maykaf 13.02.08, 13:09 Może macie jakiś pomysł na wykorzystanie resztek mydeł. Zawsze w mydelniczce zostaje nam resztka kostki mydła i nie wiem czy można ja jakos jeszcze wykorzystać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papryczka_ag Re: Resztki mydła 13.02.08, 13:32 Psychoanthea uszyła na nie specjalny woreczek... Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Resztki mydła 13.02.08, 13:34 Na mokro doklejam do kolejnej kostki. Zmydla się szybko. Odpowiedz Link
ana119 Re: Resztki mydła 13.02.08, 13:39 przestałam używać mydła w kostce na rzecz żelu. łatwiej się czyści umywalkę i mydelniczki nie trzeba szorować Odpowiedz Link
e-dziunia Re: Resztki mydła 13.02.08, 14:43 kiedyś gdzieś wyczytałam, że można dorzucać śmiało do prania Ale bezpośrednio do bębna lub najpierw rozpuścić w wodzie Odpowiedz Link
budzik11 Re: Resztki mydła 13.02.08, 14:49 Najlepiej używać mydła w płynie - nie ma resztek,jest higienicznie, nie trzeba szorować mydelniczki, nie robi się osad na umywalce i wannie A co do samych resztek - królowa angielska ma podobno jakąś maszynkę-praskę do takich rzeczy, to bardzo oszczędna osoba. Odpowiedz Link
irenazu Re: Resztki mydła 13.02.08, 20:35 Ja też doklejałam,a mąż skrupulatnie odskrobywał wszystko i złościł się na moją oszczędność.Dałam sobie spokój bo ja używam mydła w płynie a on ten swój plasterek wrzuca do kibelka i po prostu spłukuje. Odpowiedz Link
kotulek_ns Re: Resztki mydła 13.02.08, 20:40 Moja ciocia dawno temu wkładała takie resztki mydeł do siateczki po warzywach lub owocach. Teraz chyba jeszcze można kupic cytryny albo cebulę w takich siateczkach. Zawiązywała i służyło jej to np. do prania ręcznego. Odpowiedz Link
mala2408 Re: Resztki mydła 13.02.08, 21:21 Jak to do czego? Do moczenia nóg! Ewentualnie moje dzieci zużywają do zabawy w kąpieli... Odpowiedz Link
kamw1807 Re: Resztki mydła 14.02.08, 00:19 owszem.mozna albo dorzucic do pralki np.do bialych rzeczy. recznikow itp. albo zbierac w sloiku i dolewac troche goracej wody..super do mycia rak badz jakiegos prania Odpowiedz Link
prymulia Re: Resztki mydła 14.02.08, 10:48 Można takie resztki zbierać, następnie pokruszyć, rozpuścić podgrzewając w małej ilości wody z gliceryną i olejkiem zapachowym, a na koniec uformować własne mydełka. Odpowiedz Link
mala21wrzesnia Re: Resztki mydła 15.02.08, 12:20 Właśnie - produkcja własnego mydła - na prezent czy jako zapachowe go szafy z zimowymi ubraniami. Zużywam też do prania ręcznego lub moczenia stupiszonów Odpowiedz Link
joanna.ka Re: nie mam :) 14.02.08, 16:52 bo używam mydła w płynie - wygodne, estetyczne, higieniczne ... Odpowiedz Link
kasiak37 Re: Resztki mydła 15.02.08, 22:26 ja resztki mydel wkladam do plastikowego pudeleczka i mam jak znalazl gdy "robie" stopy Odpowiedz Link
ewajer Re: Resztki mydła 16.02.08, 12:11 kupuję w chemicznym taką kieszonkę z gąbki "chomika" i chowam do niego te skrawki. Potem jak coś zapieram mydłem to mam jak znalazł, jest wygodniejsze niż mydlenie gąbki. Odpowiedz Link
mrowka_r Re: Resztki mydła 16.02.08, 17:40 Ewajer -> dzięki za pomysł widziałam ostatnio w sklepie taką gąbeczkę z kieszonką i zastanawiałam się czy warto to kupić. Chyba kupię bo mój mąż uwielbia takie tradycyjne mydełka i zawsze mam pełno resztek mydła Odpowiedz Link
ewajer Re: Resztki mydła 16.02.08, 18:38 warto kupić "chomika". Tym bardziej że ostatnio kosztował mniej niż 1,5 zł. Odpowiedz Link
andjagoda Re: Resztki mydła 16.02.08, 20:03 Ja nie rozumiem - jak można nie umieć zużyć mydła do końca? W którym momencie stwierdzacie, że to już resztka? Jak jest takie malutkie to też można napienić nim ręce - oczywiście to trochę dłużej trwa. Pomysły z przyklejaniem do następnego mydła albo zbieraniem do woreczka wydają mi się dość obleśne Odpowiedz Link
hydepark1 Re: Resztki mydła nie lubię ale ... 17.02.08, 12:15 najprościej wziąć jasną skarpetkę przezroczystą obciąć nałożyć resztki mydełek i zawiązać z kokardką i pętelką tak aby to powiesić i myć ,myć i dokładać ....albo jak mydełka są pachnące np.Dave wrzucam do szuflad z bileizną ładnie pachnie i jesteś dobrą oszczędną żoną . Odpowiedz Link
ancza7 Re: Resztki mydła 18.02.08, 03:02 andjagoda napisała: >".....W którym momencie stwierdzacie, że to już resztka? ..... " Ja - w momencie, w którym resztka mydła wpada między druciki mydelniczki www.medor.com.pl/catalog/product_info.php/cPath/22_23/products_id/42 I też do domowego manicuru albo pedicuru stosuję Odpowiedz Link
andjagoda Re: Resztki mydła 18.02.08, 14:00 A no tak niektórzy używają mydelniczek Ja mam mydło podwieszane - na magnes, wygląda estetycznie i nie ma problemu z czyszczeniem mydelniczki i miejsca w którym ona stoi. Odpowiedz Link