Dodaj do ulubionych

Gorzki kalafior

24.01.14, 13:42
Coś co robiłam od zawsze - gotowany kalafior. Nagle się okazało, że jest obrzydliwie gorzki! Gotowany tak samo! Co to mogło być? Ten wywaliłam, pytam aby na przyszłość uniknąć takich atrakcji...
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 15:23
      Ja do gotowania dodaję łyżeczkę cukru i trochę mleka, ale chyba wszyscy to wiedzą. Nie mam pojęcia dlaczego wyszedł ci gorzki.
      • squirk Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 15:34
        tamaryszek44 napisała:

> Ja do gotowania dodaję łyżeczkę cukru i trochę mleka, ale chyba wszyscy to wied
        > zą.

Nie wszyscy, dodaję tylko sól smile

O gorzkich kalafiorach znalazłam takie coś: forum.gazeta.pl/forum/w,13,78424221,78439494,Re_Gorzkie_kalafiory_z_Wloch_.html
        Mógł być mocno nasączony chemią po prostu.
        • anu_anu Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 15:45
          Też mi się widzi, że ten kalafior jakimś świństwem musiał być potraktowany! Kupiłam go w ulicznej budce, kalafior kupiony w Leclercu (dzień później) - też miał gorzkawy posmak...
          • squirk Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 15:57
            anu_anu napisała:

> Też mi się widzi, że ten kalafior jakimś świństwem musiał być potraktowany! Kup
            > iłam go w ulicznej budce, kalafior kupiony w Leclercu (dzień później) - też mia
            > ł gorzkawy posmak...

Może ten sam dostawca uncertain
            Przywieźli mi wczoraj w dostawie kalafiora, bardzo ładny ale zaczęłam mieć obawy, że ja taki ładny to pewnie czymś napompowany, sprawdzę później.
            Czytałam w necie żeby gotować kalafiory razem ze skórką od chleba, podobno to ma jakoś gorzkość zlikwidować, nie testowałam jeszcze.
            • anu_anu Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 16:07
              Swoją drogą ciekawe cóż to za świństwo tam było...
            • squirk Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 17:36
              squirk napisała:

> Przywieźli mi wczoraj w dostawie kalafiora, bardzo ładny ale zaczęłam mieć obaw
              > y, że ja taki ładny to pewnie czymś napompowany, sprawdzę później.

...i sprawdziłam, przeprowadziłyśmy z Myszami test, ja jako pierwsza oczywiście. Na surowo bardzo dobry choć ma jakoś mało smaku w smaku ale biorę poprawkę na to, że mab katab. Niemniej gorzki nie jest a jako kraj pochodzenia wpisali Włochy/Francja, może się Włochy już poprawiły i teraz kto inny "dosmacza" uncertain
              • furtive_kitten Re: Gorzki kalafior 26.01.14, 00:12
                mab katab = ???...

Gotuje kalafiory na parze, nigdy dotad nie wyszly gorzkie, wiec zapewne bohater historii byl trefny.
                • squirk Re: Gorzki kalafior 26.01.14, 00:51
                  furtive_kitten napisała:

> mab katab = ???...

"Mam katar" - powiedz to mając silny katar wink

> Gotuje kalafiory na parze, nigdy dotad nie wyszly gorzkie, wiec zapewne bohater
                  > historii byl trefny.

Też czasem paruję albo podduszam z brokułem, fasolką i groszkiem w maśle, gorzki jeszcze mi się nie trafił ale czuje się przestrzeżona i wiem, że mogę się czegoś takiego spodziewać. Ponosimy konsekwencje kupowania poza sezonem uncertain Rozważam chodzenie na zakupy z takim próbnikiem jak do serów i dyskretne dźganie wink
                • anu_anu Re: Gorzki kalafior 26.01.14, 11:19
                  Kalafior był robiony właśnie na parze sad
    • autumna Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 18:14
      Obawiam się, że on jest plastikowy. W pełni kalafiorowego sezonu nigdy nie trafił mi się gorzki. Jedyne dwa razy przypadły, gdy się za wcześnie wiosną wyrwałam z kupieniem - faktycznie paskudne.
      • anu_anu Re: Gorzki kalafior 24.01.14, 22:15
        Też podejrzewam jakieś szalbierstwo. Czy taki gorzki smak kalafiora da się wyczuć w sklepie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka