lillam 12.04.08, 22:34 jak w temacie, czym można wyczyścić sztućce posrebrzane, aby nie zetrzeć warstwy srebra, najlepsze by były jakies domowe sposoby Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remontmam01 Re: czym wyczyścić posrebrzane sztućce? 13.04.08, 12:16 Mój ojciec czyści je pastą do zębów, ale nie ręczę za to, że nie ściera przy okazji srebrnej warstwy. Odpowiedz Link
turzyca "chemicznie" 13.04.08, 19:44 szklane lub ceramiczne (nie metalowe!) naczynie napelnic silnym roztworem soli, wlozyc sztucce i poprzekladac je folia aluminiowa. W wyniku reakcji chemicznych skladniki tworzace sniadz przechodza do wody i osadzaja sie na folii tworzac tam sole aluminium. Poniewaz przedmiotow nie pociera sie, nie istnieje ryzyko usuniecia posrebrzenia. Czasem trzeba nieco caloscia poruszac, ew. powtorzyc operacje. Odpowiedz Link
lillam up podbijam 15.04.08, 21:11 może jeszcze ktoś ma jakiś pomysł lub sprawdzony patent? Odpowiedz Link
a_gnieszka0 Re: up podbijam 16.04.08, 15:59 Mam taka ściereczkę ze sklepu z biżuterią do czyszczenia srebra sprawdzę czy czyści też sztućce i dam Ci znać Odpowiedz Link
a_gnieszka0 Re: up podbijam 16.04.08, 16:04 Sprawdziłam , czyści.Nazywa się to" ściereczka do czyszczenia biżuterii srebrnej specjalnie impregnowana" może uda Ci się gdzieś taką kupić Odpowiedz Link
setorika Re: up podbijam 16.04.08, 17:41 jest taka politura do metali SIDOL, można to kupić chyba na Allegro, ja kupowałam w Niemczech dla teściowej, jest zachwycona Odpowiedz Link