Dodaj do ulubionych

Solidarnośc europejska.

13.03.14, 11:03
O tej solidarności mówili jednym głosem A.Merkel i D. Tusk na wspólnej konferencji prasowej. Potwierdzili wspólne, identyczne stanowisko wobec rosyjskiej agresji i zapowiedzieli dalsze konkretne działania, min. w sprawie pogłębienia wspólnej europejskiej polityki energetycznej.To jest sprawa zasadnicza i to jest olbrzymia siła Europy - jeden głos w sprawie konfliktu na Ukrainie, wobec agresji Rosji i bezpardonowego łamania przez nią umów i traktatów międzynarodowych.
Teraz widać również świetnie, jak ważną sprawą jest pogłębiona integracja europejska, jak bezczelnie Moskwa grała dotychczas na pewnych różnicach w politykach różnych państw europejskich, jak bardzo starała się skłócić te państwa, uzależnić(Schroeder, Nord Stream, Opal, różne ceny gazu . . . . .itd. ). Tylko głęboka integracja UE ze wspólną walutą, może raz na zawsze uwolnić się od intryg tego chuligana. Również tu na FŚ jest grupa atakująca zaciekle europejską integrację i solidarność a tak się składa, że rozbicie takiej integracji jest w interesie Rosji. Nie trudno sobie wyobrazić np. powołanie jednej europejskiej korporacji która w imieniu całej UE będzie kupowała gaz od Rosji, będzie negocjowała jedną cenę i potem rozdzielała ten gaz poszczególnym państwom. To tylko jeden przykład. Nie realny? Nie wiadomo, na pewno trzeba to przeanalizować. I tak stopniowo ze wszystkim.

Ciekawe co mają w obecnej sytuacji przeciwnicy ścisłej integracji europejskiej.

Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: analizuj,analizuj.. 13.03.14, 11:33
      ..wazeliniarzu bandytow za Oceanu, do rozdzielania proponuje Komitet Centralny lub plenum calego kolchozu.
      • przyjacielameryki Re: analizuj,analizuj.. 13.03.14, 12:01
        szwampuch58 napisał:

> ..wazeliniarzu bandytow za Oceanu, do rozdzielania proponuje Komitet Centralny
        > lub plenum calego kolchozu.

Spad kremlowski palancie.
        • szwampuch58 Re: Takie wyniki analizy? 13.03.14, 12:13
          tja,amerykanski slugusie "kto nie z bandytami za Oceanu ten z Kremla"....hehehe, za duzo chlorowanych kurczakow z McDonaldsa wcinasz,bidulo
      • pijatyka No, prawdziwa solidarność europejska nie zawsze... 30.12.14, 14:55
        ...musi być przyjemna dla bezkrytycznych przyjaciół Ameryki... ;->

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/476839,europoslowie-biora-sie-do-dzielenia-google-a.html
    • wojciech.2349 Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 11:38
      Napaść na Gruzję uszła Moskalom na sucho.
      Wygląda na to, że tym razem tak nie będzie.
      Właśnie obserwuję giełdę moskiewską i kurs rubla.

Nadal jest ucieczka i kapitału z giełdy,
      i ludzi od rubla.
    • joanna51 Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 11:52
      Osobiscie jestem przeciwniczka "scislej integracji europejskiej" jak ja nazywasz, choc w Twoim wpisie wiele odpowiedzi a raczej podsumowanie ocen zaistnialych stosunkow.
      Wg mnie relacje Niemiec i Rosji powinny byc wylacznie politycznie poprawne. W ostatniej dekacie Niemcy wlozyli sporo w integracje z Rosja- dla Rosji jedynie byl cenny rurociag wymierzony wg Tuska w panstwa nadbaltyckie. Wszelkie proby uznania Rosji za partnera byly odrzucane. Dlaczego? Dlatego, ze Rosja niezachwianie wierzy w swoja mocarstwowosc i wyjatkowosc, kazdego politycznego oponenta zamknie za kratkami lub zaanektuje w calosci (Gruzja), medialnie wetknie wladsna propagande do kazdej mysiej dziury. Rosja nie moze pogodzic sie z faktem, ze Niemcy po II WS wciaz nie leza w gruzach i nie pozwola sobie na jalowe dyrygowanie Europa o jakim Rosji sie marzy. Nawet teraz putinowskie proby napedzania Europy odbywaja sie na jowym biegu. Putin uznaje wylacznie argument sily, tylko taki rozumie i tylko tami operuje, choc widac, ze od dawna goni w pietke. Niemcy Rosji nie potrzebuja, 20% poboru energii moga uzyskac gdzie indziej, poza tym EU spichlerz ma wypelniony po brzegi, wiec ropy nie zabraknie na najblizsze lata. Niemcy sa tez liderem w produkcji energii odnawialnej, dlatego sukcesywnie odbywa sie przestawianie na drugim torze zrodel atomowych na zielone. Podsumowujac- Niemcy sa od Rosji calkowicie niezalezne. Poza tym Niemcy sa jednym z najwiekszych eksporterow na swiecie: maszyny, przemysl budowlany, samochody etc. Rosja w przeciwiniestwie do Niemcow moze zaoferowac jedynie zloza naturalne znajdujace sie na jej terenie. Inaczej mowiac (co bylo juz wielokrotnie podkreslane) sama Rosja jest calkowicie uazlezniona od danych jej przez matke nature zloz. Jesli Rosje pozbawiono by owych zasobow Rosja bedzie miala do zaoferowania jedynie prozna mocarstwowosc, Natasze obwieszone zlotem i marzace o willach w Monte Carlo oraz obraze na caly swiat za to, ze wspanialej Rosji a zwlaszcza jej literatury nikt nie docenia. Oczywiscie literature Rosji, jak i jej muzyke (np. Czajkowski) doceniaja wszyscy, ale Czajkowski zyl kiedy? Nawet Jerofiejew sie odcina, choc z drugiej strony na kazdym kroku tupta przy Rosji negujac z jednej strony jej watpliwa potege, by potem gdzie inddziej ja znow podkreslac w obawie przed odrzuceniem, ktorego Rosja nigdy nie uczyni. Sila Rosji lezy dzis wylacznie w zasobach, ktore jej dano pod nos, o ktore nawet nalezycie sie nie troszczy (brak konserwacji). Przychody Rosji to wplywy wlasnie z przesylu energotwroczej ropy i gazu lezacych w jej granicach. Najwyzszy czas aby Putin zrozumial swoje polozenie i swoja wlasna zaleznosc od powyzszych zrodel, bo gdyby czysto hipotetycznie zakrecic mu kurek zostalby mu wylacznie sznur i absolutne poczucie niemocy. Moze i EU jest reliktem, ociekazalym tworem integrujacym na sile roznego rodzaju nierobow i pasozytow, ale Unia wciaz podejmuje wysilek, by rozwiazywac spory bezkonfliktowo. Rosja byla, jest i bedzie dla mnie wylacznie molochem pasozytujacym na wszystkim, na czym sie da. Rosja jest destrukcyjna i czasy wlasnej swietnosci ma juz niestety za soba. Ale kto wie, moze jeszcze kiedys odrodzi sie Rosja, do ktorej warto bedzie pojechac na plemieni i wodke Gorbaczow? Byc moze? Nie wiem.
      Pewnie juz nie za mojego zycia.
      Joanna
      • przyjacielameryki Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 12:25
        joanna51 napisała:

> Osobiscie jestem przeciwniczka "scislej integracji europejskiej" jak ja nazywas
        > z, choc w Twoim wpisie wiele odpowiedzi a raczej podsumowanie ocen zaistnialych
        > stosunkow.
        > Wg mnie relacje Niemiec i Rosji powinny byc wylacznie politycznie poprawne.

Rzeczowo opisałaś te prawdziwe stosunki niemiecko-rosyjskie. Kłopot polega na tym, że Rosja putinowska nigdy nie będzie solidnym i wiarygodnym partnerem. Rosja od zawsze atakowała swoich sąsiadów, zniewalała ich, okupowała, eksploatowała, czyniła ich zależnymi od siebie wasalów co obecnie pokazują wydarzenia na Ukrainie. Rosja nigdy nie rozumiała partnerstwa, obopólnych korzyści,poszanowania prawa, w szczególności wobec mniejszych i słabszych sąsiadów. Posługiwała się i cały czas posługuje zakłamaną propagandą, prowokacjami, kłamstwami które dla rządzących Rosją są normalną formą "porozumiewania " się ze światem. A to wszystko po to, żeby narzucać innym swój obraz świata swoje wartości. Wiemy doskonale co to takiego.
        Tylko zjednoczona, zintegrowana Europa może skutecznie przeciwstawić się takiej agresywnej, imperialnej Rosji. Niemcy również w pojedynkę nic nie zyskają, o innych państwach nawet nie wspominam. W Europie luznych państw Rosja będzie rozgrywać swoją wypróbowaną partię wiązania się z jednymi przeciwko drugim, skłócania, destabilizowania. Jednym słowem taka sytuacja może zawrócić nas wszystkich do początku XX w. i kolejnej wojny w Europie. A Rosja tylko na to czeka.
        • der-chef Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 12:47
          1. firmy energetyczne w Europie są prywatne i rząd może im naskoczyć skąd mają kupować ropę i gaz
          2. chcąc prowadzić wojnę gospodarczą z Rosją trzeba by stworzyć jeden kraj europejski a przemysł energetyczny i bankowość znacjonalizować oraz stworzyć jedną wielką armię

Pomyśl, czy jest to możliwe.
          • przyjacielameryki Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 12:57
            der-chef napisała:

> 1. firmy energetyczne w Europie są prywatne i rząd może im naskoczyć skąd mają
            > kupować ropę i gaz
            > 2. chcąc prowadzić wojnę gospodarczą z Rosją trzeba by stworzyć jeden kraj euro
            > pejski a przemysł energetyczny i bankowość znacjonalizować oraz stworzyć jedną
            > wielką armię
            >
            > Pomyśl, czy jest to możliwe.

Oczywiście że jest możliwe. Właśnie jak powstaną Zjednoczone Stany Europy z jedną walutą a wszystko zmierza w tym kierunku czego ja jestem wielkim entuzjastą.

• der-chef Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 13:08
              przyjacielameryki napisał:

> der-chef napisała:
              >
              > > 1. firmy energetyczne w Europie są prywatne i rząd może im naskoczyć skąd
              > mają
              > > kupować ropę i gaz
              > > 2. chcąc prowadzić wojnę gospodarczą z Rosją trzeba by stworzyć jeden kra
              > j euro
              > > pejski a przemysł energetyczny i bankowość znacjonalizować oraz stworzyć
              > jedną
              > > wielką armię
              > >
              > > Pomyśl, czy jest to możliwe.
              >
              > Oczywiście że jest możliwe. Właśnie jak powstaną Zjednoczone Stany Europy z jed
              > ną walutą a wszystko zmierza w tym kierunku czego ja jestem wielkim entuzjastą.
              >
              >
              Ty jesteś entuzjastą a ja realistą. Taki numer nie przejdzie bo była by to prosta droga do socjalizmu (którego jestem zwolennikiem ale nie entuzjastą). Gospodarka kapitalistyczna najlepiej zarabia na wojnach i marnotrawstwie. Bez marnotrawstwa kapitalizm nie istnieje. Obecnie mamy nadprodukcję wszystkiego ale nie ma kto kupować bo jest bezrobocie i zbyt niskie zarobki więc należy zorganizować jakiś konflikt a zapasy magazynowe sprzedadzą się na pniu.
              • szwampuch58 Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 13:19
                To nie jest entuzjasta to idiota-utopista .
            • 1borgia Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 22:49
              strzalka.

borgia
      • polski_francuz Dobry esej 13.03.14, 19:35
        Brawo Joanno.

PF
        • patz.in.palatz Owszem - ale warto... 09.04.15, 16:18

...dzielić na akapity :-)
    • br0f Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 13:24
      najlepszym rozwiazaniem byloby wszczepienie kazdemu chamowi w mozdzek chipa. wtedy cham bylby zdalnie sterowanym robotem
    • szwampuch58 Re: Solidarnośc europejska. 13.03.14, 19:31
      wrescie jakies " pozytywa" z tej solidarności europejskiej
      pej.cz/SZORT-Unia-Europejska-przeciwko-dzieleniu-sie-danymi-z-USA-a6936
      • wojciech.2349 OECD zawiesza rozmowy o członkostwie z Rosją 13.03.14, 19:35
        Rada Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) zawiesza rozmowy z Rosją w sprawie jej członkostwa w Organizacji. Dziś decyzja ta została przekazana władzom rosyjskim. Jednocześnie Rada OECD zadeklarowała potrzebę wzmocnienia współpracy z Ukrainą, szczególnie że Ukraina zgłosiła ponownie w zeszłym tygodniu wniosek o znalezienie się w kręgu tej elitarnej organizacji. Rosja zabiegała o członkostwo w OECD od 7 lat.

finanse.wp.pl/kat,1033801,title,OECD-zawiesza-rozmowy-o-czlonkostwie-z-Rosja,wid,16470081,wiadomosc.html
    • pijatyka Re: Solidarnośc europejska. 21.12.14, 15:00
      ...zachowana, sankcje utrzymane - chociaż kacapia wyłazi ze skóry ;->
      • karbat Re: Solidarnośc europejska. 30.12.14, 15:04
        no ... dzisjaj przeprowadzone referendun w Anglii, i ...
        nie ma tego kraju w Unii Eurpejskiej . Gdyz, wiekszosc
        obywateli tego kraju powiedzialaby, zegnaj Unio europejska .

to tyle na temat tej solidarnosci .

wiele osob nie zdaje sobie sprawy z tendencji
        odsrodkowych w Unii Europejskiej , ich problem .
        • j-k Nie bredz... 30.12.14, 15:15
          Jest Anglia i jest "Kontynent"

i ta solidarnosc europejska (kontynentalna)
          od Lizbony - po Tallin (Estonia)
          zaistniala.

Anglia jest tu zagadka
          - ale przyklad Irlandii i Szkocji pokazuje...
          - ze w koncu i oni maja dylematy.
          USA, czy Unia ?
          • karbat Re: i kto tu bredzi , bredziaku .. 30.12.14, 16:48
            temat ; europejska solidarnosc , ja napisalem o
            wyjsciu Anglii z UE , przeczytaj moj wpis .

a masz ponizej -> z obrazkami

www.spiegel.de/politik/ausland/eu-mehrheit-der-briten-wuerde-fuer-austritt-stimmen-a-1009743.html
            co ci sie nie zgadza ,

ja pisze o Unii - Anglikach , ty pier.olisz od rzeczy o soldarnosci kontynentalnej
            co to za kategoria polityczna ta twoja ... solidarnosc kontynentalna ,
            gdzie ma swoja siedzibe , kto nia rzadzi . brnij... , bredz dalej .

staralem przystosowac sie , zejsc do poziomu slownictwa,
            ktory ci odpowaiada i NIC wiecej ....

• j-k slabo Ci to wychodzi... 30.12.14, 16:57
              karbat napisał:
              staralem przystosowac sie , zejsc do poziomu slownictwa,
              > ktory ci odpowaiada i NIC wiecej ....

slabo Ci to wychodzi...
              bo w koncu kto ma dylematy ?

Anglia ? (Gdyz Szkocja i Irlandia nie maja...)
              czy "kontynentalna Europa"?

No ale na zgode , dziaibnijmy po jednym:
              stopsyjonizmowi.files.wordpress.com/2011/06/wodka.jpg
    • gobo2 zycie, a nie polityczne mrzonki.. ! 30.12.14, 16:55
      zapytaj grekow..!

przyjacielameryki napisał:

> Ciekawe co mają w obecnej sytuacji przeciwnicy ścisłej integracji europejskiej.
      >
    • pijatyka ...większa niż się Wowa spodziewał. 03.01.15, 22:09

• pijatyka ...znów potrzebna. 08.01.15, 13:44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka