iza.74 08.09.14, 09:35 Chodzi mi głównie o placki, które można wygodnie spakować dziecku do szkoły albo dać na pierwsze śniadanie ze szklanką mleka zamiast nudnego chleba. Do tej pory robiłam muffinki, ale już się "przejadły". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edziakrys Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 08.09.14, 10:18 Mojej córce nie daję ciast na drugie śniadanie bo jest niejadkiem i deser dostaje dopiero po obiedzie. Ale myślę, że każde ciasto możesz zapakować w malutki pojemniczek, lub "posadzić" na papilocie od muffinek. Najmniej problematyczne jest drożdżowe z owocami (ja robię warstwowe bez wyrabiania) i na drugie śniadanie chyba mogłoby być. Odpowiedz Link
iza.74 Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 08.09.14, 13:28 Jak robi się warstwowe drożdżowe bez wyrabiania? Ja chce czasem podać dzieciom śniadanie na słodko, bo wychodzę z założenia, że zawarta w nich mąka, jajka, mleko czy masło też są potrzebne a wole to niż słodycze ze sklepiku, które kuszą na przerwach. Odpowiedz Link
squirk Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 08.09.14, 11:25 iza.74 napisała: > Chodzi mi głównie o placki, które można wygodnie spakować dziecku do szkoły alb > o dać na pierwsze śniadanie ze szklanką mleka zamiast nudnego chleba. Do tej po > ry robiłam muffinki, ale już się "przejadły". Może pancakes? Robią się błyskawicznie, można dorzucić owoców czy orzechów, podać z jakimś sosem, miodem, syropem klonowym albo bez dodatków. Odpowiedz Link
starobrno Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 08.09.14, 19:33 U nas hitem sa babki - czekoladowa, kokosowa, cytrynowa, ucierana z nutella. Oprocz tego murzynek i ciasto piernikowe. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 08.09.14, 20:53 W sumie każde ciasto, które nie ma delikatnego, rozpływającego się kremu. Ja osobiście nie lubię ciast suchych typu murzynek czy inna babka, które koniecznie musze popijać, a o "szklankę mleka" na szkolnej przerwie ciężko (u nas dzieci jedzą na korytarzu). Moje ulubione dla dzieci jest ciasto "Mleczna kanapka" www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-mleczna-kanapka . Ale wszelkie kruche z owocami, tarty, brownie, marchewkowe itp - nadadzą się. A poza ciastami - może bento? Dzieci lubią takie akrobacje a i dla nas może to byc frajda tworzyć cudeńka Odpowiedz Link
edziakrys Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 09.09.14, 09:26 Warstwowe drożdżowe: najlepsze ciasto na świecie! nie trzeba wyrabiać, dajesz owoce jakie lubisz, i co najważniejsze: zawsze się udaje! przepis: 100g drożdży (kruszy się na spód miski) 1 szkl cukru 1 szkl mleka ( w temp pokojowej lub ciut podgrzane) 1 szkl oleju 4 jajka rozmącone 4,5 szkl mąki (przesiana) Wszystko sypiesz warstwowo rozpoczynając od drożdży i odstawiasz na ok 2 godziny. W międzyczasie przygotowujesz okruchy (na całą porcję robię z kostki masła/margaryny) i owoce. Ciasto mieszasz łychą (drewnianą, plastikową) wykładasz na blachę i wstawiasz do zimnego piekarnika i dopiero wtedy ustawiasz temp 180st, pieczesz ok 50-60 min- musisz sprawdzić patyczkiem ale zazwyczaj 50-55 min wystarcza. Smacznego! P.S. Właśnie piję kawę i podjadam drożdżowe ze śliwkami Odpowiedz Link
monika_a_b Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 17.09.14, 19:59 Super! Niestety, mam tylko do dyspozycji suche drożdże, czy wtedy też to ciasto wyjdzie? Jeśli mogłabym wsypać te suche, to ile gr. by to było? Odpowiedz Link
shiva772 Edziakrys 25.09.14, 10:56 Przepis wygląda genialnie, na pewno spróbuję tylko napisz co miałaś na myśli pisząc "okruchy" ? kruszonkę? Odpowiedz Link
