Dodaj do ulubionych

Dzis Poznan byl juz zdobyty.

15.02.14, 11:26
Wlasnie zblizaja sie dni rocznicowe, wiec pare slow na temat mojego drugiego, czy juz raczej trzeciego hajmatu....
Malo kto wie, ze Poznan zostal potwornie zniszczony w trakcie szturmu Armii Czerwonej, cos okolo 60% budynkow uleglo czesciowemu zniszczeniu.
Rozmiar zniszczen bliski Wroclawiowi.

Jesli ktos chce, moze Czujkowa oskarzac o dewastacyjny, frontalny atak z marszu, ale ja nie bede.
Byla wojna i trudno takie decyzje kwestionowac, nawet gdy podobno mialy charakter propagandowy - zdobycie starego "slowianskiego" miasta na rocznice Armii Czerwonej.

Gdzies tak od polowy lutego opierala sie jedynie Cytadela i tu doszlo do najbardziej kwestionowanego zdarzenia:
szturmu paru tysiecy polskich "ochotnikow" cywilnych, zwerbowanych przez sowietow.
Dosc bezprecedensowe, bo Polakow sowieci raczej rozbrajali po przejsciu frontu:)
Tu bylo odwrotnie - uzbroili cywilow i pognali do szturmu.
Na szczeblu lokalnym po dzis dzien zdania sa podzielone - "dobrowolcy", czy z sowieckiego"poboru" ?

Jako Poznaniak z Zoliborza nie bede ocenial, ale dosc unikalny wypadek.
I prosze sie nie czepiac, jesli cos pokrecilem.
Obserwuj wątek
    • borrka Gwalty zbiorowe. 15.02.14, 11:54
      Jak zwykle, pojawia sie problem gwaltow na Polkach, popelnianych przez bojcow Armii Czerwonej.
      Paradoksalnie, gwalty na Niemkach sa perfekcyjnie udokumentowane i nie budza watpliwosci historykow.
      Te w odniesieniu do Polek staly sie jakby wstydliwa tajemnica.

<Zemsta na wrogu była więc z pewnością jednym z motywów, a - niejako przy okazji - ofiarami stawały się także mieszkanki miast sojusznika. Przykładem może być Poznań, z którego w lutym 1945 r. Niemcy uczynili twierdzę. Przez jakiś czas front przebiegał przez gęsto zamieszkane dzielnice. Radzieccy żołnierze odreagowywali wojenny stres, napadając na kobiety. Juliusz Bardach, później znany historyk państwa i prawa, wówczas kapitan Wojska Polskiego, raportował: "Bardzo powszechne są również [poza kradzieżami - red.] wypadki gwałtu dokonywane na Polkach - nieraz w obecności rodziców czy męża. Najczęściej jednak wojskowi, przeważnie młodzi oficerowie, uprowadzają kobiety do siebie (nieraz pod pozorem, że potrzebne są do pomocy przy opatrywaniu rannych) i tam je zniewalają".>
      polska.newsweek.pl/1945-rok-kobiet-upodlonych,16649,1,1.html
      • mlody776 Re: Gwalty zbiorowe. 16.02.14, 03:10
        Przez wiele lat jak może obecnie Poznań był uważany za niemiecki, przez cala resztę Polski. Z Rosjanami było podobnie (może się nasłuchali tych innych Polaków?). Rosjanie mieli obiecane, ze będą mogli robić cokolwiek ale na ludności niemieckiej. Jednak Rosjan będąc jeszcze w Polsce, z chwila ich wskazania/zgłoszenia przez Polaków, dokonanego przestępstwa na ludności Polskiej, byli rozstrzeliwani na miejscu, bez sadu.

Jak już jesteś teraz Poznaniakiem, to zapytam czy już na zamku jest odbudowana wieża zniszczona w czasie działań wojennych? Nie odbudowywano jej przez lata, bo nie zachowały się żadne jej zdjęcia lub plany budowy czy rysunki.
        • borrka Poznan niemiecki? 16.02.14, 09:45
          W najmniejszym stopniu, chyba, ze tak, jak Krakow austriacki:)

Natomiast bojcy Armii Czerwonej mogli tak uwazac - w czasie okupacji Wielkopolska byla germanizowana w galopujacym trybie, a Polacy deportowani do GG.
          Na Zoliborz - serio!
    • bywszy1 Re: zapytam+ 16.02.14, 04:59

Dzis Poznan byl juz zdobyty.
      borrka 15.02.14, 11:26 Odpowiedz
      Jesli ktos chce, moze Czujkowa oskarzac o dewastacyjny, frontalny atak z marszu, ale ja nie bede.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Czy moze tu chodzi o Czujkowa,ktoremy Stalingrad rozwalali?
      • borrka Ten sam Czujkow:) 16.02.14, 09:37

• j-k podlug mojej wiedzy, nikt Polakow nie poganial 16.02.14, 05:59
      mieli juz dosc okupacji niemieckiej
      ale rownie podobnie mieli dosc panoszenia sie Russkich.
      wiedzieli juz, jak "maladcy" panoszyli sie w we wschodniej Polsce.

z militarnego punktu widzenia atak polskich ochotnikow byl watpliwy...
      jednak byla tez i tradycja Powstania Wielkopolskiego.

jako byly Poznaniak powinienes to chyba wiedziec ?

pl.wikipedia.org/wiki/Fort_Winiary#Fort_w_okresie_II_wojny_.C5.9BwiatowejJ.K.
      byly Plocczanin z Muranowa :)
      • borrka Nie jestem Poznaniakiem... 16.02.14, 09:41
        Mimo silnych zwiazkow.
        Ale Poznan lubie i rozumiem.
        Tyle ze historie Cytadeli Poznanskiej przeslonila mi Warszawska - o tej wiem WSZYSKO.
    • strondzo Re: Dzis Poznan byl juz zdobyty. 16.02.14, 11:04
      ukraincu borka bedziecie sie domagac przyłączenia Krakowa I Przemysla do ukrainy ?
      zajmij się majdanem !
      • bywszy1 Re:?+ 16.02.14, 11:09

skad wniosek o przylaczeniu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka