Dodaj do ulubionych

Pasta z fasoli i inne

19.10.14, 23:14
Past nigdy nie jadłam a co dopiero mówić o zrobieniu,znalazłam w necie kilka przepisów ale nigdzie nie pisze jak długo można przechowywać w lodówce,chętnie bym zrobiła bo fasolę w zupie lubię alenie chce mi się robić codziennie,a chciałabym zastąpić masło pastą z fasoli

Jakbyście miały jakiś sprawdzony przepis na jakąś pastę do chleba to podeślijcie ,plisss

I jeszcze jedno pytanie czy soczewica smakuje tak samo- chodzi mi o kolory ,raz kupiłam zieloną ale wywaliłam bo była ohydna ( przepraszam wegetarian)
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Pasta z fasoli i inne 19.10.14, 23:41
      aga7211 napisała:

> Past nigdy nie jadłam a co dopiero mówić o zrobieniu,znalazłam w necie kilka pr
      > zepisów ale nigdzie nie pisze jak długo można przechowywać w lodówce,chętnie by
      > m zrobiła bo fasolę w zupie lubię alenie chce mi się robić codziennie,a chciała
      > bym zastąpić masło pastą z fasoli

Wygooglaj frijoles refritos i frijoles puercos, robiłam wiele razy. Przechowywaniem w lodówce nie bardzo się przejmowałam bo mroziłam w porcjach takich na kilka dni. Rewelacja.

>
      > Jakbyście miały jakiś sprawdzony przepis na jakąś pastę do chleba to podeślijci
      > e ,plisss

A musi być fasolowa? Robię często szybką ciecierzycową z pieczonym czosnkiem, pieczony czosnek to generalnie świetna sprawa, czy do zmiksowania z czymś czy do zjedzenia wyciśniętych ząbków na chlebie. Często, piekąc coś, wrzucam do piekarnika owiniętą w folię główkę czosnku, nigdy się nie marnuje.

> I jeszcze jedno pytanie czy soczewica smakuje tak samo- chodzi mi o kolory ,raz
      > kupiłam zieloną ale wywaliłam bo była ohydna ( przepraszam wegetarian)

Moim zdaniem gatunki soczewicy różnią się przede wszystkim konsystencją, czerwona jakoś zwykle bardziej mi się rozgotowuje, zielona trzyma kształt (i wolę zieloną, zwłaszcza w zupie fakes, polecam bardzo na jesień).
      smile
      • aga7211 Re: Pasta z fasoli i inne 20.10.14, 07:38
        Dziękuję , już szukam, a o mrożeniu całkiem zapomniałam
    • autumna Re: Pasta z fasoli i inne 20.10.14, 08:17
      Zielona soczewica ma faktycznie charakterystyczny smak, taki jakby lekko ostry. Czerwona jest łagodniejsza.
      Bez dodatków może nie zachwycać smakiem. Spróbuj dodać podsmażoną cebulkę, sól i pieprz (to pasuje do obu gatunków). Taka prosta masa jest świetna jako pasta do chleba i nadzienie do naleśników lub pierogów (do pierogów - raczej zielona, bo bardziej zwięzła).
      Do zielonej można dorzucić jeszcze pokrojonego w paski i podsmażonego boczniaka.

Mrozić możesz gotową pastę, albo ugotowane ziarna, to wtedy możesz każdą porcję doprawić inaczej.

Z ciecierzycy to oczywiście klasyka - hummus (czyli z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny). Zamiast czosnku możesz dać chrzan.

No i soja - ta jest praktycznie neutralna smakowo, przyjmie wszystko: pomidory, paprykę, pieczarki itp.
      • pies-li-kot Re: Pasta z fasoli i inne 20.10.14, 08:52
        Z ciecierzycy to oczywiście klasyka - hummus (czyli z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny). Zamiast czosnku możesz dać chrzan.

No i pastę tahini, składnik nadający ten charakterystyczny smak.
        • autumna Re: Pasta z fasoli i inne 20.10.14, 09:21
          > No i pastę tahini, składnik nadający ten charakterystyczny smak.

Bez tahini też dobre.
          • cioci_a_klocia Re: Pasta z fasoli i inne 20.10.14, 10:56
            Uwielbiam takie pasty! Z białej fasoli robię coś ala smalczyk. Z cebulką, jabłkiem przesmażonyn,przyprawami. Z przepisu z bloga jadlonomia. Pycha wychodzi! A soczewice najczęściej łączę właśnie z cebulą, pomidorami i boczkiem.
          • gorgolka Re: Pasta z fasoli i inne 02.11.14, 21:38
            ja zamiast tahini daję łżkę sezamu zrumienionego na patelni suchej.
            Bezpośrednio do blendera z ciecierzycą
            ostatnio dodałam dużo natki pietruszki, lekko zmienia smak
    • budzik11 Re: Pasta z fasoli i inne 20.10.14, 11:29
      A musi być z fasoli/strączków? Bo równie dobre są np. pasty z makreli (twaróg/twarożek homogenizowany naturalny, wędzona makrela lub szprotki, odrobina cebulki i szczypiorku), czy jajeczna (jajka, majonez)
    • amused.to.death Re: Pasta z fasoli i inne 20.10.14, 15:13
      moje dwie ulubione pasty:

www.jadlonomia.com/2013/12/wegetarianski-smalec-z-jabkiem.html#more
      i
      www.jadlonomia.com/2013/08/pasta-z-papryki-i-orzechow-laskowych.html
      • autumna Re: Pasta z fasoli i inne 31.10.14, 23:02
        Zrobiłam ostatnio tę pastę fasolową a la smalec, wspaniała! Ale jakby ktoś się przymierzał: jak dla mnie dodatek wody zbędny - olej + to co co wyciekło z cebulki podsmażonej z jabłkami rozrzedza ją wystarczająco. Z dodatkiem wody wyszłaby zupa.
    • keepersmaid Re: Pasta z fasoli i inne 01.11.14, 19:13
      Pasta z ciccierzycy pol na pol z awokado, doprawiona sokiem z cytryny i pieprzem, na chlebie z kawalkami papryki - mniam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka