Dodaj do ulubionych

Dziury w marchewce

18.04.13, 11:19
w marchwi z lidla ekologicznej znalazłam dziury wewnatrz, dookoła rdzenia, czy to oznaka choroby ?
Obserwuj wątek
    • madziulka1982 Re: Dziury w marchewce 18.04.13, 11:21
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/83c99d62852b6160.html
    • mkaroli Re: Dziury w marchewce 18.04.13, 11:58
      to ja się podepnę z pytanie marchewkę. Czy marchewka powinna po pokrojeniu jej do zupy pływać? zawsze wydawało mi się , że marchewka jest cięższa od wody. też lidlowa.
      • kk345 Re: Dziury w marchewce 18.04.13, 23:49
        Marchewka pływa, seler pływa, por i pietruszka też
    • novinka1 Re: Dziury w marchewce 18.04.13, 12:12
      Ja też na taką kiedyś trafiłam i na ogórka z dziurami. Bałam się, że jakiegoś robala zobaczę pod koniec, ale nie wink Nie mam pojęcia, co to jest...
    • ookaa Re: Dziury w marchewce 18.04.13, 12:15
      Wg mnie marchewka ze zdjęcia jest lekko sparciała. Oznacza to, że prawdopodobnie trochę za długo trzymano ją w gruncie. Powinna być wcześniej zebrana. Takie przerośnięte warzywa korzeniowe tracą jednolitą i zwartą strukturę. Często widać to u rzodkwi. Konsumentowi to nie szkodzi, tyle że doznania wzrokowe i zębowe wink są inne niż zwykle.
    • roseanne Re: Dziury w marchewce 18.04.13, 14:41
      marchewka taka albo byla dlugo w grubcie, albo rosla w czasie suszy

no i oczywiscie, ze marchewka plywa smile
    • the_kami Re: Dziury w marchewce 18.04.13, 15:37
      madziulka1982 napisała:

> w marchwi z lidla ekologicznej znalazłam dziury wewnatrz, dookoła rdzenia, czy
      > to oznaka choroby ?

Moja Mama mówiła, że tak się robi, kiedy warzywo/owoc za szybko rosło. Szkodzić nie szkodzi, czasem lekko na smak wpływa (bo to wewnątrz jest jakby obeschnięte), ale to ma znaczenie tylko przy jedzeniu na surowo i bez dodatków.
      • szarsz Re: Dziury w marchewce 18.04.13, 23:02
        Tak samo mówiła moja babcia. Że to oznaka za dużej ilości nawozów.
    • claratrueba Re: Dziury w marchewce 19.04.13, 05:31
      Nieraz taka ażurowa była moja marchewka z ogródka. Działo się tak kiedy było mokre lato i warzywa rosły "jak na drożdżach". Zawsze problem (o ile jest to problem) dot. tylko marchwi wyrwanej późno. Młoda była zwarta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka