anu_anu 24.01.14, 13:42 Coś co robiłam od zawsze - gotowany kalafior. Nagle się okazało, że jest obrzydliwie gorzki! Gotowany tak samo! Co to mogło być? Ten wywaliłam, pytam aby na przyszłość uniknąć takich atrakcji... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamaryszek44 Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 15:23 Ja do gotowania dodaję łyżeczkę cukru i trochę mleka, ale chyba wszyscy to wiedzą. Nie mam pojęcia dlaczego wyszedł ci gorzki. Odpowiedz Link
squirk Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 15:34 tamaryszek44 napisała: > Ja do gotowania dodaję łyżeczkę cukru i trochę mleka, ale chyba wszyscy to wied > zą. Nie wszyscy, dodaję tylko sól O gorzkich kalafiorach znalazłam takie coś: forum.gazeta.pl/forum/w,13,78424221,78439494,Re_Gorzkie_kalafiory_z_Wloch_.html Mógł być mocno nasączony chemią po prostu. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 15:45 Też mi się widzi, że ten kalafior jakimś świństwem musiał być potraktowany! Kupiłam go w ulicznej budce, kalafior kupiony w Leclercu (dzień później) - też miał gorzkawy posmak... Odpowiedz Link
squirk Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 15:57 anu_anu napisała: > Też mi się widzi, że ten kalafior jakimś świństwem musiał być potraktowany! Kup > iłam go w ulicznej budce, kalafior kupiony w Leclercu (dzień później) - też mia > ł gorzkawy posmak... Może ten sam dostawca Przywieźli mi wczoraj w dostawie kalafiora, bardzo ładny ale zaczęłam mieć obawy, że ja taki ładny to pewnie czymś napompowany, sprawdzę później. Czytałam w necie żeby gotować kalafiory razem ze skórką od chleba, podobno to ma jakoś gorzkość zlikwidować, nie testowałam jeszcze. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 16:07 Swoją drogą ciekawe cóż to za świństwo tam było... Odpowiedz Link
squirk Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 17:36 squirk napisała: > Przywieźli mi wczoraj w dostawie kalafiora, bardzo ładny ale zaczęłam mieć obaw > y, że ja taki ładny to pewnie czymś napompowany, sprawdzę później. ...i sprawdziłam, przeprowadziłyśmy z Myszami test, ja jako pierwsza oczywiście. Na surowo bardzo dobry choć ma jakoś mało smaku w smaku ale biorę poprawkę na to, że mab katab. Niemniej gorzki nie jest a jako kraj pochodzenia wpisali Włochy/Francja, może się Włochy już poprawiły i teraz kto inny "dosmacza" Odpowiedz Link
furtive_kitten Re: Gorzki kalafior 26.01.14, 00:12 mab katab = ???... Gotuje kalafiory na parze, nigdy dotad nie wyszly gorzkie, wiec zapewne bohater historii byl trefny. Odpowiedz Link
squirk Re: Gorzki kalafior 26.01.14, 00:51 furtive_kitten napisała: > mab katab = ???... "Mam katar" - powiedz to mając silny katar > Gotuje kalafiory na parze, nigdy dotad nie wyszly gorzkie, wiec zapewne bohater > historii byl trefny. Też czasem paruję albo podduszam z brokułem, fasolką i groszkiem w maśle, gorzki jeszcze mi się nie trafił ale czuje się przestrzeżona i wiem, że mogę się czegoś takiego spodziewać. Ponosimy konsekwencje kupowania poza sezonem Rozważam chodzenie na zakupy z takim próbnikiem jak do serów i dyskretne dźganie Odpowiedz Link
autumna Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 18:14 Obawiam się, że on jest plastikowy. W pełni kalafiorowego sezonu nigdy nie trafił mi się gorzki. Jedyne dwa razy przypadły, gdy się za wcześnie wiosną wyrwałam z kupieniem - faktycznie paskudne. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 22:15 Też podejrzewam jakieś szalbierstwo. Czy taki gorzki smak kalafiora da się wyczuć w sklepie? Odpowiedz Link