hanti Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 09.09.14, 14:01 może biszkopt z owocami ?? Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 09.09.14, 19:57 tu daję link do filma n YT Viren Gotuje - Indyjski chleb - Roti, Chapati - jak to zrobić? jest proste, szybkie. Przeciwników glutenu informuję, że wychodzi równie dobrze z mąką gryczaną. Zaraz po upieczeniu jest dość miękkie i można składając dać dam plasterek kiełbasy, posmarować miodem/dżemem lub cokolwiek. Pozostałość na drugi dzień wysycha na kształt chipsów, więc posypane lekko solą można zapakować w paczkę zamiast szkolnych chipsów. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 12.09.14, 14:00 Witam serdecznie! Budzik napisała.... >>Moje ulubione dla dzieci jest ciasto "Mleczna kanapka" << Dziś upiekłam te ciasto, ale obawiam się że krem wyszedł za słodki. Myślę że mleko Bebiko Junior które kupiłam, jest za słodkie. W przepisie jest >>2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)<< i mam pytanie.... - Czy takie mleko można jeszcze gdzieś kupić? Sto lat temu karmiłam nim swoje dzieci, ale od dawna takiego w sklepach nie widziałam. Jakim mlekiem można je zastąpić? Z góry dziękuję za podpowiedzi Odpowiedz Link
budzik11 Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 12.09.14, 14:11 tamaryszek44 napisała: > Dziś upiekłam te ciasto, ale obawiam się że krem wyszedł za słodki. Myślę że ml > eko Bebiko Junior które kupiłam, jest za słodkie. Bebiko?? > W przepisie jest >>2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego) > << i mam pytanie.... > - Czy takie mleko można jeszcze gdzieś kupić? W każdym sklepie, nawet u mnie na wsi w małych sklepikach jest. Zarówno w tradycyjnym, niebieskim opakowaniu, jak i nowszym, firm Mlekovita, Łaciate. Nie polecam tylko Gostynia granulowanego, nawet pełnotłustego - musi być w proszku. Trzeba szukać tam, gdzie są dodatki do kaw, śmietanki, bita śmietana w spraju itp. Bardzo dobre są też wafle z kremem z mleka w proszku, takie: martexsweetdreams.blox.pl/2013/06/Wafle-z-mlekiem-w-proszku.html Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 12.09.14, 14:20 Ano Bebiko, bo tylko takie dostałam w markecie Dino pod domem. Krem do wafli w zasadzie identyczny jak do biszkopta Ps: Lubię trochę poeksperymentować i zastanawiam się czy wyszedł by ten krem gdybym masło utarła z cukrem i dodawała do tego mleko w proszku rozpuszczone w zwykłym mleku? Odpowiedz Link
budzik11 Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 12.09.14, 15:40 Myślę, że nie, bo mleko w proszku musi pozostać w proszku, nie może być rozpuszczone. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 12.09.14, 15:44 Być może, ale pomyślałam tak, bo robię podobne masy do ciast. Też ucieram masło z cukrem na puszystą masę i dodaję po łyżce, kefiru, śmietany, jogurtu, budyniu itp. Pomyślałam że mleko proszkowane rozpuszczone w mleku miałoby podobną konsystencję. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 12.09.14, 16:19 Tu chodzi o konkretny smak mleka w proszku i o konkretną jego konsystencję. To nie jest miękki, "budyniowaty/maślany" krem - zarówno w Mlecznej kanapce jak i w waflu krem robi się zwarty jak twarde masło, bardzo fajny, bo w szkolnym pudełku nie wypływa. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 12.09.14, 16:22 Tak, wyżej podane kremy to do siebie mają, ze pod wpływem ciepła miękną. Dziękuję serdecznie za podpowiedzi i pozdrawiam. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 13.09.14, 17:45 Użyte przeze mnie mleko Bebiko absolutnie się nie nadaje do tego kremu. Cisto stanowczo za słodkie i w kremie czuć jakby cukier puder nierozpuszczony, wyraźnie wyczuwalny. Będę szukać mleka z przepisu jak wyżej, może dostanę. Mam dostępne sklepy... - Polska chata - Inter marsze - Biedronka - Kaufland - Eco, Dino, Żabka itp. Może wiecie w którym z w/w sklepów jest to mleko? Odpowiedz Link
agucha12 Re: Proste i szybkie... indyjskie chapati 25.09.14, 10:04 W Kauflandzie kupuję łaciate. Dla mnie nie ma żadnej różnicy między tym mlekiem a tzw. "niebieskim". Myślę, że chodzi tu przede wszystkim o to żeby to mleko nie było granulowane. Odpowiedz Link
solejrolia Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 24.09.14, 09:54 -u nas królują muffinki, robie je na 100 sposóbów- w zalezności co mamw domu, od owocow (to najchętniej), po czekoladę, rodzynki,a nawet same, tylko posypane wiorkami kokosowymi -potem różne bułki drożdżowe, na 30sposobów (czyli znów- jest duzo sposobów, chociaż mniej niż muffinki) np z owocami, jabłko, sliwka, jagodowe, wiśnie, budyń, z serem, z cynamonem, rodzynkami, bez niczego, z ziarnami i o ile muffinki sa proste, to bułki drożdżowe ...tez są proste, wystarczy tylko nabrać nieco wprawy -potem to idą placki: murzynki, babka, zebra, piernik, czy zwykły biszkopt (z owocami, lub sam), dyniowe, marchewkowe, -nalesniki, -placuszki, np z cukinii, -tarty na słodko, lub niekoniecznie na słodko, np z cukinią, ostatnio nawet kawałek pizzy domowej nadawał się do śnaidaniówki ogólnie to jest tak, ze piekę często, i zawsze staram się jakąś część bułek drożdżowych zamrozić, jak nie ma w domu słodkiego, (albo jak nie ma pieczywa), to wyciągam z zamrażarki. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 24.09.14, 12:50 Ja nie piekę dzieciom, bo to wielkie chłopy i powyjeżdżali, ale dla męża do pracy owszem. łatwe ciasto z bananem, albo zamiast banana dodać jabłka.... >>Ciasto bananowe 3 lub 4 dojrzałe banany 1/3 szklanki oleju 1 jajko 3/4 szklanki cukru - ale zdecydowanie wystarcza mniej bo banany są 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy olej, rozmącone jajko, następnie cukier i esencję waniliową. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do reszty składników. Mieszamy, przekładamy do keksówki (najlepiej 20x10) pieczemy w temp. 170 C przez 1 godzinę.<< Odpowiedz Link
budzik11 Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 24.09.14, 14:00 Podobny przepis (bardzo smaczne ciasto i można zutylizować zalegające, sczerniałe banany, których inaczej nikt by nie tknął) www.mojewypieki.com/post/chlebek-bananowy-banana-bread Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 24.09.14, 14:22 Tak, to niemal ten sam przepis. Takie przejrzałe banany są nawet lepsze jak świeże, wiem bo piekę Odpowiedz Link
edziakrys Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 25.09.14, 08:34 Ciekawy ten bananowiec! Będzie następny w kolejce. Zrobiłam ostatnio mleczną kanapkę podawaną wyżej i trochę się rozczarowałam; mój biszkopt nie wyszedł taki jak na zdjęciu (- ten bardziej przypomina murzynka) i rodzina zgodnym chórem orzekła, że za słodki. Odpowiedz Link
shiva772 Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 25.09.14, 10:50 Piekę bananowca regularnie już ze dwa lata - dodaję do niego zamrożone czarne porzeczki, super pasują, polecam. Z resztą porzeczki pasują też do murzynka a nawet do sernika. Co do bananowca - rób od razu podwójna porcję, pojedyncza znika na pniu, i jeszcze coś nie próbuj go robić mikserem Będzie zakalec - bananowca się robi łyżką w misce. Odpowiedz Link
shiva772 Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 25.09.14, 10:54 Aha, zapomniałam - super proste i pyszne ciasto, do zrobienia mikserem to piaskowiec z owocami. Podklejam mój stary wpis: Zawsze wychodzi, w mojej rodzinie robi się go z 20 lat już chrupekk.bloog.pl/id,329971083,title,Piaskowiec-z-owocami-tak-pachnie-lato,index.html?smoybbtticaid=613822 Nasza ulubiona wersja to truskawki + rabarbar, piec 1 godzinę i 10 minut w 180C w opcji ciasto. Robię mikserem, zimą z mrożonymi owocami a latem z wszelkimi sezonowymi. Żadne inne nie dorównuje piaskowcowi Znika ekspresowo dlatego zawsze robię półtora porcji: 1,5 kostki masła, dwa budynie, 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru (do kwaśnych owoców), mocno czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jaj. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci 25.09.14, 20:11 edziakrys napisała: > Zrobiłam ostatnio mleczną ka > napkę podawaną wyżej i trochę się rozczarowałam; mój biszkopt nie wyszedł taki > jak na zdjęciu (- ten bardziej przypomina murzynka) i rodzina zgodnym chórem or > zekła, że za słodki. Mój też wyszedł nieco inny niz na zdjęciu u Dorotus, myślę, że to kwestia oświetlenia (ciasto bardziej brązowe niż czarne, krem bardziej żółty niż biały). co do słodkości, to kwestia gustu, u nas wszystkim bardzi smakuje, zwłaszcza dzieciom, a ja nim kiedyś wygrałam konkurs na najlepsze ciasto na lokalnym festynie, więc takie najgorsze chyba nie jest W każdym razie doskonale nadaje się do przechowywania i przenoszenia, nie rozwala się nie rozpływa. Tu u mnie jako tort urodzinowy z czekoladowymi serduszkami na polewie Odpowiedz Link