02.06.14, 14:59
Niebawem zakończenie roku szkolnego , dla mojej córki to pożegnanie ze szkołą podstawową . Doceniam niezwykłe zaangażowanie , cierpliwość i okazane serce nie tylko mojej córce ale i całej klasie . Nie mam tu absolutnie na myśli faworyzowania czy tym podobne. Zamiast kwiatka , kawy czy słodyczy wpadłam na pomysł aby zakupić coś takiego :
aga-dom.pl/alusi/9118-alusi-swieca-saba-petit-lampion.html . Ja uwielbiam tego typu drobiazgi, gdyby to było w bardziej intensywnych kolorach typu brąz , bordo pewnie nie zastanawiałabym się a tak to nie wiem.... Co o tym sądzicie ?

Julk_a33
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Prezent 02.06.14, 15:45
      Prezent napewno niebanalny i chyba mi się podoba,choć przyznam że mnie zaskoczyłaś, raczej mile. smile
    • horpyna4 Re: Prezent 02.06.14, 15:50
      Sądzę, że różni ludzie mają różne gusty i to, co podoba się jednej osobie, może być dla drugiej wręcz paskudne. Nie dawałabym prezentu mającego wpisać się wystrój mieszkania, chyba że dokładnie znałabym zarówno to mieszkanie, jak i gust obdarowywanej osoby.

Inna rzecz, że indywidualne prezenty dla nauczycieli od uczniów w ogóle są dla mnie poronionym pomysłem. Pomyśl, jeśli każdy podaruje jakąś durnostojkę, to nauczycielce chyba przyjdzie sklepik otworzyć. To samo jest zresztą w kwiatami; znam przypadek, że nauczycielka co roku umawiała się z kwiaciarnią i przyjmowali od niej ten cały towar z powrotem.
      • bestraga Re: Prezent 02.06.14, 18:09
        Jezu, durnostojka!
        Tego nauczyciele nienawidzą najbardziej, gdyby mieli w swoim mieszkaniu postawić to co dostaja ,a czego potem nie da sie "upchnąć" na imieniny krewnych i znajomych ....to ...
    • budzik11 Re: Prezent 02.06.14, 18:43
      Okropne, raczej nagrobkowo mi się kojarz. W dodatku 63zł za ŚWIECZKĘ??
    • leszkowa Re: Prezent 02.06.14, 18:56
      bardzo niebezpieczny prezent... mówię oczywiście o różnych gustach...smile
      jeżeli koniecznie świeca to może z tego typu swieceosobiste.pl/main/index/candles
      A może zrobiona przez dzieci zabawna laurka, w której każde wpisze parę ciepłych słów od siebie?
      Moja mama nauczycielka-emerytka przechowuje takie jak skarb smile
    • ikka135 Re: Prezent 02.06.14, 20:14
      W zwyczaju, w mojej szkole jest, że uczniowie ostatniej klasy składają się na drobny upominek im kwiaty dla wychowawczyni. Owym upominkiem jest książka, elegancki album z podpisami uczniów, ze wspólnym zdjęciem. Dostać no nie wiem jakbym się czuła, gdybym od każdego ucznia dostała świeczkę. Chyba jak w zaduszki. Gusta niektórych osób są bardzo wybredne. Ja kiedyś w prezencie dostałam tez świece, ale no cóż nie palę świec , więc biedaczka stoi w kącie. z doświadczenia wiem, że takie osobiste prezenty nie są mile widziane przez pedagogów.
      • bestraga Re: Prezent 03.06.14, 12:45
        uff, co jakiś czas wraca ten "nauczycielski" prezent...
        Nie wiem dlaczego to takie trudne, naprawdę wystarczy gdy dziecko zrobi cos OD SIEBIE! Proponuję : Na ładnej karteczce niech napisze miłe zdanie, swoją ręką (!!!) ze swoim podpisem ! Mama niech kupi do tego jakąś ładna ramkę, niedużą, taka co się da postawić i zawiesić jak kto chce! I wystarczy , to jest najmilszy prezent i nauczyciel będzie na to patrzył jak mu będzie smutno i gdy będzie uważał ( chwilowo) że ta praca nie ma sensu!
        Można dokleić małą fotkę dziecka!
        Ale niestety na ogół jest tak ,że większość woli wydać więcej pieniędzy niż zawracać głowę sobie i swojemu dziecku. Do sklepu, kupić ...i z głowy! sad
        • pamana Re: Prezent 03.06.14, 13:02
          I poważnie uważasz, że nauczyciel patrzy co wieczór przed zasnięciem na te piekne bazgroły w ramkach i z czułością wspomina każą Kasie i Piotrusia?

Nie, rzuca w kąt, lub wyciąga obrazek i ma ew. ramkę na swoje, osobiste, ważne zdjęcia, pamiątki.
          Kwiaty? wielkie wiechcie? znam nauczyciela który wiezie to na cmentarz lub oddaje do kościoła big_grin

Nauczyciel co roku ma 100(?) dzieci niech połowa przyniesie ww ramki lub paskudne świeczki i ma dom jak sklep.

Kwiatek/czekolada/dziękuję i do widzenia. A na koncie pensja za swoją pracę+ dodatki i miesiąc wakacji.
          p.
          • bestraga Re: Prezent 03.06.14, 13:13
            owszem 100 dzieci , i przeważnie ani jedno nie zrobi czegoś od siebie bo im się nie chce!
            Więc ta jedyna "Kasia" jest zapamiętana, i jak dobrze wnioskujesz mieszkanie na pewno nie jest pozastawiane ramkami , ale durnostojkami by było, fakt. Co do pensji zgoda, ale to co jest w zawodzie nauczycielskim wartością , która "wynagradza" niedostatek pieniędzy jest własnie kontakt z "Kasią", tą która coś zrobiła od siebie.
            • pamana Re: Prezent 03.06.14, 19:42
              To ja proponuję, aby zamiast pensji dzieci co tydzień robiły nauczycielom laurki wink big_grin
              Z tą biedą to już bez przesady, a ile jeszcze radości wink
    • kwiat_aloesu Re: Prezent 03.06.14, 20:42
      Wypowiem się jako była nauczycielka - moi uczniowie żegnali się po maturze. Doskonale wspominam puszkę dobrych maślanych ciasteczek (ciasteczka dawno zjedzone, w puszce trzymam drobiazgi do robótek na drutach), piękny duży kubek z wiosennym wzorem i długopis lepszej firmy - wszystko to w cenach takich jak świeczka lub niższych. Świeczek kilka dostałam, albo już wyrzuciłam, albo stoją i się kurzą, podobnie parę innych durnostojek. Z tańszych i nietrwałych, ale doskonale wspominanych prezentów - ręcznie robione ciasteczka, lepsze lub gorsze, ale zawsze miłe. A co do głosów, że nie warto nic w ogóle - jeśli uważasz, że nauczycielka wyróżniła się na plus i jest to już pożegnanie ze szkołą, daj coś od siebie, to naprawdę dużo znaczy. Te moje prezenty wzruszały mnie ogromnie i nawet długopis ciągle trzymam w szufladzie, chociaż się zepsuł.
      • julk_a33 Re: Prezent 12.06.14, 11:25
        Dziękuję za wszystkie sugestie . Niektóre wypowiedzi mnie mocno zdziwiły ,że świeca kojarzyła się "nagrobkowo"smile . Ale to pewnie z powodu , że ja osobiście lubię takie drobiazgi.
        Pani zamiast laurek , otrzyma od klasy album z podpisami dzieciaków oraz jeszcze jakiś dodatkowy upominek typu lepszy długopis albo cos z biżuterii , ta opcja została przegłosowana przez większość Rodziców . Kwiat _lotosu przypomniał mi ,że pieczone przeze mnie mini rogaliki oraz pierniczki na imprezy klasowe bardzo Pani smakowały . Upiekę więc z córką jakieś delikatne ciasteczka . Proszę tylko o podpowiedz czy puszka metalowa jest właściwa aby to podarować .
        Podoba mi się strasznie taka wersja ale jest droga i dochodzą jeszcze koszty przesyłki :
        freshhome.pl/kuchnia-jadalnia/1223-pojemnik-na-ciastka-flint.html
        w tym sklepie mam rabat i możliwość bezpłatnego odbioru , który pojemnik ewentualnie wybrałybyście : aga-dom.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=puszka+&submit_searchshockK

• drzewkopomaranczowe Re: Prezent 12.06.14, 12:01
          Jak na ciasteczka to wybrałabym okrągłe w tulipanki,chociaż reszta też mi się podoba
        • sasilla Re: Prezent 12.06.14, 13:04
          Jak dla mnie to tak droga puszka to nie jest najlepszy pomysl. Ktos kto nie "siedzi w temacie" nie bedzie w stanie ocenic wlasciwej wartosci, a Ty wydasz kupe kasy. Lepiej kup za to cos swojej corci. smile
          Poszukaj puszek w zwyklych, stacjonarnych sklepach czy allegro za maks 1/4 ceny, albo przynies ciasteczka np. w ladnym koszyczku, z serwetka - bedzie wygladac prawdziwie domowo.
          • sasilla Re: Prezent 12.06.14, 13:13
            O tak zeby daleko nie szukac - niesmiertelna IKEA www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50188900/#/30188901
            Za 20zl masz dwie spore puszki o fajnym, neutralnym designie. Nie ma obaw, ze nie trafisz w gust ze wzorkiem. A jak sie pani nie spodoba i po zjedzeniu ciastek opakowanie wywali, to tez nie bedzie szkoda.
            • bestraga Re: Prezent 12.06.14, 14:44
              Rogaliki pieczone osobiście , w niebrzydkiej puszce?
              Bardzo miłe, sama bym to chciała!
              W środku miła karteczka, że Smacznego...
              Ta droga puszka bardzo piękna, ale faktycznie droga, chociaż widać po niej ze to puszka "dizajnerska"!
              • sasilla Re: Prezent 12.06.14, 15:55
                No mi wlasnie ta puszka wyglada na taka ze sklepu wszystko za 5zl. wink
                Mimo, ze owszem, bardzo fajna, to ja (nieznajaca sie zupelnie na takich gadgetach) nigdy bym nawet nie pomyslala, ze moglaby kosztowac ponad stowe.
                I tak jak rozumiem kupno takiego "smaczku" na wlasny uzytek, lub komus kto to doceni; tak wywalenie stowy na opakowanie prezentu dla kogos kto moze tego zupelnie nie "zrozumie" i np. wyrzuci puszke, bo nie podpasuje mu rozmiarem czy stylem jest dosc ryzykowne.
                Tu nie chodzi o to zeby "szpanowac" cena produktu, ale tez kupienie czegos czego prezentobiorca zupelnie nie doceni to zwyczajna strata pieniedzy.

Sama mam podobne doswiadczenie na koncie; kupilam tesciowej na jakas okazje wypasiony zestaw kosmetykow z "Bath&Body Works" za prawie 2 stowki. I przyznam, ze bylo mi troche przykro widzac, ze potraktowala to jak drogeryjny gotowiec z Rossmanna i byla rozczarowana skromnoscia jej prezentu w porownaniu do tych jakie kupilismy dla reszty. Mimo, ze w rzeczywistosci bylo zupelnie odwrotnie.
    • stefa-stefa Re: Prezent 12.06.14, 22:25
      ja bym całej klasie podarowala personalizowane gumy do żucia (orbit), każdemu z jego imieniem i portretem i jakąś sympatyczną wróżbą na wakacje... Prezent tani i pomysłowy i jak dużo radości...
      • julk_a33 Re: Prezent 23.06.14, 11:09
        stefa-stefa napisała:

> ja bym całej klasie podarowala personalizowane gumy do żucia (orbit), każdemu z
        > jego imieniem i portretem i jakąś sympatyczną wróżbą na wakacje... Prezent tan
        > i i pomysłowy i jak dużo radości...

Nauka czytania ze zrozumieniem niestety szwankuje , nawet u dorosłych .

Wybrałam puszkę z tulipankami ( to jest kpl. 2szt ) . Te z ikei jak dla mnie okropne , pomysł z koszyczkiem fajny ale chyba bardziej odpowiedni na spotkania z przyjaciółmi . W sklepach po 5zł oczywiście są dostępne podobne metalowe puszki , nieco mniejsze . Mając jednak, teraz porównanie to jakość nie podlega dyskusji . Wręczanie prezentów cieszy mnie bardziej niż otrzymywanie. Dlatego podchodzę do tego zawsze z sercem , niezależnie kto jest obdarowywany .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka