Dodaj do ulubionych

Tak ponoć dobrze jest w tej Rosji,

18.04.14, 16:38
w Moskwie luksusowe sklepy dla wybranych złodziei, biżuteria i futra za miliony dla dziwek bossów biznesu, a bezdomne dzieci, dorośli i starcy grzebią w śmietnikach poszukując pożywienia.
Eden z ubóstwem. Takie rosyjskie dwa w jednym.
Obserwuj wątek
    • tornson Napewno lepiej niż w nadwiślańskim grajdole 18.04.14, 16:43
      i lepiej niż w każdej marionetce Zachodu, które służą bandyckim zachodnim koncernom tylko do wyzysku półniewolniczej siły roboczej.
      • vladexpat Re: Napewno lepiej niż w nadwiślańskim grajdole 18.04.14, 16:48
        tornson napisał:

> i lepiej niż w każdej marionetce Zachodu, które służą bandyckim zachodnim konce
        > rnom tylko do wyzysku półniewolniczej siły roboczej.

Skąd w tobie tyle nienawiści do własnego kraju? Masz problemy z męskością? Niebieska tabletka rozwiązuje te sprawy nawet w zaawansowanym wieku.
        • tornson Re: Napewno lepiej niż w nadwiślańskim grajdole 18.04.14, 16:54
          vladexpat napisał:

> Skąd w tobie tyle nienawiści do własnego kraju?
          Mój kraj przestał istnieć lata temu. Grajdoł który nie zapewnia obywatelom bezpłatnego dostępu do opieki medycznej, nie gwarantuje emerytury na starość, nie daje bezpieczeństwa socjalnego, nie zasługuje na miano państwq. W Polsce żyjemy w zwierzęcym stadzie, gdzie chore i słabe jednostki pozostawia się na śmierć, a nie w ludzkiej społeczności która powinna im pomagać.

> Masz problemy z męskością? Nieb
          > ieska tabletka rozwiązuje te sprawy nawet w zaawansowanym wieku.
          Każdy sądzi po sobie.
          • vladexpat Re: Napewno lepiej niż w nadwiślańskim grajdole 18.04.14, 16:58
            tornson napisał:

> vladexpat napisał:
            >
            > > Skąd w tobie tyle nienawiści do własnego kraju?
            > Mój kraj przestał istnieć lata temu. Grajdoł który nie zapewnia obywatelom bezp
            > łatnego dostępu do opieki medycznej, nie gwarantuje emerytury na starość, nie d
            > aje bezpieczeństwa socjalnego, nie zasługuje na miano państwq. W Polsce żyjemy
            > w zwierzęcym stadzie, gdzie chore i słabe jednostki pozostawia się na śmierć, a
            > nie w ludzkiej społeczności która powinna im pomagać.
            Ludzie przede wszystkim powinni pomagać sobie sami. Zrzędzenie na internetowym forum niewątpliwie taką pomocą nie jest. Weź się do jakiejś pożytecznej roboty. Posprzątaj, skop ogródek, od razu poczujesz się lepiej.
            >
            > > Masz problemy z męskością? Nieb
            > > ieska tabletka rozwiązuje te sprawy nawet w zaawansowanym wieku.
            > Każdy sądzi po sobie.
            Jasne. Mi pomaga ;-)
            • tornson Re: Napewno lepiej niż w nadwiślańskim grajdole 18.04.14, 17:03
              vladexpat napisał:

> Ludzie przede wszystkim powinni pomagać sobie sami.
              Tym co wkoło mnie pomagam, ale od dbania o obywateli jest państwo.

> Zrzędzenie na internetowym
              > forum niewątpliwie taką pomocą nie jest. Weź się do jakiejś pożytecznej roboty.
              > Posprzątaj, skop ogródek, od razu poczujesz się lepiej.
              Od tego jest forum, by wyrażać swoje poglądy.

> > > Masz problemy z męskością? Nieb
              > > > ieska tabletka rozwiązuje te sprawy nawet w zaawansowanym wieku.
              > > Każdy sądzi po sobie.
              > Jasne. Mi pomaga ;-)
              >
              super
              • vladexpat Re: Napewno lepiej niż w nadwiślańskim grajdole 18.04.14, 17:15
                tornson napisał:

> vladexpat napisał:
                >
                > > Ludzie przede wszystkim powinni pomagać sobie sami.
                > Tym co wkoło mnie pomagam, ale od dbania o obywateli jest państwo.

Kto ci takich bzdur naopowiadał? Państwo ma ci tyłek podcierać? Zapewniam, że państwo ma mnóstwo innych rzeczy do roboty. A obywatel. jak chce żyć godnie, musi przede wszystkim sam o to zadbać. Państwo stwarzać obywatelom możliwości a powinno wkraczać bezpośrednio tylko w chwilach wyjątkowych (kataklizmy, wojny).
                • tornson Re: Napewno lepiej niż w nadwiślańskim grajdole 18.04.14, 18:14
                  vladexpat napisał:

> Kto ci takich bzdur naopowiadał? Państwo ma ci tyłek podcierać?
                  Tak określasz powszechną opiekę medyczną, edukację, pomoc socjalną? Naprawdę jesteś niespełna rozumu.

> Zapewniam, że p
                  > aństwo ma mnóstwo innych rzeczy do roboty. A obywatel. jak chce żyć godnie, mus
                  > i przede wszystkim sam o to zadbać. Państwo stwarzać obywatelom możliwości a po
                  > winno wkraczać bezpośrednio tylko w chwilach wyjątkowych (kataklizmy, wojny).
                  Czyli tak jak pisałem, zwierzęce stado a nie państwo. Każde państwo troszczy się o obywateli, to co ty proponujesz to stado zwierząt a nie państwo.
                  • elka-sulzer Re: Napewno lepiej niż w nadwiślańskim grajdole 18.04.14, 18:21
                    tornson napisał:

> Czyli tak jak pisałem, zwierzęce stado a nie państwo. Każde państwo troszczy się o obywateli, >to co ty proponujesz to stado zwierząt a nie państwo.

Vladziu dobrze powinien sie czuc w takiej np. Somali ... zdany sam na siebie ... pelna swoboda, duzo swiezego powietrza ...
                  • adamusb Re: Napewno lepiej niż w nadwiślańskim grajdole 19.04.14, 06:27
                    Pieprz...ysz głupoty.
            • elka-sulzer Re: Vladzi, rozterki jakies? 18.04.14, 17:26
              > vladexpat napisał:

> Ludzie przede wszystkim powinni pomagać sobie sami.

Co w tlumaczeniu z korpomafijnego jezyka znaczy - ludzie jestescie zdani na samych siebie!
              To co ma motloch jest nasze a co nasze ... motloch nie prawa tykac.
              Motloch ma tylko w pocie czola tworzyc nam bogactwo.

A reszta twoich wynurzen ... no coz zawsze znadzie sie podatna gleba, rozne woytusiowitze i smaglitzki

• vladexpat Re: Vladzi, rozterki jakies? 18.04.14, 17:31
                elka-sulzer napisała:

> Co w tlumaczeniu z korpomafijnego jezyka znaczy - ludzie jestescie zdani na sam
                > ych siebie!
                > To co ma motloch jest nasze a co nasze ... motloch nie prawa tykac.
                > Motloch ma tylko w pocie czola tworzyc nam bogactwo.

Umiesz liczyć, licz na siebie. Dziwi cię to? A to, że ludzie dają się dymać politykom i korporacjom to właśnie wynik ślepego zaufania do instytucji. W tym instytucji państwa.
                • elka-sulzer Re: Vladziu, jestes prawdziwa kopalnia 18.04.14, 17:43
                  pustych frazesow......

vladexpat napisał:

> Umiesz liczyć, licz na siebie.

Mam nadzieje, ze w jakims dla ciebie trudnym zyciowym momencie ktos ci zacytuje ten frazes ... w miejsce pomocnej reki.

>Dziwi cię to?

Mnie postepujace odczlowieczenie przestaje dziwic. Jak widac zawsze znajdzie sie podatna gleba na neolberalne farmazony.

>A to, że ludzie dają się dymać politykom i korporacjom to właśnie wynik ślepego zaufania do >instytucji.

Vladziu, jestes marzeniem politykow, korpoamfii! Tylko takich jak TY ludzi im trzeba - zdanych na wlasne sily! Z motyka na slonce!
                  • vladexpat Re: Vladziu, jestes prawdziwa kopalnia 18.04.14, 17:58
                    elka-sulzer napisała:

> pustych frazesow......

> Mam nadzieje, ze w jakims dla ciebie trudnym zyciowym momencie ktos ci zacytuje
                    > ten frazes ... w miejsce pomocnej reki.
                    >
                    Tak się składa, że od wczesnej młodości kieruję się tym mottem i jakoś nieźle na tym wychodzę. Zresztą nie pisałem o "kimś" czyli innym człowieku. Pisałem o instytucjach. Nie widzisz różnicy?

> >Dziwi cię to?
                    >
                    > Mnie postepujace odczlowieczenie przestaje dziwic. Jak widac zawsze znajdzie si
                    > e podatna gleba na neolberalne farmazony.
                    >
                    Nie jestem liberałem, a raczej anarchistą, w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Szanuję wspólnotę, wzajemną pomoc, międzyludzkie relacje.

> >A to, że ludzie dają się dymać politykom i korporacjom to właśnie wynik śl
                    > epego zaufania do >instytucji.
                    >
                    > Vladziu, jestes marzeniem politykow, korpoamfii! Tylko takich jak TY ludzi im t
                    > rzeba - zdanych na wlasne sily! Z motyka na slonce!

Ale jak się takich jak ja troszkę zbierze do kupy - to mogą jeszcze sporo namieszać. :)
      • oldmeryt Obejrzyj reportaż "Bezdomne dzieci Moskwy" 18.04.14, 16:51
        Dworzec Leningradzki w Moskwie. Kamery wędrują poprzez jego perony, zakamarki, aż po ciemne kanały. Tam, na legowiskach z brudnych szmat i ubrań, zamieszkują bezdomne dzieci, bezdomne sieroty konfliktów zbrojnych. Mieszkają tam, bo nie mają do kogo się udać, nie mają swego miejsca na ziemi, sparaliżowane są strachem przed kolejnym maltretowaniem przez władze i milicję. Odbywa się tam okresowo "czyszczenie" z użyciem broni palnej. Szacuje się, że w podobny sposób w Rosji koczuje około 2 miliony bezdomnych dzieci w tym wiele sierot konfliktów zbrojnych Rosji. W samej Moskwie jest ich ponad 30 tysięcy.
        PS,
        Reportaż znajdziesz na You Tube.
        • vladexpat Re: Obejrzyj reportaż "Bezdomne dzieci Moskwy" 18.04.14, 16:55
          A potem spójrz na te fotki. Ot tak dla zachowania proporcji.
        • tornson Nie wierzę ni w jotę ani polskiej ani amerykańskie 18.04.14, 16:58
          propagandzie.
          Niech się może te polskie miernoty zajmą 300tys polskich bezdomnych i tysiącami stojącymi po życie w niekończących się kolejkach do specjalistów i lekarzy.
    • vladexpat Re: Tak ponoć dobrze jest w tej Rosji, 18.04.14, 16:45
      oldmeryt napisał:

> w Moskwie luksusowe sklepy dla wybranych złodziei, biżuteria i futra za miliony
      > dla dziwek bossów biznesu, a bezdomne dzieci, dorośli i starcy grzebią w śmiet
      > nikach poszukując pożywienia.
      > Eden z ubóstwem. Takie rosyjskie dwa w jednym.
      Kontrasty są w Rosji, są w Polsce i w innych krajach. Może najmniejsze w Skandynawii a największe w Afryce czy Azji a może w USA. To akurat o niczym nie świadczy.
      • elka-sulzer Re: Skoro bezdomnosc dzieci 18.04.14, 17:30
        o niczym nie swiadczy to po co ten twoj wpis?

Czy moze bezdomnosc o czyms swiadczy kiedy mozna dokopac Rosji?
        Ale juz nic nie swiadczy kiedy jedziesz ulicami Nowego Jorku czy Chicago i widzisz ludzi spiacych w kartonach po telwizorach z dobytkiem zaparkowanym w wozku do zakupow z jakiegos supermarketu.
        • vladexpat Re: Skoro bezdomnosc dzieci 18.04.14, 17:36
          elka-sulzer napisała:

> o niczym nie swiadczy to po co ten twoj wpis?
          >
          > Czy moze bezdomnosc o czyms swiadczy kiedy mozna dokopac Rosji?
          > Ale juz nic nie swiadczy kiedy jedziesz ulicami Nowego Jorku czy Chicago i widz
          > isz ludzi spiacych w kartonach po telwizorach z dobytkiem zaparkowanym w wozku
          > do zakupow z jakiegos supermarketu.

Zrobiłem w tym wątku link do stron o biedzie i bezdomności w USA. Bieda i bezdomność przydarza się wszędzie. Dlatego wykorzystywanie obrazów biedy u politycznego oponenta, kiedy we własnym domu nie jest różowo mocno mnie śmieszy. To nie jest temat do politycznej walki, to jest problem do rozwiązania. Czujesz różnicę?
          • elka-sulzer Re: Skoro bezdomnosc dzieci 18.04.14, 17:47
            vladexpat napisał:

> Zrobiłem w tym wątku link do stron o biedzie i bezdomności w USA. Bieda i bezdo
            > mność przydarza się wszędzie. Dlatego wykorzystywanie obrazów biedy u polityczn
            > ego oponenta, kiedy we własnym domu nie jest różowo mocno mnie śmieszy.

Widze, ze sie w czyms zgadzamy.

>To nie jest temat do politycznej walki, to jest problem do rozwiązania. Czujesz różnicę?

Pelna zgoda.
      • tornson Nic co wyszło z Polski o Rosji nie jest godne 18.04.14, 17:04
        zaufania.
        • oldmeryt Według Ciebie w tym reportażu dzieci mówią 18.04.14, 17:08
          po chińsku, a dworzec jest w środku Pekinu?
          • vladexpat Re: Według Ciebie w tym reportażu dzieci mówią 18.04.14, 17:17
            Są ludzie chorzy na histeryczną rusofobię. Dużo rzadziej zdarzają się przypadki histerycznej rusofilii. Ale dostrzec je na tym forum można.
          • romrus Nie 18.04.14, 17:19
            oldmeryt napisał:
            >Według Ciebie w tym reportażu dzieci mówią po chińsku, a dworzec jest w środku Pekinu?

Dzieci natomiast nie mowia ze jest ich az 30 000.

Panie Olmeryt, o biedzie w Polske podrzuczyc pare filmikow, czy Pan sam znajdzie?
            • oldmeryt Treść tego tematu jest jasna. 18.04.14, 17:30
              Można założyć wedle upodobania inny temat.
              Tu nie ma putinowskiej cenzury.
              • elka-sulzer Re: Ale jest zio-cenzura 18.04.14, 17:34
                oldmeryt napisał:

>Tu nie ma putinowskiej cenzury.

Pytania kieruj do kropuni, on ci wszystko wyjasni jak trzeba, hahahaha
                • arkaf Menelka, niezrozumialas 18.04.14, 17:40
                  chcesz opowiedziec o Polsce, zaloztemat
                  ten temat ci nie pasi, to sie tu nie wypowiadaj
                  to samo dla Vlada, nie mozna na kazda rzec odpowiadac, ze w Ameryce murzynow bija.
                  Jak chcesz zaloz nowy temat
                  • vladexpat Re: Menelka, niezrozumialas 18.04.14, 17:45
                    arkaf napisał:

> chcesz opowiedziec o Polsce, zaloztemat
                    > ten temat ci nie pasi, to sie tu nie wypowiadaj
                    > to samo dla Vlada, nie mozna na kazda rzec odpowiadac, ze w Ameryce murzynow bi
                    > ja.
                    > Jak chcesz zaloz nowy temat
                    Ja tylko uważam, że warto widzieć rzeczy z szerszej perspektywy. Jeżeli nie masz punktu odniesienia, to skąd masz wiedzieć czy coś jest większe czy mniejsze.
                    • arkaf Re: Menelka, niezrozumialas 18.04.14, 17:52
                      Masz racje, tylko ze tutaj mowa byla o istnieniu w samym istnieniu, a nie w kontekscie innego bytu
                    • elka-sulzer Re: Biedny kafar 18.04.14, 18:01
                      utknal rozwojowo na jakims dziecinnym etapie i za chooj nie jest w stanie przeskoczyc myslenia betonowego czego co rusz daje dowod, hehehe.

Kontrastowanie skrajnej nedzy w krainie mitycznego bogactwa, jakim sa dla betoniarza Stany wywoluje u betoniarza przewidywalna reakcje ... aham.... w Ameryce murzynow bija.

Gdyby ich nie bic to by pewnie sobie jeszcze pomysleli ze sa w jakiejs Rosji, nie kafar?

PO-PISuj sie tak dalej, kropunia bedzie ci za to dozgonnie wdzieczna.
                      • arkaf Re: Biedny kafar 18.04.14, 18:04
                        rozumiem, weekend; w dodatku swiateczny
                        uwazaj na drinki, zebys znowu nie przesadzila
                        smacznego jajka
                        • elka-sulzer Re: Biedny kafar 18.04.14, 18:23
                          Ja zawsze z umiarem, kafir, we wszystkim ... jajami tez.
                          Nie martw sie, twoje sa bezpieczne, nawet jesli malowane.
          • tornson Nauczylem się by nie wierzyć w Polską 18.04.14, 18:16
            czy amerykańską propagandę.
            • elka-sulzer Re: Nauczylem się by nie wierzyć w Polską 18.04.14, 18:31
              tornson napisał:

> czy amerykańską propagandę.

A co pozwala ci na ten luksus niewiary? Wiek i doswiadczenie ....

Forumowicze, jak sam widzisz, w wiekszosci sa w mlodym wieku, podatnym na propagande (nie maja jeszcze wyrobionej zapory) idaca w parze z kolorowymi obrazkami jak z marzen.

Do tego doddac celowa tresure wylaczania samodzielnego myslenia i mamy roznych woytusiowitzow i innych smaglitzkich, hehehe
    • br0f Re: Tak ponoć dobrze jest w tej Rosji, 18.04.14, 17:40
      www.kawalek-nieba.pl/html/g3od_w_polsce.html
      • arkaf Re: Tak ponoć dobrze jest w tej Rosji, 18.04.14, 17:47
        no i co, czy ktos tu twierdzi ze jest super w Polsce ?
        i tym arrtykulem zaprzeczysz temu co jest w Rosji ?
        • br0f cudze widzicie swego nie znacie 18.04.14, 18:16
          zacznij sprzatac wlasne podworko
          • elka-sulzer Re: cudze widzicie swego nie znacie 18.04.14, 18:34
            br0f napisał(a):

> zacznij sprzatac wlasne podworko

Dokladnie, Brof!

Kafir, jak widac nieskory do wlasnego podworka ale chetnie lypie na cudze!
    • solaqua.333 dokladnie tak jak w IIIRP, ale to nadal 18.04.14, 17:48
      lepiej niż maja w USA biedne dzieci.
      • arkaf Re: dokladnie tak jak w IIIRP, ale to nadal 18.04.14, 17:54
        i bardzo dobrze, tylko szkoda ze w tak pieknym panstwie pod tak swietlistym przywudztwem, ogladamy takie obrazki; one nie powinny miec miejsca, sluchajac was milosnikow Rosji
      • oldmeryt Znasz jedynie rzeczywistość rosyjską 18.04.14, 18:02
        i to niedokładnie, a jedynie z rosyjskich ocenzurowanych mediów i swojego podwórka.
        W USA nie byłeś, w Europie Zachodniej też, a z taką znajomością Świata daleko nie zajedziesz.
        Polacy trochę Świata poznali i wiedzą doskonale jak odróżnić dobrobyt od fekaliów.
        • elka-sulzer Re: Pytanie do emeryta 18.04.14, 18:04
          Ty piszesz jako Polak?
          Czy jako V-kolumnista?
          • oldmeryt Pytanie do emeryta? Jeśli do mnie to oldmeryta 18.04.14, 18:18
            W Twoich pytaniach nie widzę logicznego związku z tematem.
          • solaqua.333 Re: Pytanie do emeryta 18.04.14, 18:32
            on chyba pisze z israela
            • oldmeryt Izrael ci przeszkadza? Nie lubisz Żydów? 18.04.14, 20:31
              U Was przedtem w KGB, a teraz w GRU ponad połowa "nie wie" jakiego jest pochodzenia.
              Lenin ci się nie podoba czy Beria? A może obydwaj?
              • solaqua.333 Re: Izrael ci przeszkadza? Nie lubisz Żydów? 19.04.14, 02:00
                Izrael zupełnie nie interesuje mnie jako państwo, ale owszem mam bardzo wiele przeciw bandyckiej polityce Izraela, która doprowadzila swiat na skraj wojny, która od wielu dekad systematycznie eksterminuje Palestynczykow, która rozwalila i dobila USA, UE oraz światowa gospodarke. Tylko tak daleko siega moje zainteresowanie Izraelem. A Zydzi sa mi calkiem obojetni. Dobrych Zydow jak innych dobrych ludzi lubie, a żydowskich kanalii i oszustow nie. Swoje ględzenie o KGB może zachować dla siebie i swoich ziomali, bo to oni byli specjalistami w tych sluzbach. Pewnie sam tam byles, skoro o tym piszesz. Nikomu normalnemu to nie przychodzi do glowy.
                • oldmeryt Re: Izrael ci przeszkadza? Nie lubisz Żydów? 19.04.14, 14:02
                  Spudłowałaś! Z dziada pradziada moje geny są czyste i tylko polskie.
                  Co do polityki Izraela się z Tobą zgadzam i uważam, że w tym Rosja nie powinna Izraela naśladować.
                  PS.
                  To jest fakt, że w KGB było więcej Żydów niż Rosjan.
                  Gdyby było inaczej, niepotrzebna by była w latach 50 ubiegłego wieku chruszczowowska czystka.
        • solaqua.333 Re: Znasz jedynie rzeczywistość rosyjską 18.04.14, 18:27
          hahahah ! na zdrowie
    • solaqua.333 jak dobrze jest biednym w USA 18.04.14, 18:29
      tylko dla kumatych, oldemeryt do nich nie należy.
      billmoyers.com/content/slideshow-poverty-in-todays-america/
      • oldmeryt Re: jak dobrze jest biednym w USA 18.04.14, 20:25
        solaqua.333 napisał:
        > tylko dla kumatych, oldemeryt do nich nie należy.

Reprezentujesz niski poziom kultury osobistej i prymitywizm intelektualny.
        Bez odbioru!
        EOT
        • solaqua.333 Re: jak dobrze jest biednym w USA 19.04.14, 01:49
          drogi emerycie, dla mnie twój poziom intelektualny i wiedza sa tak "wysokie", ze mierza się metrami poniżej poziomu morza. I na tym poprzestanmy. Widac nie masz pojęcia o swiecie, ze wypisujesz takie bzdury na forum, ale nie odmawiam ci prawa do tego.
          • oldmeryt Nie chciało ci się porządnie studiować... 19.04.14, 14:18
            a teraz klepiesz co ci ślina na język przynosi.
            Dotychczas zwiedziłem trzy kontynenty i na tym jeszcze nie kończę, a ty tkwisz w swoim zadupiu z dnia na dzień, z paroma rublami w kieszeni, więc o Świecie faktycznie nie podyskutujemy.
    • elka-sulzer Re: Old Elmert 18.04.14, 18:44
      ... propagandysta na glinianych nogach i z betonowym umyslem, hahaha

W Rosji sa bezdomne dzieci, old Elmert pisze ... co oczywiscie rusza payatza, ... za co go nie winie .... bezdomen dzieci targaja sercem wszystkich (chyba).

Payatz nie pisze ze w Rosji sa bezdomne dzieci jak wszedzie ... nawet w takiej krainie demokracje i mleko z miodem niosacej, nawet tej opornej Rosji !
      To by wymaglo osobnego watku, payatz pisze ... a moze inne jego wcielenie.
      • oldmeryt Re: Old Elmert 18.04.14, 20:22
        elka-sulzer napisała:
        > ... propagandysta na glinianych nogach i z betonowym umyslem, hahaha

Nie obrażaj, ja ciebie nie obrażam i tak przy okazji, naucz się pisać poprawnie po polsku.
        • elka-sulzer Re: Old Elmert 18.04.14, 20:32
          Na wzajem ... na wzjem ....
          Z poprawna polszczyzna ... nie gwarantuje.
          • oldmeryt Re: Old Elmert 18.04.14, 20:48
            elka-sulzer napisała:
            > Na wzajem ... na wzjem ....
            > Z poprawna polszczyzna ... nie gwarantuje.

W tym wpisie zrobiłaś cztery błędy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka