nikt111 21.06.09, 14:33 jak w tytule. Synek pomalował ścianę w pokoju o kolorze niebiesko-żółtym i za chiny nie wiem czym to zmyć.Próbowałam zetrzeć gumką ale i tak zostają ślady a mycie gąbką powoduje zmywanie farby Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiateresa Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 21.06.09, 16:42 Ja poleciłabym Ci gąbkę,,magiczną''. Odpowiedz Link
agnie-cha36 Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 21.06.09, 16:45 czytałam na necie że majonezem posmarować ściane i kredka schodzi osobiście nie testowałam Odpowiedz Link
mamusia79 Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 21.06.09, 16:54 ścieram suchą ścierką. Odpowiedz Link
aga.r.72 Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 21.06.09, 20:28 w "Perfekcyjnej pani domu", czy którym tego typu programie ta perfekcyjna podgrzała ścianę suszarką do włosów, następnie przemyła oliwką dla dzieci. U niej zlazło cholerstwo, a ja jeszcze nie testowałam, bo młoda dopiero zaczyna się przemieszczać i przyjemności malowania fresków jeszcze nie dostąpiła Odpowiedz Link
gaja268 Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 22.06.09, 09:41 oliwki osobiście bym sie obawiała- nie chciałabym śladów kredek zamienić na tłusta plamę...We wspomnianym programie byłą wersja ze spryskaniem lakierem do włosów i później zetrzeć szmatką... Odpowiedz Link
janfachowy Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 25.06.09, 09:51 Witam, Jak czytam porad o smarowaniu ścian majonezem albo oliwka to mnie groza ogarnia... Idziemy do sklepu. Kupujemy środek do odtłuszczania ścian (np. MAALIPESU - jest to alkaliczny detergent do czyszczenia powierzchni ze śladami tłuszczu, oleju, wosku itp). Wycieramy kredki stosując go w postaci nierozcieńczonej. Jak to nie pomoże, to stosujemy benzynę lakierniczą. Jeśli mówiła Pani ze farba się starła to powierzchnie trzeba pomalować jeszcze raz. Malujemy ścianę warstwą rozcieńczonej farby w kolorze ściany, czekamy aż wyschnie, leciutko przecieramy papierem ściernym, zaczynamy malowanie farbą właściwą. Natomiast, jeśli chodzi o to co zrobić , żeby dziecko nie malowało fresków na ścianie, to niestety nie mam pojęcia. To jedno z tych kosmicznych praw, na które nic nie można poradzić. pozdrawiam, J.F Odpowiedz Link
czarna.ad Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 25.06.09, 10:09 Wypróbowałam, majonez świetnie działa ale trochę tłustej plamy zostaje, lakier do włosów też działa. Zostały mi tylko ślady długopisu, które nie schodzą. Odpowiedz Link
schiraz Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 25.06.09, 10:24 Ślady długopisu należy pokochać lub zamalować, ja właśnie odkryłam małego fioletowego ślimaka, namalowanego markerem na świeżo pomalowanej na żółto ścianie. Cóż, też chyba go pokocham, bo do następnego malowania kawał czasu, a za morderstwo na dziecięciu idzie się do więzienia. Swoją drogą ilość rzeczy z którymi przestałam walczyć, a zaczęłam się godzić diametralnie wzrosła od kiedy mam dzieci, jeszcze trochę a nic mnie nie ruszy. Odpowiedz Link
szarsz Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 25.06.09, 13:35 schiraz napisała: > Swoją drogą ilość rzeczy z którymi przestałam walczyć, a zaczęłam > się godzić diametralnie wzrosła od kiedy mam dzieci, jeszcze > trochę a nic mnie nie ruszy. Ja rezygnuję też z zakupu rzeczy, które mi się podobają na rzecz tych, które są tanie i nie żal wyrzucić, jak dzieć poniszczy. I tak, ostatnio wysmarował czerwoną kredką swoje (na szczęście) dość nowe dorosłe łóżko. Ale przewidująco kupiliśmy w IKEA piętrowe, więc druga część czeka spokojnie w piwincy Odpowiedz Link
gizmo292006 Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 25.06.09, 14:36 W jakimś programie o sprzątaniu czyścili ścianę z kredek świecowych zwykłą pastą do zębów (nie w źelu !) - a potem ścianę wycierali lekko wilgotną ściereczką. moźe pomoźe ??? Odpowiedz Link
gaja268 Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 26.06.09, 05:44 Zdecydowanie jak się ma dzieci trzeba wyleczyć się z nadmiaru perfekcjonizmu i przywiązania do rzeczy materialnych...A jak mi ostatnio remontujący klatkę schodową dziurę na wylot do pokoju chłopców zrobili, to nawet kolekcja ołówkiem rysowanych autek za łóżkiem nie zrobiła na mnie wrażenia... Odpowiedz Link
oregano1 Re: jak zmyć kredki świecowe ze ściany? 28.06.09, 01:58 polecam z "rossmana" białą taka śmieszną -gabko sciereczke-a najbardziej zakup tablicy z kreda do rysowania-działa już od 1,2 m- cy-tylko wymaga zaangażowania rodziców,aby pokazali co z tą kredą robic,tu przydaje się wierszyk,nawet dla tych manualnie sprawnych"inaczej"...kropka,kropka,kreska,kreska,fotografia twego pieska-brzdąc jest zachwycony-(obojętnie co przedstawia wykonany rysunek)-nie mam talentu plastycznego,ale sprawdzone,na swojej córce i teraz "bawię" sie w nianię i kazdy szkrabek to "kupuje! Odpowiedz Link
alabatros1 PILNE PYTANIE DO NIKT111 25.07.09, 16:16 Wiem że kiedyś wysyłała Pani innym forumowiczkom instrukcje montażu fotelika Renolux. Bardzo uprzejmie proszę o pomoc i wysłanie mi również takowej. W pierwszy fotelik Maciej już sie nie mieści a Renolux dostałam od znajomych i nie wiem jak go zamontopwać (znajomi na wczasach...) w poniedziałek wieczorem wyjeżdżam, proszę o pilny odzew. magdalenakorzekwa@vp.pl Odpowiedz Link