Dodaj do ulubionych

Jakim autem jeździ WDPD?

02.10.14, 09:24
Szukam samochodu, najlepiej niezniszczalnego, niepsującego się i nierujnującego kieszenismile Nie mam pomysłu, więc pytam, czym jeździcie i czy jesteście zadowolone?
Obserwuj wątek
    • 22pagoda Re: Jakim autem jeździ WDPD? 02.10.14, 16:33
      sajolinko, zadałaś za trudne pytanie, to wszystko zależy, co to znaczy nierujnujące kieszeni, czy mówisz o nowym aucie (nowe raczej się nie psuje)....

Słyszałam wiele dobrych opinii o mazdzie, pytanie czy to jest nierujnujace kieszen?, ryzykowne kupno uzywanego (niewiadomo co do konca pod maska itd...).
      ..
      • sajolina Re: Jakim autem jeździ WDPD? 03.10.14, 10:11
        No niestety, musi być używka, w dodatku z automatemsmile a, że używki są ryzykowne, to się ostatnio przekonałam....
    • annakate Re: Jakim autem jeździ WDPD? 02.10.14, 19:37
      Od 6 lat Hyundaiem Getzem. Bezawaryjnie, bezproblemowo, ekonomicznie (zarówno eksploatacja jak i serwis są tanie). Leję paliwo i płyn do spryskiwaczy, i tyle. Może bez fajerwerków, ale uważam za znakomity nabytek.
      • zgred.polarny Re: Jakim autem jeździ WDPD? 03.10.14, 08:01
        annakate napisała: .... Leję paliwo i płyn do spryskiwaczy, i tyle.
        Podobno warto czasem wymienić olej w skrzyni biegówsurprised
        • annakate Re: Jakim autem jeździ WDPD? 03.10.14, 14:28
          Dziękuję za pouczenie. Zrewanżuję się radząc Ci, że do tej listy mozna tez dopisać wymianę klocków, filtrów i jeszcze paru innych rzeczy, ale ja uparcie będę lać tylko benzynę i płyn do spryskiwaczy - resztę załatwiają mili panowie podczas obsługi serwisowej, która uprawiam regularnie, zgodnie ze wskazaniami licznika, choć samochód jest juz dawno pogwarancyjny - i może dlatego jeżdżę bez niespodzianek.
          • kamunyak Re: Jakim autem jeździ WDPD? 03.10.14, 22:45
            ja też jeżdżę getzem, także kupilam go dlatego, że ma opinie "nieusterkowych". Ale jednak...
            Zdarzyły sie egzemplarze/roczniki o bardzo niechrakterystycznych usterkach. Ja akurat na taki trafiłam. Naprawa byla mało skomplikowana i niedroga. Jednak trzeba było ją najpierw zidentyfikować. U mnie, przez rok, nikt nie potrafił jej znaleźć, także w ASO. Także zaufany mechanik od samochodu męża. Usterke znalazłam ja, w sieci, przekopujac różne fora. Na szczęście nie doszło do bardzo dużych strat w samochodzie, choc pewna część została mocno osłabiona i pewnie trzeba będzie ją wymienić wcześniej lub później (+/_ 1500 zł).
            Poza tym to bardzo sympatyczny samochodzik, wygodny mimo niewielkich rozmiarów, nikt nikomu nie siedzi na plecach, pakowny, o latwo skladających sie siedzeniach w razie potrzeby. Jednak komfortu to tam nie znajdziesz. Mąż ma Octavię i, niestety, to jest niebo a ziemia, na korzyść octvii, oczywiście. Getz jest głośny i taki w ogóle bardziej siermiężny.
            Juz nie wspomne, że duzo pali. U mie tyle, co samochód męża, który ma 2 x większy silnik. Fakt, że mam tzw. ciężką nogę, no, ale chyba nie aż tak, żeby palił 9-10 l (w mieście).
            U mnie też "resztę załatwiają panowie z obsługi". Tyle, że to nie jest za darmo i jednak trzeba to wliczyć w eksploatację. Tak, że wlewanie jedynie paliwa i płynu to wersja mocno optymistyczna.
            Czy polecałabym Getza? no, nie wiem...
            Pali dużo, komfort samochodu średni a octavia mężowska (kupowaliśmy nowe 8 lat temu) także bezusterkowa, i to naprawdę bo żadnych "niechrakterystycznych" usterek nie było. Myślę, że są też inne samochody bezusterkowe, szczególnie te nowe, z salonu.
            • annakate Re: Jakim autem jeździ WDPD? 03.10.14, 23:05
              a to mnie zadziwiłaś zwłaszcza zużyciem paliwa - ja jeżdżę specyficznie, bo do pracy mam blisko, 4 km, więc dla samochodu jest to bardzo obciążająca eksploatacja, ledwo się rozgrzeje, to staje. Nawet zimą nie przekroczyłam jednak 7 l/100 km,. W trasie pali znacznie mniej - na odcinku 400 km oststnio wyszło mi 4,9 l/100. Fakt, że jechałam sama, samochód nie był obciążony i jechałam równo 90-100 km/h, bez szaleństw. Mam świadomośc, że to nie maybach, są samochody bardziej eleganckie i chyba miałam trochę szczęścia, że trafiłam na dobry egzemlarz, oraz niekoniecznie nadaje się na samochód rodzinny, ale i tak nie zamieniłabym go chwilowo na inny, choć kiedyś będzie trzeba... Podobno właśnie ma być nowa wersja następcy, i20 lada chwila.
              • kamunyak Re: Jakim autem jeździ WDPD? 03.10.14, 23:59
                w trasie to u mnie pali tyle samo, mniej więcej (5l/100). Jechalam nim do Holandii, i to kilka razy, i wlaśnie tyle wyszło.
                druga sprawa, że dał radę dojechać tam ( i wrócić) bez żadnych problemów.
                No, ale w mieście inaczej wyjść nie chce. Przy czym w mieście to ja też jeżdżę raczej podobnie do ciebie, no, do 10 km jednorazowo. Ale raczej gaz - hamulec, bo wiecznie w niedoczasie jestem więc się spieszę. Przyznaję, o płynności jazdy mowy nie ma.
    • stara-a-naiwna Re: Jakim autem jeździ WDPD? 02.10.14, 20:02
      18 letni opel corsa

jest neizniszczalny
      smile

rozważam zmianę
      b. wysoko w rankingu bezawaryjności jest toyota, ale pewnie skończę z jakimś Niemcem (najchętniej z innym małym oplem) <
      • jadowita71 Re: Jakim autem jeździ WDPD? 03.10.14, 10:36
        toyotą smile ma 15 lat i rzeczywiście, tfu, tfu, odpukać - tylko konserwacje itp. Nazywam ją "błękitnym gromem". Podobno to ostatni rocznik robiony w Japonii. Rozważam zakup wypasionego suva z wodotryskami, z lakierem pod kolor moich oczu. Jak stanieją o jakieś 95% smile
    • lizawaliza Re: Jakim autem jeździ WDPD? 02.10.14, 20:30
      Skoda Octavia II kombi, ja nie narzekam, mój mąż ciągle by coś w nim naprawiał, ale to maniak jestwink
      • natafun Re: Jakim autem jeździ WDPD? 02.10.14, 21:25
        Subaru Legacy 2,0 benzynka - niezniszczalny jak dla mnie
        • johana75 do natafun 03.10.14, 08:53
          Ile pali Twoje Subaru? I jaki rocznik? Mnie czeka niedługo ( jak razem zamieszkamy) takie Subaru w garażu ( marzenie partnera, no i jeszcze Tesla- w nia nie wierzę ale marzenia trzeba mieć ;P)

Ja jak mój Partner mówi "toczę" się WV Sharan z instalacja gazową, ale jest już starawy i potrzebowałabym czegoś innego. Myśle o Volvo tylko nie wiem jakie koszty utrzymania na mnie spadną.
          • natafun Re: do natafun 05.10.14, 00:46
            Rocznik 2006. Pali benzyny ok 12 a LPG ok 14.5/100. Ale ja mam ciężką nogę i lubię czasem poszaleć. PS jest do sprzedaży wink
    • hanti Re: Jakim autem jeździ WDPD? 03.10.14, 09:40
      fordem galaxy, świetne i bardzo pojemne autko smile
    • sajolina Re: Jakim autem jeździ WDPD? 03.10.14, 10:12
      Dzięki za wszystkie odpowiedzismile
      • justynka_28 Re: Jakim autem jeździ WDPD? 05.10.14, 23:06
        Mialam napisac ogolnie, ze automatem jezdzi,ale w kolejnym poscie widze ze juz wiesz co dobresmile to pomysl np. nad avensissmile
        • kremka2014 Re: Jakim autem jeździ WDPD? 05.10.14, 23:16
          Mam Leona r.2007. Fajny nieawaryjny,ale lubi pochlać 8l.benzynki. Polecam tez japonce,ale używana mazda to kłopot p.t. wymiana rozrządu za dużą kasę. Świetnym rozwiązaniem jest kupno z salonu , 5 lat na gwarancji a potem wiooo- next plis
    • mala30latka Re: Jakim autem jeździ WDPD? 06.10.14, 19:15
      Przez ponad 7 lat jeździłam matizem. Nic poważnego się nie zepsuło, serwis prosty jak drut. Ale spalić umiał nawet ponad 8 litrów.
      Pół roku temu miałam okazję przejechać się automatem przyjaciela (BMW E60) i uznałam, że jeśli zmienię auto, to koniecznie będzie z automatyczną skrzynią.
      Właśnie czekam na odbiór Toyoty Yaris - wybrałam hybrydę, droższą od zwykłego silnika, ale w dłuższej eksploatacji opłacalną. Dostałam z salonu auto na weekend do potestowania i już wiedziałam, że tylko ta i żadna inna smile Ma wszystko, na czym mi zależało, automat w standardzie, spalanie malutkie, prowadzi się bardzo fajnie i dobra do parkowania.
      • kr_ka_11 Re: Jakim autem jeździ WDPD? 06.10.14, 19:57
        Yaris. do miasta ideal. silnik 1,3 wiec jak na te gabaryty kopytko jest a spalanie w granicach 6 l. Nie dzieje sie nic a swoje latka juz ma. Normalne ekspolatacyjne wydatki, ani raz odpukac nie zawiodla. Mam przekonanie do Toyot, rodzice od lat jezdza Corollami, pierwsza z 97 roku tzw. okularnik do dnia dzisiejszego sluzy w rodzinie. Ma chyba z 300000 przejechane i tez ani raz nie zawiodla, W prawdzie to byl jeszcze model produkowany w Japoni, teraz japonskie sa tylko Mazdy i Subaru, ale Yaris polecam. Kompaktowe a w srodku calkiem przestrzenne i u mnie jak do tej pory niezawodne. Marzy mi sie nowa Yaris albo Mazda 2, ale poki co szans nie ma. Nie napisalas jaki przedzial cenowy Cie interesuje. Ze starszych podobno rewelacyjna jest tez mazda 323 i almera ale ta z przed 2004 roku (pozniejsze produkowane we Francji ponoc bardziej awaryjne). .
        • kr_ka_11 Re: Jakim autem jeździ WDPD? 06.10.14, 19:59
          przepraszam, nie doczytalam o tym automacie, wiec moj post chyba totalnie do kasacji. nie mam pojecia nic o pojazdach z taka skrzynia biegow. sajgon mam straszny, chwila oddechu na forum i gafa kolejna suspicious
    • joanna_poz Re: Jakim autem jeździ WDPD? 07.10.14, 10:07
      wszystkie moje samochody były w automacie.
      odradzam Ci citroena - miałam C3, awaryjnosc okropna.
      miałam seata ibize - byl super, ale palił w automacie okropnie duzo.
      teraz mam aurisa, od roku, odpukac jest bezawaryjny.
      • sajolina Re: Jakim autem jeździ WDPD? 07.10.14, 10:18
        A tego aurisa masz od nowości, czy używany?
        • joanna_poz Re: Jakim autem jeździ WDPD? 07.10.14, 10:22
          używany, kupiony jako 2 latek, mam go ponad rok.
          zawsze kupowałam używane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka