przetłuszczone z czasem same się oczyściły a ów człowiek odkrył ze wystarczy sama woda by je myć - Czy u Ciebie tak samo?
                • maria10344 Re: Odkrycia roku 2012 12.01.13, 11:17
                  Jeżeli na tej wyprawie włosy były myte w wodach naturalnych to tak.
                  Ja w mojej wodzie bardzo twardej i koszmarnie zachlorowanej musiałabym myć włosy z pół dnia a efekt byłby taki,że włosy mogłyby mi wypaść.Kiedyś jak byliśmy mali to na wsi wchodziliśmy pod rynnę i włosy w deszczówce same się odświeżały.
                  Taką miękką wodę spotkałam w Muszynie.
                  Teraz producenci dodają do szamponów jakieś g...a żeby ludzie musieli często myć włosy i interes się kręci.
                  • tosi-mama Re: Odkrycia roku 2012 12.01.13, 22:16
                    Moim odkryciem jest hipoalergiczne mydło w płynie Biały Jeleń - doskonale usuwa plamy z dziecięcych ubrań.
                • i_bella Re: Odkrycia roku 2012 13.01.13, 21:45
                  agpagp napisała:

> bella nie wiem czy dobrze rozumiem - kiedyś czytałam o kimś kto na jakiejś wypr
                  > awie nie miał możliwości umycia włosów i to nie był dzień czy trzy - mówimy o t
                  > ygodniach - w tym czasie włosy przetłuszczone z czasem same się oczyściły a ów
                  > człowiek odkrył ze wystarczy sama woda by je myć - Czy u Ciebie tak samo?

U mnie tak samo, naprawdę szampon szkodzi, powoduje, ze wlosy wariują i produkują sebum szybciej i wiecej. Moje włosy potrzebowały paru miesięcy, żeby wróciło wszystko do normy i ja nie wiem co to znaczy, ze włos sie przetluszcza, elektryzuje czy tez łamie, używam ziół do mycia, mam wtedy wrażenie zrobienia takiego dokładnego peelingu skory głowy itp. To na pewno nie jest metoda dla każdego, ale to jest moje odkrycie 2012 roku.
      • kr_ka_11 Re: Odkrycia roku 2012 11.01.13, 08:00
        a jaki odkurzacz użytkujesz? w czym pionowy jest lepszy? on jest bezworkowy czy ma worek? napisz coś więcej, bom ciekawa. uzytkuje odkurzacz workowy ale przy dwóch sierciuchach przymierzam się do bezworkowego i powoli podczytuje co nieco o roznych modelach.
        • i_bella Re: Odkrycia roku 2012 11.01.13, 09:20
          Pionowy po prostu jest wygodny, kupiłam Dysona, na Miele mnie stać nie było, podobno najlepsze na rynku. I tak Dyson kosztował sporo, a to pierwsze moje użytkowanie pionowego odkurzacza, nie byłam pewna, czy to w ogóle odpowiedni wybór, czy moze cos sobie po prostu wymyśliłam.
          Zalety, jest przede wszystkim wygodnie, nie schylasz sie, łatwo sie prowadzi, nie szukasz o meble odkurzaczem ciągnąc go za sobą, ma duża moc wiec wspaniale wciąga wszystkie brudy, bezworkowy system jest świetny, przezroczysty pojemnik bardzo łatwo sie oproznia i widać kiedy trzeba go wyczyścić.
          Wady? Jest głośny, trochę kosztuje, ma trochę za krótka rurę, ale odczuwam to tylko przy ściąganiu kurzu z sufitu, wysokiego.
          Mnie przekonuje jedno, do tej pory nie cierpiałam odkurzac, teraz lubię smile
    • lirio a nie chodzi o ściereczki Velvet glass&mirror??? 11.01.13, 19:57
      Bardzo mi się spodobały.
      https://www.superkoszyk.pl/data/gfx/pictures/large/5/1/13715_1.jpg
    • weisefrau Re: Odkrycia roku 2012 12.01.13, 08:23
      Brudpur i Nanosan od Voigta
      soda do czyszczenia przypalonych garnków
      soda i folia alu do czyszczenia sreber
      świece zapachowa Yankee Candle
      • wiewiorka76 Re: Odkrycia roku 2012 13.01.13, 12:58
        Magiczna myjka do ścian Jana Niezbędnego. Mamy w domu trzylatka, malunki na ścianie to codzienność, a taka myjka rzeczywiście je domywa. Wystarczy zmoczyć i trzeć do skutku smile
        • baba-baba Re: Odkrycia roku 2012 13.01.13, 13:57
          -magiczna gąbka z "Rosmana"-też ścieram malunki młodego
          -płyn do naczyń Fairy-kocham go
    • leksisi Re: Odkrycia roku 2012 14.01.13, 10:34
      1. mechaniczny rozdrabniacz, którego używam głównie do "krojenia" cebuli
      2. obieraczka do warzyw (firma jw)
      3. odkurzacz z filtrem hepa - koniec z brzydkim zapachem z odkurzacza
      4. do wycierania kurzu - woda z płynem do płukania
      5. smile pościel z kory
      6. baza pod cienie
      7. odżywka maska do włosów nakładana na suche włosy przed myciem na ok.pół godziny
      (a może o kosmetycznych odkryciach założyć nowy wątek??)
      • hela6 Re: Odkrycia roku 2012 14.01.13, 13:36
        leksisi napisała:
        > 7. odżywka maska do włosów nakładana na suche włosy przed myciem na ok.pół godz
        > iny

Jak to tak? Moje suche włosy wciągną całe opakowanie i nadal będzie kłopot z rozprowadzaniem.
        • leksisi Re: Odkrycia roku 2012 15.01.13, 09:16
          smile włosy wciągają tyle maski ile na nie nałożę, potem myję je szamponem i efekt jak dla mnie jest świetny (mój rodzaj włosów: przetłuszczające się)
          a z kłopotem z rozprowadzeniem to nie wiem o co chodzi?? sad jesli o to, że na nie zmoczonych włosach źle się rozprowadza maskę to nie zauważyłam szczególnego z tym problemu
    • loki6 Re: Odkrycia roku 2012 14.01.13, 12:01
      To jeszcze ja
      Polecam najbardziej na świecie noże ceramiczne. Nawet w Biedronce kupiłam pakowane po dwa po 24 zł. Kroją cieniutko, są bardzo ostre, mogę je używać do sałaty ( bo nie są z metalu)...Dla mnie bomba. Do tego dokupiłam obieraczki ceramiczne i jestem bardzo zadowolona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka