Dodaj do ulubionych

A to juz robi sie powaznie.

13.09.11, 14:13
Jak pisze "The Jerusalem Post" w artykule "New technology allows Turkey to attack Israeli targets"' ,tureckie specjalisci rozpracowali wlasny system rozpoznowania celi "swoj-cudzy" ,ktore nie pozwola zaatakowac "swoich".Standartowy system nie pozwala tureckim F-16 atakowac izraelskie samolotu,uwazajac ich za "przyjaciela". Jak wynika z artykula,tureckim inzeneram zajelo to dwa lata i te systemy juz sa w pewnie gotowe.
Ciekawo ,o co w tym wszystkim chodzi? Z kim Turcy szykuja sie do wojny,biorac pod uwage fakt,ze przeciwnik musi posiadac na uzbrojeniu samolotu z zamontowanymi systemami NATOwskiego rozpoznania "swoj-cudzy"?
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 14:25
      Ach Ty ohydny sowiecki prowokatorze, liczysz na konflikt Turcja-Izrael? A paszoł won.
      • igor_uk Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 14:31
        biedaczek,czy ty cos rozumiesz ?
        Co ,boisz sie ze twoja historyczna Ojczyzne Turcja zaatakuje?

Ciekawo,ja by w tym przypadku przeliczales by ofiary: na sztuki,czy na wage zywcem?
        • przyjacielameryki Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 14:39
          igor_uk napisał:

> biedaczek,czy ty cos rozumiesz ?
          > Co ,boisz sie ze twoja historyczna Ojczyzne Turcja zaatakuje?
          >
          > Ciekawo,ja by w tym przypadku przeliczales by ofiary: na sztuki,czy na wage zy
          > wcem?

Krętacz, Polska ma bardzo dobre stosunki i z Turcją i z Izraelem i nie życzymy sobie jakichś kolejnych prowokacji sowieckich skierowanych do naszych przyjaciół.
          • igor_uk Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 14:42
            spadaj propagandysta,takie teksty to ja pamjetam jeszcze z dawnich czasow,juz wtedy mnie od nich mdlolo.
            • igor_uk A w tym czasie. 13.09.11, 14:49
              Jak powiedzial Minister Spraw Wewnetrznych Turcji ,Turcja szykuje sie do przeprowadzenia operacji nazemnej w polnocnem Iraku ,przeciwko kurdyjskiej Partii Pracy.Jak wiadomo,od kilku dni Turcja przeprowadza bombardowania i ostrzal artyleryjski pozycji Kurdow w Iraku.
              Co jest grozne - Izrael wyrazil gotowosc pomoc Kurdam.
              • eva15 Czy w Izraelu politycy zwariowali? 13.09.11, 22:09
                igor_uk napisał:

> Co jest grozne - Izrael wyrazil gotowosc pomoc Kurdam.

Owszem, Izrael oficjalnie powiedział, że wesprze PKK. Pytanie, czy to jest mądre? Jeśli Izrael chce otwarcie niszczyć integralność państwa tureckiego, to jakie Turcy mieliby mieć jeszcze hamulce we wspieraniu Hamasu i wszystkiego, co zniszczy integralność państwa izraelskiego?

No i jeszcze to straszenie Izraela, że zrezygnuje on ze świętej, nienaruszalnej wyjątkowości swego holokaustu i uzna masowowy mord na Ormianach również za holokaus i zleci USA, by też to uczyniły.....
                • igor_uk Re: Czy w Izraelu politycy zwariowali? 13.09.11, 22:23
                  A nu widzisz Ewa,a co ja zawsze twierdze?Zydzi wcale nie sa madrze. Podejrzewam,ze ktos rozgrywa swoja partie,a te dupki sa tylko pionkami.
    • mlody747 Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 14:42
      Z powodu bliskiego glosowania w ONZ w sprawie Palestyny, omawiano na radio możliwość ataku Izoela na Turcję, ale obwinianie jej za atak. Tak dla odwrócenia uwagi świata. Wiec ciekawe jest, kto pisze o tych możliwościach Turcji, Iranie lub innych krajach? Każda prowokacja jest dobra dla nich.
      • igor_uk Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 14:51
        mlody,nu pisze o tym zydowska gazetka "The Jerusalem Post. "
        Sprawa Palestyny jest w tym wszystkim bardzo istotna,zeby nie powiedziec,ze kluczowa.Czego nie rozumie dupolizekamerykanski.
        • mlody747 Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 15:00
          W Polsce wiesz, są przysłowia, a Polacy nawet twierdza, ze są one mądrością narody(ja uważam odwrotnie). Takim jednym jest: "Kto jest pokorny(podlizuje się), to dwie matki zsie-ciągnie mleko". Chyba rozumiesz?
          • bywszy1 Re: A to juz robi sie powaznie.+ 13.09.11, 16:36
            no pewniw,ze rozumie+
            on trzy matki ssie-za paszport UE.
            • przyjacielameryki Re: A to juz robi sie powaznie.+ 13.09.11, 16:41
              bywszy1 napisał:

> no pewniw,ze rozumie+
              > on trzy matki ssie-za paszport UE.

To taki talib. Zwiał z Rosji bo tam nie da się żyć, korzysta z dobrodziejstw cywilizacyjnych ZACHODU i opluwa ten Zachód jednocześnie. Gdzie tacy się rodzą? To wyjątkowa podłość.

Albo po przeszkoleniu wyrafinowana gra. . . . . .! Chociaż być może nadaje z ambasady rosyjskiej w Warszawie.
            • mlody747 Re: A to juz robi sie powaznie.+ 13.09.11, 20:24
              System lubi takich i właśnie ten system wykorzystuje/nadużywa takich najbardziej. Przykładem mogą być żołnierze, którzy uwierzyli w propagandę, ze walczą za wolność kraju. Wałcza dla systemu prawie za darmo, a system wykorzystuje ich na maksa (np. testując nowe lekarstwa, każe się im używać radioaktywne materiały itd.. On nie zrozumie, ze obowiązkiem każdego uczciwego człowieka jest ujawnianie złych przestępczych praktyk itd. niezależnie kim są. System go kupił czyli jest ...................., ale jeszcze tego nie wie.
    • misterpee Re: Turcja z Grecja 13.09.11, 16:51
      Konflikt moze zaczac sie od Grecji. Grecja zwiazala sie obecnie z Izraelem , ktory zmusza grekow do antureckiej polityki na Cyprze. Na dodatek jest problem z Kurdami. Jak wiadomo Izrael wojuje zawsze przy pomocy proxi. Tak juz jest od czasow biblijnych. To rzymianie ukrzyzowali Chrystusa, ASmerykanie zniszczyli Irak, ale konsiracje prowadzili faryzeuszowie.
      Co do Przyjaciela am., tu nie ma co dyskutowac, kazdy zna tego wyrobnika.
      • igor_uk masz racje. 13.09.11, 17:38
        misterpee,masz racje,juz o tym wspomnialem ,nie proszony przez nikogo Izrael,juz zapowiedzial,ze bedzie wspierac Kurdow. To typowo dla tej narosowoscia,obserwujemy to i na forum,oni tu rowniez staraja sie caly czas napuszczac Polakow na Rosjan.
        Najlepszy przyklad-bywszy1,ktory nic innego nie robi.
        • walter622 Re: masz racje. 13.09.11, 19:33
          igor_uk napisał:

> juz zapowiedzial,ze bedzie wspierac Kurdow.
          Są ku temu obiektywne przyczyny. Przez terenu Kurdów tureckich przebiegają ropociągi i
          gazociągi, zaopatrujące głownie izraelską gospodarkę. Przy blokadzie energetycznej ze
          strony państw arabskich, lub blokadzie Kanału Sueskiego będzie to jedyny kierunek zaopatrzenia. No, a wiadomo, że rurociągi są wyjątkowo "delikatne" - Kurdowie tureccy trzy lata temu bardzo dobitnie to pokazali.
          Do tego dochodzi kwestia aspiracji Kurdów irackich - tam faktycznie już jest samodzielne i dość dobrze ( w odróżnieniu od reszty Iraku) funkcjonujące państwo, siedzące na solidnych złożach ropy , którą - na marginesie - wydobywają głównie rosyjskie firmy (sępa szlag trafi).

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
          • igor_uk Re: masz racje. 13.09.11, 19:58
            walter622 napisał: Przez terenu Kurdów tureckich przebiegają ropociągi i gazociągi, zaopatrujące głownie izraelską gospodarkę.

walter,mozesz to wyjasnic?Moim zdaniem,cos w twoim stwierdzeniu jest nie tak. Czy wiesz ,ze Izrael wiekszosc ropy (ponad 60%) kupuje w Rosji ,a do tego sporo z Egiptu ? Rosyjska ropa dostarcza sie tankowcami ,a dalej rurociagiem Tipline.
            • walter622 Re: masz racje. 13.09.11, 20:28
              Masz na priwie.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
    • zlotamajka Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 16:55
      Wczoraj Turcja wyslala 3 statki wojenne na wschodnia czesc morza Srodziemnego. No i Erdogan powiedzial ze akcja z flotyla w tamtym roku to byl "act of war".
      • igor_uk Pani kropka,czy inny cenzor. 13.09.11, 17:34
        Czemu wycinaja sie moi pytania dotyczace prowokacyjnej dzialalnosci dwoch forumowiczy,pochodzenia zydowskiego,co do proby zakrzyczec bardzo powazny temat,ktorym niewatpliwie jest rost napiecia miedzy dwoma Panstwami?
        Z kolei posty,dotyczace mojej skromnej osoby ,wisza na forum.Jak to jest -mozno polewac brudem Rosje i Rosjan?Ale nie wolno nawet slowem wspomnic o przewrotnej dzialalnosci forumowiczy okreslonej narodowosci?
        • zlotamajka Re: Pani kropka,czy inny cenzor. 13.09.11, 17:39
          Kropka zdaje sie kasuje posty dupolizow. I bardzo dobrze. Tych troli trzaby zablokowac. Tylko smieca.
          • igor_uk Re: Pani kropka,czy inny cenzor. 13.09.11, 17:43
            majka,zauwazylem to,ale dla czego wyciela dwa pytania,dotyczace wlasnie tych prowokatorow? Z kolei posty dotyczace mnie wisza.Czy to ,jaki ja posiadam paszport, ma wplyw na rozwoj sytuacji w tym bardzo goracym regionie?
            • bywszy1 Re: Pani kropka,czy inny cenzor.+ 13.09.11, 18:49
              paszport z pewnoscia ma.
              Tam adnotacja jest,napisana tajnym niewidzialnym atramentem.
              Zes ojczyzny sprzedal dla paszportu.
              I niema tobie wiary.
          • bywszy1 [...] 13.09.11, 18:22
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • igor_uk Re: Pani majka+ 13.09.11, 18:32
              — Скaжите, гocпoдин Рaбинoвич, вы yмеете игрaть нa cкрипке?
              — Вы знaете, 10 лет тoмy нaзaд y меня был дядя, кoтoрый был cтaрше меня нa 20 лет. Кaк-тo летoм oн oтпрaвилcя нa oтдых в гoрoд Житoмир, пocелилcя в oднoй из лyчших гocтиниц, прелеcтнo прoвoдил тaм время, имел бaccейн и cытный oбед, зa кoтoрым пoзнaкoмилcя c oднoй крacoткoй, кoтoрyю oн cтрacтнo пoлюбил и oт кoтoрoй пoдхвaтил гoнoрею. Тaк вoт, oнa yмелa игрaть нa cкрипке!
              • bywszy1 Re: widitie,majeczka+ 13.09.11, 18:47
                etot dupoliz ajgor mnie uze wtoruju niedielu skazki pro jewriejew rasskazywajet.
                Choczet Tysiaczu I Odnu Nocz´ pierieszczegolat´.
              • zlotamajka Re: Pani majka+ 13.09.11, 18:53
                dla wyjasnienia: dupoliz to amigo hamerykanski. I prosze o mnie po rosyjsku nie pisac.
                • bywszy1 Re: Pani majko+ 13.09.11, 19:07
                  pani niestety grubo sie myli.
                  Od samego poczatku ajgor odznaczal sie tym,ze d.... lizal panu aleksaszce vel mongol.
                  Chcial te cztery literki zamienic na pana vigila vel puls.
                  Ale cos im nie wyszlo.Chemia obopolna im sie nie zgrala.
                  Wiec przy aleksaszce pozostal.
                  Po rosyjsku dupoliz napisalem,bo ajgor czasami cyrylice uwielbia.
                  Ale juz do pani nie bede.
                  Wic prosze pamietac:
                  ajgor=dupoliz=kacap.
                  Z powazaniem
                  B1.
                  • igor_uk majak. 13.09.11, 19:24
                    Typowe zydowskie zachowanie demonstruje ten judek ,swego czasu on zwrocicl sie do mongola,jako Aleksaszka,czyli tak matka zwraca sie do swojego dziecka,jak ja wysmialem tego durnia,to on ni wiadomo czemu zaczal pisac ,ze to ja wlazil bez wazeliny w dupe do mongola.Wyjatkowa swinia z tego zydka.Wszystko przekreca,a do tego maci na forum,napuszczajac jednych na drugich.
                  • bywszy1 Re: zlota pani majeczko+ 13.09.11, 19:40
                    jak widzi pani,ten dupoliz chce zbic pania z pantalyku.
                    chce pania powiadomic PiotrI nazywal swgo wlasnego zlodzijaszka ksiecia Mienszykowa- Aleksaszka.
                    Szczegolnie jak wyjezdzali na dwory glow krolewskich na Zachodzie.
                    Aleksaszka mial te wlasciwosc,ze jak cos gdzies zle lezalo,to pochwili znajdowalo sie u Aleksaszki w kieszeni jego surtuka.
                    Piotr mial zwyczaj mawic do Aleksaszki:"Aleksaszka,trzymaj rece w kieszeni,bo ci nogi z dupy powyrywam".Na co Mienszkow sie zarzekal:"Min herc,jej Bogu nie bede".A kradll dalej.
                    No niech pani zlociutka sama powie,czy tak kochajaca mamusia zwraca sie sie do kochanego synka jak Min Herc do Aleksaszki.
                    Tyle z historii Rosji.
                    jezeli pani sobie zyczy-to moze pani znalezc potwierdzenie tego co napisalem u Aleksija Tolstogo.
                    • igor_uk [...] 13.09.11, 20:00
                      • bywszy1 Re: nu,powiedz+ 13.09.11, 20:16
                        jak matka kacapionka zwraca sie do synka kacapka.
                        • igor_uk Re: nu,powiedz+ 13.09.11, 20:25
                          spadaj zydku,co cie do tego?Czego swoimi brudnymi lapskami wlazisz do Rosjan? Malo maciliscie?Swolocz,jak by nie Rosjanie,to by sladu po tobie nie bylo.
    • dystans4 Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 18:19
      Możliwości się zwiększają (myślę, że Izrael może rozpoznawać samoloty tureckie jako obce), ale przemieni się to w wojnę, mocno wątpię. Może dojść do pojedynczych walk i konfrontacji, jaką widzieliśmy pomiędzy Rosją i Gruzją, zanim Gruzja zaatakowała Cchinwali. Konfrontacja może być rozgrywana przez Turcję dla powiększenia własnych, i pomniejszenia wpływów konkurentów w regionie (głównie irańskich).

Oba kraje są silne, ale nie na tyle, by pokonać ewentualnego przeciwnika. Turcja nie może dokonać inwazji, ani zniszczenia Izraela, bo ten ma broń jądrową. O tym, by Izrael miał dokonać inwazji na Turcję, nawet nie ma co myśleć. W to, by te państwa miały toczyć wojnę w innym miejscu, też trudno uwierzyć. Duże obustronne straty gwarantowane, polityczny zysk może mieć tylko Turcja i nie wiadomo, czy to się opłaci. Widziałem wiele opinii o tym, że jak tylko ruszy reaktor w Buszerze (czy zanim ruszy), nastąpi izraelski atak na Iran. Ale napięcie wzrośnie, to pewne. Politycznie Turcja odwraca się od Unii i aspiruje do pozycji leadera, to się jej opłaci.
      • igor_uk buldog. 13.09.11, 18:30
        Na bank nikt z oficjalnych czynnikow turekich nie ma zamiaru celowo doprowadzic do wojny,chodzi tylko o pokazanie wlasnemu spoleczenstwu,ze Turcja nie ugnie sie przed Izraelem i nie daruje to ,co stalo sie ze statkiem.Ale nie zapominaj,ze Turcja to muzulmanski kraj,swieckosc ktorego do tej pory strzeglo wojsko,ale ostatnio w Turcji bylo zrobiono bardzo duzo,zeby wplyw polityczny wojska zmniejszyl sie,a co za tym idzie,sprawy moga potoczyc sie w calkiem niekontrolowany sposob.Mozliwosc takiego rozwoju sytuacji oceniam na znikoma,ale calkowicie wykluczyc nie mozno .
        • bywszy1 Re: buldog.+ 13.09.11, 18:51
          ajgor:majka,wybacz,ale w sprawie sciagania wojsk mam calkiem inna informacje.I mam duzo medali!
          • igor_uk [...] 13.09.11, 19:26
        • walter622 Dwa w jednym 13.09.11, 19:14
          Właściwie odpowiedź na dwa posty - Twój i Dystansu .

igor_uk napisał:
          > chodzi tylko o pokazanie własnemu społeczeństwo,
          Nie chodzi o "własne" tj. tureckie społeczeństwo, lecz o wspólnotę sunnicką (szczególnie o
          szkołę Abu Hanify). Turcja od dłuższego czasu z coraz większym powodzeniem ubiega się
          o rolę lidera w świecie sunnickim - po zawirowaniach w Egipcie i Libii, oraz wyjątkowo wyważonej roli Turcji w tych wydarzeniach właściwie ich pozycji nikt już nie kwestionuje.
          Saudowie praktycznie już się nie liczą, szczególnie po ostatnich wydarzeniach - w Kairze
          demonstranci demolują ambasady Izraela i ... Arabii Saudyjskiej.

dystans4 napisał:
          > Konfrontacja może być rozgrywana przez Turcję dla powiększenia własnych, i
          > pomniejszenia wpływów konkurentów w regionie (głównie irańskich).

Co ciekawe, pomimo przemian w samej Turcji (odchodzenie od państwa "świeckiego") stosunki z Iranem są bardzo poprawne. Prawdopodobnie jednym z istotniejszych czynników, wpływających na ten stan rzeczy, jest kwestia kurdyjska, który w przypadku Iranu jest związany również z zagadnienie mniejszości turańskiej na terenie Iranu. Tak czy inaczej w
          ich wzajemnych stosunkach nie iskrzy.

> Politycznie Turcja odwraca się od Unii i aspiruje do pozycji leadera, to się jej opłaci.

Całkowita słuszność. Przy tym "podwójnego" lidera - w świecie sunnickiego Islamu oraz w przestrzeni Turanu.

Pozdr.

• mara571 co to jest przestrzen Turanu? 13.09.11, 19:30

• bywszy1 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 19:46
              to sie scytia nazywala.
              Dodaje egzotycznosci w korespondencji na forum.
              A inni prozaicznie wiaza z ludami tureckimi,czyli po rosyjsku "Tiurkami"
              • bywszy1 Re: to mialo byc tak+ 13.09.11, 19:47
                > to sie scytia nazywala.
                > Dodaje egzotycznosci w korespondencji na forum.
                > A inni prozaicznie wiaza z ludami tureckimi,czyli po rosyjsku Tiurkami
                • walter622 Re: to mialo byc tak+ 13.09.11, 19:59
                  Daleka przeszłość - mapka, w międzyczasie, solidnie się zmieniła.

**************************************************************
            • walter622 Re: co to jest przestrzen Turanu? 13.09.11, 19:50
              Bywszy zgaduje lecz nie trafia ( zrozumiałe - wiek).
              Słowo Turan pochodzi z j.pahlawi i oznacza wszystkie narody turskie (tak w zakresie
              etnicznym, jak również lingwistycznym).

• dystans4 Re: co to jest przestrzen Turanu? 13.09.11, 20:06
                To też historia.
                Sprawdziłem i odnoszę wrażenie, że Bywszy ma rację: en.wikipedia.org/wiki/Turan
                I również tak ujmują to Rosjanie.
                Pozdrowienia.
                • igor_uk Re: co to jest przestrzen Turanu? 13.09.11, 20:24
                  dystans,nie ma racji wikipedia,a co za tym idzie,a nie ty , a nie bywszy.

Poczytaj to:
                  Пcевдo-Тyрaн [Тyрaнцы не тюрки ]
                  • bywszy1 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 20:35
                    artykul w Wikipedii jest rosyjski.
                    to co podales tez rosyjskie.
                    Wynika z tego,ze Rosjanie klamia-dwie prawdy przeciwstawne byc nie moga.
                    A ja tylko powtarzam.
                    Przeciez dissiertaciju na etu tiemu ja nie pisal.
                    odno mogu skazat´:eto jeszczo odno dokazatielstwo,czto istoriki wrut.
                    No chuze,jesli russkije pierieczat odni drugomu.
                    • igor_uk Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 20:45
                      ale ,jak nic nie wiesz,a tylko korzystasz z wiki,to pokazujesz swoj poziom intelektualny.Zawsze miales mozliwosc siedziec cicho.
                      • bywszy1 Re:ajgorze,serden´ko+ 13.09.11, 20:49
                        nie pokazuj swego poziomu.
                        Bo ciebie,pajacu,zrozniczkuje.
                        • igor_uk Re:ajgorze,serden´ko+ 13.09.11, 20:56

bywszy,rozbawiles mnie swoja grozba.Zreszta po raz setny.
                          • bywszy1 Re:ajgorze,serden´ko+ 13.09.11, 21:02
                            czy ty musisz jak tenm dlugi piesek z krotkimi nozkami miedzy nogami sie krecic+
                            I w zadnicu czelowieka ukusit´?
                            Splyn´durniu.
                            Nie krec sie miedzy ludzmi.
                            A jak chcesz sie bawic,to poczekaj moze ci ktos kosc jakas rzuci.
                            Brys´!
                            • igor_uk Re:ajgorze,serden´ko+ 13.09.11, 21:20
                              durik1,czy nie zapomniales gdzie poletasz sie?
                  • buldog2 Re: co to jest przestrzen Turanu? 13.09.11, 21:30
                    No tak, zoroastrianie. Nie miałem racji.
                    Ale historyczne rozumienie przestrzeni Turanu traci sens przy stosowaniu go do teraźniejszości:

В течение первых 2-х третей I тыcячелетия дo н. э. caки cyщеcтвеннo рacширили aреaл cвoегo рaccеления. От Хaнгaйcких гoр (в Центрaльнoй Мoнгoлии) и дo Нижнегo Дyнaя ! Бoлее тoгo, oднa из caкcких (cкифcких) грyпп oкaзaлacь (в 4 в. дo н. э.) нa территoрии coвременнoй Венгрии.

Mało co te dawne ludy dziś łączy, raczej wszystko (także religia, a czy zoroastrianie to w ogóle dziś istnieją? - widać wpływy na obszarze Iranu i Iraku, może jeszcze gdzieś) dzieli i na pewno nie dadzą się połączyć, obojętne, pod zwierzchnictwem Iranu, czy Turcji. Na pewno Turcja nie może pretendować do przywództwa w tak rozumianej przestrzeni Turanu.

W tym sensie nie ma co tego terminu używać. A jeśli na inne rozumienie nie ma zgody, lepiej nie używać go w ogóle. Wróćmy lepiej do tematu.
                    • buldog2 Re: co to jest przestrzen Turanu? 13.09.11, 21:58
                      Zabyl dobawit': I wnow' xoxliaццkiй saйt !!!
                    • walter622 Re: co to jest przestrzen Turanu? 13.09.11, 22:44
                      buldog2 napisał:
                      > Na pewno Turcja nie może pretendować do przywództw a w tak rozumianej
                      > przestrzeni Turanu.

Przypuszczam, że jesteś w błędzie. Ich wpływy w przestrzeni Turanu są coraz silniejsze
                      i przez samych Turąńczyków nie kwestionowane.
                      Istotnym dla zrozumienia tych procesów jest właśnie nie rozumienie przeszłości historycznej
                      tego obszaru, postrzeganej z perspektywy Europy a także kwestia dość poważnej bariery językowej, nie wspominając o całej reszcie "drobiazgów", mających istotne znaczenie dla samoświadomości etnicznej "tożsamości" .
                      Próby "wciągnięcia" Turcji do UE miały na celu uniemożliwienie unieruchomienia tych procesów, z którymi już mamy obecnie do czynienia - konsolidacji tego obszaru.

• buldog2 Re: co to jest przestrzen Turanu? 13.09.11, 23:02
                        To zależy, jak będziemy definiować ten obszar. Jeśli historycznie, tak jak napisał Igor:

В течение первых 2-х третей I тыcячелетия дo н. э. caки cyщеcтвеннo рacширили aреaл cвoегo рaccеления. От Хaнгaйcких гoр (в Центрaльнoй Мoнгoлии) и дo Нижнегo Дyнaя ! Бoлее тoгo, oднa из caкcких (cкифcких) грyпп oкaзaлacь (в 4 в. дo н. э.) нa территoрии coвременнoй Венгрии.

sięga on od Centralnej Mongolii po Węgry. Mimo cały kryzys na przywództwo Węgrom Turcja nie może liczyć. Na obszarze Mongolii - również nie. Dość daleko w Azji Centralnej - tak. Ale to już obszar Turanu pojmowanego w zgodzie z inną definicją, zbieżną (jak mi się wydaje - nie sprawdzałem) z rozumieniem wiki i, w tym wątku, Bywszego.
                        Tylko czy dla omawianej sprawy te kwestie są najważniejsze.
                        Pozdrowienia.
                        • walter622 Re: co to jest przestrzen Turanu? 13.09.11, 23:21
                          Pierwszy dość istotny problem - trzeba odrzucić wszelkie kryteria "europejskiej perspektywy", które zniekształcają obraz.
                          Dość banalny przykład - w Polsce mówimy o "historii Polski" (czyli dość konkretnego miejsca), natomiast z tamtej perspektywy mówiono by o "historii Polaków" (czyli ludzi, przy tym nierzadko w oderwaniu od "miejsca").
                          Podobnie z kwestią "przywództwa" - tu bynajmniej nie chodzi o "dominację". Itd.
                          Co do Mongolii - to ta populacja jest poza Turanem, natomiast Ujghurzy - owszem, jak najbardziej ( "Błękitne Wilki").

www.youtube.com/watch?v=gx8xN_bbfLs
                          www.youtube.com/watch?v=VxHmeJSBP_0
                          Z Węgrami sporo kłopotów - teoretycznie oni są Turańczykami i sporo z nich się do tej tradycji przyznaje, podobnie rzecz się ma z Bułgarami.

Pozdr.

• bywszy1 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 20:23
                chcialem sie od ciebie dowiedziec,a ze wzgardliwie nie odpowiedziales-sam sobie to zrobilem.
                Ludy tureckie-po polsku,odpowiada rosyjskiej definicji Тюрcкие нaрoды.
                To jest w kazdej literaturze rosyjskiej.
                zwroc uwage turanski nawet nie istnieje w jezyku polskim.Moze gdzies indziej-nie spotkalem.A ciekawe.
                • walter622 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 20:35
                  bywszy1 napisał:

> chcialem sie od ciebie dowiedziec, a ze wzgardliwie nie odpowiedziales
                  Przecież Tobie kiedyś dałem link, do dość obszernej biblioteki i oddzielnie link do solidnej
                  na ten temat publikacji.
                  Odpowiedziałeś linkując dość zabawny tekst.
                  > Ludy tureckie-po polsku,odpowiada rosyjskiej definicji Тюрcкие нaрoды.

Na tym cały dowcip polega, że pojęcie "Turan" nie odpowiada pojęciu "ludów tureckich".

• igor_uk Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 20:46
                    walter,bywszy to czlowiek,ktory do wiedzy dorwal sie w ostatnich latach,a co za tym idzie,jego wiedza,to Wikipedii.Nie zwracaj uwage.
                    • bywszy1 Re:a jgorze,komentatorze kochany+ 13.09.11, 20:52
                      a moze on chce zwrocic uwage.
                      pajacu,ja z ciebie sopromat zrobie,jak sie nie uspokoisz,pridurku.
                      • igor_uk Re:a jgorze,komentatorze kochany+ 13.09.11, 20:57
                        bywszy,musisz uspokoic sie.Wez zurafen.
                        • bywszy1 Re:a jgorze,komentatorze kochany+ 13.09.11, 21:03
                          probowales ten zurafen?
                          I co,udalo sie gliste z kiszki sztolcowej wypedzic)
                  • bywszy1 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 20:53
                    Na tym cały dowcip polega, że pojęcie "Turan" nie odpowiada pojęciu "ludów tureckich".
                    No,to wyjasnij swoj punkt widzenia.
                    Czy ma ten duren ajgor za ciebie sie wypowiadac?
                    • igor_uk Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 20:59
                      bywszy,ten "duren" Ajgor,posiada tak duza wiedze,w porownaniu z twoja,ze wlasnie to cie caly czas i denerwuje.Bo widzisz sam,ze wyzej piet nie potrafisz siegnac.
                      • bywszy1 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 21:04
                        no to wsadz te wiedze aleksaszce w d.... jak nastepnym razem bedzieswz mu ja lizac.
                    • walter622 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 21:05
                      Widzisz, byłeś tym tematem zainteresowany, wiec wskazałem najlepsze (jak dotychczas)
                      na ten temat opracowanie. Rozumiem, że czytanie ca. 800 stron tekstu jest bardzo uciążliwym zajęciem. Chcesz więc skrótowca, lecz wybacz chyba czemuś takiemu nie podołam. Tak więc ponownie zachęcam do tamtej lektury, a nie pokładania nadziei w
                      wiedzy zaczerpniętej z wiki - wyjątkowo złudne przekonanie.

• bywszy1 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 21:16
                        Ja nie pokladam sprawe na tylko wiki.
                        Tam tez pisza ludzie,ktorzy cos znaja.
                        A jednak jedna sprawa jest pewna-niem dwoch prawd.A oni klamia,z wiadomych ylko dla powodow.
                        Am jednak jest to ciekawe.
                        Gumilow tez tomy pisal.A teraz na nim psy wieszaja.
                        • walter622 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 13.09.11, 22:02
                          bywszy1 napisał:
                          >A oni klamia,z wiadomych ylko dla powodow.

Nie byłbym tak stanowczy w ocenach - jedni kłamią, inni się mylą,
                          jeszcze inni opierają się na niepełnych danych.

> Gumilow tez tomy pisal.A teraz na nim psy wieszaja.

Powracamy do Gumielova. No cóż kiedyś też byłem nim zafascynowany i jestem
                          wdzięczny, że swoimi pracami przybliżył problematykę. lecz czasy się zmieniają
                          i trzeba dostrzegać wiele słabości w jego opracowaniach ( koszmarem są dogmatycy
                          - cała ta rzesza "gumielowszczyzny"). Lecz faktycznie dokonał kilka ciekawych odkryć,
                          dzięki którym z pewnością pozostanie - dla mnie osobiście zagadnienia "klimatyczne"
                          robią duże wrażenie. To jego spostrzeżenie nikt nie podważa.
                          Natomiast czytając Poczekajewa muszę jemu przyznać rację a nie Gumielovi.

• bywszy1 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 14.09.11, 09:11
                            przeciez napisalem,ze z wiadomych powodow,tzn:
                            z premedytacji,niewiedzy itp.

Gumilow byl i moim "idolem".

A jak zauwazyles,czasy sie zmieniaja.
                            Wiec i zamowienie spoleczne na historie tez.
                            No,to co to za historia?
                            • walter622 Re: co to jest przestrzen Turanu?+ 14.09.11, 11:19
                              bywszy1 napisał:

> Gumilow byl i moim "idolem".

Nie zapominajmy, że swoimi pracami obalił autorytet poprzedniego "guru", jakim był do niego
                              Grekov. Co ciekawe w Polsce do tej pory bazują na koncepcjach Grekova.
                              Tak czy inaczej, Gumilov w pewnym sensie zwrócił uwagę na duży obszar kompletnie dziewiczy w zakresie badań historycznych. Zrozumiałe, że jego opracowania miały charakter
                              szkicowy, nie dopracowany i w związku z tym sporo z jego tez nie wytrzymało zderzenia z materiałem faktograficznym.
                              Inną wyjątkowo ciekawą osobą był J. Rerych, którego czterotomowe opracowanie historii
                              Azji Środkowej dopiero teraz wydano (na dodatek w bardzo małym nakładzie i koszmarnie drogo) - zaskakująco dobrze wytrzymało próbę czasu (pisał to jakieś 70 lat temu), przy tym świetnie napisane. Tak więc pozyskałem nowego "idola".
                              www.ozon.ru/context/detail/id/2187884/
                              > Wiec i zamowienie spoleczne na historie tez.

Pozostając przy historii koczowników - jeżeli interesuje Ciebie zagadnienie zmian
                              w postrzeganiu historii tej przestrzeni i czynników powodujących te zmiany to
                              polecam na ten temat świetne opracowanie Zajceva (w tomie "Między Moskwą i Istambułem") - odnośnie relacji rosyjsko-tatarskich.
                              Podobne opracowania możesz odnaleźć również w ostatniej zbiorówce "Historia Azji Centralnej" i w "Azja Środkowa w składzie Rosyjskiego Imperium" - odnośnie zmian koncepcji "orientalnych", kwestii "europejsko-centryzmu" i ambicji w zakresie
                              "podmiotowości" .

> No,to co to za historia?
                              Zwątpienie ?
                          • bywszy1 Re: kto zwyciezy?ktora koncepcja+ 14.09.11, 11:25
                            w tej akademickiej dyskusji.
                            I na czyje zamowienie?:
                            Стoрoнники «тюркcкoй кoнцепции» идентифицирyют Центрaльнyю Азию c мифo-эпичеcким тoпoнимoм Тyрaн и, иcхoдя из фoнетичеcкoй близocти этничеcкoгo («тyрк» — тюрoк, тyрoк) и геoгрaфичеcкoгo (Тyрaн) oбoзнaчений, лoкaлизyют oднy из прaрoдин тюркoв в Центрaльнoй Азии. Эти мифoлoгичеcкие предcтaвления нacтoлькo ycтoйчивы в тюркcкoй cреде oт Алтaя дo Средиземнoгo мoря, чтo дaже coвременнoе инфoрмaциoннoе aгентcтвo Азербaйджaнa, тюркoязычнoй реcпyблики, рacпoлoженнoй нa Кaвкaзе, именyетcя «Тyрaн» [4
                            • walter622 Re: kto zwyciezy?ktora koncepcja+ 14.09.11, 12:03
                              bywszy1 napisał:
                              > w tej akademickiej dyskusji.
                              Nie traktowałbym tego w kategoriach meczu piłkarskiego, gdzie ktoś wygrywa, a inny ponosi porażkę. Każda koncepcja jest ciekawa i warta przeanalizowania. Przy tym koniecznym jest
                              świadomość istnienia "ideologicznych" aspektów - niestety "historię" wkręcono do różnych rozgrywek. Tak więc czasem te koncepcje rodzą się również na konkretne "ideologiczne" zamówienie. W tym zakresie sporo produkują ostatnio makulatury kazańscy "akademicy".

Z ciekawostek - również azerskie linie lotnicze zwą się "Turan", podobnie jak jeden z największych banków komercyjnych Kazakhstanu - odwołań do tej nazwy na tamtym
                              obszarze można wskazać wyjątkowo wiele.

• bywszy1 Re: ktokazda koncepcja jest ciekawa+ 14.09.11, 12:37
                                bajki z tysiaca i jednej nocy tez.
                                A co do analizowania?To na jakiej podstawie?
                                Teraz juz historie "Solidarnosci" sie przeinacza.Chociaz odbywala sie na naszych oczach.
                                Nie mowie juz o "bylismy,jestesmy,........"
                                Jezeli jest dwoch historykow.
                                A kazdy z nich ma swoja koncepcje:
                                To albo jeden pisze prawde,a drugi klamie
                                Obydwoje klamia
                                Obydwoje nie moga miec racji.
                                Obydwoje nie te literature czytali
                                Obydwoje nieucy.
                                Wiecej propozycji kazdy moze sam ustalac.
                                A najbardziej smieszne:
                                w czasach RWPG istnial rurociag.
                                W ktora strone strumien plynal?:
                                Jedni twierdza:"W ta".
                                Tamci tez twierdza "W ta".
                                Tylko ta i ta - kirunki przeciwbiezne.
                                • walter622 Re: ktokazda koncepcja jest ciekawa+ 14.09.11, 13:33
                                  Niestety nie istnieją wzorce z Sevres, na podstawie których można określić kto ma rację, a
                                  kto kłamie. Jest to niekończące się układanie puzzli i tak na prawdę nie wiadomo jaki obraz się ukarze - w tym jest urok tego zajęcia.
                                  Jeżeli koncepcje są logiczne, nie są sprzeczne z materiałem faktograficznym i nie są szkodliwe (np. posiadające czytelny rasistowski kontekst) to nie widzę powodu by nie były
                                  w obrocie.

Pojawia się przy tym wiele nowych aspektów, dotychczas pomijanych i nie dostrzeganych.
                                  Np. wyjątkowo ciekawe badania w zakresie historii lingwistyki, bardzo ciekawe badania w zakresie analizy składu lodowców ( umożliwiające zrozumienie procesów przemian klimatycznych i tym samym zrozumienie procesów migracyjnych). Oraz zabawa z
                                  "syndromem motyla". Ostatnio wiele pokłada się nadziei w zakresie badań DNA.
                                  Tak więc jest sporo jeszcze do zrobienia. Jak wspomniałem, te puzzle jeszcze nie są
                                  poukładane.

• bywszy1 Re: ktokazda koncepcja jest ciekawa+ 14.09.11, 14:05
                                    Piszesz,ze to zabawa.
                                    Ale czesto ona bywa krwawa.

A pozatym DNA.Nie znam sie na tym.Ale wmowiono mnie,ze to jest najbardziej "twarda" i "prawdziwa" sztuka.
                                    Wiec jednej niedzieli na jej podstawie sie trabi w mediach,ze spolkowalismy z Neandertalczykami,a w drugiej udowadnia sie naodwrot.

A co do koncepcji logicznych?-nie zaleza one od wychowania,nauczycieli i tp.
                                    Polubilem historyka ukrainskiego,mlodszego ode mnie,pokolenia.
                                    Jaroslaw Hrycak sie nazywa.Ksiazka nazywa sie "Ukraina",powstala na podstawie rozmow z Iza Chruslinska.Wydana w Polsce.Napisana ciekawie.Czyta sie,rzeczywiscie z przejciem.Wlasnie,przejeciem.Ale czytalem z dystansem-bo historia.
                                    Ale jednym mnie wzial.I to jest nie zaprzeczalna prawda:
                                    Na swiecie jest wiele znanych ukrainskich historykow.
                                    Tutaj mowa o ukrainskich,a nie innych piszacych o Ukrainie.
                                    Sa profesorami historii w Ukrainie i na swiecie-Kanada,USA i td.
                                    Wielu z nich nalezalo do roznych szkol historii albo posiadaja wlasne.
                                    Maja zbiezne albo rozne poglady na te same sprawy.
                                    Ale reprezentuja rozne szkoly.
                                    A drugie.Twierdzi,ze historie pisze sie na zamowienie spoleczne.
                                    Zreszta i tyu zaznaczyles,ze czasy sie zmieniaja,i taki np.Gumilow robi sie niemodny.
                                    A co sie zmienilo?Nowe wykopaliska.Nowa faktografia?Czy wladza sie zmienila.I to co bylo "tabu" przestalo nim byc?
                                    Krotka Historia WKP(b) ciagle sie zmieniala.I nigdy nie zostala ukonczona.

С 1938 пo 1953 гoд «Крaткий кyрc» издaвaлcя 301 рaз в кoличеcтве 42 816 тыc. экземплярoв нa 67 языкaх. Пocле cмерти И. В. Стaлинa книгa былa перерaбoтaнa и издaвaлacь пoд нaзвaнием «Крaткий кyрc иcтoрии КПСС».

[i][u]I zwroc uwage,ze nawet ten sam temat w wykonaniu polskim i russkim roznia sie od siebie.[/[/u]i]
                                    • walter622 Re: ktokazda koncepcja jest ciekawa+ 14.09.11, 14:50
                                      bywszy1 napisał:

> Piszesz,ze to zabawa.

Bynajmniej nie "zabawa" - być może źle się wyraziłem. Po prostu wyjątkowo pasjonujące zajęcie, wymagające zachowania pewnego dystansu.

> Ale czesto ona bywa krwawa.
                                      Znam kilku historyków, których za ich prace rozstrzelano, lecz nie znam przypadku by historycy siebie nawzajem zabijali z powodu różnicy zdań. Wręcz przeciwnie - wyjątkowo sympatyczna atmosfera - zaskakiwanie jakimiś koncepcjami i próbami "przekabacenia" na swoją stronę - to jest bardo miłe.

> A pozatym DNA.
                                      Na samą myśl cierpnie skóra. Przyznam się, że kompletnie tego nie pojmuję. Inna sprawa,
                                      że to wszystko jest jeszcze w powijakach (więcej reklamy niż faktycznie ustaleń).

> Zreszta i tyu zaznaczyles,ze czasy sie zmieniaja,i taki np.Gumilow robi sie nie
                                      > modny.
                                      Dla osób traktujących jego prace powierzchownie - niemodny, natomiast dla "tkwiących w temacie" istnieje świadomość bardzo poważnych wewnętrznych sprzeczności. Przy tym Guumilov sporo znanych faktów albo pomijał, albo starał się na siłę "naciągać".

> A co sie zmienilo?Nowe wykopaliska.Nowa faktografia?Czy wladza sie zmienila.

Wszystko razem. W Azji Środkowej jest obecnie niesamowita ilość stanowisk archeologicznych. Np. w Karakorum i Otarze - właściwie każdy sezon archeologiczny
                                      przynosi sporo ciekawych odkryć. Przy tym te odkrycia umożliwiają zrozumienie roli Nestorianów na tym terenie - w tym kontekście chociażby zrozumienie prób stworzenia aliansu chrześcijańskiej Europy z Hulagu oraz podstaw mitu o "chrześcijańskim królestwie"
                                      (masz na jego temat publikację również Gumilova).
                                      W te prace władze nowo powstałych państw ( i nie tylko - bardzo aktywni w tych pracach
                                      są np. Japończycy, jest też kilka polskich stanowisk) ładują solidne pieniądze ( kwestia
                                      historycznego "zakotwiczenia").
                                      Jest również sporo odkryć w archiwach - dopiero niedawno zaczęto kompleksowe badania dokumentów, zgromadzonych w archiwum Topkapi. Bardzo żmudna robota, bowiem
                                      w tym archiwum nie ma praktycznie ewidencji, przy tym każdy dokument trzeba tłumaczyć.
                                      Wymaga to sporej ilości czasu i środków.

> I to co bylo "tabu" przestalo nim byc?
                                      Chyba tylko w przestrzeni medialnej. Przy tym, rzecz jasna, wypowiadam się o "koczownikach".

• igor_uk Re: Dwa w jednym 13.09.11, 19:42
            walter, to tylko detali i watpie,zeby Rzadu tureckiemu zalezalo w tej chwile koncentrowac sie na podziale muzulman.Raczej beda probowac konsolidowac wszystkich , przed wspolnym wrogiem.Co dotyczy liderstwa wsrod sunnitow,to chyba nie musza ubiegac sie o to,poniewaz nigdy nie bylo kwestiowano,S.A. nigdy nie liczyla sie w Swiecie arabskim,jednie tylko Mekka jakas wage nadaje. Kluczem beda stosunki z szyickim Iranem ,czy potrafia zapomniec o roznicach dzielacych ich?
            • walter622 Re: Dwa w jednym 13.09.11, 19:46
              igor_uk napisał:

> zalezalo w tej chwile koncentrowac sie na podziale muzulman.
              Igor, sprawdź, gdzie dominują sunnici szkoły Abu Hanify (będziesz kompletnie zaskoczony).

>czy potrafia zapomniec o roznicach dzielacych ich?
              Owszem, właśnie o tym piszę. Podziały miedzy sunnitami i szyitami są w przestrzeni arabskiej.
              Natomiast na osi Ankara - Teheran w tej płaszczyźnie nie ma konfliktów.

• igor_uk Re: Dwa w jednym 13.09.11, 20:02

• igor_uk Re: Dwa w jednym 13.09.11, 20:06
                  walter,nie moge byc zaskoczonym ,o ile cie chodzi o Kazan.
            • dystans4 Re: Dwa w jednym 13.09.11, 20:00
              Moim zdaniem, kwestia kurdyjska ich łączy, ale to wszystko. I jeśli jedno państwo zacznie się stawać leaderem, drugie zrobi absolutnie wszystko, żeby to się nie spełniło. A że te państwa graniczą ze sobą, mogą zrobić wiele. Izrael mogą nienawidzić jedni i drudzy (w siłę nienawiści tureckiej wątpię), ale w porównaniu z walką o przywództwo to tylko element większej gry. Iranowi Izrael jest wręcz nie do zastąpienia na potrzeby wewnętrzne, ale istniejący, nie zepchnięty do morza. Potrzebna figura wroga - bez niej z kim prowadzić dżihad?
          • dystans4 Re: Dwa w jednym 13.09.11, 19:52
            W kwestii kurdyjskiej oba państwa są zgodne. Ale na obszarze wokół Izraela konkurują, a kto wygra tam, stanie się mocniejszy w całym świecie muzułmańskim, może nie tylko sunnickim. Bo jak pozyskają Hezbollah, to może i szyici ich będą szanować.
            • bywszy1 Re: co to byly za czasy+ 13.09.11, 20:26
              kurdowie byli sultanami turcji.
              A moze znowu beda?
              • walter622 Re: co to byly za czasy+ 13.09.11, 20:37
                bywszy1 napisał:

> kurdowie byli sultanami turcji.

A Kipczacy i Czerkiesi rządzili w Egipcie.

• bywszy1 Re: co to byly za czasy+ 13.09.11, 21:12
                  i Mamelucy tez.
                  Chociaz sie uczylem,ze mamelukami byli Gruzinscy niewolnicy.Min. z czasow Saakadze.Albo nawet przed nim w partyzance antyiranskiej
                  • walter622 Re: co to byly za czasy+ 13.09.11, 21:28
                    Owszem, Kipczacy i Czerkiesi byli Mamelukami.
                    Nie wiem zbyt wiele o Gruzinach w szeregach Mameluków, choć tego nie wykluczam.
                    Najbardziej w tym ciekawe jest, że niewolników dostarczano głównie z portów Krymu
                    i w tym procederze pośredniczyli Włosi ( faktorie genueńskie).

• eva15 Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 13.09.11, 22:35
                      walter622 napisał:

> Najbardziej w tym ciekawe jest, że niewolników dostarczano głównie z portów Kry
                      > mu i w tym procederze pośredniczyli Włosi ( faktorie genueńskie).

No, Włochami można ich chyba nazwać tylko umownie... Chrześcijaństwo ZABRANIAŁO handlu niewolnikami, inna rzecz, że nie zabraniało ich kupna. Ale samym handlem zajmowali się inni "Włosi". Podobnie było w USA parę wieków później i stąd trwająca po dziś dzień głęboka nienawiść Murzynów do dawnych niechrześcijańskich handlarzy .
                      • walter622 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 13.09.11, 22:56
                        eva15 napisała:
                        > No, Włochami można ich chyba nazwać tylko umownie... Chrześcijaństwo ZABRANIAŁO
                        > handlu niewolnikami,

Nie wnikałem aż tak głęboko. Być może to co było zabronione w Rzymie wcale nie było zakazane na peryferiach ówczesnego świata. A z drugiej strony kto by się afiszował tym, że kupował od muzułmańskich koczowników wziętych w jasyr chrześcijan by ich następnie sprzedać innym muzułmanom ?
                        Na wschodnim wybrzeżu Morza Czarnego - w tureckich faktoriach - handlowano niewolnikami
                        ca. do lat 30 XIX w. Zachowały się nawet w tym zakresie bardzo wiele ciekawych dokumentów.
                        Inna rzecz, że całkiem niedawno w Groznym były 4 rynki, na których handlowano niewolnikami - największy z nich był w bezpośrednim pobliżu pałacu prezydenckiego.

• eva15 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 13.09.11, 23:41
                          walter622 napisał:

> Nie wnikałem aż tak głęboko.

A warto wniknąć, można się przy tym zdrowo zdziwić.

> Być może to co było zabronione w Rzymie wcale nie było zakazane na peryferiach ówczesnego świata.

Tu nie chodzi o Rzym jako taki, lecz o chrześcijaństwo - to ono zabrabiało handlu niewolnikami, a jak wiadomo chrześcijaństwo rozprzestrzeniło się nieco dalej poza Rzym.

>A z drugiej strony kto by się a fiszował tym, że kupował od muzułmańskich koczowników >wziętych w jasyr chrześci jan by ich następnie sprzedać innym muzułmanom ?

NO WŁASNIE. Możeszesz sobie wyobrazić, że w czasach gdy religia chrześcijańska panowała nad państwem można byłoby taki deal robić? Podział był prosty - ochrzczony czyli chrześcijanin był CZŁOWIEKIEM, a nie jakimś poddanym/niewolnikiem. W tamtych czasach podział wyznaniowy był tak silny jak po dziś dzień w Izraelu.

> Na wschodnim wybrzeżu Morza Czarnego - w tureckich faktoriach - handlowano niew
                          > olnikami ca. do lat 30 XIX w. Zachowały się nawet w tym zakresie bardzo wiele ciekawych
                          > dokumentów.

Zapewne i w tureckich faktorach (pomyśl przy okazji , skąd wzięło się pojęcie - "faktor") handlowano niewolnikami. Pytaniem jest, kto był handlarzem?
                          • walter622 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 14.09.11, 00:00
                            eva15 napisała:
                            > A warto wniknąć, można się przy tym zdrowo zdziwić.

Jest pewien problem z narodowością tych "Włochów". W literaturze brak jest wzmianek
                            co do konkretnej ich narodowości - dla wszystkich przybyszy z Zachodu mieli jedną nazwę.
                            (podobnie jak z "Niemcami").

> Tu nie chodzi o Rzym jako taki, lecz o chrześcijaństwo - to ono zabrabiało handlu
                            > niewolnikami,

Przypuszczam że było bardziej banalnie - jak był przedni towar, na dodatek po przystępnej cenie to nie stwarzano sobie dodatkowych problemów.

> NO WŁASNIE. Mojżesz sobie wyobrazić, że w czasach gdy religia chrześcijańska
                            > panowała nad państwem można byłoby taki deal robić

Czemu by nie - historia zna wiele znacznie bardziej zaskakujące przypadki. Chociażby
                            chrześcijańscy najemnicy w armii Złotej Ordy - bynajmniej nie z Rusi tylko z zachodniej Europy.

> Pytaniem jest, kto był handlarzem?
                            Mam inne problemy - chociażby taki ( no, tego akurat nie kupiłem i wielce teraz żałuję) - dwujęzyczny sapar z gerejowską Tamgą :

allegro.pl/genua-sapry-2-jezyczne-1421-1435-rzadkie-i1805063357.html
                            • eva15 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 14.09.11, 00:09
                              walter622 napisał:
                              > Czemu by nie - historia zna wiele znacznie bardziej zaskakujące przypadki. Chociażby
                              > chrześcijańscy najemnicy w armii Złotej Ordy - bynajmniej nie z Rusi tylko z zachodniej Europy.

No fajnie, zgoda, ale co to ma wspólnego z niewolnictwem/handlem niewolnikami?

>> Pytaniem jest, kto był handlarzem?
                              > Mam inne problemy

Ty zapewne masz inne, ale ci, którzy byli przehandlowani jako niewolnicy, dobrze wiedzą, przynajmniej ci w USA, kto się tym zajmował i jakoś w 1. rzędzie chrześcijan się w tej kwestii nie czepiają.
                              • walter622 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 14.09.11, 00:20
                                eva15 napisała:
                                > No fajnie, zgoda, ale co to ma wspólnego z niewolnictwem/handlem niewolnikami?

Po prostu tego nie wykluczam. Handel niewolnikami był jedną z najważniejszych pozycji
                                dochodów. Był zbyt, w innym miejscu był popyt.

> Ty zapewne masz inne,
                                Dlatego "siedzę" w historii stepu. Tu można znaleźć znacznie ciekawsze problemy - jest
                                taki jeden etnonim, który od roku nie daje spokoju.
                                Nic nie napisałaś o monetce - a to jest dopiero COŚ - przez miesiąc miałbym z tym przednie zajęcie.

• eva15 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 14.09.11, 00:40
                                  Owszem popyt był i to chrześcijański. Ale mówimy o podaży, o handlu produktem, na który był popyt, który zresztą można było stworzyć i stymulować. Tak wele się w tym zakresie do dnia dziejszego nie zmieniło, jeśliby się sprawom dogłębnie przyjrzeć .

> Nic nie napisałaś o monetce
                                  ???
                                  • walter622 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 14.09.11, 00:49
                                    eva15 napisała:

> > Nic nie napisałaś o monetce
                                    > ???

Jest wspaniała !!! Na dodatek faktycznie dość rzadka.
                                    Z jednej strony tytulatura po łacinie ( chrześcijańskiego władcy), a z drugiej strony
                                    po arabsku (władcy z rody Gireyów). A my tu dyskutujemy o jakiś niewolnikach.

Przyznam się, że moja żona też w tym kompletnie nic nie rozumie.

• pimpus18 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 14.09.11, 00:33
                                Hauptsache Arbeit!

Sozial ist, was Arbeit schafft!

• eva15 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 14.09.11, 00:42
                                  Was meinst Du, was denk Werner drueber?
                                  • eva15 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 14.09.11, 00:42
                                    sorry.
                                    denkt
                                  • pimpus18 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników 14.09.11, 00:48
                                    eva15 napisała:

> Was meinst Du, was denk Werner drueber?

Warum fragst Du mich nicht, was denkt der Gerhard darüber, oder ob er sich vielleicht jetzt schämt?

Aber er schämt sich nicht.
                                    Deswegen hast Du doch mich nicht danach gefragt, gelt? Du bist dafür viel zu schlau.
                      • bywszy1 Re: Ech ci "Włosi" jako handlarze niewolników+ 14.09.11, 11:04
                        Masz racje.
                        Wlosi-rasa umowna.
                        W zwiazku z kryzysem,polityk z polnocy Wloch oswiadczyl:
                        "Wlochy,to jest pojecie geograficzne.Nie ma takiej nacj"
                        I to jest prawda,nawet w przeszlosci.
                        Genuja,Wenecja,krolestwo Sardynii i inne nigdy wloskimi nie byly.
                        Z tego mozna wyciagnac wniosek,ze chrzescianie wloscy w niczym udzialu nie brali-bo nie istnieli.
              • buldog2 Re: co to byly za czasy+ 13.09.11, 21:44
                Czuję się, i jestem, ignorantem w kwestii historii ludów Azji, szczególnie koczowniczych. Ciągle mi się to miesza.
                Ale czy Kurdowie mogą stać się władcami Turcji. Powiedzmy, Turcy przekupują kurdyjską starszyznę (ciekawe, jak?) i jednoczą ziemie zamieszkane przez Kurdów (czyli jeszcze irackie i irańskie). Pomysł dość fantastyczny, ale o ile przyłączenie ziem na terenie Iraku jest do pomyślenia, nie mogę wyobrazić sobie zgody Iranu na taki pomysł. Ale może to połączenie można byłoby postawić jako cel na przyszłość. Może mogłoby się to nawet udać. Tylko nie bardzo chce mi się uwierzyć, że Turcy za możliwość poszerzenia terytorium państwa oddaliby najwyższy urząd w nim Kurdom (nawe gdyby to był sułtanat konstytucyjny). I ten brak zgody Iranu, w którego pozycję uderzyłoby mocno.
                Pozwolę sobie jeszcze zauważyć, że, podobnie jak Pakistan, Turcja poszerza współpracę z Chinami.
                Pozdrowienia.
                • walter622 Re: co to byly za czasy+ 13.09.11, 22:10
                  buldog2 napisał:
                  > Czuję się, i jestem, ignorantem w kwestii historii ludów Azji, szczególnie kocz
                  > owniczych. Ciągle mi się to miesza.

Fascynujący i wyjątkowo ciekawy temat - wart poznania. Ten świat naprawdę wciąga.
                  Taki na przykład Chanat Kazański lub Astrachański - w Polsce historia kompletnie nie
                  znana.

> Tylko nie bardzo chce mi się uwierzyć, że Turcy za możliwość poszerzenia terytorium państwa

Postaraj się zdobyć mapę etnosów zamieszkujących Azję zachodnią . Jak zobaczysz tą mieszankę ludów to zrozumiesz, że "wycięcie" z tego "państw narodowych" jest kompletnie pozbawione sensu - przy nich problemy Jugosławii to dziecinny żart. Chyba nawet z tego zdawano sobie podświadomie sprawę, tak więc kwestia narodowości nie była zasadniczą
                  przy obsadzaniu stanowisk w tych państwach.

• igor_uk walter. 13.09.11, 22:34
                    Mialem cos dostac na prywate,ale tam pusto,jak u amigo amerykanskiego w glowie.
                    • walter622 Re: walter. 13.09.11, 22:46
                      Wysłane - 20.28
                      Powtórzyłem.

• igor_uk Re: walter. 13.09.11, 22:58
                        Dostalem,dzieki.Odpowiedzialem.
                        • walter622 Re: walter. 13.09.11, 23:03
                          Dzięki - odpisałem.

• szatek100 Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 20:22
      Ale o co biega? Tureckie F-16 posiadają po prostu system identyfikacji "swój-obcy" - obowiązkowy układ dla wszystkich systemów NATO. W Polsce też produkujemy tego typu urządzenia - choć mniej zaawansowane i dedykowane raczej dla samolotów transportowych.
      • igor_uk Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 20:55
        szatek100 ,to w cale nie jest tak prosto,ze tureckie F-16 posiadaja te systemy .Te systemy,w sumie dosc proste urzadzenia,ale maja bardzo skomplikowany program i kody chroniacy go. Urzadzenie caly czas emituje sygnal"swoj" i odbiera z innych samolotow podobny sygnal.To nie jest tylko informowanie pilota,ze cel jest "swoj",to jednoczesnie blokuje caly system kierowania ogniem,zeby uniemozliwic atak po swoim objektam. A to juz nie jest tak proste.
        Kiedys z podobnym system spotkali sie Czeczeny ,kupiw gdzies partie rakiet przeciwlotniczych "Igla".Jak okazalo sie,tymi rakietami nie bylo szans wycelowac i dac start rakiecie,poniewaz wlasnie byli w nich zamontowany system,odbierajacy sygnal "swoj",pomimo wysilkow,Czeczeni musieli te rakiety wykorzystac w innych celach.
        • buldog2 Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 21:53
          Trochę inaczej. To co niewykonalne dla Czeczenów, nie sprawia trudności fachowcom.
          Blokadę można realizować na prostych bramkach logicznych, co innego sprawia więcej trudności. W ogóle, Turcy starają się wyjść spod amerykańskiej kurateli i to jeden z przykładów działań. Kłopot w tym, że Amerykanie zaimplementowali w elektronice, oprogramowaniu samolotu zabezpieczenia znane tylko sobie samym. I wątpię, by Turcy wszystkie je wykryli i ominęli. Ciekawe, jak.
          • igor_uk Re: A to juz robi sie powaznie. 13.09.11, 22:28
            buldog,oczewiscie,ze Panstwo Turcja uparaala sie z ta problema,ale zajelo to 2 lata.Bo sporo zmian trzeba dokonac i w oprogramowaniu samolota ,zeby wspolpracowal z tymi urzadzeniami.A watpie,zeby Amerykanie w tym Turkam pomogli.
          • igor_uk buldog. 13.09.11, 22:37
            Czy dostales to,o co prosiles?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka