Dodaj do ulubionych

Co zrobic?

17.09.08, 18:09
Moze ktos madrzejszy znajdzie sie odemnie.
Ale od poczatku, mialam kotke w domu, niestety zmarlo sie biedaczce calkiem
niedawno. wiec w ramach rekompensaty dla corek wzielam kota od rodzicow. ma 5
lat wiec juz jest ulozonym i statecznym kocim mezczyzna. ale tak sie stalo jak
sie stalo i z jednego statecznego mezczyzny kociego mam 4 kocich mezczyzn.
Przybylo to wszystko w dosc krotkim czasie.
I teraz mam pytanie : co zrobic, zeby po kocich spacerach do kuwety w
mieszkaniu nie unosil sie "aromat" z kociego kibelka? a ma sie z czego unosic sad
Codzienna zmiana zwirku nie pomaga. Moze jakies cudowne magiczne sposoby
WDPD?? bylabym wdzieczna za kazda rade, ja , maz, dzieci i pies smile bo kotom to
chyba obojetne jaki aromacik sie ulatnia uncertain
Obserwuj wątek
    • olsza11 Re: Co zrobic? 17.09.08, 18:36
      Witam. Czy szanowni panowie są jajeczni? Z tego co mi wiadomo, mocz niekastrowanych kotów jest mocno woniejący. Na pewno kastracja towarzystwa pomoże. Mocz mojego bezjajecznego kota jest praktycznie bez zapachu. Co innego kupka - zdarza się, że i od jednego kota, tuż po zrobieniu śmierdzi. Co ciekawe od kotki rzadko, ale od kota, który jest po prostu większy, tak. Moim zdaniem dla czterech panów jedna kuweta może być niewystarczająca. Poza tym można kupić w każdym sklepie zoologicznym pochłaniacz zapachu. Nigdy tego nie stosowałam, ale podobno spełnia swoją rolę.
      Pozdrawiam
      • sadosia75 Re: Co zrobic? 17.09.08, 18:40
        Wykastrowani dzielnie przez weterynarza choc po kastracji byly w domu tzw ciche
        dni miedzy mna a kotami. kazdy kot ma swoja kuwete, posikiwania jeszcze nie sa
        uciazliwe, ale jak sobie pojda pokakac ( i co dziwne mniej wiecej w tym samym
        czasie ) to do lazienki trzeba drzwi zamykac.
        pochlaniacz kupilismy juz jakis czas temu przy pierwszym kotku, niestety nie
        podzialalo. widocznie mialam jakis trefny ten pochlaniacz.
        najgorsze jest to, ze kotow jest az czworka, a jak juz panowie postanowia sobie
        skorzystac z kuwety to na calego.
        Moze sa jakies magiczne zwirki i pochlaniacze z firm godnych polecenia, ktore
        choc odrobine ulza naszym "francuskim" nosom?
        • olsza11 Re: Co zrobic? 17.09.08, 19:19
          Przychodzi mi jeszcze do głowy zamknięta kuweta. Ponoć zapaszki nie wydostają się tak jak z otwartej.
          Przetestowałabym też inną karmę. Wiem na przykładzie mojego psa, że karma ma wpływ na zapaszki, jakimi nas czasem bombarduje.
    • jerrykot1 Re: Co zrobic? 17.09.08, 19:23
      no, faktycznie cztery kocury, nawet bezjajeczne, potrafią skutecznie
      na chwilę zaczadzićsmile))
      Radzilabym Ci sprobować ktoegoś z tych specyfikow:
      animalia.pl/sklep.php?kat=8&p=2
      To się posypuje po wierzchu żwirku, leciutko pachnie pudrem, a koce
      zpachy w dużej mierze elemunowane sąsmile
      Wyprobowalam na moim jednym, ale za to jakim!!!! O:
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1262333,2,67.html
      • jerrykot1 Re: Co zrobic? 17.09.08, 19:24
        "kocie zapachy" miało być ofkor-zbig_grinDD
    • wkretarka1234 Re: Co zrobic? 17.09.08, 19:29
      żwirek silikonowy ( wydaje sie drogi ale wychodzi taniej niż tradycyjny mocz
      włazi w te kulki z kupki można łatwo łopatką wywalać) jest rewelacyjny!!! i
      zamknięta duża kuweta , tak z drzwiczkami a na gorze ma miejsce na pochłaniacz
      zapachu.
      • olsza11 Re: Co zrobic? 17.09.08, 19:54
        Moje koty korzystały kiedyś z silikonowego hils'a. Wg. producenta miał wystarczać przy jednym kocie na miesiąc. Niestety, w praktyce po tygodniu (przy dwoch kotach) zapach amoniaku porażał z daleka. A koty odmawiały wchodzenia do zielonkawej (taki przybierał kolor) mazi. Nie polecam.
        • wkretarka1234 Re: Co zrobic? 17.09.08, 21:32
          hmm ja mam jedna dziewczuszke i tak 2-3 tyg nawet czasem jej starcza a jestem
          BARDZO wrażliwa na te kwestie...
    • kotka.szrotka Re: Co zrobic? 17.09.08, 20:33
      Mamy zwykły benek czy jakiś tescowy hilton. Nawet nie jest zapachowy. Gruby
      wymieszany z drobnym, ostatnio po prostu średni, jak się kupi smile Niczego nie
      wymieniam, tylko wieczorem wymjuję kuli siuśków bo się ładnie zbrylają i
      zasypane kupki. Nie śmierdzi. Jeżeli coś czuć to taki betonowy zapaszek ale
      minimalnie, to od tego betonopodobnego żwirku. Mam krytą kuwetę ale bez drzwiczek.
      • maria10344 Re: Co zrobic? 17.09.08, 21:45
        Moj śp kiciuś był straszny czyścioch. jak nasikał do kuwety,to więcej do niej
        nie dorobił i mimo 1 kota stały 2 kuwety..Często rano smacznie spałam a on hyc
        na poduszkę i drze jape.Musiałam wstać i sprzątnąć.Spróbuj częściej wybierać
        zbrylone siuśki.
    • jaagna Re: Co zrobic? 17.09.08, 21:57
      A może po prostu zmień im karmę.
      Kupa wink mojego kocura potwornie śmierdziała POTWORNIE po karmie Hill's, a już po innych nie mam problemów z fetorem, zwłaszcza że kot zasypuje swój "urobek". Czasem dopiero wyciagając kulki siuśków trafiam na jakąś zabłąkaną kupę - a wcale jej nie czuć. Mieszam mu karmy różnych firm, ale trzymam sie zasady, że muszą być z dużą zawartością mięsa, żadne tanie marketowe KitiKety (Acana, Oliver's, Orijen, Biomill). Niektóre karmy mają dodatki mające niwelować fetor, np. karma Oliver's.
      • jaagna Re: Co zrobic? 17.09.08, 21:58
        Pisząc o złych karmach miałam na myśli Whiskas. To straszne paskudztwo, które powoli wykańcza kota.
    • sadosia75 Re: Co zrobic? 17.09.08, 23:35
      Dzieki wielkie za rady smile Jutro zakupy nas czekaja smile nowe jedzonko,
      pochlaniacz, moze znajdziemy jakies daszki na kuwety ktore juz mamy no i zwirek smile
      jak nie pomoze to kazdej z osob, ktore poradzily pozycze moich 4 kochanych
      mezczyzn na dwa tygodnie big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka