Dodaj do ulubionych

walizka na kółkach

09.01.15, 11:43
Poszukuję średniej lub dużej walizki na kółkach, nie twardej. Na co zwracać uwagę wybierając? Mam chyba pecha, bo rozwaliła mi się już druga w ciągu kilku lat przy sporadycznym wykorzystywaniu. A może macie jakieś sprawdzone firmy ze średniej półki cenowej?
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: walizka na kółkach 09.01.15, 11:49
      wlasnie dlatego lepsza twarda.
    • mocno.zdziwiona Re: walizka na kółkach 09.01.15, 12:41
      Ja po doświadczeniach w walizkami tańszymi kupiłam dużą Samsonite. Coś koło 500 zł kosztowała, dość drogo, ale jest wspaniała. Przede wszystkim ma 4 kółeczka obracające się we wszystkich kierunkach. Nie muszę jej za sobą ciągnąć, wystarczy że lekko popchnę a sama jedzie. Porównując, lżej mi się z nią podróżuje załadowaną na 20 kg niż ze średnią kabinówką z niższej półki (2 kółeczka jadące tylko do przodu) załadowaną na 10 kg.
      Nie powiem, że Samsonite jest niezniszczalna, moja jest czerwona, w kilku miejscach zabrudzona i nie daje się doczyścić, poza tym podrapana przez psa szukającego narkotyków. Rączka górna, ta do podnoszenia, z jednej strony się trochę wysunęła (ale trzyma się mocno, tyle że nieco odstaje).

Podsumowując, wiecznie nowa nie będzie, ale wg mnie plusy związane z jej przemieszczaniem przeważają nad minusem cenowym. Właśnie łamie mi się średniopółkowa kabinówka z tych twardych i następną kupię raczej miękką, na pewno na 4 kółeczkach obracających się wokół własnej osi. Będę brała pod uwagę marki Samsonite, Roncato (ponoć bardzo dobre, z ceną porównywalną do Samsonite) i może jeszcze coś doradzonego w sklepie. Ja podróżuję średnio dużo (kilka, kilkanaście razy do roku) i dla zdrowia kręgosłupa wolę wydać więcej na dobrą walizkę niż mocować się z badziewiem z chińczyka (też przerabiałam).
      • linn_linn Re: walizka na kółkach 09.01.15, 13:55
        Ja mam komplet Roncato / 3 szt. /, ale od niedawna. Mam nadzieje, ze beda sprawialy sie dobrze.
    • bestraga Re: walizka na kółkach 10.01.15, 12:23
      OTO moje doświadczenia z kilku walizek. Sprawdż czy raczka do prowadzenia jest wystarczająco długa, często sa za krótkie dla osób wysokich . Kółeczka nie powinny byc zbyt małe , bo będą dobre tylko na śliskich gładkich płytach lotniska , a na polskim wyszczerbionym i nierównym chodniku nie uciągniesz. Powinna miec jakąś zewnętrzną dostępna "kieszeń" abyś tam mogła wcisnąć kurtkę przeciwdeszczową albo gazetę. raczej nie czarna , bo na lotniskach ostatnio widzę już prawie same czarne i do każdej rzuca sie po kilka osób na raz. Powinna tez stać stabilnie postawiona na sztorc. Moja ostatnia ma tez niewielkie cóś do wysuwania od strony nóżek , tak że mogą ją złapać dwie osoby z dwóch stron w razie potrzeby
      • agnietuszka Re: walizka na kółkach 10.01.15, 14:28
        Hej, a ja dwa lata temu kupiłam dwa zestawy walizek z Lidla, tych miękkich w grafitowym kolorze. Jeden zestaw to duża i średnia walizka, do przechowywania na co dzień ta średnia idealnie mieści się w dużej. Potem dokupiłam do kompletu jeszcze tzw. kabinówkę. Wszystkie są bardzo wygodne: pojemne, z różnymi schowkami, wieko w każdej można powiększyć, mają zamki szyfrowe albo klasyczne kłódeczki do wyboru, wygodne kółka, takie "schowane", co ważne na lotniskach. Wszystkie wytrzymały już bez żadnego uszczerbku dwie podróże samolotowe, rodzinne wakacje autem (objazdowe, więc walizki były kilka razy pakowane do bagażnika) oraz kilka pojedynczych wyjazdów poszczególnych członków rodziny. Minusów na razie nie widzę, a plus ogromny: cena! Wtedy za jeden zestaw płaciłam 250zł, kabinówkę dokupiłam za 60zł. Za te pieniądze to już i tak się sprawdziły, a po doświadczeniach widzę, że posłużą nam jeszcze trochę.
        Pozdrawiam wszystkich Podróżników.
        • shiva772 Re: walizka na kółkach 10.01.15, 19:10
          Mam dwie: jedną Calvin Klein - wyrwała się z niej górna rączka po czwartej podróży, miałam w Berlinie poważne problemy z tachaniem jej po schodach - na szczęście naprawił ją szewc i jest ok ale najlepsza jest z Reala, zwykła noname za 80 zł - objeździła ze mną całą Europę i nic jej nie jest, mam ją już 7 lat. To chyba zależy od egzemplarza.
    • keepersmaid Re: walizka na kółkach 10.01.15, 21:40
      Zamienilam twarde na miekkie i inne na Samsonite.
      Owszem, posmyrala sie, ale i tak jest genialna, nic sie w niej nie nieszczy (a w twardych bywalo, ze cos z zawartosci sie uszkodzilo), jest czarna ale uzywam kolorowego spinajacego paska dla rozpoznania, bardzo dobrze urzadzona w srodku, ogolnie love.
      Zaluje tylko, ze kupujac zaoszczedzilam na 4 kolkach i wzielam z 2, ale jest OK.
    • szczescie29 Re: walizka na kółkach 11.01.15, 21:03
      Mam Eminent kupioną za granicą. Ale chyba najważniejsze jest to, że jest z tworzywa coś jak kauczuk i na 4 kółkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka