Dodaj do ulubionych

Cey w Danii

26.02.14, 13:14
Wdpd wy wszystko wiecie, może któraś się orientuje w cenach w Danii, chodzi mi np. o koszt obiadu, kawy, piwa etc w knajpce w Kopenhadze, czy można w euro płacić czy nie.
Lecę na taki 3 dniowy weekend służbowy, ale przy okazji chciałabym gdzieś wyjść w wolnym czasie coś zobaczyć, zjeść coś miejscowego w sensie charakterystycznego dla Danii. Wiem, że czasu będę mieć nie za wiele, ale może się uda.
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Cey w Danii 26.02.14, 15:01
      Wiem, że jest bardzo drogo. Dla nas.
    • olijka1 Re: Cey w Danii 26.02.14, 22:02
      Jeśli ci to coś pomoże, to ceny są porównywalne do cen w UK. Nie pamiętam konkretnych kwot w koronach, ale w przeliczeniu na funta: Kawa 1-2, piwo/lampka wina ok 2-4, obiad w zwykłej knajpce, barze (d eleganckich, ekskluzywnych lokali nie chodziłam) od 10 funtów.
      W euro nie płaciliśmy, po prostu wybrałam pieniądze z bankomatu na miejscu, lub płaciłam kartą, więc nie wiem. Natomiast bardzo podobało mi się, że wszędzie bez problemu można było porozumieć się po angielsku (ja) oraz po niemiecku (teściowie).
      Dodam, że byłam kilka lat temu.
      • olijka1 Re: Cey w Danii 26.02.14, 22:04
        Zapomniałam dodać, a może to być istotne, jeśli chodzi o ceny, nie byłam w stolicy, tylko w nadmorskiej, turystycznej miejscowości.
    • tuvalu1 Re: Cey w Danii 26.02.14, 22:04
      Ceny w lokalach w Danii:
      www.cenynaswiecie.pl/ceny-w-danii,43/ceny-w-lokalach/
    • dolmadakia Re: Cey w Danii 27.02.14, 08:33
      Byłam w Danii parę razy,ostatnio równo rok temu,ale na północy Jutlandii,a to pono prowincja. Jest bardzo drogo,nasi przyjaciele,do których jeździmy/latamy mimo,ze dobrze sytuowani do restauracji nie chadzają, ze względu na kosmiczne ceny. Ich potrawy charakterystyczne to głownie ryby i kartofle,jakies mięso, owoce morza,pasztety. Podobno świetne jest duńskie piwo /nie znam się/ Myślę,że w ciągu trzech dni to spacerując natkniesz się na jakąś niedrogą knajpkę i się nie zrujnujesz. No i zawsze pozostaje budka z kebabemsmile -tych jest tez w Danii dużo-ale chyba nie o to Ci chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka