Dodaj do ulubionych

Przyklejany notesik do kuchni

05.05.16, 11:16
Hmm. Nie wiem, jak to określić. Chciałabym sobie gdzieś z boczku, na szklanym panelu w kuchni przyczepić takie coś (najchętniej z karteczkami), na czym mogłabym sobie zapisywać co mi się akurat przypomni, że trzeba kupić. Karteczki samoprzylepne odpadają, bo na drugi dzień się odklejają. Magnesiki na lodówkę też odpadają, bo lodówka nie metalowa.

Macie jakieś pomysły?

Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 11:47
      Ja miałam kiedyś taką ozdobną deseczkę, do której karteczki były przyszpilone dużą, kolorową pinechą (chyba lepsze niż samoprzylepne, bo łatwiej uzupełnić, gdy się kończą).
      Przychodzi mi jeszcze do głowy naklejka na ścianę z powierzchnią taką, żeby można było na niej pisać kredą, ale to nie do każdej kuchni pasuje.
      • chynia Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 12:05
        Widziałam ozdobną deseczkę kuchenną z przyklejonym klipsem drewnianym, też tak można wkładać karteczki.
    • linn_linn Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 12:48
      Pomyslow w necie jest mnostwo, ale moim zdaniem glowny problem to umocowanie tego notesu na szklanym panelu. Masz jakis pomysl? Moze przy pomocy naklejanych rzepow?
      Ten jest na magnes, ale moze da sie zrobic na rzepy.
      www.lemonjitters.com/2015/01/diy-magnetic-memo-board.html
      Mozna go zrobic na filcowej serwetce.

• aqua-27 Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 13:30
      Może ten notesik przykleić za pomocą masy mocującej?

www.google.pl/search?q=masa+mocuj%C4%85ca&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj7neOc6sLMAhVHCCwKHVjECTMQsAQIQQ&biw=1280&bih=899
      • grecz Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 15:45
        Jak już to polecam dwustronną taśmę tesa: www.google.pl/search?q=tasma+tesa&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi-0NmtiMPMAhUH3iwKHVRqCtsQsAQIaQ&biw=1600&bih=775

Ja korzystam z tej pierwszej (np pionowy drapak dla kota jest przyczepiony tą taśmą..)
    • dzedlajga Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 15:21
      Pani gadżet niedawno pokazywała futerały na tel. z nano-coś-tam, które przyczepiały się do każdej powierzchni. Pewnie za jakiś czas będą i inne rzeczy z tym bajerem. Minus - tanie to to nie będzie

Tablica do pisania kredą - można pomalować na dowolny kolor, w każdym razie na różne kolory. Tylko tu chodzi o coś, co można wrzucić potem do portfela, jeśli dobrze zrozumiałam.
      Jeśli masz smartfona, to może aplikacja listonic - ostatnio Kaga tu polecała.

Ja sobie zrobiłam oddzielne listy na każdy sklep i odhaczam. Fajna opcja, że już zrobione zakupy można potem znów jednym kliknięciem wrzucić na listę i nie trzeba za każdym razem wpisywać. Mnie bardzo się podobywuje.
      • novinka1 Re: Przyklejany notesik do kuchni 07.05.16, 12:20
        Niedawno zainstalowalam lisotonic. Jest rzeczywicie fajny, choć denerwuje mnie chodzenie po sklepie z komorka na wierzchu wink
    • kamunyak Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 15:37
      ja mam w kuchni małą półkę, na której stoi kalendarz i tam zapisywane sa ważne sprawy terminowe np. jakies wizyty lekarskie, wywiadówki itp.
      Obok stoi kubek z długopisami, markerami do opisywania mrozonek. Oraz lezy bloczek z karteczkami, właśnie do zapisywania zakupów.
      A nie mozesz psać bezpośrednio na szkle? są takie pisaki do tablic zmywalnych. Z tym, że pisak tez powinien być gdzieś w poblizu, żeby wygodnie było. Ja mam taki pisak do opisywania słoików czy plastikowych pudełek, w których przechowuję produkty.
      • autumna Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 17:34
        > A nie mozesz psać bezpośrednio na szkle?

I zabrać szybę ze sobą do sklepu w charakterze listy zakupów? smile
        • kamunyak Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 18:09
          he he...
          Ja tak "po swoich" zwyczajach się zasugerowałam. Ja na takiej kartce pisze na bieżąco, często byle jak bo akurat wrzucam ostatnie opakowanie przyprawy, cukru czy coś, a drugą ręka na kartce od razu pisze, żeby nie zapomniec.
          A potem, jak robie liste zakupów to już piszę ją np. działami w sklepie, w którym robie zwykle zakupy, np. nabiał razem, mięso razem. Wtedy jest mi wygodniej bo nie musze kartką obracać w te i z powrotem.
          Niektórzy maja takie listy w swoich -fonach roznych wręcz, zauważyłam.
          Ja mam taki specjalny bloczek (pt. shopping, z Leclerca), który ma bardzo poręczny format, kartki wyrywane, w kratkę.
          Kuchenny bloczek jest zdecydowanie podręczny tylko.
          • kaga9 Re: Przyklejany notesik do kuchni 05.05.16, 19:08
            > A potem, jak robie liste zakupów to już piszę ją np. działami w sklepie, w któr
            > ym robie zwykle zakupy, np. nabiał razem, mięso razem. Wtedy jest mi wygodniej
            > bo nie musze kartką obracać w te i z powrotem.

Mam tak samo, dlatego napisałam powyżej o tej naklejce do pisania kredąwink Jakoś nie pomyślałam, że rozbijanie tego na kilka list nie jest takie oczywiste, jak mi w pierwszym odruchu przyszło do głowysmile
            Robiłam tak w czasach karteczkowych, robię i teraz - w aplikacji mam kilka osobnych list.
            • linn_linn Re: Przyklejany notesik do kuchni 06.05.16, 17:19
              Ja mam rozne listy wg miejsca zakupu: supermarket niedaleko domu, dyskont, bazar itd.
              • novinka1 Re: Przyklejany notesik do kuchni 07.05.16, 12:25
                Dzieki dziewczyny za podpowiedzi! Pomysł z taśmą dwustronną lub rzepami - do przemyślenia smile Nawet sie juz nie upieram przy kartce, ktora moglabym wziac do sklepu, bo tak czy owak, albo wbiję do lisotonica albo przepisze grupując.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka