Dodaj do ulubionych

Poznanianki - pomocy

24.06.14, 06:18
Jak dostac sie z Gorczyna - dworca, na którym zatrzymuje sie Polski Bus na dworzec PKS kolo dworca kolejowego głównego?Czy jest wygodny dojazd komunikacją miejską, czy od razu brac taksówkę? (dwie dorosle, dwojka malolatów -jeden mocno małoletni- plus bagaz)?
Ewentualnie Rondo Rataje (????) tam gdzie zatrzymuje sie bus Marco Polo?
Ile czau moze zająć ta podróz (musze wykupic bilety na PKS/Marco POlo)

Psiakostka, sto lat tak nie podrózowałam...Czy dworzec PKS zostal jakos przenieieno? Pammietam, ze byl "na koncu" tego dlugiego wiaduktu nad torami kolejowymi...
Obserwuj wątek
    • anirat Re: Poznanianki - pomocy 24.06.14, 07:53
      Na Górczynie jest pętla tramwajowa, są tramwaje, które jadą do PKS podróż wg mnie zajmie jakieś 40 minut.
      Ja korzystam z takiej strony jakdojechać.pl spróbuj, może Ci pomoże. W moim przypadku dane z tej strony sprawdzały się w 100%.
      Sama musisz ocenić, czy podróż tramwajem bez przesiadki Ci odpowiada. PKS jest gdzie był, tylko przed nim wyrósł nowy PKP.
      • anirat link 24.06.14, 07:55
        poznan.jakdojade.pl/#tabId=0&
        • momas Re: link 24.06.14, 09:09
          Dziękuję. To znaczy nowy dworzec kolejowy jest przesunięty w stosunku do starego?
          Czy jest bezposrednie przejscie z pociągu do PKS? Bez tego cholernego drapania sie po schodach na wiadukt?
          Pytam, bo podróz powrotna czeka mnie pociągiem.... (sobie dzieciaki wymyśliły.....)
          • momas Re: link 24.06.14, 09:15
            i jeszcze jedno pytanie - jakbym chciala jechac tramwajem nr 5 to jkie bilety kupowac?
            tzn, czy sa jakies jednorazowe, czasowe?Normalnie w kiosku, czy sa biletomaty w tramwaju?
    • sajolina Re: Poznanianki - pomocy 24.06.14, 09:44
      Na Górczynie wsiadasz w tramwaj nr 14 i jedziesz albo do Dworca Zachodniego albo do Mostu Dworcowego - z obu przystanków dojdziesz do PKS, myślę, że sensowniej byłoby wysiąść na Moście Dworcowym czyli na wiadukcie: www.mpk.poznan.pl/component/transport/14/

Z wiaduktu masz bezpośrednie przejście do galerii handlowej Poznań City Center, która jest jednocześnie dworcem PKP i PKS. Dworzec PKS NIE JEST tam, gdzie był kiedyś, jest obok, a przystanki autobusowe znajdują się pod galerią. Musisz wejść do galerii i jakoś tam zejść do PKSów, nie wiem jak.

Z Górczyna jedzie też tramwaj nr 5 i możesz nim dojechać do przystanku Poznań Główny i jakoś stamtąd przejść do dworca, niestety nie wiem jak. Ale wszystko jest blisko.

Jeśli masz małe dziecko i toboły to może rzeczywiście lepiej wziąć taxi, bo organizacja komunikacji wokół dworca jest fatalna i stanowi pośmiewisko w całym Poznaniu. Trzeba się trochę nakombinować, żeby trafić tam, gdzie chcesz.

Tak to teraz wygląda:
      https://bi.gazeta.pl/im/4b/b1/e1/z14790987Q.jpg

i z drugiej strony:
      https://i1.ytimg.com/vi/9NG2Vipq19Y/maxresdefault.jpg
      • sajolina Re: Poznanianki - pomocy 24.06.14, 09:48
        Bilety kupisz w kiosku (niestety nie w każdym). Biletomaty bywają w tramwajach, ale nie w każdym, więc bym się nie nastawiała. Powinny Ci starczyć bilety na 15 min, ale przy 4 osobach to naprawdę rozważyłabym taksówkę, zapłacisz niewiele więcej, a się nie nakombinujesz.
        • momas Re: Poznanianki - pomocy 24.06.14, 10:00
          Dzięki wielkie. Chyba wezmę taksówkę, bo jedna z dorosłych jest niepłnosprawana. Plus dzieciaki i tobolki.
          Alez sie pozmienialo!!!! Dawno nie jechalam przez Poznań, choc swego czasu było to bardzo często.
          • sajolina Re: Poznanianki - pomocy 24.06.14, 11:14
            Przy takim składzie osobowym weź taksówkę. Dość dobre jest taxi RMI.
    • korelia72 Re: Poznanianki - pomocy 24.06.14, 11:05
      zdecydowanie taksówka, dziewczyny może podpowiedzą jakiś sensowny numer radiotaxi,

lub pomyśl faktycznie o dworcu na Rondzie Rataje, który jest czytelny, widoczny z daleka, blisko tramwaju, ale tak czy tak przy składzie Twojej "ekipy" umordujesz się i zdenerwujesz przy przesiadce między busami a różnica między biletami za tramwaj (w różnych godzinach jeżdżą z różną częstotliwością) a taksówkę to pewnie z 15 zł, może mniej, a taksiarz zawiezie od razu gdzie trzeba

Mam również pytanko do Poznanianek - czy da się i jak aktualnie wjechać na stary dworzec główny? mam tam odstawić dziecko na obóz
      • sajolina Re: Poznanianki - pomocy 24.06.14, 11:11
        Nie wiem, tam się sytuacja zmienia jak w kalejdoskopie. Najprościej byłoby podjechać pod Dworzec Zachodni, tam zaparkować, wejść do Dworca i przejść dołem na peron 1.
      • joanna_poz Re: Poznanianki - pomocy 24.06.14, 11:44
        > Mam również pytanko do Poznanianek - czy da się i jak aktualnie wjechać na star
        > y dworzec główny? mam tam odstawić dziecko na obóz

dać się da, pytanie z ktorej strony jedziesz - z racji rozkopanej Kaponiery sa tam objazdy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka