Dodaj do ulubionych

śmierdzący piekarnik

20.12.13, 09:08
Witamsmile
Kupiłam nowy wymarzony piekarnik amica do zabudowy.
W instrukcji pisze, że przed pierwszym użyciem należy go umyć i wypalić przez 30 minut w temp. 250 stopni. Tak tez uczyniłam i się zaczęło. Smród nie do wytrzymania mimo otwartych okien. Coś na styl palonej instalacji (zaznaczę, że instalacja nowa). Poszłam do sklepu, gdzie kupiłam, bo wiem, że właściciel ma taki sam i oowiedziałam. Powiedział mi, że to normalne, bo to smary techniczne śmierdzą i trzeba je wypalić, mało tego, może nawet dymić na początku. Wczoraj drugi raz na pusto włączyłam, tylko dłużej -ponad godzinę. Śmierdziało, ale może ciut mniej. Zamierzam trzeci raz tak zrobić jeszcze.
Podpowiedzcie proszę, czy to faktycznie normalne i czy to minie. Toż to zero zadowolenia z piekarnika.
Pozdrawiam - Joanna
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: śmierdzący piekarnik 20.12.13, 10:36
      Skończy się ten smród-nie martw się-włącz dziś trzeci raz, a potem możesz wylać na blachę kilka kropel olejku waniliowego i lekko podgrzać-z zamkniętym/otwartym piekarnikiem, aby przejął przyjemniejszy zapach.
      Bierz pod uwagę, że na 250stopniach rzadko cokolwiek pieczemy(jeszcze nigdy nie użyłam tak wysokiej temperatury)-więc smród nie będzie się wydobywał z piekarnika przy pieczeniu.
    • mamaalana1 Re: śmierdzący piekarnik 20.12.13, 10:38
      Dziękismile
      A powiedz miałaś to samo?
    • nowaczek1 Re: śmierdzący piekarnik 20.12.13, 11:56
      Ja niedawno uruchomiłem nowy piekarnik.
      Wypalałem chyba ze 3 godziny łącznie, na 4 razy. Dymiło na początku i śmierdziało potężnie - trzeba było okna na przestrzał otwierać.
      Tak, że nie martw się - przejdzie wink
    • kwiat_aloesu Re: śmierdzący piekarnik 20.12.13, 20:27
      Normalne. Mój nie śmierdział jakoś bardzo mocno ani bardzo długo, ale śmierdział.
    • verycherry Re: śmierdzący piekarnik 20.12.13, 21:51
      Normalne. Też niedawno zmieniałam piekarnik i było tak samo. Po kilku razach przejdzie smile
    • cahir4 Re: śmierdzący piekarnik 20.12.13, 22:41
      Normalne i przejdzie, ale mogliby w instrukcji dokładniej uprzedzać. Ja się tak przestraszyłam, że rodzinę z domu wyrzuciłam w obawie, że się potrujemy i wezwałam serwisanta, żeby piekarnik sprawdził. Przyznał uczciwie, że testowali w serwisie i standardowy czas "odśmiardywania" to minimum 4 godziny/250 stopni (może być na raty).
      Podobno jest to związane z wysoką klasą energetyczną - śmierdzi jakiś specyfik, którym jest nasączona izolacja.
      Mnie po tych czterech godzinach jeszcze zalatywał trochę przy kolejnych normalnych pieczeniach, ale i to z czasem przeszło. Teraz jestem z tego piekarnika zadowolona, ale początek był faktycznie stresujący.
    • roseanne Re: śmierdzący piekarnik 20.12.13, 22:46
      zupelnie normalne
      wypalic trzeba, zgodnie z instrukcja, potem umyc i zapach powinien sie ulotnic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka