mikita10 25.03.08, 12:23 Nigdy wcześniej nie pomyślałam, że ciasta można mrozić Pamiętam z wątku o mrożeniu, że sernik można, a biszkopt z tradycyjną masą i galaretką? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pestkaa2 Re: mrożenie ciast 25.03.08, 12:47 ja też nie pomyślałam o tym żeby ciasta mrozić,do czasu gdy poznałam jedną znajomą która mrozi.Częstuje mnie czasem takowym,jest okropne w smaku.Nie wiem cy tylko jej czy wszystkie.Z trudem zjadałam kawałek który mi nałożyła.Teraz się wykręcam. Odpowiedz Link
loola_kr Re: mrożenie ciast 25.03.08, 12:57 Nie wiem jak z galaretka ale moja kolezanka mrozi tort np czekoladowy (ciemny biszkopt) z masą czekoladową i bita śmietaną oraz tort rRfaello i mówi, że po rozmorżeniu pyszne... ja się nigdy nie odważyłam. Tylko ciasto na pierogi i tartę (surowe). Odpowiedz Link
kasiak37 Re: mrożenie ciast 25.03.08, 13:36 mroze ale tylko ciasta bez dodatkow w postaci kremow czy galaretek.Zreszta chleb tez mroze Odpowiedz Link
mary_lu Re: mrożenie ciast 25.03.08, 14:28 Mrożę ciasta, te z kremem też, z galaretką nie próbowałam, bo jakoś nigdy nie zostało takowe do zamrożenia. Moim zdaniem mrożone ciasta nie tracą smaku. Może ta znajoma trzyma w zamrażarce źle opakowane produkty? I np. ciasto obok kiełbasy? Ma kiepską temperaturę zamrażania? Ciasto przed zamrożeniem już było do niczego? Pracowałam kiedyś w bardzo_wielogwiazdkowym_hotelu, tam najsłynniejszy deser - tort z kremem, robiony był raz w tygodniu i większość była mrożona, później codziennie rozmrażano odpowiednią ilość. Rozmrożony był jeszcze smaczniejszy niż świeży (ale też już po odstaniu odpowiednio długo i "przegryzieniu się"). Kupuję też czasem mrożone ciasta w IKEA, bardzo je lubię. Odpowiedz Link
pestkaa2 Re: mrożenie ciast 25.03.08, 14:53 mary_lu napisała: > Mrożę ciasta, te z kremem też, z galaretką nie próbowałam, bo jakoś > nigdy nie zostało takowe do zamrożenia. > > Moim zdaniem mrożone ciasta nie tracą smaku. Może ta znajoma trzyma > w zamrażarce źle opakowane produkty? I np. ciasto obok kiełbasy? Ma > kiepską temperaturę zamrażania? Ciasto przed zamrożeniem już było do > niczego? > A wiesz,nie pomyślałam o tym,to by się zgadzało,że najpierw trzyma w lodówce,gdzie nasiąknie zapachami,może też potem mrozi źle opakowane. Jadłam u niej ze trzy razy,i za każdym razem tak.I nastawiłam się ujemnie do mrożenia ciast.Ale dzięki za wyjaśnienie > Pracowałam kiedyś w bardzo_wielogwiazdkowym_hotelu, tam > najsłynniejszy deser - tort z kremem, robiony był raz w tygodniu i > większość była mrożona, później codziennie rozmrażano odpowiednią > ilość. Rozmrożony był jeszcze smaczniejszy niż świeży (ale też już > po odstaniu odpowiednio długo i "przegryzieniu się"). > > Kupuję też czasem mrożone ciasta w IKEA, bardzo je lubię. Odpowiedz Link
laleczka7 Re: mrożenie ciast 31.03.08, 20:14 Witam! To moje początki na forum Z brutalnego doświadczeenia wiem, że mrozić można prawie wszystko, ale nie z pietruszką ! Mrożona pietruszka jest super, ale sprzedaje zapach. Wiosną miłam lody wiśniowo-pietruszkowe i inne cuda. Nie zostają mi ciasta, ale moja teściowa mrozi i są ok. Może poza pietruszką jeszcze coś daje taki efekt? Odpowiedz Link